Stavrinides Samos

Aan de noordelijke uitlopers van het Ambelos gebergte ligt het bergdorp Stavrinides op een hoogte van ongeveer 350 meter boven zeeniveau.

Het hoogste punt in het Ambelos gebergte (Oros Ampelos) is de Profitis Ilias met een hoogte van 1150 meter. Het dorp is omgeven door een groot bosgebied en de toppen van de huizen zijn vanuit Agios Konstantinos nog net te zien. In het verleden werden de dorpen zo ontworpen dat ze vanaf de kust niet zichtbaar waren vanwege het risico op aanvallen van piraten. Vanaf de kustweg leidt een weg door het stadje Ambelos in een vrij steil stuk omhoog naar Stavrinides.

Eenmaal hoger kunt u een korte stop maken, uw auto parkeren en vanaf hier genieten van een van de mooiste uitzichten op het eiland Samos. Het bos hier is nog onaangetast door de vele bosbranden op het eiland en ik hoop dat dat zo blijft. Net voor de stad is er aan de rechterkant een prachtige waterpoel waar u zich kunt verfrissen als de Irida-taverne in Stavrinides gesloten is. Het bergdorp biedt ook een prachtig overzicht van de kust van Agios Konstantinos tot aan het kleine gehucht Kampos.

Het centrum van Stavrinides is zeer dicht bebouwd en smalle straatjes leiden van het beneden dorp naar het boven dorp (op de wandeling vanuit Manolates), waar ook een taverne (Taverna Irida) te vinden is. Als u met de auto komt, dient u deze direct na het passeren van de ingang van het dorp te parkeren. De naam van het dorp komt van de familienaam van een van de eerste kolonisten van de plaats. In dit idyllische zomerresort staat ook een kerk - Profitis Ilias - en een kapel in het dorp. De kerk is gewijd aan de profeet Elia en viert op 20 juli het jaarlijkse patroonfestival, waarbij bezoekers uit alle omliggende dorpen worden verwacht.

Tot ongeveer 15 jaar geleden waren er nog twee kafenions in het dorp en was er zelfs een kleine kruidenierswinkel. Helaas kampt het dorpje met bevolkingsdaling: in 1913 telde het nog 264 inwoners en in 2011 waren dat er nog maar 42. De wijnbouw is de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners. Bovendien zorgen boomgewassen zoals kersen, abrikozen, appels, noten en tamme kastanjes voor extra inkomsten. Vóór de annexatie van Samos bij Griekenland was Stavrinides een dorp van de Exi Gitonies (zes buurten). Aan het begin van de 20e eeuw vormde Stavrinides samen met Nenedes (oude naam voor Ambelos) een zelfstandige gemeente.

Met de implementatie van de gemeentelijke hervorming volgens het Kapodistrias-programma in 1997 werd Stavrinides opgenomen in de gemeente Vathy. Met ingang van 1 januari 2011 zijn bij de administratieve hervorming van 2010 de voormalige gemeenten van het eiland samengevoegd tot de nieuw opgerichte gemeente Samos (Dimos Samou) [1]. Wat is er te zien in Stavrinides ? Iedereen die geïnteresseerd is in het oude dorpsleven zal verschillende voorbeelden uit het verleden tegenkomen. Het oude schoolgebouw bij de fontein bestaat nog steeds, er staan ​​nog veel oude huizen in de typische eilandstijl, evenals het gemeenschapscentrum, de kerk, een kleine kapel en de dorpsbegraafplaats, van waaruit je een goed uitzicht hebt.

Ongeveer 15 jaar geleden werd het oude muilezelpad (monopathisch) van Agios Konstantinos tot aan Stavrinides opnieuw geactiveerd. De weg loopt in verschillende bochten bijna evenwijdig aan de weg omhoog het dorp in en eindigt bij de dorpsbegraafplaats. Ervaren wandelaars ondernemen tochten van meerdere uren, die bijvoorbeeld in Kokkari beginnen en via Vourliotes en Manolates naar Stavrinides leiden. De terugreis gaat dan via het oude Monpathi en de bestemming is de bushalte in Agios Konstantinos.

Onder het dorp ligt een idyllische waterpoel, waar het pad naar Manolates begint. Het is zeer aantrekkelijk om van hieruit naar het wijndorp Manolates te wandelen, aangezien het pad continu boven het dalbassin loopt. In de zomer worden er enkele evenementen georganiseerd door de plaatselijke toeristenverenigingen. Kort voor het begin van de winter komt hier een oude traditie weer tot leven: hier wordt elk jaar in november Souma-schnaps, een specialiteit van het dorp, gemaakt. Gedurende deze tijd vinden er door het hele dorp evenementen met traditionele bouzouki-muziek plaats en wordt de souma (drank) heet uit de ketel gedronken.

Het dorp dat naar de berg is vernoemd, ligt aan de noordelijke uitlopers van het Ambelos-gebergte. Ambelos ligt op een hoogte van zo’n 250 tot 350 meter. De plaats ligt ongeveer 3,5 kilometer van de kustplaats Agios Konstantinos. De weg vanaf de kust slingert zich in talloze kronkelige bochten omhoog de bergen in. De eerste plaats die op deze route wordt aangeraakt, is Ambelos. Vanaf hier gaat de weg verder naar een nog hogere locatie.