Mirtos pareltje op Kreta

In het zuidoosten van Kreta ligt een klein dorpje dat bekend is als Mirtos (Myrtos) een echt verborgen juweeltje van het eiland. 

De gemoedelijke sfeer in dit pittoreske dorp is uniek, op een eiland dat bekend staat om de gezegde "siga-siga" (langzaam-langzaam). Mirtos wordt al sinds de vroege Minoïsche tijd bewoond en is een ervaring die u niet mag missen.

Mirtos, 13 km ten westen van Ierapetra, aan de uitgang van een brede vallei vol kassen en citrusboomgaarden, is om vele redenen rijk te noemen.

Gelegen aan het einde van de imposante Sarakina-kloof gecreëerd door de rivier de Kryos, heeft de badplaats slechts een milde toeristische ontwikkeling gezien in vergelijking met vergelijkbare bestemmingen op Kreta.

Beroemd om zijn prachtige stranden, natuurlijk, grijs zand, heeft het dorp alles wat de avontuurlijke toerist zou willen. Hier vindt u verschillende kleine hotels, bars, cafés, restaurants, supermarkten, een benzinestation, een kliniek, een apotheek en meer.

Mirtos heeft niet één, maar twee Minoïsche archeologische vindplaatsen in Fournou Korifi en Pyrgos, maar de locatie is al sinds het Neolithicum bevolkt. Bezoekers vinden ook een Romeinse villa, een klein museum en kunnen ook genieten van een ongelooflijk natuurlijk landschap.

Het strand van Mirtos is een van de mooiste van heel Zuid-Kreta. De winden voor de Libische Zee zijn hier lang niet zo sterk als op andere plaatsen en de imposante kliffen die de stranden flankeren geven de plaats een gevoel van ontzag en kalmte.

Dit is een uitstekende plek voor gezinsvakanties, omdat de stranden goed zijn georganiseerd met strandwachten, parasols, douches, kleedkamers, cafés, restaurants, watersporten, beachvolleybal en nog veel meer.

Mirtos beleefde een aantal tragische momenten in de geschiedenis, met name tijdens de nazi-bezetting van het eiland in de Tweede Wereldoorlog. Er is een monument met de namen van 18 slachtoffers, die in 1943 door de nazi's zijn geëxecuteerd als vergelding voor de dood van twee Duitsers in het nabijgelegen dorp Symi.

Beginnend in de jaren zeventig begon het toerisme op gang te komen.

Het dorp en de stranden werden vooral populair onder hippies, maar later begonnen ook 'gewone' toeristen het dorp te bezoeken.

Sinds de jaren 1980 zijn appartementencomplexen gebouwd in Mirtos, maar het toerisme in Mirtos is nog steeds relatief kleinschalig en lang niet zo ontwikkeld als de toeristische centra aan de noordkust van Kreta.

Mirtos heeft veel geweldige accommodaties voor reizigers, ongeacht hun budget. De schilderachtige hotels en villa's in het gebied bestrijken het spectrum van budgetverblijven tot unieke en exclusieve hotels.

Voordelige hotels zijn Hotel Mirtos, Hotel Esperides (minder dan € 50 hoogseizoen) en Sarikampos Beach.