Forten op Kreta

De meeste liefhebbers van Kreta waarderen niet alleen de zon, het zand en de zee op het "Eiland van de Goden", maar ook de natuur, cultuur en geschiedenis, die de bezoeker praktisch bij elke stap "bespringt". En voor deze bezoekers hebben we de 7 meest indrukwekkende en architectonisch opmerkelijke historische forten op Kreta gekozen.

Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze door de Venetianen zijn gebouwd tijdens de ongeveer 450 jaar durende bezetting van Kreta (1204 – 1669 n.Chr.) en redelijk militair van karakter zijn. In de 6e Venetiaans-Turkse oorlog (1645 tot 1669) veroverden de Ottomanen ook Kreta als een van de laatste Venetiaanse bastions - Chania was het laatste bastion dat viel na een belegering van ongeveer 20 jaar. Onder deze Turkse heerschappij vanaf 1669 ( Turcocratie - Τουρκοκρατία) werden de Venetiaanse vestingwerken op Kreta "in gebruik gehouden" en daarom hebben sommigen van hen nog steeds Turkse (bijnamen) vandaag.

Zoals ik al zei, hebben we de 7 meest indrukwekkende vestingwerken eruit geplukt en willen die hier graag aan u presenteren.

Firkas-fort in Chania.
Dit fort, dat nog steeds de Turkse naam "Firkas" (kazerne) draagt, maakte deel uit van een verdedigingssysteem dat in 1538 was begonnen door de ingenieur Michele Sanmichele (die ook de verdediging van Heraklion ontwierp, maar daarover later meer).

De "Firkas" werd voltooid in 1629 en beschermde de toegang tot de Venetiaanse haven tegen aanvallers. Een dikke ketting was gespannen van het fort tot aan de voet van de vuurtoren om de haven tegen indringers te beschermen. Overigens is de vuurtoren ook een Venetiaans “relikwie” en werd gebouwd in 1570.

De naam "Firkas" is te danken aan het feit dat de kazerne van het Turkse leger in Chania zich in dit fort bevond.

Maar ook in de "moderne tijd" was het fort van Firkas van groot belang: in 1913 werd hier plechtig de vereniging van Kreta met Griekenland gevierd. De Turkse vlag werd voor altijd uit de mast gestreken en in plaats daarvan werd de blauw-witte vlag van Griekenland gehesen, die sindsdien trots heeft gezwaaid.

Het fort "Frangokastello" in het zuiden van Chania
Frangokastello is een van de meest bezochte plaatsen op het eiland Kreta. Gelegen aan de zuidkust van Kreta, ongeveer 12 km ten oosten van Sfakia in de prefectuur Chania, is dit populair vanwege zijn unieke architectuur en minstens één intrigerende legende. Het fort van Frangokastello werd in 1371 direct aan het strand gebouwd om de nederzetting tegen piraten te beschermen.

Maar het is vooral bekend om een ​​veldslag met de Turken in 1828. Tijdens deze slag vochten 600 Grieken tegen een leger van Turken van meer dan 8000 soldaten. De strijd duurde een week. Uiteindelijk verloren de Turken 800 soldaten - tegenover hen lagen 335 Griekse krijgers met hun leider dood en onbegraven in het zand totdat de wind van het naburige strand "Orthi Ammos" meer zand aanvoerde en hen daarmee bedekte.

Frangokastello is een van de beroemdste kastelen in Griekenland omdat hier, rond de verjaardag van die verschrikkelijke veldslag, een fenomeen dat bekend staat als "Drosoulites" (Δροσουλίτες) in sommige jaren in de late lente, meestal rond eind mei/begin Juni wordt waargenomen.

Dan zie je een luchtspiegeling van wandelende menselijke figuren in de vochtige ochtendnevel op het strand. Een stoet mannen in zwarte wapenrusting marcheert en rijdt van de verwoeste kerk van Agios Charalambos naar het kasteel. Er wordt aangenomen dat dit de geesten zijn van de Griekse soldaten. Zodra deze processie de zee bereikt, lost dit visioen na ongeveer 10 minuten op bij de eerste zonnestralen.

Deze luchtspiegeling zou zo echt zijn dat in 1890 een Turks leger het vuur opende op het visioen. Er was een soortgelijke situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog toen een Duitse patrouille vuurde op wat leek op een processie.

 

Kastro Gramvousa-fort
Het fort van Gramvousa (Κάστρο Γραμβούσας) zoals we het nu kennen, werd in de 16e eeuw (1579–1584) gebouwd door de Venetianen uit angst voor Ottomaanse expansie. Beschouwd als een architectonisch meesterwerk, was het een onneembare vesting.

Door de strategische ligging van het fort konden de Venetiaanse heersers de zeestraat tussen West-Kreta en de Peloponnesos beheersen.

Toch kon de verovering door de Turken niet worden voorkomen en vanaf dat moment gebeurde er veel op Gramvousa: de Venetianen gebruikten Gramvousa als bruggenhoofd om Kreta te heroveren, de Kretenzers verzetten zich tegen de "Turkokratia" (zie hierboven). Alles was echter tevergeefs, want in 1692 werd het fort door de Venetiaanse commandant van Calabrië aan de Ottomanen overgedragen.

Tijdens de Griekse opstand tegen de Ottomanen speelde Gramvousa een belangrijke en cruciale rol. Na verschillende pogingen werd het fort uiteindelijk veroverd door Kretenzische rebellen in 1825, toen sommigen van hen erin slaagden vermomd als Ottomanen het fort binnen te sluipen.

Vanaf hier begon de bevrijding tegen de Ottomaanse bezetting. Gramvousa diende als toevluchtsoord voor meer dan 3.000 mensen en werd het startpunt voor alle opstandige activiteiten. Van hieruit werden de Ottomanen geterroriseerd, die met hun strijdkrachten aanvallen op de christenen lanceerden.

Deze opstand verergerde de levensomstandigheden van de lokale bevolking die verlichting zocht van piraterij. Het verklaarde doelgebied van deze piraten was de zeestraat tussen Gramvousa en Antikithira en de internationale schepen die daar commercieel opereren. Dit zette het Europese publiek tegen hen op.
In 1828, na ondertekening van een overeenkomst met de Griekse regering, bezetten de Britse en Franse marines het fort en verdreven de Kretenzische piraten. De London Protocols in 1931 bepaalden dat Kreta in Ottomaanse handen bleef (tot 1913, zoals we al weten).

Het fort van Koules Apteras
Het fort van Koules ligt in het gebied van Paleokastro, 12 km ten oosten van Chania, vlakbij de ruïnes van het oude Aptera (ook de moeite waard!). Het fort werd gebouwd door de Turken na de Kretenzische revolutie van 1866, puur voor verdedigingsdoeleinden, maar ook voor een bredere controle over het gebied, zoals het geval was met veel forten gebouwd door de Ottomanen. Op deze manier wilden ze de Apokoronas-vallei beheersen, wat een belangrijke en bekende doorgang naar Chania was en is.

Het fort was een van de grootste vestingwerken van zijn tijd en werd ontwikkeld in een symmetrische vorm rond een rechthoekige binnenplaats. Twee ronde torens bezetten de zuidwestelijke en zuidoostelijke hoeken van het fort, de hoofdpoort bevond zich aan de oostzijde. Wanneer u het fort bezoekt, zult u zien hoe imposant en massief deze constructie is - dit is een van de redenen waarom het gebouw uit 1866 nog steeds in zeer goede staat verkeert.

Het fort "Koule" in Heraklion
We willen hier geen verwarring veroorzaken met de naam "Koule" - dat was/is een "bijnaam" van sommige forten en komt van de Turkse naam "Su Kulesi" (waterfort).

Tijdens de Venetiaanse periode heette dit imposante fort "Rocca a Mare" of "Castello a Mare" - om zo te zeggen "waterfort" in het Italiaans. De Venetianen bouwden dit fort tijdens hun bezetting van Kreta in het begin van de 16e eeuw, waar we het vandaag vinden - precies aan het begin van de westelijke golfbreker - op de overblijfselen van een voormalige ronde toren gebouwd tijdens het tweede Byzantijnse tijdperk (961-1204 n.Chr.) .) en werd verwoest door een aardbeving in 1303. Maar er was niet alleen deze "grote" Koules, maar ook een "kleine Koules". Dit laatste is een kleiner fort in het gebied van de huidige jachthaven, dat in de 20e eeuw wegens ruimtegebrek werd gesloopt.

De bouw van het fort werd voltooid in 1540 en is nog steeds een architectonisch meesterwerk. De kelders en platforms werden gebouwd met rotsblokken van het eiland Dia - en om de beschermende zeewering te bouwen, werden oude schepen geladen met stenen en tot zinken gebracht. Praktisch, die Venetianen!

Het fort bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond waren voedselopslagplaatsen, munitiedepots, regenwatertanks en gevangenissen - het fort was ook uitgerust met een bakkerij, een molen en een kleine kerk. De respectieve garnizoenen waren op de eerste verdieping gehuisvest en de vuurtoren bevond zich op de noordelijke hoek.

Het fort was ontworpen om de haven te beschermen, de centrale zeeroute van de Venetianen en de belangrijkste vrachtterminal van Kreta. Ondanks de grote vaardigheid en zorg waarmee het werd gebouwd, liep het fort door de voortdurende erosie van de noordelijke muur vaak schade op en moest het constant worden gerepareerd. Toen Heraklion na 1669 in handen van de Turken viel, waren ze gedwongen door te gaan met deze onderhoudsmaatregelen van het fort dat nu "Koules" heet.

Veel Kretenzische rebellen werden opgesloten in de Koules-gevangenis, waaronder 70 Sfakiotische rebellen die deelnamen aan de Daskalogiannis-revolutie in 1770. Maar ze wisten te ontsnappen.

Tegenwoordig is Koules open voor bezoekers en toont het onder andere exposities van de legendarische oceanograaf Jacques-Yves Cousteau uit de jaren 70. De faciliteit wordt ook vaak gebruikt voor culturele evenementen.

De "Fortezza" in Rethymnon
Een van de meest opvallende bezienswaardigheden en monumenten van de stad Rethymnon is ongetwijfeld het Venetiaanse fort "Fortezza", dat bekend en beroemd is als het grootste Venetiaanse kasteel ooit gebouwd.
Gebouwd in de 16e eeuw door de Venetianen, werd het fortcomplex gebouwd op de Paleokastro-heuvel (Παλαιόκαστρο - 'oud kasteel') in het noordwesten van de oude stad van Rethymno op de plaats van de citadel van het oude Rithimna en de tempel van Artemis Rokkea . Het is omgeven door de zee aan de noordoost-, noord- en westzijde en werd aangepast aan het rotsachtige terrein toen de buitenmuren werden gebouwd, daarom is het vijfhoekig. De totale lengte van de volledig bewaard gebleven ommuring is 1307 meter.

Het Fortezza is zo groot dat het de hele bevolking van de stad zou kunnen beschermen - dat is geruststellend...

Het huisvestte verschillende kazernes, een kerk, een ziekenhuis en enkele opslagruimten. Bij de ingang, de hoofdpoort, bevindt zich ook de voormalige wapenkamer - een groot gebouw van twee verdiepingen met bogen in het interieur, waar tegenwoordig culturele evenementen en tentoonstellingen worden gehouden. Binnen is er ook het "Erofili" theater, waar elke zomer culturele evenementen worden gehouden. Vlakbij het centrale plein van het fort staat de prachtige moskee van Sultan Ibrahim - een oorspronkelijk christelijk gebouw dat met de komst van de Ottomanen een nieuwe bestemming kreeg.

Hoewel het Fortezza een groot en goed versterkt complex is, lijkt het in de Venetiaanse en Turkse tijd geen bijzondere rol te hebben gespeeld in vergelijking met bijvoorbeeld de "Koules" in Heraklion. Tijdens de Duitse bezetting werd het fort gebruikt als gevangenis voor Kretenzische verzetsstrijders die later werden geëxecuteerd.

Het Venetiaanse fort van Karzama in Sitia
Al in de Byzantijnse periode werden er vestingmuren rond Sitia gebouwd. De Genuezen en de Venetianen breidden deze faciliteiten later uit, maar ze waren nooit een belangrijke kracht. Het Venetiaanse fort genaamd "Kazarma" (Casa di Arma - Wapenhuis) werd in de 13e eeuw gebouwd op een heuvel nabij de haven van Sitia.

Verschillende aardbevingen, lokale opstanden tegen de Venetianen en de inval van Barbarossa en zijn mannen in 1539 veroorzaakten grote schade aan de muren en het fort zelf. De muren werden uiteindelijk afgebroken door de Venetianen; ze waren van plan het sterker en beter te herbouwen, maar dat deden ze niet. Toen de Venetianen in 1651 de stad opgaven, verwoestten ze bijna alles zodat er zo min mogelijk in handen van de Turken kon vallen.

Gelukkig had de Kazarma een beter lot; op de ruïnes van het Venetiaanse fort bouwden de Turken een nieuw complex en maakten ook enkele toevoegingen aan de structuur die nog steeds zichtbaar zijn. De koepelvormige uitkijkpunten op de kantelen van het fort zijn bijvoorbeeld een typisch voorbeeld van de Ottomaanse "touch" van dit bouwwerk.

Wat de bezoeker vandaag ziet, zijn vooral de Turkse ruïnes. Sinds 1966 is de "Kazarma" een beschermd monument en in de zomer vinden hier ook diverse culturele evenementen plaats.