Skopelos hoogtepunten

Gelegen tussen Skiathos en Alonissos in de Sporaden eilandengroep, is Skopelos in Griekenland een zeer populaire bestemming geworden sinds het werd gebruikt als filmlocatie voor de musicalfilm Mamma Mia. Populair bij koppels en gezinnen, het eiland heeft een pittoreske sfeer en geweldige stranden met een exotisch landschap!

Om naar Skopelos te reizen, moet u een veerboot nemen vanuit Volos, Skiathos of Alonissos. Sommige veerbootroutes vanuit de haven van Evia zijn ook beschikbaar, maar alleen tijdens het zomerseizoen. De dichtstbijzijnde luchthaven bevindt zich op het eiland Skiathos.

Omdat het eiland klein en rustig is, zijn er weinig dingen te doen op Skopelos. Het eiland is ideaal voor totale ontspanning op het strand of op het platteland. Zwemmen op de heerlijk afgelegen stranden van Skopelos is een genot. Geniet van een dag onder de hete zon en lunch 's middags in de tavernes aan zee. Geniet 's avonds van een drankje in een lounge café-bar onder de sterrenhemel.

Een andere leuke activiteit in Skopelos is wandelen. Veel oude wandelpaden doorkruisen het eiland Skopelos en leiden naar kleine kapellen, kleine nederzettingen, afgelegen stranden en heuveltoppen met een adembenemend uitzicht op de zee. Wandelen is het beste in de herfst en lente als het weer niet zo heet is.

Wat zijn de bezienswaardigheden op Skopelos?

De dichte dennenbossen van Skopelos vermengen zich met het diepe blauw van de zee en creëren een beeld van verbazingwekkende natuurlijke schoonheid. Dit is een idyllische plek om te ontspannen op kristalheldere stranden, zoals Stafylos, Panormos, Agnondas, Milia en andere. De pittoreske stadjes Skopelos en Glossa zijn ideaal voor een wandeling, terwijl wandelpaden in het midden van het eiland naar kloosters en kapellen leiden. Zo'n kapel is tegenwoordig de beroemdste plek in Skopelos: de kapel van Sint-Jan Kastri, ook wel bekend als de Mamma Mia-kerk, nadat daar opnames van de beroemde Hollywood-film waren opgenomen.

De kerk van Agios Ioannis Kastri op Skopelos, waar scènes van Mamma Mia werden gefilmd: De kleine kerk van Agios Ioannis ligt in de regio Kastri, ongeveer 7 km ten oosten van Glossa, in het noorden van Skopelos. Deze mooie kerk staat bovenop een rots en biedt een geweldig uitzicht op de kusten van Skopelos en Alonissos. De naam betekent eigenlijk Sint-Jan op het kasteel, ervan uitgaande dat er in het verleden waarschijnlijk een klein kasteel was om het eiland te beschermen tegen piraten en vijandelijke invasies. Deze kleine kerk kreeg een enorme reputatie na de release van de Hollywood-film Mamma Mia, waar veel scènes van de bruiloft daadwerkelijk zijn opgenomen.

De indrukwekkende rots is verbonden met de rest van het eiland via een smal pad met 110 treden uitgehouwen in de steen. Een klein strand is direct onder de rots gevormd en het wordt er in de zomer behoorlijk druk. In het interieur van de kerk zijn prachtige iconen en oude kerkelijke voorwerpen te zien.

Het Museum van Cultureel Erfgoed en Bibliotheek Perseus Athineos is in juli 2008 geopend in het dorp Glossa. Het is het resultaat van de voortdurende inspanning van individuele mensen om de geschiedenis van hun eiland te behouden.

Het versterkte klooster van Agia Varvara (Sint-Barbara) is de moeite van het bekijken waard vanwege de prachtige fresco's uit de 15e eeuw. Het ligt op korte afstand van de hoofdstad, vlakbij het klooster van Prodromos en het klooster van Metamorfosi.

Het klooster van Taxiarchon ligt in een bergachtig gebied midden in de groene natuur. De weg gaat omhoog naar een bepaalde plek en dan volgen bezoekers een wandelpad.

Het Folkloremuseum van Skopelos is gehuisvest in een 18e-eeuws herenhuis dat door de familie Nikolaidis aan de gemeente Skopelos is geschonken. Het herbergt traditionele kostuums, iconen en schilderijen, keramiek, oude meubels en vele andere stukken die het volksleven op het eiland uitbeelden.

De vuurtoren van Gourouni, in het noordelijke deel van Skopelos, is een van de oudste vuurtorens in Griekenland, gebouwd in 1889.

Het Venetiaanse kasteel bevindt zich in de belangrijkste stad. Het is gebouwd op de oude ruïnes van de stad Peparithos. Het werd op deze heuvel gebouwd tijdens de heerschappij van de Ghisi-familie, in de 13e eeuw na Christus.

Het klooster van de Transfiguratie van Christus (Metamorfosi Sotira) ligt 3 km ten oosten van de stad Skopelos, in een weelderig groen gebied. Het werd gesticht in de 16e eeuw en herbergt een tentoonstelling van zeldzame iconen en boeken.

De stranden in Skopelos staan bekend om hun kristalheldere water en het prachtige groene landschap eromheen. Skopelos Griekenland heeft een zeldzame kwaliteit omdat het rijk is aan vegetatie, voornamelijk pijnbomen, die dicht groeien tot aan de waterkant.  De meest populaire stranden van Skopelos zijn Stafylos, Hovolo, Panormos en Elios.

Hieronder vindt u een lijst met de beste stranden op het eiland Skopelos.

Locatie: 5 km ten zuidoosten van de stad Skopelos
Beschrijving: Stafilos, aan de zuidkant van Skopelos, is een van de meest populaire en pittoreske stranden van het eiland. Het is omgeven door hoge kliffen en de kust en beschikt over faciliteiten.

Locatie: 12 km ten westen van de stad Skopelos
Beschrijving: Panormos wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Skopelos. Het heeft een zandige kust, bruisend water en een geweldig uitzicht op de zonsondergang.

Locatie: 15 km ten westen van de stad Skopelos
Beschrijving: Kastani-strand. Dit is een klein afgelegen strand dat niet erg populair wordt. De kust heeft witte kiezels.

Locatie: 18 km ten westen van de stad Skopelos
Beschrijving: Hovolo Beach.Dit is een geweldig strand dicht bij Elios. Omringd door groen, heeft Hovolo exotisch water en een rustige sfeer.

Locatie: 13 km ten westen van de stad Skopelos
Beschrijving: Milia-strand. Dit is een fijn strand met witte kiezels en kristalhelder water. Een deel van dit strand is ingericht met ligbedden en parasols.

Locatie: 8 km ten zuiden van de stad Skopelos
Beschrijving: Agnondas Beach. Dit is een kiezelstrand omgeven door een schilderachtige groene sfeer. Kleine vissersboten en jachten meren in de zomer aan in de haven van Agnontas.

Locatie: 19 km ten westen van de stad Skopelos
Beschrijving: Elios, of ook wel Neo Klima, is een fijn toeristisch resort omgeven door een dicht dennenbos. Kleine boten meren aan in de haven van Elios.

Locatie: 25 km ten noordwesten van de stad Skopelos
Beschrijving: Loutraki, de meest populaire toeristische plaats in Skopelos, is eigenlijk het strand van Glossa. De kust is kiezelachtig maar schoon.

Locatie: 30 km ten noordwesten van de stad Skopelos
Beschrijving: Agios Ioannis strand. Dit is een mooi strand in de buurt van Glossa, aan de noordkant van het eiland. Scènes van de Hollywood-film "Mamma Mia!" (2007) werden gefilmd in de kerk boven het strand.
Locatie: 4 km ten noorden van de stad Skopelos
Beschrijving: Glysteri-strand. Kristalhelder water en een kiezelstrand kenmerken dit mooie strand, op korte afstand van de stad Skopelos.

Locatie: 2 km ten noorden van de stad Skopelos
Beschrijving: Glyfoneri, een mooi strand omgeven door groene heuvels, ligt heel dicht bij de stad Skopelos.

Locatie: 5 km ten zuidoosten van de stad Skopelos
Beschrijving: Velanio is een klein strand direct naast Stafylos.

Hoe bereikt u Skopelos?

Veerboten vertrekken naar Skopelos vanuit de haven van Agios Konstantinos in Volos en vanuit de haven van de stad Volos. Tijdens de zomer zijn er enkele extra veerbootroutes naar Skopelos vanuit Kymi in Evia. Veerboten naar Skopelos vertrekken ook vanuit de haven van Mantoudi in Evia. Merk op dat er geen directe veerbootroutes zijn van Athene naar Alonissos.
Als u vanuit Athene reist, moet u Volos of Evia bereiken met de KTEL-bus en dan kunt u de veerboot nemen die u naar uw bestemming brengt!

Er is geen luchthaven op het kleine eiland Skopelos. De dichtstbijzijnde bevindt zich in Skiathos.
Skiathos International Airport "Alexandros Papadiamantis" ontvangt het hele jaar door vluchten vanaf de internationale luchthaven van Athene. De vliegtijd van Athene naar Skiathos is ongeveer 30 minuten. De luchthaven ontvangt ook enkele seizoensvluchten vanuit verschillende plaatsen in Europa.
Bij aankomst is het een goed idee om een taxi te nemen voor uw transfer, aangezien de luchthaven op ongeveer 5 km afstand van het stadscentrum van Skiathos ligt. Er staan altijd veel taxi's bij de ingang van de luchthaven.
Vervolgens kunt u een veerboot nemen naar Skopelos.