Anavatos Chios

Het dorp Anavatos, gelegen in het centrum van Chios, ligt op 22 km afstand van de stad Chios en op 6 km van het dorp Avgonima. Het is gebouwd op de top van een kegelvormige ruwe rots 450 meter boven de zeespiegel. Het biedt een adembenemend uitzicht en onderscheidt zich door zijn unieke uitstraling.

Het bestaat uit een monument van middeleeuwse architectuur vol geschiedenis en esthetische waarde, een ware bron van legendes.

Tijdens de middeleeuwen gaven de bewoners de nederzetting een versterkt karakter. Het was omgeven door buitenmuren en stenen huizen die met elkaar verbonden waren.

Vroeger hadden de huizen houten daken, lage deuren en kleine ramen. De geschiedenis van het dorp fixeert de bezoekers, maar ook de lokale bevolking. Tijdens het bloedbad van 1822 raakte het dorp verlaten, terwijl vrouwen en kinderen werden geofferd terwijl ze van de klif vielen.

Een deel van het dorp is gekarakteriseerd als archeologische ruimte en wordt momenteel gerestaureerd. Tegenwoordig heeft het slechts één burger, maar de huizen, het drie verdiepingen tellende gebouw van de olijfoliemolen, de school en de kerk van Taxiarchis zijn goed bewaard gebleven.

Zoals hierboven reeds genoemd ligt het dorp Anavatos op 22 km van het centrum van de stad Chios. Het dorp wordt beschouwd als een monument en zijn grote geschiedenis door de jaren heen is heel interessant, niet alleen voor de lokale bevolking, maar ook voor zijn bezoekers.

De verbazingwekkende ligging van het dorp op een kegelvormige ruwe rots 450 kilometer boven de zee maakt de toegang tot het dorp moeilijk. Het dorp Anavatos lijkt op een echt fort door de grote muur, dat door de lokale bevolking werd gebouwd.

Je kunt zien dat de architectuur van het dorp behoorlijk indrukwekkend is door de huizen die aan elkaar zijn geplakt, gebouwd van steen, met houten daken, lage deuren en kleine bolle ramen. In 1822 verlieten de lokale bevolking hun dorp uit angst voor de slachtingen.

In het bijzonder werden de vrouwen en kinderen gedwongen van de klif te springen, om te voorkomen dat ze gevangen zouden worden genomen.

Tegenwoordig is het dorp nog steeds verlaten (wellicht één bewoner); hoewel weinig huizen in goede staat worden gehouden, bijvoorbeeld een beroemd prachtig gebouw van 3 verdiepingen, Triorofo genaamd, waar de olijfpers van het dorp, de school en de kerken van Taxiarchis en de Maagd Maria worden gehost.