Vrontados Chios

Vrontados is een badplaats in het oostelijke deel van het eiland, 4 km ten noorden van de stad Chios. Het heeft een lange maritieme traditie en een groot deel van de bevolking is op dat gebied actief.

Volgens de traditie bezocht Christopher Colombus vóór zijn verkenningsreis Vrontados om navigatiemanuscripten te bestuderen, maar ook om waardevol advies in te winnen van de gerenommeerde ervaren zeelieden. Tijdens de revolutie van 1821 boden de reders van Vrontados hun waardevolle diensten aan de Slag aan. Tegenwoordig worden de moderne schepen en scheepseigenaren van Vrontados beschouwd als belangrijke spelers op de wereldwijde maritieme markt.

Vrontados is ook een van de steden die het vaderschap van Homerus de Dichter betwisten. In het noordelijke deel van de haven bevindt zich de zogenaamde "Stone of Homer" of anders "Homerstone", waar volgens de traditie de dichter zat en zijn epische verhalen uitsprak. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de vier windmolens met het verbluffende uitzicht op het strand, het monument van de "onbekende zeeman", het laografisch museum van de plaatselijke vakbond, de kathedraal van Agios Georgios, de tempel van Panagia Erythiani met de uitgebreide kiezelwerf, de tempel van Agios Markos en ook het monument van de grote Griekse filoloog en schrijver Giannis Psiharis, net iets buiten de plaats Vrontados.

Tegenwoordig is Vrontados bekend vanwege de raketoorlog die elk jaar plaatsvindt tijdens de "wederopstandingsnacht" van Jezus Christus. In een hectische sfeer, die lijkt op een slagveld, lanceren de twee parochies, Panagia Erithiani en Agios Markos, handgemaakte raketten naar elkaars vijandige belfort.

Het gebied biedt de bezoeker allerlei soorten diensten: hotels, tavernes, cafetaria's en zelfs supermarkten.

De kustweg van Vrontados is ideaal om te wandelen, vooral tijdens de avonduren, wanneer de kleuren van de zonsondergang het verbazingwekkend maken.