Pessada Kefalonia

Aan de zuidelijkste rand van Kefalonia ligt Pessada, een klein dorp en haven. Het behoort tot de regio Livathos, beslaat het zuidelijke deel van het eiland en heeft volgens de volkstelling van 2011 233 permanente inwoners. Pessada is de haven van Kefalonia die het eiland verbindt met de noordkust van Zakyntos, de haven van Agios Nikolaos in Volimes.

In Pessada vind je toeristische infrastructuur, genoeg om veel bezoekers te kunnen ontvangen, terwijl er nog steeds een landbouwkliniek, bibliotheek, voetbal en tennis is.

Het strand van Pessada is mooi en rustig, ideaal voor een rustige dag in het diepblauwe van de Ionische Zee. Het heeft geen faciliteiten en je kunt het gemakkelijk bereiken via het dorp, de trappen afdalen en het kleine pad naar de zee volgen.

De kerk van de apostel Paulus en Evangelistria zijn de belangrijkste kerken van Pessada. Op Paasmaandag (Tweede Paasdag of Nieuwe Maandag) is de liturgie van de icoon van de Aankondiging, gevolgd door een paastraktatie voor de gelovigen en pelgrims naar de Tempel.

De "Pessadiana" is een volkslied van Kefalonia, geschreven voor een jonge vrouw van Pessada, in het begin van de 20e eeuw.

Pessada is een klein, mooi kustplaatsje aan de zuidkust van Kefalonia. Het dorp heeft een kleine haven gescheiden in twee estuaria. Een van hen wordt door de lokale bevolking gebruikt om te vissen en daar meren veel vissersboten aan, terwijl in de andere riviermonding de boot aanmeert die Kefalonia met Zakynthos verbindt. Het dorp is kosmopolitisch omdat de inwoners vanwege de handel de hele wereld hebben rondgereisd.  Het uitzicht vanuit het dorp op Zante, het kasteel en Enos is opvallend.

Pessada heeft een minimarkt en een kantine aan de haven, maar op zeer korte afstand van beide stranden. Het heeft ook twee kleine mooie stranden, "Ammo" en "Vrisi". Het helderblauwe water in combinatie met de altijd groene omgeving eromheen bieden de bezoeker momenten van ontspanning en recreatie. De toegang tot de stranden is gemakkelijk omdat er parkeergelegenheid is voor de voertuigen net boven het strand. Daarna gaat de route bergafwaarts met een paar treden waar het uitzicht werkelijk schitterend is.