Manolates Samos

Iets buiten de hoofdwegen op het eiland Samos ligt het dorp Manolates. De plaats is een kunstenaars- en wijndorp, vergelijkbaar met het naburige dorp Vourliotes. Manolates ligt op een schilderachtige locatie op de noordelijke helling van het Ambelos-gebergte boven de beschermde Nightingale-vallei. Wanneer de weg die vanuit Platanakia hierheen leidt eindigt, bereik je de parkeerplaats van het dorp. Het is niet erg groot en in de zomer kunnen er korte wachttijden zijn. Veel wandelpaden leiden naar of via Manolates. Geen wonder: u kunt zich hier verfrissen en heerlijk dineren.

Het dorp produceert een goede wijn die erg populair is op Samos. Er zijn hier ook verschillende kleine winkeltjes en enkele kunstenaarsgalerijen. Ook vindt u er een kafenion en diverse uitstekende restaurants, cafés, snackbars en tavernes die de moeite waard zijn om even te stoppen. Al met al zou Manolates ook omschreven kunnen worden als een kunstenaarsdorp. Ook een kerk, een kapel en een school maken deel uit van het dorpsbeeld. Sommige wijnterrassen boven het dorp bevinden zich op adembenemende hoogten.

In Manolates staan ​​veel oude stenen huizen met balkons. De smalle straatjes en idyllische pleinen zijn versierd met wit geschilderde bloemen op de grond. Volg een rondleiding door het dorp, verfris uzelf in een café en wandel naar de terrasvormige wijngaarden. Als je geluk hebt, kom je een oude wijnboer tegen die op zijn ezel naar je toe komt. Als u met de taxi vanuit Platanakia of Agios Konstantinos naar Manolates bent gekomen, kunt u te voet langs de weg terugkeren. Een mooie wandeling brengt je in een klein, heel laag dal.

Wandel door de prachtige vallei of neem hier een pauze en luister naar de pulserende stroom die je zal vergezellen op je verdere afdaling naar Platanakia en de kustweg. Al snel wordt de begroeiing steeds dichter en ben je nu in Nightingale Valley. Aan beide kanten staan ​​kleine kapelletjes en iets verderop aan de rechterkant vind je een restaurant dat weer in bedrijf is (bereikbaar via een smalle houten brug), waar je kunt zitten en ontspannen.

Grote, schaduwrijke bomen flankeren je de terugweg en de afstand van bijna 4 kilometer tussen Manolates en Platanakia wordt veel te snel overbrugd. Het wijndorp heeft momenteel ongeveer 180 inwoners en het aantal dorpelingen dat hier woont neemt gestaag af. In 1950 telde Manolates nog ruim 390 inwoners. Veel wandelpaden leiden naar of via Manolates. Vanaf hier kunt u een zeer gemakkelijk te vinden en beloopbaar pad volgen naar het naburige dorp Stavrinides - zelfs als de plaats hier ver weg lijkt.

Het pad leidt ongeveer in het midden van Manolates naar de naburige dorp. Als u het niet kunt vinden, vraag het dan gerust. Stavrinides kan in 40 tot 50 minuten worden bereikt. Stavrinides ligt ten westen van Manolates en vanaf deze plaats leidt een onlangs gerestaureerd muilezelpad (Monopati) langs de plaatselijke begraafplaats naar Agios Konstantinos en van hieruit naar Platanakia als dat je startpunt was.