Samos excursie Potami

Een andere zeer mooie Byzantijnse kerk die nog steeds in gebruik is, heet "Panagia tou Potamou". De kerk staat ook bekend als "Metamórfosis tou Sotíros" (Transfiguratie van de Verlosser - feestdag 6 augustus). Het ligt ongeveer 3 kilometer ten westen van de haven van Karlovasi (Karlovassi) in de prachtige omgeving van Potami, dicht bij de zee, aan de voet van een rotsachtige uitloper en aan de rand van een beekje dat in de zomer tamelijk schaars stroomt. Het hele gebied hier is een toeristenmagneet van de eerste orde vanwege de vele natuurlijke schoonheden die alleen hier te vinden zijn. Het oostelijke deel van de kerk is omgeven door rotsen en sommige delen van het noorden en zuiden zijn al ingestort. Maar het werd altijd gerepareerd. Maar zelfs wat we vandaag de dag zien, komt niet allemaal uit het oorspronkelijke gebouw...!

De juiste naam van de kerk is: Moeder Gods van de Rivier (Panagia tou Potamou). De kermis is op 6 augustus en heel Karlovasi staat op zijn kop. De bouw van de kerk dateert uit de 13e eeuw en is gebouwd op de fundamenten van een oudere tempel uit de 6e eeuw. Het heeft de vorm van een kruis met vier pilaren (vier pilaren aan de binnenkant in de vorm van een kruis, aan de buitenkant in de vorm van een parallellogram). De vier kolommen zijn versierd met oude Byzantijnse motieven en ondersteunen de koepel en het gewelf. Hier vlakbij liggen de ruïnes van een klein stadje dat tegenwoordig niet meer bekend is.

Het interieur van de kerk met de bogen en zuilen is zeer indrukwekkend. Aan de zuidkant van het altaar bevindt zich een deur die de kerk verbindt met een koepelachtige ruimte; Er wordt gezegd of aangenomen dat daar een kleine tunnel was die naar het bovenste fort leidde - dat wil zeggen naar het kasteel, waarvan tot op de dag van vandaag nog steeds de ruïnes van waterreservoirs, veel metselwerk en een goed bewaard gebleven poort zijn, evenals de overblijfselen van een andere kleine kerk zijn aanwezig. Tegenwoordig zijn er drie hoofdperioden te zien in de bouw van de kerk: Byzantijns, Genuaans en modern Grieks. De kenmerken die aan de noordkant overblijven, worden toegeschreven aan de Laskarid-architectuur, blijkt uit onderzoek van de Griekse universiteitsprofessor Argyris Petronotis, die verschillende artikelen heeft geschreven over het onderwerp "Panagia in Potami".

De adellijke familie Laskarid – een familie uit Genua (Italië) – vestigde zich in de eerste helft van de 13e eeuw op Samos. Volgens de inschatting van de professor zijn sommige bouwelementen in de kerk pas in de tweede helft van de 13e of eerste helft van de 14e eeuw gebouwd. De vier kolommen (gemaakt van wit marmer) die de koepel ondersteunen en kolomkapitelen van de Korinthische orde hebben, dateren ook uit de Byzantijnse periode en zijn onderdeel van een vroegchristelijk monument. In het achterste buitengedeelte van de kerk leidt een klein pad binnen een paar minuten door dik gras en rotsachtige grond naar een klein plateau.

Nadat u het Genuese fort heeft bezocht, vervolgt u uw weg over het kleine pad langs de beek, die nu langzaam steeds breder wordt. Links en rechts van het pad vind je veel bloeiende oleanders en de geografische kenmerken van de kleine kloof worden steeds dramatischer. Aan beide kanten stapelt kale rots zich op en langzaam vaar je richting een kanaaltje. Hier is het raadzaam om de meegebrachte badkleding aan te trekken en de gracht in te klimmen.

Let op: u moet al kunnen zwemmen - voor uw eigen veiligheid! In de zomer transporteert het kanaal (deels tunnel) niet zo veel water en kun je door het kanaal lopen (water reikt tot aan je borst - niet voor kleine mensen, want die moeten zwemmen...), terwijl je in het voor- en najaar hier moet kunnen zwemmen.

Afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid water wacht je aan het einde van het kanaal een prachtige waterval. Het is mogelijk om vanaf hier de berg op te gaan en via een wandelpad boven de kloof te lopen naar een houten trap die terug leidt naar het startpunt (begin van het kanaal). Je kunt ook terug zwemmen.... Op dezelfde manier kun je ook de houten trap aan het begin van het kanaal beklimmen (let op: zeer rustiek en je moet geen hoogtevrees hebben) en dan langs het bovenste deel van de kloof lopen naar de waterval.

Waar ligt Potami?

Heel eenvoudig: in Karlovasi. Je rijdt met de auto/motor of te voet als je al in Karlovasi bent, ongeveer 3 kilometer van de haven in Karlovasi in westelijke richting een kleine berg op, langs een bergzadel dat het leger claimt als zijn eigendom (graag geen foto's hier), rijd er langs en geniet van het prachtige uitzicht op de kust. Dan komt een van de herkenningspunten van Karlovasi in zicht, namelijk de Sint-Nicolaaskerk, een architectonisch aantrekkelijk gebouw. Zoals bekend is de Heilige Nikolaas de beschermer van de zeelieden en neemt hij een eerste plaats onder de heiligen in. De ruimte rondom de kerk is heel mooi vormgegeven en er zijn ook enkele parkeerplaatsen. Vanaf hier gaat u gewoon verder langs het kustpad tot u Potami bereikt...!