Ydroussa Samos

Tijdens deze excursie maak je kennis met de twee dorpen Kondakeika (Kontakeika) en Ydroussa. Beide dorpen liggen op een schilderachtige locatie aan de rand van het Ambelos-gebergte. Het is de moeite waard om beide plaatsen te verkennen en een kijkje te nemen in de voormalige dorpsstructuren die nog steeds bewaard zijn gebleven. Kondakeika en Ydroussa leven van de landbouw, en hier vooral van de wijnbouw. Op de wandeling vanuit Platanos via Kondeika kom je van Ydroussa naar de prachtige Petaloudes-vallei met een klein kapelletje, een beekje en prachtige platanen en vanaf hier ga je verder via Kondakeika naar Agios Dimitrios, het eindpunt van de wandeling.

Een weg leidt vanaf de hoofdroute Samos-stad - Karlovassi. Ydroussa het dorp in, dat ligt aan de noordwestelijke uitlopers van het Ambelos gebergte.

Tijdens een aantal van mijn wandelingen kwam ik door deze plek en rustte hier uit. Het dorp ligt op een hoogte van 230 meter aan de rand van een steile helling, omgeven door weelderige vegetatie. Ydroussa wordt omgeven door velden waar wijn wordt verbouwd. De voormalige dorpsstructuren zijn nog steeds herkenbaar, zo vind je direct naast de kerk het oude en goed bewaarde waterputhuis en het washuis. Verder is het hier vrij rustig en vredig. Ydroussa heeft volgens de laatste volkstelling nog steeds 369 inwoners.

Ydroussa ligt ongeveer 4 kilometer ten zuidoosten van Karlovassi. In de omgeving liggen de dorpen Kondeika (2,5 km ten zuidwesten) en Kondakeika (2,7 km ten noorden). Talrijke oudere ruïnes in het dorp en de omgeving getuigen van de keramiekproductie in de Byzantijnse tijd. De plaats werd voor het eerst genoemd in 1625 als Fourni; de eerste kolonisten kwamen waarschijnlijk van het gelijknamige eiland. Het gebied onder het dorp is agrarisch; het voornaamste inkomen van de bewoners komt uit de wijnproductie, maar hier worden ook olijven, granen en groenten verbouwd. Ook in de 19e eeuw was de tabaksteelt wijdverbreid. De omgeving is rijkelijk bebost met pijnbomen en cipressen. Het dorp werd in 1950 omgedoopt van Fourni tot Ydroussa [1].

Het is de moeite waard om een ​​wandeling door het dorp Ydroussa te maken om bijvoorbeeld de kerk, het oude gemeenschapscentrum, de gemeenschapsput en het dorpswashuis te zien, waarvan de laatste tijdens mijn laatste bezoek nog in gebruik was. Ydroussa heeft ook een prachtige platia, aan de rand waarvan een restaurant is gevestigd, waarover ik al positieve opmerkingen en aanbevelingen heb gehoord. Ook zijn er twee kafenions en twee kleinere plekken waar je even lekker kunt uitrusten. De wijngaardterrassen strekken zich uit tot aan de rand van het dorp en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de noordkust van Samos.

Het dorp Kondakeika (Kontakeika) ligt in het noordwesten van het eiland Samos, onder de uitlopers van het Ambelos gebergte. Het ligt op ongeveer 180 meter boven zeeniveau en is omgeven door bossen, wijngaarden en velden. In het noordoosten en zuidoosten van de stad strekt het bos zich uit tot aan de hoogten van de Ambelos. De naburige steden zijn Ydroussa, ongeveer 3 kilometer naar het zuiden, en de stad Karlovassi in het westen, 3,5 kilometer verderop. Het aantal inwoners van de stad bedraagt ​​sinds de laatste volkstelling 520.

Wandeling Platanos - Kondeika - Ydroussa - Kondakeika - Agios Dimitrios

Een interessante wandeling is hier mogelijk vanuit het bergdorp Platanos (hoogte 520 m) via Kondeika en Ydroussa, waar de prachtige en bezienswaardige Petaloudes-vallei ligt. De wandeltijd bedraagt ​​ongeveer 4,5 uur en er moeten hoogteverschillen tussen de 100 en 520 meter overwonnen worden. Omdat de wandeling op het hoogste punt van Platanos begint, is het niet zo moeilijk om gewoon de asfaltweg naar Kondeika te volgen. Hier loop je over het kleine pleintje langs de kerk naar de noordelijke uitgang van het dorp (vanaf hier is het pad gemarkeerd met een rode stip) en volg je het inmiddels gemarkeerde pad door bos, weilanden en velden.

Na twee kilometer wordt een beekbedding overgestoken en leidt het pad nu in noordoostelijke richting naar Ydroussa. Hier passeer je een kafenion naar het plein van het dorp, waar ook de kerk staat. We verlaten Ydroussa in noordoostelijke richting (een beetje bergopwaarts) en slaan linksaf de Odos Kapetan Laxana straat in en verlaten deze wanneer we een betonnen pad bereiken dat naar rechts leidt. Het pad gaat verder rond een heuvel. Let op het gemarkeerde pad en negeer een pad dat naar rechts leidt. De reistijd tussen Ydroussa en Petaloudes mag niet langer zijn dan 25 - 30 minuten. Na de splitsing blijven we links, ontmoeten een onverharde weg, die we volgen, steken een beekbedding over en de nu bestaande markeringen leiden een korte afstand door een bos om korte tijd later de Petaloudes-vallei te bereiken.

Petaloudes

Hier vind je een grotere beekbedding met veel vlinders, helder water, oude platanen en een kapel waar nog hele mooie fresco's te zien zijn. Dit zou een plek zijn om uit te rusten voordat we verder gaan naar Kondakeika. Vanaf hier gaan we verder over de beekbedding naar het hoofdpad, dat we nu links volgen en dan vrijwel altijd rechtdoor tot vlak voor Kondakeika, waar we linksaf slaan en in een boog de plaats binnenrijden. Hier in het dorp houden we links aan en gaan naar de noordkant van het dorp over een pad naar links, dat binnen drie minuten naar het hoofdpad (weg) naar Agios Dimitrios leidt. Als je Kondakeika wilt bezoeken, blijf dan aan het begin van het dorp rechts, loop langs de kerk en kom op de parkeerplaats van de stad, waar de dorpsfontein en het oude washuis iets lager liggen.

Deze wandeling gaat door wijngaarden en olijfboomgaarden op de hellingen van het Ambelos-gebergte en raakt vier prachtige dorpen en de prachtige Petaloudes-vallei. Van Kondakeika naar de kust steken we een vruchtbare vlakte over en worden beloond met prachtige uitzichten op de noordkust van Samos. Voor de heenreis kunt u vanuit Karlovassi een taxi nemen en voor de terugreis vanaf Agios Dimitrios de reguliere bus naar Kokkari en Samos-stad als u in dit gebied op vakantie bent, of met de bus in de tegenovergestelde richting naar Karlovassi. Als alternatief kunt u vanuit Karlovassi de bus nemen naar de afslag naar Platanos en hier naar het dorp lopen - ongeveer 30 minuten extra, dus de totale wandeltijd zonder pauzes bedraagt ​​ongeveer 5 uur.
1.: Informatie over de geschiedenis van Ydroussa komt van de website Samosin.gr,