Pilion hoogtepunten

Pilion Griekenland: natuurlijk paradijs tussen bergen en zee. Het schiereiland Pilion is weelderig groen, niet ver van de kustplaats Volos in de regio Thessalië. Dichte oerwoudachtige vegetatie, pittoreske bergdorpjes met traditionele architectuur, talloze wandelpaden, borrelende bronnen en fantastische uitzichten over de zee maken deze regio in Griekenland tot een absoluut paradijs voor natuurliefhebbers. Pilion met zijn talrijke schatten tussen bergen en zee laat het hart van menig individuele ontdekkingsreiziger sneller kloppen.

Zeus en zijn gezelschap van Olympische goden waren zo onder de indruk van het schiereiland dat ze hier hun zomerresidentie betraden. Geen wonder dat Zeus zijn favoriete plek op aarde fel verdedigde in de Battle of the Titans.

Het Pilion-gebergte was ooit ook de zetel van de centauren, mythische wezens half mens half paard. Wie weet wonen ze nog wel in het weelderig beboste hart van Pilion, waar sommige gebieden nog niet ontwikkeld zijn en het groene plantentapijt menig geheim overwoekert.

Tegenwoordig is Pilion vooral populair bij Grieken, die de zomerse frisheid op grotere hoogte weten te waarderen. Slechts een paar internationale toeristen verdwalen hier, dus de regio blijft een echte geheime tip voor Griekenland.

We nemen je mee naar een van de meest mysterieuze regio's van Griekenland en laten je onze 10 hoogtepunten van het schiereiland Pilion zien:

 1. Volos: de toegangspoort tot Pilion. Als je naar het schiereiland Pilion rijdt, kun je niet om Volos heen. Ook al lijkt de kustplaats op het eerste gezicht niet erg aantrekkelijk, je kunt hier in ieder geval de meest noodzakelijke dingen inslaan die op het meer landelijke schiereiland niet verkrijgbaar zijn. Het lokale aanbod in Volos is uitstekend met meerdere grote supermarkten, waaronder Lidl en Sklavenitis.

  Volos is met zijn bijna 86.000 inwoners altijd een belangrijke havenstad aan de Pagasitische Golf geweest. In de oudheid begonnen de Argonauten hun kruistocht met het schip Argo uit Volos. Tegenwoordig gebruiken vakantiegangers de belangrijke veerhaven om over te steken naar de noordelijke Sporaden (inclusief Skiathos).

  Een drukke Griekse stad wacht op je tijdens een bezoek, waar door de zware aardbeving in 1955 nauwelijks nog historische gebouwen over zijn. Tegenwoordig kenmerken met name moderne betonnen gebouwen het stadsbeeld van Volos. Toch is het de moeite waard om 's ochtends langs de waterkant van Argonafton en de winkelstraten te wandelen.

  U kunt uw voertuig parkeren op een betaalde parkeerplaats direct bij de haven van Volos. Vanaf hier leidt de promenade naar de Universiteit van Thessalië en het erachter gelegen stadspark van Agios Konstantinos.

  Langs de mijl hebben zich talloze cafés gevestigd, waar u de drukte rond de havendam kunt aanschouwen (bijv. in de Achilleion Foyer).

  Vanaf de universiteit bereikt u via de Filellinonstraat de winkelstraat Ermou. Deze is grotendeels verkeersluw en ideaal om te wandelen. In het voetgangersgebied vind je tal van winkels voor dagelijkse boodschappen, kleding- en schoenenwinkels, kleine cafés en conceptstores.

  Na ongeveer 400 meter torent de enorme grootstedelijke kerk van Volos voor je uit. Het interieur van de prachtige kerk is helemaal geschilderd en het is de moeite waard om even binnen te kijken. Via de Venizeloustraat kom je weer in de haven. Links, gemakkelijk over het hoofd te zien, op een klein groenstrookje voor het havengebied, staat een replica van het razendsnelle oorlogsschip Argo, dat een grote rol speelt in de Argonaut-legende

 2. Makrinitsa: Op het balkon van de berg Pilion. De witte »Archontika«, herenhuizen met grijze leistenen daken, klampen zich schilderachtig vast aan de berghelling van het Pilion-gebergte alsof ze boven de stad Volos zweven. Makrinitsa is onze eerste stop op weg naar het hart van Pilion en we maken vanaf het begin kennis met een van de mooiste dorpen in de regio.

  Aangezien de plaats verkeersluw is, moet u uw voertuig bij de ingang van het dorp parkeren op een parkeerplaats die meestal snel vol raakt. Vanaf hier bereikt u het monumentale stadscentrum via de geplaveide hoofdstraat, langs souvenirwinkels en winkeltjes.

  Een prachtig uitzicht op Volos en de Pagasitische Golf opent zich keer op keer. Aangekomen op het centrale dorpsplein met zijn enorme platanen, kunt u een koffiepauze houden in een van de tavernes en genieten van het prachtige kustpanorama.

  De Platia van Makrinitsa is een echt juweeltje en zeer typerend voor de dorpen van Pilion. Voordat je op straat gaat, kun je nog een bezoek brengen aan de oude Metamorfosekerk en de fontein aan de rand van het plein.

  Nadat je de geplaveide straten van Makrinitsa grondig hebt verkend, is het de moeite waard om even langs te gaan bij de prachtige winkel, The Shop of Nature, op weg naar buiten de stad. Hier vindt u tal van natuurlijke producten, geneeskrachtige kruiden, theesoorten en specerijen uit de regio.

  Wandel door het centaurbos
  Op slechts vijf minuten rijden van Makrinitsa, bij de ingang van het dorp Portaria, heb je de mogelijkheid om een ​​klein natuurlijk juweel te ontdekken. In de Griekse mythologie zijn de zogenaamde centauren hybride wezens (half mens, half paard) die hun thuis hadden in het berggebied van Pilion.

  The Centaur's Path is een vermakelijk wandelpad dat door een bijna mystiek bos loopt. Het pad begint direct naast het Meli Café achter een stenen boog waarover het water in een poel naar beneden stroomt.

  Je volgt steeds de beek en steekt talloze houten bruggetjes over. Na ongeveer 600 m door dichte begroeiing eindigt het pad bij een bron. Stevige schoenen zijn aan te raden vanwege de gladde bosbodem. Een perfecte bestemming, vooral voor gezinnen met kinderen, is de idyllische boerderij Karaiskos, op slechts vijf minuten van Portaria. Naast tal van boerderijdieren vind je er ook een uitstekend restaurant met typische Pilion keuken en een gezellig zelfbedieningscafé.

 3. Schilderachtige bergdorpjes in het noordwesten, Martelaarsdorp Drakia. De weg van Agria slingert in talloze haarspeldbochten omhoog tot 500 meter boven de zeespiegel en de eerste rode daken verschijnen. Het bergdorp Drakia ligt verscholen in weelderige groene heuvels en was rustig, zelfs toen we er in augustus waren. De smalle straatjes van Drakia nodigen uit tot een wandeling. In het centrum kunt u uw auto parkeren bij het gemeentehuis. In zuidelijke richting kom je op een van de twee mooie dorpspleinen met zijn enorme plataan. In de taverne Palia Platia hebben we heerlijk en goedkoop gegeten. De plaats werd in 1655 gebouwd door ambachtslieden uit Epirus en wordt sinds 2000 beschouwd als een martelaarsdorp. Een plaquette in het stadscentrum herdenkt het bloedbad in Drakia, waarbij 118 mannen uit het dorp werden geëxecuteerd door Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog.

Agios Lavrentios, het mooie dorp ligt ten zuidoosten van Drakia en betovert meteen met zijn traditionele architectuur. Agios Lavrentios is de thuisbasis van vele historische herenhuizen en een zeer gezellig dorpsplein in de schaduw van hoge platanen. Het dorp kreeg zijn naam in 1378 van monnik Lavrentios, die hier een Byzantijns klooster stichtte. Agios Lavrentios staat ook bekend als het muziekdorp van Pilion, omdat hier veel culturele evenementen plaatsvinden, vooral in de zomer, en muzikanten van over de hele wereld elkaar ontmoeten voor een spontane interactie.

4. Reizen met de Pilion trein. De smalspoor, Moutzouris, is de toeristische attractie op de berg Pilion, ook al is het geen klassieke stoomlocomotief meer. De trein rijdt sinds 1903 tussen de dorpen Ano Lechonia en Milies en stopte tussen 1971-1996. Het wordt beschouwd als een van de smalste spoorlijnen ter wereld met een spoorbreedte van slechts 600 mm. De dieseltrein legt nu een afstand van 28 km af in 90 minuten. De schilderachtige treinrit voert door wild romantische kloven en steekt verschillende stenen bruggen en beekjes over.
De Moutzouris-trein is ontworpen door de Italiaanse ingenieur Evaristo de Chirico, naar wie de metalen brug vlak voor het station van Milies is vernoemd. Vooral met kinderen is een tochtje op de smalspoorbaan een echt hoogtepunt van Pilion. De historische trein rijdt dagelijks in juli en augustus en alleen in het weekend tussen half april en juni en van september tot eind oktober. De trein vertrekt om 10.00 uur vanaf het station in Ano Lechonia en keert om 15.00 uur terug vanaf het eindpunt in Milies. In het dorp Ano Gatzea stopt hij 15 minuten.

5. Op bezoek in Milies en Vizitsa. Zelfs als u geen ritje op de Pilion-spoorlijn heeft gepland, moet u het treinstation ten westen van Milies bezoeken. Het historische complex, inclusief de oude watermolen, is idyllisch gelegen midden in dichte bossen en heeft vaak gediend als decor voor romantische bruiloften. Ook het centrum met het schaduwrijke dorpsplein en de Taxiarchis kerk uit 1741 is een omweg waard. Direct achter de platia is onder de platanen een mooie kinderspeeltuin aangelegd.

Slechts vijf minuten rijden ten westen van Milies ligt het beeldschone dorp Vizitsa, een van de best bewaarde traditionele steden in heel Griekenland. Vanwege de bijzondere architectuur staat Vizitsa onder monumentenzorg.

Oude torenwoningen en villa's die ingrijpend zijn gerenoveerd, geven een kijkje in lang vervlogen tijden. Ook vanuit Vizitsa kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de Pagasitische Golf en een wandeling langs de geplaveide straten is een must tijdens uw verblijf in Pilion. Het middelpunt is de Platia, overschaduwd door platanen, met zijn opvallende fontein en talrijke tavernes die uitnodigen tot een pauze. Met name inwoners van Volos maken in het weekend een omweg naar het bergdorp om aan de drukte van de stad te ontsnappen.

6. Pilion stranden, onze favorieten. Pilion is niet alleen natuur, maar ook een zwemparadijs. Talrijke stranden, vooral aan de oostkust, nodigen uit tot een lange stranddag. We hebben onze favoriete stranden voor u op een rijtje gezet.

Agii Saranta: Licht kiezelstrand met kristalhelder water, verdeeld in twee prachtige groene baaien. Bijzonder opvallend is de rots uitloper Kalogeros (monniksrots) aan de zuidkant van het strand.

Plaka: Fantastisch strand met lichte kiezels en turkoois water. Het noordelijke deel wordt beheerd door het Eden Hotel, dat parasols en ligstoelen biedt. Ook parkeer je hier heel voordelig voor rond de €6. De gratis parkeerplaatsen boven Plaka Beach zijn zeer beperkt, zeker in het hoogseizoen. Als alternatief kunt u vanaf de haven van Agios Ioannis via een voetpad langs de kust naar Plaka Beach lopen.

Paralia Fakistra

Natuurlijk strand in de buurt van Tsagkarada. Vooral op windstille dagen is de 400 m lange steile afdaling naar de wilde baai, waar de zee smaragdgroen glinstert, de moeite waard. Er is geen beheerder ter plaatse, u dient uw eigen parasol en eten mee te nemen.

Mylopotamos-strand

Waarschijnlijk het meest populaire strand op de berg Pilion ligt ingebed in een indrukwekkend landschap van beboste kliffen die eindigen in een prachtig zand- en kiezelstrand. Het strand van Mylopotamos wordt in tweeën gedeeld door een rots.
Een natuurlijke rotspoort verbindt beide strandgedeelten. Er is een bar op het terrein die dure ligstoelen biedt. Een bezoek aan het fotogenieke strand is vooral in het laagseizoen een aanrader, anders is het er meestal stampvol.

 

Paralia Potistika

Breed zand- en kiezelstrand met kristalhelder water en enorme rotsblokken die in het kustgebied liggen. In het zuidelijke gedeelte, tussen de grote stenen, loopt het strand langzaam af in zee en is daarom ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Paralia Paltsi

Natuurlijk kiezelstrand in het gelijknamige gehucht. De weelderige groene bossen en de machtige rotsen op het strand vormen een geweldig decor.

Paralia Agios Georgios

Dromerig goudkleurig zandstrand met kristalhelder water in het oosten van Pilion. Uitzicht op het eiland Skiathos. Vanuit de haven van Katigiorgis gaan er zelfs taxiboten naar het Sporadenparadijs. Een handvol tavernes zorgen voor het fysieke welzijn. Populair bij de lokale bevolking, vooral in het weekend.

7. Langs de stenen paden van Tsagarada
Tsagarada, ook wel Tsangarada genoemd, is zonder twijfel een van de mooiste dorpen op het schiereiland Pilion. Gebouwd op een helling, te midden van dichte bossen, zie je de diepblauwe Egeïsche Zee op een hoogte van meer dan 450 m. Prachtige oude herenhuizen met leistenen daken passen schilderachtig in het weelderige groene landschap.

De vier districten Agii Taxiarches, Agia Paraskevi, Agios Stefanos en Agia Kyriaki strekken zich uit over meer dan 2 km en hebben elk een mooi dorpsplein in de schaduw van ten minste één gigantische boom.

De bekendste is de platia van Agia Paraskevi, waarop een 1000 jaar oude plataan staat met een omtrek van 14 m, die nu moet worden ondersteund door betonnen pilaren. U kunt ook ontspannen met een kopje koffie op het plein van Agia Paraskevi met de gelijknamige kerk.

Het charmante gebied rond Tsagarada kan het beste worden verkend tijdens een korte wandeling langs de oude stenen paden. De tour begint op het dorpsplein van Agii Taxiarches in het uiterste zuiden van het dorp. Op de gezellige platia kun je onderweg op krachten komen en de marmeren fontein en de Taxiarchiskerk met zijn houten iconostase bewonderen.
Ga verder naar het noorden over het oude stenen pad door dichte loofbossen van eiken, beuken en kastanjebomen. De charmante route voert langs prachtige tuinen met fruitbomen en kabbelende beekjes. Na een paar kilometer steken we de weg over naar Mylopotamos Beach maar volgen het wandelpad aan de overkant.

Het gaat langs een orthodoxe kerk die midden in het bos staat en langs de dorpsschool naar Hotel Lost Unicorn. Vanaf hier is het slechts een paar stappen naar het mooie Platia Agia Paraskevi met zijn enorme plataan.

Mocht je hier nog geen zin in hebben, volg dan de weg omhoog tot aan het kruispunt waar winkels voor dagelijkse boodschappen, waaronder supermarkten en een apotheek, zijn gevestigd. We aten een heerlijk hapje en dronken goede koffie bij Café Agna Di pal aan de hoofdstraat.

Als je goed ter been bent, kun je vanaf Tsagarada verder lopen naar het idyllische kustplaatsje Damouchari en naar het strand van Papa Nero.

8. Damouchari vissersdorp :

Het kleine vissersdorpje Damouchari ziet eruit als een filmset en werd in 2008 beroemd door de opnames van de film Mamma Mia!. Het romantische kustplaatsje met zijn idyllische natuurlijke haven en kronkelende straatjes is een echt hoogtepunt op het schiereiland Pilion.

Boven Damouchari parkeert u uw auto en loopt u zo het verkeersluwe stadscentrum in. De weg brengt je naar de fotogenieke havenbaai waar de kleurrijke kaiki's van de vissers drijven. De kust wordt hier gescheiden door een rots waarop ooit een Venetiaans kasteel stond. Langs tavernes en souvenirwinkels bereik je het achterste kiezelstrand van Damouchari.

9. Roadtrip in het zuiden van Pilion:

In vergelijking met het noorden is het zuiden van Pilion dunbevolkt. We beginnen onze rondreis in Argalasti, het grootste dorp in het zuiden van Pilion.

Het kleine stadje ligt op een vruchtbaar plateau en wordt omringd door olijfbomen, wijngaarden en graanvelden. Argalasti is goed ontwikkeld voor toerisme en vormt het bevoorradingscentrum in het zuiden.

Hier vindt u niet alleen een tankstation maar ook tal van winkels voor de dagelijkse boodschappen. Het centrale dorpsplein van Argalasti nodigt u uit voor een kopje koffie voordat u op verkenning gaat. Niet ver daarvandaan kunt u ook de beroemde klokkentoren van de Apostelkerk bewonderen, die in 1914 van marmer werd gemaakt.

Vanuit Argalasti rijden we langs de kust naar Chorto. De compacte stad met een karakteristieke riviermonding en een smal stuk strand was ooit de haven van de kleine stad. Ondertussen komen hier in de zomer talloze Griekse toeristen rondscharrelen. Verder naar het zuiden in Milina is het net zo druk. In het hoogseizoen is de lange kustweg meestal helemaal overbelast. Het strand is niet bijzonder aantrekkelijk om te zwemmen, maar tijdens onze tocht naar het zuiden zijn er nog tal van zwemmogelijkheden.

Van Tzasteni tot Trikeri
De kustweg slingert van Milina verder door de gehuchten Koukoulaika en Marathias naar de baai van Tzasteni. Je zou hier al je camera bij de hand moeten hebben, want dit kleine stukje paradijs is een echt ansichtkaartmotief. Op het kiezelstrand van Tzasteni kunt u zich verfrissen en ontspannen in de schaduw van de bomen. De mooie groep huizen op de kaap is particulier eigendom en maakt altijd deel uit van het prachtige fotomotief. Onze verdere reis voert ons door vrij eenzaam gebied. Keer op keer passeren we prachtige baaien waar je ongestoord kunt pauzeren.

Na 45 minuten rijden van Argalasti bereiken we het slaperige kustplaatsje Kottes, waar we stoppen voor de lunch. Zelfs in augustus was het hier rustig en genoten we echt van de "einde van de wereld"-sfeer.

In de vistaverne Da Angelo aan de noordelijke rand kun je heerlijk eten in een uiterst idyllische omgeving. Het restaurant is niet bereikbaar met de auto, dus u kunt het beste parkeren bij de Kerk van de Heilige Apostelen en het voetpad langs de kust nemen (ongeveer 8 minuten).

Voordat we teruggaan, stoppen we bij Trikeri. Het bergdorp troont als een piramide boven de kust en biedt een 360 graden zeezicht. Een wandeling door de geplaveide straten brengt je terug naar lang vervlogen tijden.

Als er nog tijd over is, is een omweg naar het meest zuidelijke kustplaatsje Agia Kyriaki de moeite waard. Het kleine vissersdorpje met zijn historische scheepswerf nodigt u uit voor een gezellige koffie ver weg van alle drukte. Dan nemen we dezelfde route terug langs de westkust en slaan bij Milina af richting Lafkos.

10. Van Lafkos naar Platanias: Het pittoreske dorpje Lafkos ligt op een heuvelrug op een hoogte van 310 m boven Milina en biedt een prachtig uitzicht op de Pagasitische Golf. Het verkeersluwe stadscentrum betovert met smalle straatjes met kinderkopjes, historische gebouwen, goed onderhouden tuinen en een enorm plein waar je de dag kunt afsluiten. Verschillende traditionele tavernes hebben zich hier gevestigd in de schaduw van de bomen. Als je je wilt onderdompelen in de heerlijke Pilion-keuken, moet je hier zijn. Tijdens een wandeling door Lafkos ontdekt u niet alleen allerlei fotomotieven, maar ook het traditionele Kafenion Forlida, dat sinds 1785 bijna continu in bedrijf is, evenals de oude hout gestookte bakkerij van Lafkos, waar krokant olijfbrood (eliopsomo) wordt gebakken sinds 1911.  Vanaf Lafkos is het ongeveer 20 minuten naar Platania of Platanias, een van de vele kustgehuchten in het zuiden. Platania is vooral populair vanwege de twee gouden zandstranden. Langs de waterkant hebben zich stevige tavernes gevestigd. In de Mamas supermarkt vind je enkele lokale producten zoals honing, kaas en wijn.

Grote hotelcomplexen en resorts zoek je tevergeefs op Pilion, maar er zijn veel traditionele vakantieaccommodaties, van eenvoudige studio's tot luxe villa's.

Hier vindt u een overzicht van alle accommodaties: Pilion hotels en pensions