Kardamyla Chios

Kardamyla is een dorp in het noordoosten van Chios, op 30 kilometer afstand van de stad Chios, met ongeveer 2000 inwoners. Het is gebouwd op dezelfde plek als de oude stad Kardamyli, vandaar de naam. Deze oude stad wordt genoemd door Thucydides (Griekse historicus). 

 

Kardamyla heeft een lange maritieme geschiedenis. Het is het thuisland van veel Griekse reders. Daarom is er een nautisch museum in het dorp. De afgelopen jaren zijn er dankzij schenkingen van reders verschillende openbare gebouwen gebouwd.

De nederzetting Kardamyla is verdeeld in twee delen: "Ano Kardamyla" (Bovenste Kardamyla) is de oudste van de twee nederzettingen en is op een heuvel gebouwd. De tweede nederzetting is Marmaro en ligt vlakbij de haven van het dorp.

De smalle straatjes ideaal om te wandelen, maken deel uit van het "eilandachtige" karakter van Chios.

Er zijn veel restaurants, cafés en hotels in de buurt van het dorp, evenals de stranden van Nagos en Giosonas. Daarom is Kardamyla een geweldige toeristenbestemming.

Het dorp breidt zich uit vanaf de locatie van de oude stad Kardamili tot de heuvel van Grias, waarvan het een natuurlijke acropolis is. De etymologie van de naam verwijst naar een oud Grieks broodtype, gemaakt van gerstemeel.

Volgens tradities bestonden er tijdens de middeleeuwen veel verschillende kleinere nederzettingen verspreid over het gebied, die, zoals ook in andere gevallen in de geschiedenis van het eiland was gebeurd, verenigd waren vanwege de constante dreiging die werd opgelegd door invallende piratenaanvallen. Vanaf het jaar 1800 en daarna zijn historici het erover eens dat er in dat gebied slechts één grote nederzetting met een gemeenschappelijke naam bestaat. De oudsten die het dorp aan het begin van de 20e eeuw bewoonden, herinnerden zich inderdaad dat het dorp zestien afzonderlijke buurten of parochies had die overeenkwamen met ''choridia'', de kleine nederzettingen en de relatieve families die het vormden. Na de verwoesting van het eiland Chios in 1822 worden slechts vier buurten genoemd.

Ondanks het bestaan ​​van een kleine vruchtbare vallei tussen de twee huidige nederzettingen, reikten de lokale bevolking sinds de oudheid naar de zee en de handel. Het lijkt erop dat een grote rol voor deze beurt het bestaan ​​van twee verschillende diepe baaien in het gebied, Marmaro en Parpanton, speelde. Door de generaties heen heeft Kardamila talrijke en belangrijke families van reders voortgebracht.

Het dorp wordt gekenmerkt door zijn traditionele architectuur, de combinatie van smalle straatjes, steegjes met kiezelstenen en stenen huizen. Op het kleine plein staat de Zeeman van Kardamyla, een beeld gemaakt door de beroemde beeldhouwer Apartis. In de omgeving zijn hotels en kamers te huur, aangezien Kardamyla tijdens de zomermaanden bruist van het leven. Tavernes en restaurants aan de haven wachten op de bezoeker om onvergetelijke smaak en gastvrijheid te bieden.