Kasos hoogtepunten

Reis terug in de tijd op naar het kleine eiland Kasos, dat grotendeels onaangetast is gebleven door het toerisme en bezoekers kennis laat maken met een authentiek stukje Griekenland uit vervlogen tijden. Kasos is een eiland waar de tijd lijkt vast te zitten in het verleden, de ritmes traag zijn en het leven gemakkelijk is.

Kasos ligt ten oosten van Kreta (eigenlijk tussen Kreta en Karpathos) en is het meest zuidelijke  van de Dodekanesos eilandengroep. Op het eerste gezicht maakt het ruige landschap het enigszins woest en vijandig. Maar dit is een eiland van aangename en gastvrije mensen dat zeer de moeite waard is voor degenen die de moeite nemen om het te bezoeken.

Ze zijn altijd bereid om te helpen en stellen hun huizen en harten open voor toeristen. De lokale bevolking houdt van hun eiland en dat is duidelijk te zien.

Als je een praatje maakt met de lokale bevolking, zul je hun passie en liefde voor Kasos gaan opmerken. Er zijn slechts ongeveer 1000 permanente inwoners op het eiland en het is dus een hechte gemeenschap. Meestal spreken ze luid, vooral de oudere mensen. Het is niet agressief, maar het is gewoon de manier waarop ze praten.

  • De oude haven van Bouka: gelegen in de buurt van de belangrijkste haven van Fri, heeft de lokale bevolking in het pre-Ottomaanse tijdperk al hun aanzienlijke vaardigheden in de bouw van deze 2000 jaar oude haven gestoken. In de kerk van Aghios Spyridonas, met zijn sierlijke klokkentoren, heeft de eigenaar een belangrijke collectie familiefoto's die het leven op het eiland in de afgelopen eeuw illustreren.
  • De dorpen: maak een wandeling van Pounta naar Emboreio om te genieten van de zonsondergang of neem een ​​duik op het strand, wat vooral aangenaam is als er geen noordenwind is. Ga vervolgens naar Panaghia, een mooi dorp met een aantal goed onderhouden statige huizen die opvallen door de imposante zuilen in archaïsche stijl bij hun ingang en hun prachtig bewerkte houten deuren. In hetzelfde dorp staat de kerk van Pera Panaghia, die op 15 augustus een van de grootste feesten op het eiland organiseert. De zes kleine kerken in het dorp vormen ook een mooi voorbeeld van Byzantijnse architectuur.
  • De kerk van Aghios Mammas: dit monument kan het beste buiten het seizoen worden bezocht, zodat u de synergie tussen de Byzantijnse architectuur en het prachtige Egeïsche zeegezicht echt kunt waarderen. 2 september is een belangrijke datum voor deze kerk; de lokale bevolking komt samen voor een groot religieus festival en overnacht in de slaapzalen van het klooster.
  • De stranden: als u Fri en Bouka passeert terwijl u naar het westen gaat, komt u een kleine kerk tegen die gewijd is aan Sint Constantijn (Aghios Constantinos) die de afslag naar het strand van Ammouas markeert. Als u ongeveer 5 km verder langs de weg blijft gaan, bereikt u het strand van Antiperatos, dat bestaat uit drie kleine baaien met uitstekend blauwgroen water dat een beetje ruw kan worden bij noordenwind. Het strand van Helathros is ook een bezoek waard, het bestaat uit massieve rotsen die een mooie baai met helder water omringen.
  • Excursie over zee: vaar vanuit de haven en in 35-40 minuten naar het westen bereikt u het eilandje Armathia, waar u kunt zwemmen aan een van de mooiste zandstranden van de Middellandse Zee, bekend als Marmara (Marbles). Een andere geweldige tour - hoewel je een lokale gids nodig hebt - is langs de oostkust van het eiland, waardoor je toegang hebt tot prachtige stranden die op geen enkele andere manier kunnen worden bereikt, zoals Agali en Gialoui.
  • De zuivel: Kasos staat bekend om zijn uitstekende kazen en andere zuivelproducten. Bij de ingang van het dorp Aghia Marina als u vanuit Antiperato reist, is de zuivelfabriek van de familie Vonaparti, het enige grote bedrijf op het eiland dat fijne lokale kazen produceert en naar heel Griekenland exporteert. Aghios Georgios in Hadia ligt ongeveer 15 km verder langs de centrale weg en samen met Mytata, is het waar de mensen van Kasos al tientallen jaren kazen produceren.
  • Festivals: niets zal uw bezoek aan Kasos meer de moeite waard maken dan het bijwonen van een van de vele traditionele feesten die eilandbewoners zo graag organiseren, meestal om een ​​huwelijk of doopsel te vieren, of om een ​​of andere religieuze feestdag te vieren. Lokale bands spelen traditionele deuntjes, voornamelijk op lieren en luiten, terwijl liedjes het verhalende deuntje hebben van Kretenzische mandinades. Ook aan theatrale flair geen gebrek, want de betekenis van de teksten wordt vaak geïllustreerd met dramatische hand- en gezichtsgebaren. Terwijl u aan uw raki nipt, merkt u misschien dat u de tijd uit het oog bent verloren en dat de zon al is begonnen op te komen, maar maak u geen zorgen, dit zijn ervaringen die u  zeker nog vele jaren zult herinneren.

Hoe bereikt u Kasos?

Per vliegtuig van de internationale luchthaven van Athene naar Sitia op Kreta (ongeveer 1 uur) en vervolgens met de veerboot (3 uur). Als alternatief kunt u naar Rhodos of Karpathos vliegen en vanaf daar een veerboot nemen (overtocht Karpathos-Kasos 1 1/2 uur). Veerboten vertrekken ook twee keer per week uit Piraeus, maar de reis duurt 22 uur.

 

Ik denk dat de beste plek om te verblijven in Kasos is bij de haven van Fri of het dorp Arvanitochori. Er zijn geen resorts op het eiland maar er zijn genoeg hotels, kamers te huur of pensions, die u kunt vinden op de website van Booking.com.