De tien beste duikplekken van Griekenland

Griekenland is een land met een spectaculaire kustlijn van meer dan zestienduizend kilometer (9.942 mijl), waardoor het een paradijs voor duikers is en duikliefhebbers de tijd van hun leven biedt.

Het vulkanische eiland Nea Kameni bij Santorini
De omgeving van het vulkanische eiland Santorini biedt geweldige mogelijkheden voor duikliefhebbers.

Een van de beste plekken, bekend als Nea Kameni, is een onbewoond eiland tegenover Santorini, waar ook een gigantische oude vulkaanuitbarsting plaatsvond.

Er zijn genoeg dingen te ontdekken in dit gebied, waaronder een divers en fascinerend onderwaterleven, maar ook onderwater zeegrotten en zelfs een scheepswrak.

Het wrak van de "Santa Maria", een stalen passagiersschip van 34 meter lang, ligt ten zuidoosten van het eiland in de baai van Taxiarachis.

Het schip, dat in 1975 is gezonken, ligt op een diepte van slechts 18 meter (59 voet), waardoor het ideaal is voor duikers van alle ervaringsniveaus.

Een oude vulkaanuitbarsting niet ver hier vandaan heeft prachtige zeegrotten en onderwatervormingen van lava gecreëerd die een andere traktatie zijn voor duikers.

Het wrak van de Anna II bij Mykonos is perfect voor ervaren duikers
Mykonos mag met recht bekend staan ​​als het "Griekse feesteiland", maar duikers kunnen er ook genieten van een onderwaterfeestje!

De Anna II, 62 meter lang, is een vrachtschip dat voor het zuidoosten van Mykonos is gezonken.

Het is een leuke en fascinerende speeltuin voor experts in wrakduiken. Het schip, dat 25 meter diep ligt, is volledig toegankelijk voor verkenning en verkeert nog in uitstekende staat.

Het nabije gebied is net zo boeiend als het scheepswrak, met zijn betoverend mooie rif en kolonies zeesponzen.

Mirmigi Reef, Lesbos: een unieke duikervaring in Griekenland
Mirmigi Reef, gelegen voor de noordwestkust van Lesbos, is een zeer bekende duiklocatie vanwege de onderwater vulkanische formaties en het overvloedige onderwaterleven, evenals de interessante topografie.

Mirmigi is geweldig voor zowel beginners als gevorderde duikers, aangezien het rif begint op een diepte van slechts vijf meter (16 voet) en verder gaat tot een diepte van 36 meter (118 voet).

Het is een buitengewoon lonende duik, aangezien er geen stroming is en het kristalheldere water uitstekend zicht biedt.

Schinaria, Kreta
Een andere geweldige plek voor duikers is te vinden bij het strand van Schinaria, in het noorden van Kreta. Dit kleine gebied omvat leefgebieden voor zwarte vissen, octopussen, murenen en vele andere mariene soorten.

Het strand van Schinaria is een must als je het gevarieerde onderwaterleven wilt ervaren, met kristalhelder water en geweldige zichtbaarheid. De meeste duikscholen op Kreta bieden duiktrips naar deze locatie aan.

Olifantengrot, Kreta
Wat dacht u van een onvergetelijke, volledig unieke duik in de buurt van Chania op Kreta? De ‘Olifantsgrot’ is een gedeeltelijk gevulde onderwatergrot met prachtige witte en rode stalactieten en stalagmieten.

Eenmaal in de grot kunnen duikers gefossiliseerde overblijfselen bekijken van een uitgestorven soort olifant, inclusief zijn tanden, wervels en een enkele grote slagtand.

Duiken in het wrak van een schip uit WO I in Griekenland
De HMHS Britannic was een hospitaalschip uit de Eerste Wereldoorlog dat in 1916 tot zinken is gebracht voor de kust van Kea, een klein eiland in de Egeïsche Zee dat ook bekend staat als "Tzia".

Deze duik is vrij complex en diep, en om deze reden accepteren duiktrips naar deze locatie alleen ervaren duikers.

Het wrak van de HMS Perseus in Zakynthos
Het Ionische eiland Zakynthos is een topbestemming voor toeristen van alle niveaus, met zijn adembenemende stranden, steile kliffen en een bruisend nachtleven.

Het heeft echter nog meer te bieden, want het is ook een goed aangeschreven duikbestemming vanwege het beroemde wrak van de HMS Perseus.

Dit wrak is erg interessant en verschilt van de meeste. De Perseus was een Britse onderzeeër, gebouwd in 1029, die in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken is gebracht nadat deze een Italiaanse mijn voor de kust van Zakynthos had geraakt.

De onderzeeër ligt 52 meter (170 voet) onder het oppervlak en is dus alleen toegankelijk voor zeer gevorderde duikers die gecertificeerd zijn voor diep duiken.

Het schildpaddeneiland Zakynthos, waar duikers oog in oog komen te staan ​​met zeeschildpadden
Een must voor alle duikers is het onbewoonde eiland Marathonisi, bij Zakynthos.

Dit is een van de belangrijkste broedgebieden voor onechte zeeschildpadden, dus duikers zullen zeker worden beloond met beelden van deze prachtige wezens.

U kunt ook papegaaivissen, vliegende vissen, palingen en octopussen in hun natuurlijke habitat zien.

Dus wat dacht u van een dag genieten onder de kristalheldere azuurblauwe zee met enkele onechte karetschildpadden?

Griekenland is niet alleen een paradijs boven het wateroppervlak. Het rijke onderwaterleven en de vele fascinerende wrakken bieden onvergetelijke ervaringen voor elke duiker die de diepten van de azuurblauwe zeeën verkent.