Balos Kreta

Balos Kreta: 5 belangrijke tips voor je trip naar de lagune

In het uiterste noordwesten van Kreta ligt een van de populairste toeristische trekpleisters van Kreta. Tussen het schiereiland Gramvousa en het voor de kust gelegen eiland Tigani openbaart zich een Caribische achtergrond met een wit zandstrand en een turkooisblauwe zee. De Balos-lagune is adembenemend en een echt hoogtepunt op Kreta.
Het valt niet mee om deze afgelegen parel op Kreta te bereiken en ondanks alle drukte ongestoord te genieten van de lagune. We hebben de belangrijkste tips en informatie voor uw Balos-excursie bijgevoegd:

Aankomst: Hoe bereik je Balos?
De lagune van Balos ligt in het noordwesten van Kreta, bijna aan het einde van het schiereiland Gramvousa. De dichtstbijzijnde grotere stad Kissamos (Kasteli) ligt op ongeveer 15 km afstand.

Je kunt de baai op eigen gelegenheid bereiken met de auto via een zeer vervallen grindweg of met de veerboot vanuit Kissamos. Als alternatief is er een begeleide boottocht of een georganiseerde jeeptour.

Als u vanuit Chania of Rethymno komt, kunt u Balos met de auto bereiken via de snelweg E65 (Nieuwe Weg), die langs de noordkust naar Kissamos leidt en eindigt bij de haven van de kustplaats Kavonisi. Vanaf hier beginnen de boottochten naar de lagune.

Als alternatief kunt u met een terreinwagen of een normale huurauto (inclusief grindverzekering) langs de kust naar het schiereiland Gramvousa rijden.

Afstanden tot Balos

› Chania – Balos: 52 km (1 uur)

› Rethymnon – Balos: 114 km (2 uur)

› Heraklion – Balos 190 km (3 uur)

› Agios Nikolaos – Balos: 250 km (4 uur)

› Ierapetra – Balos: 280 km (4,5 uur)

› Sitia – Balos: 315 km (5 uur)

Kun je Balos bereiken met een huurauto?
Direct achter het Balos Beach Hotel in het zuiden van het schiereiland Gramvousa begint een 8 km lange grindweg (reistijd ca. 25 minuten), die u naar de parkeerplaats boven de Balos-lagune brengt. Aan het begin van de route is een kaartjesstation waar je € 1 per persoon moet betalen om de weg te gebruiken.

De stoffige baan is bezaaid met kuilen en hobbels en verkeert daardoor in een erbarmelijke staat. Wij raden persoonlijk aan om alleen de piste op te rijden met een terreinwagen inclusief passende verzekering.

Talloze kleine auto's maken echter elke dag de zware reis naar de lagune. Als u met een normale auto op Balos wilt rijden, moet u zeker van tevoren bij uw autoverhuurbedrijf navragen of grindwegen ook verzekerd zijn bij schade.

De meeste verhuurbedrijven verzekeren het rijden op onverharde wegen niet en bij schade of pech blijf je in het ergste geval met de kosten zitten. Inmiddels gebruiken veel verhuurbedrijven ook GPS-tracking voor hun voertuigen om bij schade aan het voertuig over de juiste traceerbaarheidsmogelijkheden te beschikken.

Wat is de parkeersituatie op het terrein?
Op ongeveer een kilometer van Balos Beach is een groot onverhard parkeerterrein waar u tegen betaling uw huurauto kunt parkeren. Voor een optimaal gebruik van de parkeerplaatsen zijn er meerdere gidsen die u zwaaiend naar de juiste parkeerplaats manoeuvreren.

Op de parkeerplaats is er een toiletgebouwtje (1€) en een eenvoudige kantine die hapjes en drankjes aanbiedt. Een voetpad (Monopati) leidt u naar het westen over een bergzadel naar het uitkijkpunt Balos Beach. Vanaf het uitkijkplatform duurt de afdaling naar het strand via talrijke trappen ongeveer 10 minuten.

Vooral in het hoogseizoen kan de grote parkeerplaats erg snel vol raken. Wij raden u aan om voor 10.00 uur aanwezig te zijn om een ​​gratis parkeerplaats te bemachtigen.

Is er een openbare bus naar de lagune?
Een openbare bus van het bedrijf KTEL Chania-Rethymnon rijdt tijdens het seizoen dagelijks om 8.30 uur en 11.00 uur vanuit Chania in iets meer dan een uur naar de haven van Kissamos.

Vanaf hier vertrekken dagelijks tussen 10.00 en 11.00 uur verschillende excursieboten naar de Balos-lagune. Voor de terugreis van Kissamos naar Chania zijn er verschillende vertrektijden om uit te kiezen, waaronder 17.30 uur en 19.15 uur. Een enkele reis kost € 6,20.

In het hoogseizoen is het raadzaam om het buskaartje vooraf online te kopen op de KTEL-website of bij het busstation van Chania (vlakbij het Samaria Hotel).

2 rondleidingen naar Balos
De meest populaire manier om Balos Beach te bereiken is per boot. Talrijke excursieboten en veerboten zijn beschikbaar in de haven van Kissamos voor vervoer naar de baai.

U kunt begeleide dagtochten naar Balos boeken via het GetYourGuide-portaal. Hier kunt u meer te weten komen over de excursies en indien nodig direct uw plaats reserveren: Rondvaarten met gids.

 

Rondleidingen zijn meestal inclusief vervoer per bus heen en terug, een Engels- of Duitstalige gids en ophalen van het hotel (afhankelijk van de locatie).

Let op!

Het bootticket is niet inbegrepen bij de dagtochten vanuit Chania en Rethymnon en kost ongeveer € 27-30 extra. Maaltijden worden aan boord van de schepen aangeboden tegen een toeslag.

Wetenswaardigheden over Balos op Kreta
De naam Balos beschrijft zowel de baai in het noordwesten van Kreta als het daar gelegen prachtige lagunelandschap en duinstrand.

Balos ligt op het schiereiland Gramvousa, een bijna 12 km lange, bijna onbewoonde rotsachtige uitloper die zich uitstrekt in de zee tot aan de noordwestelijke punt van Kreta, Kaap Vouxa.

Voor de indrukwekkende lagune ligt het 117 m hoge eilandje Tigani, dat door een vlakke zandbrug met het schiereiland Gramvousa is verbonden.

Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden verandert de zandbank van vorm en breedte en kan af en toe door de zee worden doorgesneden. In het oosten ligt de 500 m lange Balos-lagune, die nauwelijks dieper is dan 50 cm.

De lagune maakt meteen indruk op bezoekers, omdat het water glinstert in prachtige blauwtinten. Het fijne, witte zandstrand, bestaande uit schelpen en koralen, creëert een paradijselijke Zuidzee-flair.

Iedereen die de erbarmelijke grindweg van Kaliviani onder de knie heeft, heeft ongeveer 20 minuten nodig van de parkeerplaats van Balos naar de lagune. De afdaling (100 hoogtemeters) is goed ontwikkeld, na 10 minuten wacht je een uitkijkpunt met een droompanorama. De lagune lijkt een betoverde oase in het dorre landschap.

Lagunewandeling en Tigani-eiland
De lagune kan in ongeveer 30 minuten volledig worden omzeild. Nadat je beneden bent gekomen, volg je het strand aan de linkerkant tot je bij het verhoogde rif komt. Blauwe pijlen markeren de weg rond de lagune naar het eiland Tigani.

Het gaat langs uitgespoelde zeebekkens waarin zeezout zich ophoopt. Stevige schoenen zijn hier vereist omdat de rotsen scherp zijn. Na een paar minuten en een paar promenades later bereik je het eiland Tigani.

Een korte omweg naar de kerk Ag. Panton (Allerheiligenkapel) boven de veerbootterminal (Balos Jetty). Vanuit de kerk kun je kijken naar de drukte in de lagune.

Ervaren wandelaars kunnen het hoogste punt van het eiland (117 m) over heuvel en dal beklimmen. Alle anderen vervolgen de rondweg langs het noordelijke deel van het strand. De kniediepe zeestraat bij de parasols en ligstoelen kan voorzichtig worden doorwaadt.

Kledingvoorschrift voor Balos: De steile afdaling naar de lagune en de oversteek van het rotsachtige rif op het strand maken stevige schoenen essentieel - slippers komen hier niet ver. Door de windtunnel tussen de twee landmassa's kan het ondanks zonnig weer in mei en oktober onverwacht koel worden. Neem daarom best warme kleding mee als je snel last hebt van kou.

Eiland Imeri Gramvousa en Kastro
Degenen die de Balos-lagune per boot bereiken, hebben ook de mogelijkheid om het eiland Imeri Gramvousa te bezoeken. De overblijfselen van het 16e-eeuwse Venetiaanse fort Kastro Gramvousas bevinden zich op het rotsachtige eiland ongeveer twee kilometer van Balos.

In het begin van de 19e eeuw deed de Kastro dienst als schuilplaats voor piraten, en naar verluidt hebben hier soms wel 3.000 mensen gewoond. Het water wordt ook wel de »Balos piratenbaai« genoemd. Zelfs vandaag de dag zijn de vestingmuren op sommige plaatsen volledig bewaard gebleven. Binnen zijn enkele ruïnes en middeleeuwse kapellen te bezichtigen.

De dichtstbijzijnde accommodaties in de buurt van Balos zijn in de nederzetting Kaliviani in het zuiden van het schiereiland Gramvousa. Vanaf hier is het ongeveer 8 km naar de lagune. Inmiddels hebben zich hier enkele appartementen en kleine hotels gevestigd. Je kunt meer hotels vinden in Falassarna en Kissamos