Chios stad

De stad Chios of anders Chora, zoals het meestal wordt genoemd, is het drukste deel van het eiland en tegelijkertijd het administratieve, culturele en commerciële centrum, maar ook de belangrijkste haven.

Het ligt bijna in het midden van de oostelijke kustlijn van het eiland en kijkt uit over de kust van Klein-Azië. Het werd opgericht door de clan van Iones net voor 1000 voor Christus. Mijlpalen van de recente geschiedenis en voor de vorming van het landschap zijn: De grote ramp door de Ottomanen in 1822, de grote aardbeving van 1881 en de naoorlogse verstedelijking. Er zijn veel plekken in Chios stad die mogelijk de aandacht van de bezoeker kunnen trekken.

De voetgangersstraat aan de kust van de belangrijkste haven, de kade, is een van de drukste plekken van de stad, van dag tot dag, met cafetaria's, bars, tavernes en restaurants.

Het centrale plein van Chios, het Vounaki-plein, met zijn administratieve gebouwen van de burgemeestershal en de prefectuur van Noord-Egeïsche Zee, de Ottomaanse moskee van Mezitie, waar een Byzantijns museum is gehuisvest en de luchtige stadstuin, laten de kennismaking met het verleden en de heden van de stad duidelijk zien.

In de buurt van het centrale plein zijn overblijfselen van de Ottomaanse bezetting de Bairakli-moskee, de Osmanie-moskee en de Ottomaanse fonteinen. In de wijde omgeving zijn twee oude tempels te vinden: de verlaten tempel van Aghios Vasilios van de familie Petrokokinon en die van Aghios Georgios (Sint Joris).

De Kennedy-straat leidt naar de hoofdingang van het middeleeuwse kasteel van Chios. Met als voornaamste doel de bescherming van de haven, werd het gebouwd rond het einde van de 10e eeuw in de buitenwijken van de oude stad. Het is een typisch voorbeeld van een bewoond middeleeuws fort met smalle steegjes, veel oude ruïnes en gebouwen uit verschillende tijdperken en wordt tot op de dag van vandaag constant bewoond.

Ten zuiden van het plein van Chios ligt de hoofdstraat van de stad, de Aplotariastraat. Het doorkruist het hart van de oude stad en herbergt het grootste deel van de commerciële activiteit van Chios. In Aplotaria zijn de meeste oude herenhuizen van de 19e en vroege 20e eeuw te vinden. Aan het einde van de Aplotaria-straat en op weg naar het oosten bereiken

we de middelbare school die in 1792 werd gebouwd, de Mitropoli (centrale kerk van het eiland Chios) en de beroemde Korai-bibliotheek met zijn 135.000 boeken. Op de bovenste winkel van de bibliotheek is een kunstgalerij en een laografisch museum te vinden.

Ten zuiden van de stad Chios vinden we het Archeologisch museum, de Universiteit van de Egeïsche Zee, het Stadion van Chios, het Homericon Cultureel Centrum (Omirio) en het Marine museum.

Aan de rand van de stad zijn van bijzonder belang de twee torens van het Genuese tijdperk, de verbrande toren en de gotische.