Ammouliani Chalkidiki

Het eiland Ammouliani is een paradijselijk eiland in Chalkidiki. Het eiland Ammouliani is iets heel bijzonders in Chalkidiki. Het is het enige bewoonde eiland waar Chalkidiki over kan opscheppen.

Genesteld tussen de schiereilanden Sithonia en Athos, heeft deze kleine eilandengroep zich ontwikkeld tot een volwaardige vakantiebestemming.

Omdat ik al jaren naar Ammouliani wilde reizen, kon ik eind september 2014 eindelijk de korte veerboot nemen. Door mijn ervaring kan ik Ammouliani ten zeerste aanbevelen aan iedereen die een Griekse eilandervaring wil hebben en niet ver wil reizen van het vasteland om er te komen. De meeste toeristen die hier komen, zijn degenen die naar Ouranoupolis en het Athos-schiereiland gaan voor de beroemde kloosters en Athos-boottochten.

Bij aankomst met de veerboot meert u aan in de haven van Limani in het pittoreske dorpje Ammouliani. Het is prachtig aangelegd langs de haven met restaurants aan het water en cafés die heerlijk zijn ingericht zoals je zou verwachten in de Cycladen. Hotels en appartementen zijn er in overvloed, een snelle telling op hun toeristenkaart gaf me ongeveer 50 keuzes.

Perspectief is alles. Rijdend van Ierissos naar Sithonia, neem je de hoofdweg die je van bovenaf een panoramisch uitzicht geeft op deze kleine olijfkleurige edelsteen die drijft in de groenachtig blauwe Egeïsche Zee in de schaduw van de berg Athos die er monumentaal boven staat. Het eiland Ammouliani lijkt zo klein en onbeduidend, maar dit is geen triviaal eiland, Ammouliani is een reus onder de reuzen. Dit is het enige en echte Griekse eiland van Chalkidiki, toerisme is zijn ding, en niemand in Chalkidiki zal ze verslaan in hun spel. Elk jaar stromen duizenden toeristen naar deze hoek van Griekenland om de berg Athos te zien. De geschiedenis en kloosters zijn geweldig, maar na een paar dagen laten ze je op zoek naar rust en ontspanning en dit is waar Ammouliani op grote schaal schittert. Waarom stap je niet op dit bescheiden kleine eiland en krijg je een ander perspectief, Ammouliani zal gegarandeerd je hart stelen.

Op het zuidelijke puntje van het eiland Ammouliani ligt een reeks van 8 eilandjes, sommige niet groter dan een grote rots die uit de zee steekt, andere meer als kleine eilanden. Elk is uniek en gevarieerd, van met bomen bedekte heuvels tot winderige weilanden met grazende schapen als hun enige bewoners. Dit is Drenia, de onbewoonde archipel van Ammouliani die overdag tot leven komt terwijl kleine bootjes vanuit Ammouliani hun weg banen op zoek naar dat perfecte en geïsoleerde eilandstrand.

Een maand lang elke dag een strand!
Dit kleine eilandje van nog geen 5 km2 is versierd met ongeveer 30 stranden, waaronder die op Drenia. Sommige zijn groot, zoals Alykes - het enorme hoofdstrand van Ammouliani met poederachtig zand. Anderen zijn moeilijker te bereiken, zoals Ammos met zijn ondiepe en helder groen getinte water. En dan zijn er die zoals Karagatsia, diep weggestopt aan het einde van een kalme inham. Als de 30 dagen voorbij zijn, kunnen we helemaal opnieuw beginnen!
Wat we leuk vinden aan Ammouliani
Vanaf het moment dat u aan boord van de veerboot stapt, begint de vakantie terwijl u naar het enige Griekse eiland in Chalkidiki wordt gebracht. Het charmante dorpje Ammouliani heeft veel restaurants aan zee en tavernes om van uw avonden te genieten. Huur een boot voor een dag en ontsnap naar Drenia, een ervaring die je niet mag missen. Dit is het eilandleven, geen schema's, geen plannen, wat is er niet leuk aan?

Ik ben niet zo'n zeevaarder, maar we besloten een boot te huren en te kijken of we naar de stranden van het eiland konden gaan en het levend konden maken. In minder dan 30 minuten bereiken we de Drenia-eilanden die een beschermde baai vormen. De boot snijdt als een mes door de boter over het verbazingwekkend kalme turquoise water. We kozen voor het winderige boomloze eiland met grazende schapen dat me deed denken aan iets van de Kroatische Adriatische kust. Binnen een paar minuten vallen we in slaap op een privéstrand terwijl de uren wegsmelten.