Assos Kefalonia

Assos het pittoreske dorpje in het noorden van Kefalonia. Langs de havenpromenade langs een romantische baai staat het ene kleurrijke huis na het andere. De haven van het vissersdorp Assos wordt beschouwd als een van de mooiste op Kefalonia. Vissers dobberen met hun kleurrijke vissersboten op het kristalheldere water en drogen vervolgens hun visnetten in de haven. De haven is echter lange tijd niet van groot economisch belang geweest. Het dorp is een van de meest pittoreske en schilderachtige van het hele eiland en wordt omgeven door weelderig groen landschap. Op minder dan een uur rijden van Argostóli vind je dit kleine maar bezienswaardige stadje met veel levendige koffiehuizen en restaurants.

Assos in het noorden van Kefalonia
Overwoekerde huizen sieren de dorpskern van Assos en worden in het midden herhaaldelijk onderbroken door huizen met kapotte gevels die door de grote aardbeving zijn verwoest en nog niet zijn vernieuwd. In de zomermaanden is Assos erg druk: vakantiegangers van over de hele wereld maken tijdens hun Kefalonia-vakantie een omweg naar Assos of brengen zelfs hun hele dag door in dit unieke vissersdorp. In de wintermaanden wordt de plaats echter bewoond door amper 20 mensen. Vakantiegangers genieten graag van een Kefalonische wijn, Robola, in de gezellige havenplaats Assos. Verbonden met het gelijknamige schiereiland door een landbrug, profiteert de plaats van een opwindend gezicht: het Venetiaanse fort. Een ruïnelandschap dat vakantiegangers vaak terug in de tijd brengt en ideaal te combineren is met een korte wandeling.

Het schiereiland Assos en het Venetiaanse fort van Kefalonia
Het machtige fort van Assos werd enkele eeuwen geleden gebouwd ter bescherming tegen piraten. De eilandbewoners hebben ongelooflijk veel geld in dit gebouw geïnvesteerd om de handelsroutes te beschermen en ook als schuilplaats. Sterker nog, het fort is nooit veroverd door anderen, wat de rotsachtige kusten en berghellingen ook onmogelijk maakten. Een pad leidt de beboste berg op tot je bij de ingang de oude vestingpoort tegenkomt. Van de meer dan 250 openbare gebouwen die vóór de aardbeving hun plek op het schiereiland vonden, zijn vandaag alleen de overblijfselen van het Venetiaanse bestuurderspaleis, de kazerne en de St. Mark's kerk te zien. Aan het begin van de 19e eeuw werd de plek gebruikt als gevangenis, de ruïnes laten nog steeds een indruk achter van het vroegere strafsysteem. Vanaf het huidige ruïnelandschap van 150 m hoog heb je een gigantisch uitzicht over de westkust van Kefalonia en de prachtige haven van Assos.

Het mooiste strand van Kefalonia: Myrtos Beach
Ongeveer 20 minuten rijden ten zuiden van Assos ligt het mooiste strand van Kefalonia, Myrtos Beach. Het inspireert niet alleen vakantiegangers op het grootste Ionische eiland, maar als een van de mooiste stranden van Griekenland fascineert het ook de Grieken zelf, die daarom ook graag op vakantie gaan in Kefalonia. Het strand wordt gekenmerkt door fijne witte kiezels en strekt zich uit over 1 km.

Het wordt begrensd door hoge rotswanden vanuit het binnenland. Dit strand komt sommigen misschien bekend voor, omdat de prachtige foto's vaak gebruikt worden op posters van Griekenland. Maar geen wonder, want het unieke kleurenspel dat ontstaat door de weerkaatsing van de kiezelstenen op het wateroppervlak is gewoon onbeschrijfelijk. Het extreem schone strand wordt vooral gekenmerkt door het turkooisblauwe, heldere water. Tussendoor vind je altijd zandeilandjes, waarop vaak een beachvolleybalnet wordt opgesteld, maar het beoefenen van watersporten is bij dit strand verboden, maar je kunt wel paragliden op Myrtos Beach.