Othoni Diapontia eiland

Het kleine, aardse paradijs op het meest westelijke puntje van Griekenland. Paden en onverharde wegen, omgeven door weelderige vegetatie, verbinden de kust met het binnenland en maken het eiland tot een paradijs voor wandelliefhebbers.

Othoni is het grootste eiland van de Diapontia-eilanden en het meest westelijke punt van Grieks grondgebied. Het ligt op 40 zeemijl van Italië en bij mooi weer is de Italiaanse kaap van Otranto, Santa Maria di Leuca, te zien.

Het heeft twee belangrijke nederzettingen, één aan de kust genaamd Ammos, die ook de haven van het eiland is, en één meer bergachtige genaamd Chorio, evenals kleinere zoals Kasimatika en Deletatika.

De boot brengt de bezoeker naar Ammos, een kleine baai, met een mooi strand en de weinige winkels van het eiland. Er is ook de vissersschuilplaats, genaamd "Avlaki". In het midden van het eiland ligt de nederzetting Stavros, op de hellingen van de Kalodiki-berg. Aan de oostkust van het eiland ligt Akrotiri Kastri, waar ruïnes van een Venetiaans kasteel staan, maar ook de indrukwekkende vuurtoren, die op een hoogte van 100 meter boven zeeniveau staat. De vuurtoren, gebouwd in 1872, werd bij hun vertrek verwoest door de Duitsers, maar werd gerepareerd en herbouwd in zijn oude vorm.

Een andere attractie van het eiland is het witte kruis in het gelijknamige deel van het eiland, een monument voor het grote bloedbad onder de inwoners door de beroemde piraat Barbarossa in 1537.

Paden en onverharde wegen, omgeven door weelderige vegetatie, verbinden de kust met het binnenland en maken het eiland tot een paradijs voor wandelliefhebbers.

De vegetatie in deze vruchtbare haven is overvloedig. Het eiland staat vol met cipressen, kastanjes, platanen, hulstbomen, mirte, wilde olijven, kokosnoten, tamarisk, pompoen, eiken, heide, salie, tijm, kappertjes, kroontjeskruid en asperges.

Er staan veel enorme olijfbomen op het eiland die meer dan 400 jaar oud zijn. Op Othoni zijn tot nu toe ongeveer 300 plantensoorten geïdentificeerd. Het is ook een belangrijk plek voor veel trekvogelsoorten.

De omgeving biedt gasten ultieme rust en afzondering. Als u geen boot heeft, kunt u in de zomer regelmatig naar het eiland reizen vanuit de haven van Corfu of vanuit de haven van Agios Stefanos Avlioton. In het gebied van Diapontia waait het soms hard.

Othoni wordt gekenmerkt door een rijke vegetatie die, wanneer het dicht bij de zee ligt, prachtige groenblauwe wateren, stranden en baaien creëert.

Het belangrijkste strand is, zoals hierboven vermeld, bij Ammos. De meeste oevers van het eiland zijn steil en rotsachtig. In het westen is er het prachtige strand "Aspri Ammos" met de grot van "Kalypso". Aspri Ammos is, zoals de naam al doet vermoeden, een zandstrand met fijn, wit zand, kiezels en kristalhelder blauwgroen water. Daarboven staat een verticale rotswand.

Ten noorden van het eiland is de baai van Fyki ideaal om te duiken, naar het gezonken scheepswrak van het schip Sara. Daaromheen liggen tientallen riffen en eilandjes, waarvan Koukouli de belangrijkste is.

Het huren van een boot is essentieel als u geen jacht heeft om al deze unieke plekjes te ontdekken die het eiland Orthoni te bieden heeft, een service die ook in de omgeving wordt aangeboden.

De naam
Verwijzingen naar de naam van het eiland zijn gevarieerd. Aanvankelijk verschijnt het eiland in bronnen met de naam "Orthonos", wanneer vermeld in het rapport van Isichios in de 3e eeuw voor Christus. Na de Trojaanse oorlog zocht Elefinor, koning van de Avans in Evia, zijn toevlucht op het eiland, na de val van Troje, om boete te doen voor de moord op zijn grootvader, Avanta.

Vanaf Plinius in de 1e eeuw na Christus wordt het eiland vermeld als "Thoronos" en vervolgens in de 6e eeuw na Christus wordt het genoemd door de Byzantijnse historicus Procopius, ter gelegenheid van de plundering van Corfu door de Ostrogoten in 551 na Christus, als "Othonos ”.

Secundaire verwijzingen naar de naam van het eiland komen grotendeels voort uit folkloristisch onderzoek, dat geen historisch bewijs heeft, bij gebrek aan historische bronnen, dus louter gebaseerd op de mondelinge overlevering van de plaats.

Een typisch voorbeeld is het verslag van Charilaos Kolla, waar hij, gebaseerd op de populaire traditie van het eiland, vermeldt dat de plaatsnaam “Othonoi” afkomstig is van het woord “scherm” dat witte linnen stof betekent, wat verwijst naar de zeilen van de zeilboten.