Apiranthos Naxos

Apiranthos ook wel Apeiranthos het unieke bergdorp op Naxos. Apiranthos is een prachtig bergdorp in Naxos, het Cycladische eiland van Griekenland; schijnbaar onaangetast door de tijd, draagt het nog steeds de sporen van het Venetiaanse tijdperk.

Van een afstand ziet Apiranthos eruit als een fort, gelegen aan de voet van de Fanari-berg, bijna 26 kilometer van Chora, de belangrijkste stad van het eiland.

Het biedt een prachtig uitzicht op de bergketens van Naxos. Zoals de lokale bevolking zegt, terwijl je op Apiranthos bent, is er geen manier om te zeggen dat je in feite op een eiland bent. Het gevoel dat men krijgt is meer dat van een dorp in het noorden van het vasteland van Griekenland dan dat van een Cycladisch eiland.

Dit komt deels door de architectuur en de stenen huizen, maar vooral door de hoogte, aangezien het centrum van het dorp op ongeveer 600 meter boven de zeespiegel ligt.

Het architectonische ontwerp van de huizen in Apiranthos is sinds de tijd van het Venetiaanse rijk bijna onaangetast gebleven: smalle met marmer geplaveide muilezelpaden, vaak bedekt met bogen; Venetiaanse verdedigingstorens die voorbeelden zijn van de vestingwerkarchitectuur van die tijd; stenen huizen met twee verdiepingen met bijzondere architectonische details en kleine pleintjes.

Het werd gebouwd door Kretenzers in de 9e eeuw, met een mix van mensen uit Kreta en Klein-Azië. Er wordt gezegd dat er in de oudheid een Naxos of Axos was op Kreta, maar dit is geen bevestigd feit.

Apiranthos-dialect verschilt van de rest van Naxos
Het dorp heeft een lokaal Grieks dialect dat verschilt van de rest van Naxos. Hetzelfde geldt voor gebruiken en tradities die eeuwen terug dateren, waarbij de lokale bevolking weigert ze op te geven.

Er zijn momenteel 1.024 inwoners in Apiranthos en ze laten zien dat het dorp een plek is geweest waar de letteren en kunst, weven en de kunst van politiek hebben gebloeid. Het dorp heeft geen gelijkenis met de rest van de Cycladische eilanden.

Het bewijs van het bovenstaande is dat Apiranthos de grootste bibliotheek van de Cycladen-eilanden heeft, de Nikos Glezos-bibliotheek. Het heeft een archeologisch museum met 2.000 tentoonstellingen, een natuurhistorisch museum, een folkloremuseum, het museum voor kindercultuur van de Egeïsche Zee en ook een coöperatie voor textielkunst voor vrouwen.

Wat bezienswaardigheden betreft, is de Toren van Zevgoli (17e eeuw), gebouwd op een rots bij de ingang van het dorp, imposant in combinatie met de omringende natuurlijke schoonheid.

Ook moet men de kerk van Agia Kyriaki zien, daterend uit de periode van de beeldenstorm (9e eeuw) en een van de belangrijkste monumenten op de Balkan.

Apiranthos is ook de plaats waar Manolis Glezos, de Griekse linkse politicus, journalist, auteur en volksheld, vooral bekend vanwege zijn deelname aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog, werd geboren en getogen voordat zijn familie naar Athene verhuisde.

Hij wordt het best herinnerd voor het neerhalen van de vlag van nazi-Duitsland van de Akropolis tijdens de As-bezetting van Griekenland, samen met Lakis Santas.