Saria eiland

Het eiland Saria in het zuidoosten van de Egeïsche Zee, vaak een "wilde" schoonheid genoemd, is een unieke bestemming. Ongerepte stranden en de natuur in het binnenland van het eiland fascineren evenals de overblijfselen en ruïnes uit lang vervlogen tijden. Het nu onbewoonde eiland is een echt juweel en laat een onvergetelijke indruk achter op haar bezoekers.

De eilanden Karpathos en Saria waren ooit verbonden door een landbrug. In de loop van de geschiedenis zijn de eilanden gescheiden door bodemdaling, waardoor dit natuurpareltje vandaag de dag alleen over water te bereiken is. Dagelijkse veerdiensten maken het mogelijk om vanuit de havenstad Diafani over te steken naar Saria en het pittoreske eiland te verkennen.

Saria, het verlaten paradijselijke eiland
Tegenwoordig wordt het eiland van de Dodekanesos-archipel beschouwd als een waar natuurlijk paradijs. Maar het eiland heeft een interessante geschiedenis. De overblijfselen van de oude stad Nisiros getuigen van een vroege nederzetting van het eiland. Tegenwoordig liggen de meeste overblijfselen van de stad onder de waterlijn.

De overblijfselen van het dorp Palatia, gesticht in 900 na Christus, nemen je ook mee in de geschiedenis van het eiland. Er wordt aangenomen dat Nixyros, een van de vier oude locaties van Karpathos, hier is gevestigd. De verwoeste gebouwen van Argos zijn niet minder aantrekkelijk. Hier hielden de dorpelingen zich ooit bezig met landbouw, maar door voortdurende aanvallen en plunderingen door piraten verlieten de bewoners in 1420 hun dorp en stichtten het dorp op het naburige eiland Olymbos, maar bleef Saria als weiland gebruiken.

Hierdoor werd het eiland aan zijn lot overgelaten en nam de natuur geleidelijk de eens bewoonde gebieden terug. Hierdoor ontstond een bijzonder aantrekkelijk totaalbeeld, omdat de overblijfselen van de historische koepelhuizen van Palatia, de overblijfselen van oude kerken en kloosters samen met de natuur lijken te zijn gegroeid en historisch gezien bijzonder aantrekkelijke verloren plekken zijn geworden, die niet alleen amateurfotografen en avonturiers inspireren.

Natura 2000 - leefgebied voor vogels en wilde dieren
In 1992 is in het kader van de Europese Unie een aaneengesloten netwerk van beschermde gebieden opgezet conform de bepalingen van de Fauna-Flora-Habitatrichtlijn. Het eiland Saria maakt deel uit van dit netwerk van natuurgebieden. Het onbewoonde eiland wordt onder andere bevolkt door Lycische salamanders en ander wild. Op het eiland leven talloze vogelsoorten, waardoor ook ornithologen zich aangetrokken voelen tot het eiland om vogels te spotten. Maar ook de Mediterrane monniksrobben, waarvan de populatie de afgelopen decennia sterk is afgenomen, worden aangetrokken door de ruige en rustige kust van het eiland, die tegenwoordig dienst doet als rustplaats voor de schuwe dieren.

Prachtige natuurlijke stranden op Saria
Een van de mooiste stranden van het eiland is Palatia Beach. Hier glinstert het water blauwgroen en wordt het strand omlijst door knoestige tamarisken die voor schaduw zorgen. Niemand ontkomt aan de schoonheid van deze plek en hier, ver weg van het massatoerisme, is het gemakkelijk ontspannen en genieten van de zon. Palatia Beach is ook het perfecte startpunt voor het verkennen van het paradijselijke eiland.

Iets meer afgelegen dan het strand van Palatia is het strand van Alimountas, dat ook per boot bereikbaar is. Hier kunt u bijzonder goed genieten van de vredige rust van het "eenzame" eiland.

Een wandeling op Saria
In de regel beginnen bezoekers van het eiland hun verkenningstocht op het strand van Palatia. Hoe mooi de stranden in de kleine baaien van Saria ook zijn, het loont de moeite om het eilandgebied voor de kust te verkennen. Een bijzonder hoogtepunt is de kloof van het eiland. Het pad loopt vanaf het strand van Palatia langs de kapel van Agia Sophia, die zeker een tweede blik waard is.

Vanaf de kapel loopt dan een pad door de wildromantische kloof. Zelfs als u niet de hele kloof wilt bewandelen, moet u de tijd nemen om naar de kerk van Agios Zacharias te gaan, die op de hoogste berg van het eiland staat en een uniek mooi uitzicht op de Egeïsche Zee biedt.

Als u echter het pad vervolgt, komt u bij de historische nederzettingen die getuigen van de bewogen geschiedenis van het eiland, dat slechts 20,5 km² groot is. Avontuurlijke natuurliefhebbers kunnen ook de grotten van het eiland verkennen. Het is de moeite waard om met open ogen over het eiland te lopen, want de flora en fauna is altijd indrukwekkend en heeft het hele gebied in de loop der jaren heroverd. Een rondrit over het eiland duurt een dik uur, maar het is de moeite waard om op de mooiste plekjes te verblijven en te genieten van de rust van de natuur. Aan het einde van de rondwandeling kun je ook de ruïne van de piratenhuizen uit de 14e en 15e eeuw bezoeken, die zich kenmerken door hun bijzondere architectuur.

Voordat u terugkeert naar het naburige eiland, is het de moeite waard om te genieten van de zon op het strand en de bijzondere sfeer van het eiland.