Chorepiskopi Corfu

Het dorp Chorepiskopi is een middeleeuws dorp dat veel elementen heeft bewaard uit de tijd dat het in 996 na Christus deel uitmaakte van het Byzantijnse rijk.

Gelegen op een bevoorrechte plek, met olijfgaarden en dichte begroeiing, is het traditionele dorp Chorepiskopi een ideale keuze voor alle bezoekers die door de smalle straatjes willen dwalen en de oude herenhuizen willen bewonderen.

De naam van het dorp kwam van de achternaam "Chorepiskopos", wat waarschijnlijk de achternaam was van een lid van de Byzantijnse families die naar het eiland Corfu kwamen.

Een andere versie van de oorsprong van de naam van het dorp verbindt het woord met de assistenten ("Chorepiskopi" zoals ze werden genoemd) van de bisschoppen van een regio, d.w.z. degenen die verantwoordelijk waren voor het oplossen van veel problemen van elke regio, die in dit dorp waren gevestigd. 

De boom op het plein

Een torenhoge wilde iep lijkt verband te houden met de geschiedenis van het dorp Choropiskopi.

Deze boom stond ook afgebeeld op een metalen zegel van de dorpsgemeenschap en was het embleem ervan.

Helaas kan men het tegenwoordig niet meer bewonderen, aangezien er twee indrukwekkende platanen op zijn plaats zijn geplant.

Het is echter vermeldenswaard dat in het verleden, op de grootste viering van het dorp op de Pinksterdag, het traditionele feest "Het feest in de boom" heette.

Belangrijke bezienswaardigheden van het dorp Chorepiskopi:
Kerk van Panagia Koukamiotissa / de Heilige Theotokos van Koukamiotissa.

De kerk van de Heilige Theotokos van Koukamiotissa is de belangrijkste kerk van het dorp, daarnaast staat de kleine kerk van Agios Nikolaos en Agia Paraskevi.

De naam van de kerk is te danken aan het veld waarin de icoon werd gevonden, waarop bonen ("koukia" in het Grieks) werden verbouwd.

Herenhuis of Toren van Conte Vella Voulgaris.

Het landhuis behoorde toe aan de rijkste grondbezitter uit de streek, tijdens de Italiaanse bezetting werd het gebruikt als kazerne, terwijl het zelfs als basisschool heeft gefunctioneerd. Het ligt tegenover de kerk van Panagia Koukamiotissa en tegenwoordig kun je alleen de twee verdiepingen bewonderen, aangezien de derde verdieping werd beschadigd door blikseminslag.

In het dorp is er ook het klooster van de Heilige Drie-eenheid in het gebied "Oxo Vrysi"
De kerk van Agios Georgios en de kerk van Agia Eufimia in het Melissoudi-gebied waarvan alleen ruïnes over zijn.

In het dorp werd in 1999 de Culturele Vereniging van Dorp Chorepiskopi opgericht met sterk georganiseerde acties en liefde voor de gewoonten en tradities van het dorp.

Maak het hele jaar door een wandeltocht door het dorp Chorepiskopi, met belangrijke data als het grootste feest op het eiland Corfu, het feest van de beschermheilige Sint Spyridon, waarop het dorp tzaletia en loukumades, traditionele Corfiotische pannenkoeken, maakt.

Corfu heeft zijn eigen versie van pannenkoeken, meestal geserveerd met kaneel en honing. Hun naam komt uit de tijd dat de Venetianen Corfu domineerden en beïnvloedden, in architectuur, gastronomie en het dagelijks leven. Zo is "Tzaletia" afkomstig van het woord "giallo" wat "geel" betekent in het Italiaans.

Bovendien valt de viering van Agia Paraskevi op 26 juli op, waarbij sardines en wijn worden geofferd, evenals de gewoonte om "sperna" aan te bieden, d.w.z. gekookte tarwe, aan de vooravond van de Tenhemelopneming van de Maagd, op vijftien augustus. de gewoonte wordt eerbiedig begeleid door de processie van het grafschrift met de gezangen van het dorpskoor.