Delos

Delos is de hoofdpriester van de Cycladen. Het hele eiland is aangewezen als archeologische vindplaats, om precies te zijn UNESCO-werelderfgoed. Het is een ark van de geschiedenis, lui drijvend op de wateren van de Egeïsche Zee, op slechts een paar kilometer afstand van het kosmopolitische Mykonos. Het is een kans om rond te lopen in de heropleving van de glorie van de Griekse beschaving. Het is de hoofdpriester van de Cycladen, de geboorteplaats van de onsterfelijken. Het is Delos.

In de oudheid maakte de mythe van de god Apollo, de god van het licht, en de godin Artemis die daar geboren waren, het eiland heilig: geen enkele sterveling zou ooit op zijn land geboren mogen worden. Maar hoewel het eiland een bakermat van goden is geweest, zouden er ook geen stervelingen ooit mogen sterven. Dus behalve dat het een opvallend religieus en economisch centrum was, was het eiland ook exclusief in die zin: zelfs tijdens de jaren van de bloei van de Deliaanse Alliantie werden vrouwen die op de rand van de bevalling stonden en mensen die op sterven lagen naar het naburige eiland Rineia vervoerd. De wereld van die tijd was zich bewust van de heiligheid van het eiland en van zijn uniciteit.

Tegenwoordig behoudt Delos zijn unieke karakter voor de huidige wereld: nergens anders ter wereld is er een natuurlijke, insulaire archeologische vindplaats van deze omvang en belangrijkheid. Op geen enkel ander eiland op aarde zijn zoveel monumentale oudheden uit de archaïsche, de klassieke en de hellenistische periode, d.w.z. de eeuwen van de grote Griekse kunst, te vinden op een gebied dat uitsluitend als archeologische vindplaats wordt gebruikt. Delos is geen museum; Delos is er niet om een verhaal te vertellen. Delos is de geschiedenis zelf.

Bezoekers afkomstig van de naburige eilanden zijn er niet op een leerzame reis; ze zijn liever begonnen aan een levenslange ervaring. En als bij toverslag leeft de heiligheid van het eiland voort: de massa’s mensen, die samenkomen om het unieke karakter van het eiland te delen, kunnen niets anders doen dan het gewoon bezoeken. De archeologische ervaring is de enige activiteit op het eiland. Het betoverende landschap is de thuisbasis van niemand. De geschiedenis herhaalt zich dus: op een plek die zo belangrijk is, waar nooit iemand is geboren of is gestorven.

Vervoer naar Delos: Het eiland is dagelijks per boot bereikbaar vanuit Mykonos, als het weer het toelaat. In de zomer ronden ook boten van Tinos en Naxos de service af.