Geheimen van de oude binnenstad van Chania

De oude binnenstad van Chania wordt beschouwd als een van de meest aantrekkelijke en fascinerende delen van Kreta en de Middellandse Zee.

Hier, na het onthullen van de belangrijkste dingen om te doen in Chania, zullen we u kennis laten maken met de best bewaarde geheimen van de oude stad en u inzicht bieden in de fascinerende schoonheid en het erfgoed van de lokale bevolking.

Een wandeling door de pittoreske steegjes, gevuld met prachtige lokale winkels, laat de verschillende culturen zien die in de loop van de tijd hun stempel op het eiland hebben gedrukt. De oude binnenstad van Chania strekt zich uit achter de oude Venetiaanse haven van Chania en biedt een fenomenale plek voor romantische wandelingen en diners voor zowel bezoekers als de lokale bevolking. De oude binnenstad van Chania heeft nog steeds de Venetiaanse uitstraling en esthetiek.

Loop langs de beeldschone oude Venetiaanse haven en de Neoria (scheepswerven).

Als u aan de oude stad Chania denkt, is het beeld van de kade direct aan zee, gevuld met gezellige cafés, heerlijke bakkerijen, traditionele restaurants en knallende bars het eerste dat in u opkomt.

Ongetwijfeld het meest actieve deel van de stad, de oude Venetiaanse haven van Chania onderscheidt zich van de meest charmante kustgebieden, vanwege zijn buitengewone geschiedenis, die blijkt uit de vele monumenten die dateren uit de Venetiaanse, Ottomaanse en Egyptische tijd.

De haven werd tussen 1320 en 1356 door de Venetianen gebouwd en werd een cruciale basis voor de Venetiaanse vloot, naast een van de meest waardevolle economische centra van de oostelijke Middellandse Zee.

In de 16e eeuw werd de haven van Chania versterkt en vormde het een front tegen de Turkse dreiging.

Het verval kwam veel later, rond het begin van de 20e eeuw, als gevolg van het onvermogen van grotere boten om de pier te bereiken, waardoor de haven van Souda de teugels van het commerciële verkeer overnam.

Terwijl u langs de haven loopt, kun je niet anders dan Neoria tegenkomen, de stenen, lange smalle gebouwen die zijn gebouwd voor het repareren en bouwen van Venetiaanse schepen. In het verleden zijn ze gebruikt als christelijke school, theater, openbaar ziekenhuis en gemeentehuis. Tegenwoordig zijn ze echter een levendige, kosmopolitische plek van de stad geworden met bars, tavernes en cafés.

Bewonder de vuurtoren van de oude haven van Chania
Terwijl u in de oude haven van Chania bent, mag u de imposante figuur van de vuurtoren aan de rand niet missen, een van de oudste vuurtorens die tegenwoordig ter wereld zijn gevonden.

De Egyptische vuurtoren werd gebouwd door de Venetianen rond 1595 - 1601, maar nam later zijn definitieve vorm aan door de Egyptenaren rond 1839. De vuurtoren werd gerestaureerd in 2006. De architectuur van de toren is indrukwekkend en is verdeeld in drie zeer onderscheidende delen: de achthoekige basis, het grootste deel met zijn zestien zijden en de ronde bovenkant. Gebouwd op een stenen sokkel en een indrukwekkende hoogte van 21 meter bereikt, is de vuurtoren een waar lust voor het oog, vooral 's nachts, wanneer het hele gebouw verlicht wordt.

Loop langs de zee en ga verder naar de pier die u naar de vuurtoren leidt, tegenover het fort van "Firkas", waar u de kans krijgt om te genieten van een adembenemend uitzicht op de haven, de oude stad en de Witte Bergen. Helaas is de vuurtoren tegenwoordig niet functioneel en is de toegang tot de toren verboden, maar het is nog steeds een bezienswaardigheid die u niet wilt missen!

Bezoek het fort Firkas
Gebouwd in 1629 als een schild voor de haven door de Venetianen, herbergt het fort 'Firkas' nu het Maritiem Museum van Kreta. Daar vindt u een grote verscheidenheid aan nautische objecten en vondsten, waaronder scheepsmodellen, nautisch gereedschap, schilderijen en authentieke foto's, onder andere uit de bronstijd tot nu.

Het fort van 'Firka', wat in het Turks vertaalt naar 'een militaire divisie', werd gebruikt als het hoofdkwartier van het Turkse leger in de regio Chania.

Afgezien van zijn historische en culturele waarde, biedt Firkas Fortress de perfecte plek voor mensen om te genieten van het magnifieke, complete uitzicht op de Venetiaanse haven van Chania.

 Giali Tzamisi is het oudste moslimgebouw op Kreta en de allereerste moskee gebouwd door de Ottomanen op Kreta. Het werd gebouwd in 1645 ter ere van Kioutsouk Hassan Pasha, de eerste Turkse militaire commandant van Chania.

De moskee heeft een kubusvormige structuur bedekt door een grote halfronde koepel die vier sierlijke stenen bogen ondersteunt. Aan de west- en noordzijde is het omgeven door een gewelfd dak van zes kleine koepels. Na de val van het Ottomaanse rijk en de evacuatie van de Turken van het eiland in 1923, werd Giali Tzamisi af en toe gebruikt als pakhuis, archeologisch museum, volkskunstmuseum en het hoofdkantoor van de Griekse toeristenorganisatie.

Tegenwoordig worden er verschillende culturele evenementen en tentoonstellingen gehouden. Dit schitterende voorbeeld van islamitische kunst uit de Renaissance werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gebombardeerd, toen een groot deel van de zuidkant werd verwoest.

Volgens bevindingen van de archeologische dienst van Chania, werd Giali Tzamisi opgericht op de ruïnes van een kleine Venetiaanse tempel die werd verwoest tijdens de Turkse invasie in Chania. Het historische gebouw weerspiegelt het rijke erfgoed van de regio en biedt bezoekers de mogelijkheid om de islamitische architectuur van dichtbij te aanschouwen.

Ontdek de geschiedenis van het Grand Arsenal van Chania
Tijdens een wandeling langs de oude haven van Chania, helemaal aan het einde van de scheepswerven aan de westkant, ligt het Grand Arsenal, dat opvalt tegen de achtergrond vanwege zijn schoonheid en dynamische energie.

Gebouwd in de jaren 1600 maar functioneel geworden in 1872, na de toevoeging van een tweede verdieping, heeft het Grand Arsenal door de jaren heen veel toepassingen gehad, als de thuisbasis van de christelijke school, theatervoorstellingen, het gemeentelijk ziekenhuis en het stadhuis van Chania, tot 1928.

Net als veel Griekse en Kretenzische monumenten, zoals de eerder genoemde Giali Tzamissi, werd het Grand Arsenal tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebombardeerd.

Gelukkig besloot het Architectuurcentrum van de Middellandse Zee in Chania tegen het einde van de 20e eeuw het Grand Arsenal te restaureren en te reconstrueren, een initiatief dat uiteindelijk in 2002 werd voltooid. Tegenwoordig is de eens ruige ruïne een indrukwekkende plek geworden voor evenementen en tentoonstellingen. Het fungeert als het Centrum voor Architectuur in de Middellandse Zee en organiseert belangrijke Griekse en internationale evenementen in zijn gebouwen, met een speciale nadruk op architectuur.

Verken de gemeentelijke markt van Chania
Een reis naar Chania zou niet compleet zijn zonder dat u vertrouwd raakt met traditionele Kretenzische producten. De gemeentelijke markt van Chania, ook wel bekend als ‘Agora’ in het Grieks, biedt precies dat. Gebouwd in het centrum van de stad tussen 1909 en 1913, het jaar dat Kreta werd verenigd met de rest van Griekenland, werd de markt ontworpen om op de overdekte markt van Marseille te lijken, terwijl het ook lijkt op een oude Griekse markt.

De gemeentelijke markt van Chania is populair, omdat het de plek is waar u allerlei lokale goederen kunt kopen, van groenten, vis, vlees, kruiden en specerijen tot Kretenzische producten zoals kaas, olijven, raki en meer. Specifiek, het oostelijke deel van de markt heeft slagerijen, het westelijke deel heeft viswinkels en aan de noord- en zuidkant kan men fruit en groenten kopen.

Tijdens de zomermaanden in het hoogseizoen verkopen sommige winkels op de markt ook toeristische souvenirs. Bovendien zijn er op de markt een paar gezellige cafés met lokale gerechten.

In 1980 werd de gemeentelijke markt van Chania door het Ministerie van Cultuur tot beschermd monument verklaard.

Mooi in zijn diversiteit, de oude binnenstad van Chania heeft een unieke architectonische waarde behouden. Door de integratie van zowel Ottomaanse als Venetiaanse architectuur, die tot uiting komt in de smalle geplaveide paden en de selectie van verbazingwekkende gebouwen, van Venetiaanse herenhuizen tot Turkse moskeeën, biedt de oude stad de optimale locatie om de cultuur en het erfgoed van Kreta uit de eerste hand te ervaren.