Griekse wijnen

Grieken behoren tot de eerste volkeren die wijn ter wereld hebben geproduceerd en Griekenland heeft enkele van de oudste nog bestaande wijngaarden, waardoor het land terecht beroemd is om zijn geweldige lokale wijnen.

Het vroegste bewijs van wijnproductie in Griekenland dateert van 6500 jaar vóór het heden. Griekse wijn genoot een hoog prestige in de tijd van het Romeinse rijk en tijdens de middeleeuwen, en zeer gewaardeerde wijnen werden geëxporteerd vanuit Kreta, Monemvasia en andere Griekse havensteden.

Vandaag de dag, aangezien het maken van wijn een kunst is geworden, zijn er enkele Griekse wijnen die opvallen tussen alle wijnen ter wereld. Maar voor het grootste deel produceert Griekenland traditioneel nog steeds veel variëteiten, en sommige wijnboeren maken wijnen die met het ene been in de traditie en het andere in de innovatie staan.

Om ervoor te zorgen dat consumenten de juiste oorsprong kunnen bepalen van de wijnen die ze kopen, is er een systeem van benamingen geïmplementeerd, waarbij de labels Protected Geographical Origin (PGO) en Protected Geographical Identification (BGA) voor wijnen zijn gecreëerd.

Beste Griekse wijnen bij uw diner

Assyrtiko

Hoewel Assyrtiko oorspronkelijk bekend stond als een wijn die op het eiland Santorini werd geproduceerd, wordt hij nu in het hele land van Griekenland gemaakt. Een druif die zijn zuurgraad behoudt tijdens het rijpen, het is een vrij lichte witte wijn met citroenaroma's en een subtiele bitterheid en zoutheid in de afdronk - dit laatste is een kenmerk van wijngaarden dicht bij de zee.

Moschofilero

In het gebied van centraal Peloponnesos groeien de Moschofilero-druiven, die een droge, knapperige witte wijn opleveren die vol aroma's zit. In Moschofilero vind je smaken van perzik en zoete citroen. Als het rijpt, ontwikkelt het ook tonen van gedroogd fruit en abrikoos.

Agiorgitiko

Deze variëteit komt oorspronkelijk uit Nemea, een beroemd wijngebied in de Peloponnesos dat bekend staat om deze druif. Een robuuste rode wijn met aroma's van zoete framboos, zwarte bes en nootmuskaat, maar ook subtiele tonen van bittere kruiden en zachte tannines. Rosés gemaakt van Agiorgitiko hebben gekruide frambozentonen en een briljante, dieproze kleur.

Malagouzië

Malagouzia, afkomstig uit Macedonië, is een vrij recente druivensoort die in Noord-Griekenland wordt geproduceerd. Het zorgt voor witte, volle wijnen, met een uitgebalanceerde zuurgraad en interessante aroma's.

Xinomavro

Xinomavro, wat in het Grieks "zure zwart" betekent, is de belangrijkste druivensoort van Macedonië, voornamelijk in de gebieden Naoussa en Amyndeo. Xinomavro heeft een goed verouderingspotentieel en een rijk tanninekarakter. Het wordt vaak vergeleken met de Italiaanse Nebbiolo vanwege zijn tonen van donkere kersen en zoethout.

Vidiano

Vidiano, een van de oudste Kretenzische witte druiven, is erg populair geworden onder de lokale variëteiten van het eiland. Het was bijna uitgestorven totdat Kretenzische wijnmakers het potentieel ervan gingen begrijpen en hard werkten om zijn grote complexiteit nieuw leven in te blazen. Vidiano produceert elegante wijnen met een verscheidenheid aan aroma's van wit en geel fruit, citrusfruit en witte bloemen, terwijl ze robuust en vol blijven.

Savatiano

Met zijn Griekse naam die de "zaterdagdruif" betekent, is dit de belangrijkste witte variëteit uit de regio Attica, met een belangrijke weerstand tegen hitte. Onder koude gisting kan het smaken van groene appel en limoen bieden. Als hij op eikenhout is gerijpt, wordt hij gekenmerkt door een romiger midden gehemelte.

Mavrodaphne

De "zwarte laurier" van Griekenland is een variëteit die voornamelijk op de Peloponnesos en op het eiland Kefalonia wordt verbouwd. Het wordt normaal gesproken gemengd met de Black Corinth-bessendruif om een zoete wijn van de late oogst te produceren met een uitgesproken, zware smaak van rozijnen en chocolade, en hoge tannines. Sommige producenten mengen het nu met andere variëteiten, waardoor rijke en volle droge rode wijnen worden geproduceerd.

Vinsanto
nog een grote variëteit uit Santorini die veel te danken heeft aan de vulkanische bodem. Deze zongedroogde zoete wijn is gemaakt van drie witte druivenrassen: Assyrtiko, Aidani en Athiri. Deze "heilige wijn" heeft aroma's van rozijnen, gedroogde abrikozen, frambozen en maraschino-kersen, die ook verbluffende contrasten biedt tussen zoete en bittere smaken veroorzaakt door zijn opvallende tannines, iets unieks in een witte wijn.

Muskaatdruif van Samos

Muscat van Samos is er in verschillende soorten, zowel droog als zoet, maar altijd met behoorlijk aromatische tonen. Een van de meest populaire Samische Muscat-wijnen is de Vin Doux. Een andere Muscat uit Samos, de Samos Anthemis, vijf jaar gerijpt op eikenhout, creëert een amberkleur en geeft aroma's van butterscotch, toffee en lichte melasse.

Ten slotte wordt Samos Nectar gemaakt van zongedroogde druiven en drie jaar gerijpt op eikenhout. Deze wijn heeft intense aroma's, een donkerdere koffie-achtige kleur en een lager alcoholpercentage dan andere Samische dessertwijnen.

Elk van deze wijnen is een geweldige aanvulling op elke eettafel en biedt een verleidelijke smaak van Griekenland.