Zakynthos hoogtepunten

De thuisbasis van het wereldberoemde Navagio (scheepswrak) strand en verheerlijkt door ontelbare reisgidsen, het eiland Zakynthos is een van de meest populaire Griekse eilanden! Adembenemende landschappen, exotische stranden met suikerfijn zand en turquoise wateren en een waanzinnig nachtleven zijn de belangrijkste redenen waarom dit eiland enorm populair is. Maar, er is meer dan dat!

Zakynthos Griekenland is een van de meest exotische Griekse eilanden. Gelegen in het hart van de betoverende Ionische zee, heeft het een prachtig natuurlijk landschap en magische stranden.

Als u Zakynthos verkent, ontdekt u pittoreske dorpjes op een heuveltop, traditionele kloosters en dromerige natuurlijke landschappen. Bovendien zijn de exotische stranden van Zakynthos de thuisbasis van de bedreigde zeeschildpaddensoort Caretta-Caretta, die elk jaar hun eieren verstoppen in het fijne witte zand van de stranden van Zakynthos.

Het handelsmerk van Zante, zoals het eiland in het Italiaans bekend staat, is het schilderachtige strand van Navagio (Schipbreuk). Veel foto's en ansichtkaarten hebben geprobeerd de schoonheid ervan vast te leggen, maar de realiteit is veel beter! Het strand van Navagio is alleen bereikbaar per boot en heeft magische turquoise wateren, wit zand en wordt ondersteund door imponerende torenhoge kliffen. Terwijl het uitzicht van boven gewoon adembenemend is, moet je ook een duik in het verleidelijk heldere water ervaren.

Afgezien van het Shipwreck-strand zijn er echter veel prachtige stranden van Zakynthos die u moet bezoeken, zoals Laganas Zante, het Gerakas-strand, het Vasilikos-strand en het Spiantza-strand. Op sommige van deze stranden leggen de met uitsterven bedreigde Caretta-caretta-zeeschildpadden elke lente en zomer hun eieren. Misschien heb je het geluk om ze uit de zee te zien komen om hun eieren onder het zand te verbergen, maar je mag ze in geen geval storen!

Na het verkennen van de smaragdgroene baaien van het eiland, neem een ​​pauze van het strandleven om Zakynthos-stad, de hoofdstad van Zakynthos, te bezoeken. Sterk beïnvloed door de Venetianen, die het eiland ook "Fiore di Levante" (bloem van het oosten) hadden genoemd, heeft Zakynthos-stad veel verborgen juweeltjes om te ontdekken!

Het San Marcoplein, het Venetiaanse kasteel, het Solomos-plein en het postbyzantijnse museum van Zante zijn enkele van de beste plaatsen om te bezoeken in Zakynthos-stad.
Wat betreft dingen om te doen in Zakynthos, u zult nooit zonder opties komen te zitten! Feesten, duiken, Zante excursies en watersporten zullen u bezig houden tijdens uw vakantie op Zakynthos!

Maak u klaar voor een exotische vakantie-ervaring! Drijvend op de turquoise wateren van de Ionische zee, ten zuiden van Kefalonia, is Zakynthos (of Zante) het dichtst bij het paradijs op aarde!

 

Er zijn veel dingen te doen in Zakynthos, aangezien het eiland grotendeels toeristisch is ontwikkeld. Duiken is een populaire activiteit op Zakynthos en er zijn zelfs veel duikcentra geopend in de toeristische resorts van het eiland. Deze centra bieden cursussen aan en organiseren duiktrips naar interessante riffen en onbewoonde eilandjes.

Veel stranden van het eiland Zakynthos, waaronder Laganas, Tsilivi, Kalamaki en anderen, bieden vele voorzieningen en faciliteiten, watersportcentra en sportmogelijkheden. Het landschap van het eiland biedt mogelijkheden om te wandelen. Hoewel er niet veel bewegwijzerde wandelpaden zijn, zijn er oude voetpaden die leiden naar bergdorpjes, kloosters en middeleeuwse torens.

Zakynthos is een van de grootste eilanden in de Ionische zee. Het is zelfs het op één na meest bezochte eiland, afgezien van Corfu. Het land op Zakynthos is behoorlijk bergachtig en net als de andere Ionische eilanden zijn er een aantal vruchtbare valleien en groene vlaktes die prachtige landschappen op het eiland uitbeelden. Hun kusten zijn enorm, zo'n 123 km lang en in het noorden erg steil en rotsachtig. Aan de andere kant zijn de stranden in het zuidelijke gebied zanderig.

Het is echter aan de westkust waar Zakynthos een van de meest verbluffende uitzichten biedt: de blauwe grotten. Ze staan ​​ook bekend als de blauwe grotten van Volimes, het pittoreske dorpje waar ze zich bevinden. Dit gebied is vrij wilder, landelijker en minder bereisd dan de andere die zojuist zijn genoemd. In feite zijn de blauwe grotten alleen toegankelijk via de zee. Dit feit heeft hen er echter niet van weerhouden een van de belangrijkste attracties van dit Griekse eiland te zijn, vooral op bepaalde tijden van de dag.

 

 

De grootste grot heet Kianoun en er zijn over het algemeen veel boten te huur in de stadshaven zodat toeristen de blauwe grotten kunnen bereiken. Het onderscheidende element van de blauwe grotten is dat ze de trillende en opvallende blauwe kleur van het water erin weerspiegelen, dat tegelijkertijd de glans van de heldere lucht die op hun oppervlak wordt weerspiegeld, opvangt en weerkaatst. Deze opeenvolging van heldere reflecties creëert een bijna magische sfeer die beter wordt gewaardeerd bij zonsopgang of zonsondergang.

De blauwe grotten hebben ook interessante bogen die door erosie gedurende duizenden jaren zijn ontstaan, waardoor je door deze grotten kunt gaan en daadwerkelijk wordt omringd door deze surrealistische omgeving. De blauwe grotten zijn duidelijk een zwak voor duikliefhebbers.

 

Het eilandje Marathonisi ligt tegenover het strand van Keri, in de baai van Laganas. Het is niet een enkel eiland, maar omvat ook nog twee kleine eilandjes genaamd Pontikonisia. De omtrek is ongeveer anderhalve kilometer en kan per boot worden bereikt vanaf het strand van Keri en de baai van Laganas. Er zijn boten die regelmatig naar het eilandje varen. Anders kunt u een caique huren of deelnemen aan georganiseerde dagelijkse rondleidingen.

 

In ieder geval moeten bezoekers heel voorzichtig zijn tijdens hun reis naar Marathonisi, want dit is een broedplaats voor de zeeschildpadden Caretta Caretta, een bedreigde soort zeeschildpad die naar Marathonisi gaat om zich in het zomerseizoen voort te planten. Dit is de reden waarom bezoekers het eiland absoluut niet mogen verkennen, maar er wordt verwacht dat ze alleen in de eerste 5 meter van een klein strand blijven, zodat ze de reproductie van de zeeschildpadden niet schaden. Bovendien, een andere soort die met uitsterven wordt bedreigd, de Monachus Monachus-zeehond, gaat daar uitrusten en zich voortplanten.

Marathonisi is niet bewoond en behoudt zijn karakteristieke dennen-, olijf- en groene eikenbossen in uitstekende omstandigheden. Het heeft overal dichte vegetatie en twee hoofdstranden met verschillende kenmerken. Een van hen heeft wit zand, terwijl de andere kiezelstenen heeft. Het zandstrand is waar de zeeschildpad zijn eieren gaat leggen en daarom is Marathonisi opgenomen als onderdeel van het Zakynthos Marine Park. Er zijn ook twee interessante zeegrotten, waar u kunt zwemmen of een boot kunt gebruiken. Deze grotten zijn ideaal voor wie van snorkelen houdt. Het eilandje Marathonisi is volledig ongerept. Het is daarom aan te raden om voldoende voorraden mee te nemen.

 

De kerk van Agios Dionysios, de beschermer van het eiland, ligt dicht bij de haven. Het heeft een indrukwekkende klokkentoren, de hoogste in de stad, en herbergt het heiligdom van de heilige.

De kerk van Agios Nikolaos Molos, gelegen aan het Solomos-plein, is het enige gebouw in Venetiaanse stijl dat de aardbeving van 1953 heeft overleefd. Het werd later gereconstrueerd met behoud van zijn oorspronkelijke kenmerken.

De Argassi-brug is gebouwd aan de monding van een rivier en is vandaag de dag verwoest, gelegen op 10 meter van de kust, in de kleine haven van Argassi. Bijna de helft van de brug, die vroeger deel uitmaakte van de hoofdweg, rust nu op de kust.

Het kasteel van Zakynthos ligt op een heuvel boven de stad Zante, in de regio Bohali. Dit kasteel, gebouwd in de 15e eeuw, waarschijnlijk rond 1480, beschermde het eiland tegen vele piratenaanvallen en vijandelijke aanvallen.

Askos stenen park
Dit is een prachtig park met veel zelf gekweekte bomen en struiken en veel diersoorten. Het park wordt doorkruist door smalle, stenen paden.

Solomos-museum
Dit museum bevindt zich op het Agios Markos-plein en is opgedragen aan de dichter Dionysios Solomos en andere vooraanstaande Zakynthiërs. Een verzameling manuscripten, portretten, persoonlijke kleding en bustes van beroemde Zakynthiërs zijn binnen gehuisvest, evenals de mausolea van twee belangrijke Griekse dichters, Solomos en Kalvos.

Het klooster van Panagia Skopiotissa ligt op de hellingen van een heuvel boven Argassi. Hoewel het klooster half verwoest is, is het een bezoek waard vanwege het prachtige uitzicht over het eiland.

Het klooster van Yperagathou is gewijd aan de Maagd Maria. Gelegen in het centrum van het eiland, is het klooster te bereiken via een smal weggetje. Tegenwoordig is het niet bewoond.

Het klooster van Anafonitria ligt aan de noordwestkant van het eiland. Agios Dionysios, de beschermer van het eiland, bracht hier zijn laatste dagen als monnik door. Hier schonk hij vergeving aan de moordenaar van zijn broer.

Het Post-Byzantijnse Kunstmuseum van de stad Zakynthos is gehuisvest in het grote gebouw van het Solomos-plein, het grootste plein van de stad. Het toont waardevolle iconen, kerkelijke kleding, fresco's uit de 16e-19e eeuw en papieren en foto's van Zakynthos voor de aardbeving van 1953.

De kerk van Agios Markos, gelegen naast het Museum van Solomos, is klein van formaat en vormt de enige katholieke kerk op het eiland Zakynthos.

De kerk van Agios Nikolaos in Kiliomeno is een Venetiaanse kerk met een indrukwekkende klokkentoren. Heel interessant is het feit dat de kerk en de klokkentoren gescheiden zijn door de straat en eruitzien als twee verschillende eenheden.

Kerk van Panagia Keriotissa, deze mooie kerk ligt aan de zuidkant van het dorp en is omgeven door een klein park. De kerk zelf en de klokkentoren zijn erg groot.

Het klooster van Panagia Spiliotissa ligt aan de noordkant van het eiland. Dit klooster is gebouwd op de rand van een steile klif en wordt omgeven door weelderig groen.

Het klooster van Panagia Eleftherotria ligt in Lagopodo, naast Maherado en zeer dicht bij de kerk van Santa Mavra. De architectuur lijkt meer op een kasteel dan op een klooster. De locatie geeft een prachtig uitzicht op het landschap van het eiland.

De kerk van Agia Mavra in Maherado werd gebouwd in de 14e eeuw en is een van de belangrijkste kerken in Zakynthos. Het heeft een imposante Venetiaanse klokkentoren naast de deur. De kerk viert op 3 mei de nagedachtenis van Agia Mavra.

Het Helmis Museum of Natural History ligt in het bergachtige dorp Agia Marina, in het centrum van Zakynthos. Het werd in 2000 opgericht door een particulier initiatief en heeft tot doel de zeldzame flora, fauna en het zeeleven van het eiland te presenteren.

 

Duiken in Zakynthos is een zeer populaire activiteit, aangezien het eiland veel interessante duikplekken langs de kustlijn biedt. Zakynthos duikcentra zijn te vinden in veel kustdorpen, vooral in toeristische plaatsen zoals Laganas, Tsilivi, Alykanas, Argassi, Limni Keriou en Vassilikos. Deze centra bieden cursussen voor alle leeftijden en veel duiktrips naar populaire locaties.

Interessante duiklocaties in Zakynthos zijn de Octopus- en Barracuda-riffen op het schiereiland Keri, de triomfboog, de Keri-grotten en ook het eiland Marathonissi. Aangezien Zakynthos een broedplaats is voor de bedreigde soorten van de Caretta-caretta zeeschildpad, is de kans groot dat duikers dergelijke zeeschildpadden tijdens hun duik tegenkomen.

De meeste winkels op Zakynthos zijn verzameld in de hoofdstad van het eiland. Ze zijn te vinden in de geplaveide straten rond het Solomos-plein en het Agios Markos-plein en bestaan ​​voornamelijk uit kledingwinkels, schoenenwinkels en vele souvenirwinkels. Dergelijke souvenirwinkels en minimarkten zijn ook te vinden in de belangrijkste toeristische plaatsen in Zakynthos, zoals Laganas, Tsilivi, Kalamaki, Argassi, Alykes en anderen. Winkels op Zakynthos blijven meestal tot laat in de avond open, om aan de behoeften van bezoekers te voldoen.

Zakynthos is een leuk eiland in de Ionische zee, met veel uitgaansgelegenheden en opwindende clubs die duizenden internationale toeristen, voornamelijk studenten, en jongeren aantrekken. Er zijn verschillende clubs in Zakynthos om de hele nacht tot het ochtendgloren te feesten en te dansen op de nieuwste zomerhits. Het te gekke nachtleven is te vinden in de vele nachtclubs in de regio van Laganas, hetzij aan de hoofdstraat of aan het prachtige strand. Veel clubs en disco's zijn ook te vinden in de regio's Tsilivi en Argassi, twee andere populaire badplaatsen, evenals in Zakynthos-stad.

Zoals hierboven reeds genoemd beschikt Zakynthos over vele paradijselijke stranden, u kunt deze hier vinden. 

Veerboten naar Zakynthos
U kunt Zakynthos gemakkelijk bereiken vanuit de haven van Killini aan de westkant van de Peloponnesos, binnen een reis van een uur. In de zomer ben je vanuit Zakynthos ook binnen anderhalf uur op Kefalonia. Deze veerboten vertrekken vanuit de haven van Pessada en bereiken de haven van Schinari. De routes worden in het hoogseizoen ongeveer 2 keer per dag uitgevoerd.

 

Vluchten naar Zakynthos
Zakynthos International Airport "Dionysios Solomos" ontvangt het hele jaar door binnenlandse vluchten vanuit Athene en Kefalonia. In de zomer ontvangt het ook vluchten vanuit tal van locaties in Europa. De vliegtijd van Athene naar Zakynthos is ongeveer 45 minuten.
De luchthaven ligt op ongeveer 5 km van Zakynthos-stad en andere populaire locaties, zoals Laganas, Tsilivi en Kalamaki, dus het is beter om een taxi te nemen en uw bestemming gemakkelijk en snel te bereiken.