Lagada Chios

Lagada is een pittoresk kustplaatsje, 16 km ten noordwesten van de stad Chios, aan de baai van Kolokithia. Hier werden tussen 1910-1950 de bewoners van het nu onbewoonde gebied van Kidianta verplaatst.

 

In de vorm van een amfitheater gebouwd op een Lagadi (vlakte), wat de naamgenoot van het dorp verklaart, het dorp is bijzonder rijk aan olijfbomen, eucalyptus, fruitbomen en wateren. Het wordt doorkruist door de rivier de Krikelis. Lagada wordt gekenmerkt door zijn smalle steegjes, korte huizen en mooie werven. Ten westen van Lagada breidt de nederzetting Agrelopos uit, die zijn naam dankt aan het grote aantal wilde olijfbomen. Tegenwoordig vormen beide nederzettingen een wooneenheid.

Vanuit de pittoreske zeehaven van Lagada kan men uitkijken naar het geweldige uitzicht op het eiland Oinoussais, dat kan worden bezocht met een van de vele geplande zeiltochten.

Het over het algemeen onherbergzame land, dwong de bewoners om zich vanaf de oudheid bezig te houden met veeteelt en meestal met zee gerelateerde activiteiten, omdat het met de landbouw erg moeilijk was om hun voortbestaan ​​veilig te stellen.

Vanaf 1840 begonnen bewoners schepen te kopen, meestal vissersboten en verdienden ze de reputatie als bekwame zeelieden.

Kooplieden voorzagen het hele eiland van tarwe, door voornamelijk citrusvruchten te verkopen in de grote stad Constantinopel (het huidige Istanbul). De komst van stoomtechnologie zorgde ervoor dat de meeste van die zeelieden niet voorbereid waren op de transactie naar het nieuwe tijdperk.

In het huidige Lagada kunt u kamers of appartementen huren, ook kunt u in de talrijke tavernes en restaurants genieten van heerlijke zeevruchten, maar ook van koffie en snacks. Lagada biedt geen georganiseerde stranden.

Het dorp viert elk jaar op 17 september met grote pracht de Agia Sofia-dag. Er wordt een grote tentoonstelling georganiseerd bij de haven, maar ook uniek nachtleven met traditionele lokale dansen en gebruiken.