Antimachia Kos

Antimachia is een dorp op Kos. Met een naam die al drie millennia onveranderd is gebleven, is Antimachia een van de meest bekende traditionele nederzettingen van Kos en de Dodekanesos in het algemeen, al bewoond in het late Neolithicum.

Gebouwd op een kleine klif in het midden van het eiland en op slechts 1,5 kilometer van de luchthaven, biedt Antimachia een ongeëvenaarde natuurlijke omgeving. De ongeveer 2.000 inwoners van het dorp werken zowel in het toerisme als in de landbouw, maar zijn tegelijkertijd bijna allemaal muziek- en dansliefhebbers, met veel getalenteerde dorpsmuzikanten op een persoonlijke missie om traditionele Griekse muziek te beschermen.

Antimachia is een levendig, bruisend dorp, vooral op traditionele feestdagen, waaronder het feest van de Apostelen op 30 juni, het feest van de Hemelvaart op 15 augustus met zijn vele festiviteiten, het Honingfestival aan het einde van de zomer dat bezoekers de smaak van de vele soorten honing en zoetigheden waar het gebied bekend om staat, evenals het wijnfestival begin september met een overvloed aan gratis wijn en mezes (snacks) vergezeld van muziek en dans tot in de kleine uurtjes.

Als je genoeg hebt van het gedoe en de drukte van het stadscentrum, ligt het Plaka-bos dat gemakkelijk te bereiken is. Gelegen nabij het dorp Antimachia, op weg naar Kefalos, kan de reiziger een natuurpark vinden met een groeiende populatie pauwen. Een heerlijke plek om te ontspannen tussen de prachtige, exotische wezens - vooral vriendelijk voor de mens - met moerasschildpadden en enkele eekhoorns.

Het Plaka-bos staat vol met pijnbomen, schoon, koel water wordt onttrokken door een bron en met vele paden voor eindeloze wandelingen. Degenen die het bezoeken, zullen een unieke ontspannende en vredige sfeer ervaren, omdat het geluid van de natuur betovert. Er zijn banken voor de gasten om uit te rusten of zelfs te eten, want het is een geweldige plek voor liefhebbers van een picknick en barbecue. Eén ding is zeker, kinderen zullen er dol op zijn!

Volksmuseum - Traditioneel huis van Antimachia. Een huis dat een ware recreatie is van een traditionele woning uit het begin van de 20e eeuw, gebouwd in 1980. Het traditionele huis van Antimachia neemt bezoekers mee terug naar een tijd waarin het leven van mensen werd geparfumeerd met de zoute geur van hun werk en verfraaid door de kleine, " menselijke dingen in het leven.

Het huis is een constructie van één verdieping volledig opgetrokken uit steen en bestaat uit het "formele" huis waar het gezin woont, de stallen, het weefgetouw en de bakkerijoven waar dagelijks brood zou worden gebakken, en de slaapkamer-keuken: koken en rusten genesteld zij aan zij.

Een niet zo ver verwijderd tijdperk dat zo ver verwijderd lijkt te zijn van onze hedendaagse realiteit, de traditionele gereedschappen, kostuums, muziekinstrumenten en fotografische documentatie ervan herinneren ons aan dit aangrijpende moment in de tijd.

Over kasteel van Antimachia. Een kasteelfort dat een hele nederzetting omsluit, Antimachia Castle "gecontroleerde" doorgang tussen de eilanden Kos en Nisyros, een van de meest bezochte handelsroutekanalen van die periode. De gebouwen binnen de kasteelmuren en de enorme omvang van de constructie zelf getuigen van het feit dat dit geen gewoon kasteel was, maar in feite een goed versterkte nederzetting die zowel aanvallen als de tand des tijds doorstond.

Het kasteel strekt zich uit over 26.250 vierkante meter en heeft muren van 970 meter lang. Het werd gebouwd in zes verschillende fasen door de Grootmeesters van de Orde van de Ridders van St. John H. de Villeneuve (1319-1346), P. d' Aubusson ( 1476-1503) en F. del Carretto (1513-1521), en vervolgens tijdens de Ottomaanse bezetting tussen de 16e en 19e eeuw. Naast het wapen van Grootmeester P. d'Aubusson en dat van de Orde van de Ridders van St. John, kan men de bewaard gebleven kerken van Agia Paraskevi en Agios Nikolaos in het kasteel zien.

De belangrijkste "missie" van Antimachia Castle was niet alleen de bescherming van zijn inwoners, maar ook van naburige nederzettingen, waaronder die van Neratzia, de eerste hoofdstad van het eiland. In de loop van zijn geschiedenis werd het kasteel echter ook gebruikt als gevangenis voor ridders van de Orde die schuldig werden bevonden aan plichtsverzuim of machtsmisbruik.

Een hoogtepunt in de geschiedenis van het kasteel is het moedige verzet dat werd getoond tijdens het Ottomaanse beleg van 1457, toen 25.000 belegerde inwoners binnen de muren werden gered en de Ottomanen gedwongen werden zich terug te trekken, maar niet voordat ze het eiland verschroeiden als vergelding. De verwoestende aardbeving van 1493 bracht het kasteel met de grond gelijk, dat vervolgens werd gerestaureerd en mogelijk zelfs uitgebreid door de ridders van St. John.

Het Honingfestival in Antimachia op de eerste zaterdag na het Feest van de Hemelvaart (15 augustus), waar snoepjes op basis van honing worden gedeeld en bezoekers de beroemde lokaal geproduceerde honing kunnen kopen. De festiviteiten zijn niet compleet zonder de begeleidende muziek- en dansoptredens van lokale volwassenen- en kindergroepen.