Griekse eilanden in de winter

Griekse eilanden in de winter: wel of niet bezoeken?

We krijgen regelmatig de vraag of de Griekse eilanden de moeite waard zijn om in de winter te bezoeken, wat voor Griekenland praktisch betekent van november tot maart. Hoewel er de laatste jaren een grote inspanning is geleverd door officiële autoriteiten en particuliere bedrijven om de toeristische periode in Griekenland, die officieel van april tot oktober duurt, uit te breiden, heeft dit tot nu toe bemoedigende maar beperkte resultaten opgeleverd.

Behalve op het eiland Santorini, dat erin is geslaagd het aantal cruiseschepen van maart tot november uit te breiden, blijven de rest van de Griekse eilanden tijdens het winterseizoen behoorlijk gesloten. Hier is alle waarheid over Griekse eilanden in de winter en waarom je wel of niet een bezoek moet brengen in die tijd van het jaar.

Hotels en tavernes sluiten
Van begin oktober tot begin april sluiten de Griekse eilanden voor toerisme. Alleen permanente bewoners blijven over om de winter in eenzaamheid door te brengen. Hotels, tavernes, souvenirwinkels en reisbureaus sluiten, vooral op kleine eilanden. Sommige grote eilanden, zoals Corfu, Rhodos en Kreta, zijn zelfs in de winter relatief levendig, maar de meeste eilanden zijn klein en hebben daarom weinig inwoners tijdens het laagseizoen.

Minder dienstregelingen voor veerboten
Omdat de Griekse eilanden in de winter dunbevolkt zijn, worden de dienstregelingen van de Griekse veerboten van oktober tot april beperkt. . Sommige lijnen worden soms niet uitgevoerd in de winter, omdat er gewoon te weinig passagiers zijn.

Koud en nat
Het sneeuwt zelden op de Griekse eilanden en over het algemeen in het zuiden van Griekenland. Het is echter meestal koud in de winter, vooral in januari en februari, wanneer de temperatuur 0-5 graden Celsius kan bereiken. Op de Zuid-Griekse eilanden, zoals Kreta of Rhodos, is de temperatuur hoger (gemiddeld ongeveer 10 graden Celsius) en regent het weinig, maar op de Ionische eilanden, zoals Corfu, regent het veel in de winter.

Bovendien worden de Cycladen-eilanden, in het midden van de Egeïsche Zee, vaak getroffen door noordelijke winden die in de winter erg sterk kunnen zijn. Dergelijke harde wind leidt soms zelfs tot annuleringen van veerboten of vliegtuigen van de eilanden.

Dus, is er iets te doen op de Griekse eilanden in de winter?

Kortom, een bezoek aan de Griekse eilanden in de winter is vooral een taak voor onafhankelijke reizigers. Er zullen geen rondleidingen op de eilanden zijn en er zullen maar heel weinig hotels open zijn, meestal hotels op centrale plekken. De meeste toeristische bedrijven zullen gesloten zijn en er zullen minder veerboten zijn. Je zult zeker niet in de zee gaan zwemmen, want het weer en het water zal koud zijn.

Dus, wat valt er in de winter nog te doen op de Griekse eilanden? Hoe eenvoudig het ook klinkt, wat u kunt doen is genieten van een ontspannen en authentieke levensstijl. Het leven op de Griekse eilanden in de winter heeft niets gemeen met het winterleven in grote steden over de hele wereld. Het heeft iets heel anders en heel bijzonders. Bezoekers kunnen genieten van lange, rustige dagen van praten met de lokale bevolking en wandelen door de prachtige natuur.

Sommige eilanden, zoals Kea, Ikaria en Kefalonia, hebben zelfs agro-toeristische eenheden waar bezoekers kunnen deelnemen aan landbouwactiviteiten, zoals het maken van jam, het verzamelen van de olijven, het persen van wijn en meer.

Welke eilanden buiten het seizoen bezoeken?
Onze suggestie is om in de winter grote of middelgrote Griekse eilanden te bezoeken. Kreta, Rhodos en Corfu zouden goede keuzes zijn, aangezien er enkele hotels, restaurants en toeristenbedrijven zijn die het hele jaar door zijn geopend.

Veerboot- en vliegtuigverbinding van Athene naar deze eilanden is dagelijks en erg handig.

Als je nog meer afgelegen opties nodig hebt, probeer dan eens  de kleine eilanden van de Cycladen, zoals Paros, Naxos of Sifnos. Zelfs Santorini zal in de winter prachtig afgelegen zijn, met bijna geen toeristen en al zijn natuurlijke schoonheid exclusief aan uw voeten.