Onbekend Kreta: bergdorpen in het achterland

Deze kleine dorpjes zijn de echte ziel van Kreta.
Bergnederzettingen, gebruiken, mensen, tradities: Als u de drukke kust, het achterland en de grotere - veelal zeer toeristische - steden van Kreta achter u laat, ervaart u de meest authentieke aspecten van het echte Kretenzische temperament.

Ondanks 1066 km kustlijn is Kreta niet alleen kust, strand en zee. Het is veel meer! Het "echte" Kreta begint, zoals de Kretenzers zeggen, in het achterland. Namelijk in de bergen en bergachtige nederzettingen waar de traditie en cultuur van het eiland werden gesmeed.
Geleid door de toppen van de Witte Bergen en Psiloritis komt u het achterland binnen.

U stopt in de olijfgaarden van Skine, op het Omalos-plateau, in Vamos en op het plateau van Askifos voordat je de wilde Sfakia en de prachtige Aradena-kloof bereikt. Verder wacht natuurlijk de hoogste berg van Kreta - de prachtige Psiloritis - op uw bezoek, net als de dorpen Mylopotamos, het beruchte bergdorp Anogia en de vallei van Amari.

En vele andere prachtige juweeltjes van het Kretenzische achterland, waarvan ik enkele zal beschrijven.

Aradena, Sfakia

Wat u ook hoort in de dorpen van het beruchte Sfakia, het heeft zeker te maken met verhalen over gevechten en veldslagen in de regio.

In de Aradena-kloof, op slechts een steenworp afstand van het dorp, werden in de oudheid veel veldslagen uitgevochten. Tegenwoordig is het dorp verlaten, het resultaat van een bloedige wraak die in 1948 begon, hoewel sommige voormalige bewoners van tijd tot tijd terugkeerden om voor hun huizen te zorgen. Een wandeling tussen de verlaten huizen is een must - en een bungeejump vanaf de 138 meter hoge brug geeft de kick!

 

Theriso, Chania
Theriso is de geschiedenis ingegaan vanwege de tijdloze strijd van opstandige Kretenzers tegen elke veroveraar. Een goed voorbeeld is 1905, toen militante rebellen onder leiding van Eleftherios Venizelos hier hun hoofdkwartier vestigden en op verzoek van de Unie een gewapende strijd tegen George II verklaarden. Tegenwoordig is het hoofdkantoor een museum, Theriso is nu een veel rustiger en vrediger dorp en biedt veel tavernes en zelfs een kaasmuseum.

 

Vamos, Apokoronas - Een model van agrotoerisme:
Vamos is in elk opzicht een speciaal geval: een neoklassiek dorp met veel onverwachte villa's, met talloze bloemrijke binnenplaatsen, met tientallen hostels die plaats bieden aan twee of drie keer de lokale bevolking. Dit laatste is natuurlijk te danken aan de voorbeeldige inzet van haar bewoners voor het onderwerp "agrotoerisme", dat ongeveer tien jaar geleden begon en Vamos bekend maakte buiten de grenzen van Kreta. Duurzaamheid en milieubewustzijn zijn op Kreta geen vreemde woorden meer!

Vamos ligt ongeveer 30 km ten westen van Chania en de belangrijkste charme van het dorp ligt in de combinatie van de ligging direct aan zee en het prachtige uitzicht "terug" op de Levka Ori - de witte bergen, die in mei nog steeds met sneeuw bedekt zijn.

Anogia - de melodie van psiloritis:
Xylourides en Skoulades hebben Anogia in elke uithoek van Griekenland beroemd gemaakt. Anogia en traditie zijn immers identieke concepten, of het nu in muziek, volkskunst, textiel, in de keuken of gewoon in pure gastvrijheid is, die hier op Psiloritis wordt geëerd als iets heiligs. In de traditionele cafés op het centrale plein wordt u verwend met raki, hoort u verhalen van Anogia-schrijvers en in het algemeen zult u merken dat het toerisme, dat eindelijk Anogia heeft bereikt, gelukkig het karakter van het dorp niet heeft veranderd.

En als je nog wat tijd hebt in Anogia en geïnteresseerd bent in prachtige glasblaaskunst met een direct verbonden klassieke autotentoonstelling, dan moet u absoluut naar Mario en Natassa gaan!

Amari - harmonie tussen mens en natuur:
De Amari-kloof is een grote vallei die zich voornamelijk uitstrekt tussen Psiloritis en de kleinere bergen Kedros en Samitos: hier vindt u een groene oase met veel stromend water, veel traditionele dorpen, die net als al zijn 'buren' fel verzet hebben geboden tegen verschillende indringers. Inmiddels heeft het toerisme hier ook haar intrede genomen, nederzettingen zoals Kalogeros, Nevs Amari, Vistagi, Thronos en Fourfouras bieden een uitzicht op Kreta dat men graag langer en vaker zou willen zien.

Maroulas, Rethymnon - Een middeleeuws erfgoed:
Hoge torens, huizen gebouwd als forten, gesloten binnenplaatsen, prachtig ingemetselde ingangen en bogen. Als het niet slechts 10 km van Rethymnon was, zou u niet geloven dat het op Kreta is - zelfs niet in Griekenland. Maroulas is een prachtig dorp van middeleeuwse oorsprong dat dankzij een gelukkig toeval is blijven bestaan: in 1980 werd de hele nederzetting uitgeroepen tot historisch monument van grote archeologische waarde. U hebt een prachtig uitzicht op de 44 meter hoge Venetiaanse toren, de geplaveide straatjes onder bogen maken het hele dorp erg gezellig, de afdaling naar de rijk gedecoreerde Ottomaanse fontein is een ander hoogtepunt en de excursie wordt bekroond door het uitzicht op het gehele dorp vanaf de heuvel van de profeet Elias.

 

Avdou, Chersonissos - Maak een kleine stop!
Zelfs als het gebied van en rond Chersonissos meer bekend staat om Angelsaksische forfaitaire alcoholische toeristen, heeft het achterland nog een paar schatten in petto. Dit omvat het dorp Avdou. Het verschijnt in de groene vlakte van Lagada en is een tussenstop op weg van het Lassithi-plateau naar Heraklion. Het wordt ook wel "Kapetanochori" genoemd en grenst aan de kloven van Rosa, Ampelos en de grot van Ag. Fotini en het meer van Apsalemi.

 

Kapetaniana, Asterousia - Het adelaarsnest van Kofinas:
Kapetaniana (Καπετανιανά) is een klein bergdorp met ongeveer 80 inwoners op Kreta in het Asterousia-gebergte en behoort tot het district Kofinas in de gemeente Gortyna. Het dorp ligt op de steile berghellingen van de Kofina op een hoogte van 800 m. Vanaf de top van de berg heb je een prachtig uitzicht over de Libische Zee en de Golf en de vlakte van Messara.

Kapetaniana bestaat uit de twee dorpen Kato Kapetaniana en Pano-Kapetaniana. In het dorp is geen verkeer toegestaan.

 

Neapoli, Mirabello:
Dit dorp, voor wie Neapoli de mooiste stad van Kreta is! - was de hoofdstad van de prefectuur Lassithi tot 1904 - toen nam Agios Nikolaos de scepter over en werd de hoofdstad van het administratieve district Lasithi. Neapoli was toen alleen de administratieve zetel van de provincie Mirambelo.

Desalniettemin is en blijft Neapoli de "informele" hoofdstad van Pano Mirabello en niet in de laatste plaats vanwege de prachtige architectuur, het centrale plein "Megali Panagia", de populaire kaasproducten, het "Amazonas-park" en de nabijheid van het Lassithi-plateau en de charmante Limnes, Houmeriako, Latsida en Vrachasi, die ook worden gekenmerkt door hun uitstekende lokale keuken. Ondanks de zetel van de rechtbank van de provincie en het gevangeniscomplex, dat tot ver buiten de regionale grenzen bekend is en zeer indrukwekkend is (tot nu toe alleen van buiten!), Is Neapoli een vriendelijke en rustige plek voor een tussenstop op weg naar het Lassithi-plateau.

Kritsa op het bijna onbekende Katharó-plateau:
Aan de oostelijke rand van het Dikti-gebergte, ongeveer negen kilometer van Agios Nikólaos, biedt Kritsa een goed voorbeeld van het landelijke leven op Kreta. Het is relatief groot voor een Kretenzisch dorp en strekt zich uit tegen de helling met een prachtig uitzicht naar het oosten van de Golf van Mirabellou tegen de achtergrond van machtige rotswanden.

Het bergachtige terrein achter het dorp biedt ideale omstandigheden voor lange wandelingen op de geplaveide kalderimi (paden) en op oude paden, waarvan sommige teruggaan tot de Minoïsche cultuur. Bijna vergeten Minoïsche huizen en Dorische nederzettingen zult u zeker ontdekken.

Er zijn belangrijke kerken in Kritsá, waarvan Panagía Kera het meest bezienswaardig is aan de voet van het dorp. Hier tonen de gerestaureerde fresco's op indrukwekkende wijze de pracht van de Byzantijnse kunst op Kreta.

Pezoulas, Perivolakia:
In de omgeving van Sitia vindt u alle vergeten nederzettingen die uw ziel aantrekt, charmeert en misschien zelfs kalmeert of zelfs geneest! Karydi, Sitanos, Chamaitoulo en - in dit geval Pezoulas, een van de wijken van het pittoreske Perivolakia, lijken gewoon te komen uit herinneringen aan oude ansichtkaarten. Het is een dor gebied met weinig tot geen inwoners, goed gecamoufleerd voor de ogen van vijanden, de kleur van het droge. Perivolakia is ook beroemd om de gelijknamige kloof van 4,5 km lang, die eindigt bij het Kapsa klooster, de "Moni Kapsa" (Μονή Κάψα). Zeker ook een bezoek waard op weg naar de zee - de Libische Zee, namelijk Is "geheime hoofdstad" in het oosten van Ierápetra.