Domata strand Kreta

Onbekend Kreta: Het wilde strand van Domata

Het Domata strand is een van de mooiste en meest ongerepte stranden van Kreta.

Het ligt ongeveer 70 km ten zuiden van de stad Chania, tussen Sougia en Agia Roumeli. Dit enorme strand ligt aan de uitgang van de wilde Klados-kloof.

Het strand
Het Domata strand heeft grijs grof zand en kristalturkoois water. De pijnbomen van de kloof reiken bijna tot aan de kust en vormen een ideale bron van schaduw. Een droomplek voor natuurliefhebbers. Wie hier in het zand graaft, vindt vers zoet water.

Dankzij het weer is hier een uniek natuurmonument ontstaan. De naam Domata ("dak") komt van de verspringende opstelling van conglomeraatrotsen die op daken lijken. De overweldigende hoeveelheden steen en grind die hier via de kloof terechtkwamen, het voortdurende stijgen en dalen van de zee en de wind droegen allemaal bij aan het ontstaan ​​ervan.

Hoe kom je in Domata?
Omdat het gebied geen wegverbinding heeft, is toegang tot het afgelegen Domata-strand alleen te voet mogelijk via de Klados-kloof (waarschuwing: de Klados-kloof is naar verluidt de wildste en gevaarlijkste kloof op Kreta. Iedereen zonder lokale gids wordt niet aanbevolen.) . Of met de boot vanuit Agia Roumeli.

De derde optie is om vanuit Agia Roumeli langs de kust te lopen. Ook een zeer gevaarlijk pad (alleen iets voor ervaren wandelaars, een gids is hier ook aan te raden).

Er is ook een nieuwe, comfortabele verbinding vanuit Paleochora. In het reisbureau van Giorgos Vardoulakis kunt u een boottocht charteren of zelf een boot huren. U vindt het reisbureau aan de kade tegenover de bakkerij van Varkakis.