Tilos hoogtepunten

Tilos is een van die kleine Griekse eilanden die tot de Dodekanesos-keten behoort. Het eiland Tilos is nog onaangetast door het massatoerisme en behoudt zijn ongerepte charme. Dankzij de afgelegen ligging en de rauwe natuurlijke ambiance is Tilos uitgegroeid tot een alternatieve bestemming voor een vakantie in Griekenland.

Livadia, de haven van het eiland, is de meest toeristische plaats op Tilos. Mikro Chorio is echter de meest interessante! Mikro Chorio is een spookdorp dat verlaten is en een unieke mysterieuze charme uitstraalt. Mis het niet!

Na het verkennen van de dorpen van Tilos Griekenland, moet je naar het strand gaan. Eerlijk gezegd kun je heerlijk zwemmen op de stranden van Tilos! Zoals je zou verwachten van een ongerept eiland, zijn de stranden van Tilos afgelegen en ongeorganiseerd, ideaal voor wie op zoek is naar privacy. Sommige daarvan zijn naturistenstranden en zijn gemakkelijk te voet of met de kleine lokale bus te bereiken.
Als u droomt van een ontspannen, privévakantie weg van de drukte, hoeft u niet verder te zoeken dan Tilos!

Tilos is een klein eiland van de Dodekanesos, populair onder vrije kampeerders en mensen die op zoek zijn naar wat rust tijdens hun vakantie. Hoewel Tilos een onbekend eiland is, heeft het een rijke geschiedenis en een geologisch verleden. Er zijn zelfs sporen van neolithische voorwerpen en dierlijke fossielen gevonden in de Charkadio-grot in het midden van het eiland. De meest interessante plek in Tilos is het klooster van Sint Panteleimon, beschermer van het eiland, terwijl het een leuke plek is voor een wandeling in het verlaten dorp Mikro Chorio. Over het algemeen is Tilos een geweldige plek om te wandelen naar afgelegen stranden en oude monumenten.

Het middeleeuwse kasteel van Tilos: het middeleeuwse kasteel van Tilos ligt ten noorden van Megalo Chorio, de hoofdstad van het eiland. Dit middeleeuwse kasteel, gebouwd op een heuvel door de Ridders van Sint-Jan, tijdens de late Byzantijnse periode, biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Agios Antonios en een bezoek aan de late namiddag biedt waarschijnlijk een van de beste zonsondergangen op het eiland. De kerk van Aartsengel Michaël werd gebouwd in het kasteelcomplex in de post-Byzantijnse periode.

Een heel dorp werd ooit gebouwd binnen de kasteelmuren om te beschermen tegen de piraten die de Egeïsche Zee in de Middeleeuwen plunderden en pas in de 18e eeuw, toen piraterij werd onderdrukt, begonnen veel van de inwoners naar beneden te migreren.

Het kasteel en de kerk binnen de muren werden gebouwd over de overblijfselen van een Hellenistische acropolis met een tempel gewijd aan Apollo en Athena. Het imposante kasteel had een driehoekig grondplan, maar er is niet veel meer van over behalve de buitenmuur, enkele oude en middeleeuwse ruïnes, reservoirs en de ruïnes van de kerk, samen met enkele van de 14e-15e-eeuwse fresco's. Ten oosten van het kasteel vindt u de ruïnes van het Messaria-fort, gebouwd rond 1366 door de Ridders van Sint-Jan.

Het fort beschermde de weg die naar de vruchtbare vlaktes van het eiland leidde. Binnen de massieve muren zijn de ruïnes van verschillende gebouwen en van een kleine kerk te vinden. De overblijfselen van een Byzantijnse nederzetting en van kleine kapellen uit de 13e eeuw zijn in de buurt van het fort te vinden. De muren van de kerken zijn bedekt met fresco's. Boven dit fort ligt de beroemde Charkadio-grot, waar in 1971 de fossielen van een pygmee-olifant werden opgegraven.

 

Het klooster van Sint Panteleimon is de belangrijkste kerk op Tilos en de beschermer van het eiland. Het ligt aan het einde van de enige weg op Tilos.

Charkadio-grot in Tilos: Charkadio-grot ligt ongeveer 2 km ten zuiden van Megalo Chorio, in het centrum van het eiland Tilos. Dit is een zeer belangrijke grot die in 1971 werd ontdekt door de geoloog en speleoloog Nikolaos Simeonides. Verdere opgravingen brachten neolithische voorwerpen aan het licht, zoals stenen jachtwerktuigen en stukken aardewerk.

Het meest indrukwekkende is dat in de Charkadio-grot fossielen van dieren zijn gevonden, waaronder schildpadden, herten en de bijzondere dwergolifanten. Wetenschappers geloven dat deze dwergolifanten 45.000 jaar geleden op het eiland leefden en dat ze ongeveer 4.000 jaar geleden verdwenen.

Deze ontdekkingen helpen wetenschappers om de geologische geschiedenis van Tilos te definiëren. Als bewijs van het belang van deze grot moet worden vermeld dat het Fysiografische Museum van Wenen, een van de grootste van Europa, een speciale sectie heeft gewijd aan de dwergolifanten van Tilos.

De archeologische collectie van Tilos toont stukken van klassieke schepen, kleine standbeelden, oude inscripties en sculpturen uit de klassieke en de Hellenistische tijd. Deze vondsten zijn opgegraven op het eiland, meestal in de vallei van Lakia, vlakbij Megalo Chorio.

De meeste stranden in Tilos Griekenland zijn rustig en ongeorganiseerd. Het enige georganiseerde strand op het eiland is het strand van Livadia, dicht bij de belangrijkste haven van het eiland. De andere stranden van Tilos liggen verspreid over het hele eiland en bieden een uitstekende setting voor een rustige tijd. De stranden van Tilos worden nooit druk, omdat het eiland weinig toerisme heeft. Hieronder vind je een lijst met de beste stranden op het eiland Tilos.

Eristos Beach Tilos: Eristos is een van de weinige stranden in Tilos die gemakkelijk te bereiken is. Dit rustige strand ligt 3 km ten zuiden van Megallo Chorio, de hoofdstad van het eiland en om er te komen moet je een weggetje volgen vanuit de hoofdstad. Toeristische voorzieningen zijn niet beschikbaar in Eristos, dus u zult de kans hebben om wat tijd in totale isolatie door te brengen in deze prachtige omgeving. De kristalheldere wateren zijn de beste attractie van Eristos.

Agios Antonios Beach Tilos: het strand van Ahios Antonios is een van de langste van Tilos en zeer schoon. De kust is een mengsel van kiezels en zand en ertussen zijn enkele struiken verspreid. Ligbedden en parasols zijn niet beschikbaar, hoewel het dicht bij het vissersdorpje Agios Antonios ligt. Het ligt op slechts 2 km van Megalo Chorio, de hoofdstad van Tilos, op de weg naar het klooster van Agios Panteleimon.

Livadia Beach Tilos: Livadia is het meest populaire strand, het dichtst bij de belangrijkste haven van Tilos. Het strekt zich een paar km uit en bestaat uit zand en kiezels. Het is goed uitgerust met ligbedden en parasols die zich uitstrekken vanaf de prachtige waterkant van Livadia. Het is een populaire badplaats in Tilos vanwege de overvloed aan hotels en restaurants aan zee.

Plaka Beach Tilos: Plaka is een lang en smal strand met rotsachtige zeebodem en veel groen langs de kust. Het strand is vrij afgelegen, zelfs in het hoogseizoen, een ideale plek om te genieten van de rust, weg van de toeristische drukte. Toeristische voorzieningen zoals ligbedden en parasols zijn niet beschikbaar, dus zorg ervoor dat u enkele van de benodigdheden bij u heeft. Om het strand te bereiken, volgt u de hoofdweg van Megalo Chorio naar het klooster van Saint Panteleimon.

Reis naar het eiland Tilos, Griekenland: Tilos is een prachtige bestemming, die de voorkeur geniet van diegenen die tijdens hun vakantie op zoek zijn naar rust en privacy.

Er is een veerverbinding tussen Tilos en Athene, aangezien er ongeveer 3 keer per week veerboten vertrekken vanuit de haven van Piraeus naar Tilos. De reis is echter vrij lang en duurt ongeveer 17 uur. Als u van Athene naar Tilos reist, is het misschien handiger om Rhodos of Kos binnen een of twee uur met het vliegtuig te bereiken en vervolgens met de veerboot naar Tilos te reizen. Of u nu vanuit Rhodos of vanuit Kos komt, u kunt Tilos gemakkelijk bereiken met de veerboot. In elk geval moet u echter een taxi nemen voor uw transfer van de luchthaven naar de haven.
In ieder geval is Tilos ook per veerboot verbonden met andere eilanden van de Dodekanesos, zoals Simi, Leros en Patmos
Er is geen luchthaven op het kleine eiland Tilos. De dichtstbijzijnde bevinden zich in Rhodos en Kos, vanuit Nederland en België kunt u deze eilanden met rechtstreekse vluchten bereiken.