Kondeika Samos

Het dorp Kondeika (Grieks: Κονταίικα) ligt in het noordwesten van het Griekse eiland Samos. Het dorp wordt op kaarten vaak Konteika genoemd. Het ligt op een hoogte van bijna 300 meter ten westen van het Ambelos-gebergte en ongeveer 3 kilometer ten zuiden van Platanos. De dichtstbijzijnde dorpen zijn Ydroussa, ongeveer 4 km ten noordoosten, en Agii Theodori, ongeveer 2,5 km ten zuidwesten. De belangrijkste bezigheid van de dorpelingen is landbouw, met name de wijnproductie, maar er worden ook olijven, granen en groenten verbouwd. Vroeger werd tabak ook met succes verbouwd.

Het dorp Kondeika bereikt u via de verbindingsweg Platanos - Karlovassi, die behoorlijk avontuurlijk door de drukke dorpskern van Platanos voert. De wijdere omgeving is bebost met dennen, steeneiken en cipressen. Met de implementatie van de gemeentelijke hervorming volgens het Kapodistrias-programma in 1997 werd de landelijke gemeente Kondeika opgenomen in de gemeente Karlovasi. Met ingang van 1 januari 2011 zijn bij de administratieve hervorming van 2010 de voormalige gemeenten van het eiland samengevoegd tot de nieuw opgerichte gemeente Samos (Dimos Samou Δήμος Σάμου).

De bevolkingsontwikkeling van Kondeika is interessant: in 1913 telde het dorp 512 inwoners en in 2001 waren dat er 505; Het aantal inwoners neemt sinds 2011 echter gestaag af (350). Het dorp ligt aan de noordwestkant van het Karvouni-gebergte, ook wel bekend als het Ambelos-gebergte. Het is omgeven door heuvels met wijngaarden, grote landbouwgebieden en veel bomen zoals dennen en cipressen. Het dorp was zo ontworpen dat het vanaf de kust niet zichtbaar was, omdat de dreiging van piraten in die tijd altijd aanwezig was.

De omgeving van het dorp is, waar je ook kijkt, groen en van uitzonderlijke natuurschoon, ook in de zomer. Het dorp is vernoemd naar de eerste kolonist, een herder genaamd Konstantinos Kontos uit Platanos, die zich daar in 1750 vestigde. De belangrijkste attractie van het dorp is de dorpskerk, gewijd aan de Maagd Maria. Deze dateert uit de 19e eeuw en wordt momenteel uitgebreid gerestaureerd (2016). De parochiemarkt wordt elk jaar op 8 september gevierd. Niet ver van het dorp ligt het klooster van de profeet Elias. Het prachtige centrale plein van het dorp is een voorbeeld van traditionele eilandarchitectuur [1]. Door het dorp loopt ook de wandelroute Platanos – Agios Dimitrios.

Het klooster van de profeet Elias (Profitis Ilias) ligt ongeveer 3 kilometer ten noordwesten van Karlovasi op een zeer schilderachtige locatie. Het ligt aan de weg Karlovassi - Platanos, niet ver van het dorp Kondeika. De eerste kerk op deze plek werd rond 1625 gebouwd door de monnik Lakomos en later overgebracht naar een klooster op het eiland Chios. In 1703 vestigden zich hier meer monniken uit Chios...

Een weg leidt de stad in vanaf de hoofdroute Samos-stad - Karlovassi. Ydroussa ligt aan de noordwestelijke uitlopers van het Ambelos gebergte. Tijdens een aantal van mijn wandelingen kwam ik door deze plek en rustte hier uit. Het dorp ligt op een hoogte van 230 meter aan de rand van een steile helling, omringd door weelderige vegetatie. Ydroussa wordt omgeven door velden waar wijn wordt verbouwd. De voormalige dorpsstructuren zijn nog steeds herkenbaar, zo vind je direct naast de kerk het oude en goed bewaarde waterputhuis en het washuis. Verder is het hier vrij rustig en vredig.

Het dorp Leka (Lekka) ligt op de hellingen van de berg Fterias, die behoort tot het Kerkis gebergte, op een hoogte van 190 meter boven zeeniveau. De bevolking van het dorp neemt voortdurend af - in 2011 telde de plaats nog 412 inwoners. Ter vergelijking: in 1940 woonden hier nog ruim 1000 inwoners. De plaats ligt ongeveer 3,5 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum van Karlovassi. Leka wordt beschreven als het mooiste dorp in dit gebied.

Bronvermelding: Informatie over de geschiedenis van Kondeika komt van de website Samosin.gr.