Gavdos eiland Kreta

Griekenland vakantie tips: het eiland Gavdos is een klein juweeltje net voor Afrika. Veel bezoekers aan Zuid (-west) Kreta kennen ze op zijn minst van gezicht, het eiland Gavdos, dat samen met zijn kleinere zustereiland Gavdopoula ongeveer 36 km ten zuiden van Kreta ligt en daarom het zuidelijkste eiland van Europa is.

De kortste afstand naar de Noord-Afrikaanse kust is 260 kilometer. Het eiland meet ongeveer 9 km in noord-zuid omvang, van oost naar west ongeveer 5 km, het gebied beslaat ongeveer 30 km². Tot 368 m hoge rotsen en lage naaldbossen bepalen het binnenland, aan de kust zijn er enkele fabelachtig mooie zandstranden. Samen met het onbewoonde kleinere zustereiland Gavdopoula vormt het de meest zuidelijke Griekse gemeenschap.

Gavdos en Gavdopoula zijn belangrijke rustplaatsen voor trekvogels op weg van of naar Afrika.

Meer dan 120 soorten zijn geregistreerd op Gavdopoula. In de bassins gevormd door de bron van Agios Georgios werden zelfs schildpadden gezien
Vanaf Paleochora zijn Gavdos en Gavdopoula meestal vlijmscherp te zien op dagen met slecht weer, bij goed weer verdwijnen ze vaak in de nevel.

Een eiland met een lange geschiedenis
In de oudheid werd Gavdos gelijkgesteld met "Ogygia" (Ὠγυγία), waarop de verleidelijke nimf Kalypso naar verluidt zeven jaar lang de legendarische zeevarende Odysseus en zijn metgezellen heeft vastgehouden met haar magische charme.

Er wordt aangenomen dat het eiland in de oudheid belangrijk was. Zo zijn o.a. bij Lavrakas overblijfselen van een Griekse havenstad ontdekt.

In de Romeinse tijd zouden tot 8.000 mensen op Gavdos hebben gewoond, omdat het eiland een belangrijk station was in het scheepvaartverkeer naar het oosten en naar Afrika. Het belang bleef zelfs in de Byzantijnse periode bestaan ​​- Gavdos was tenslotte een van de 22 bisdommen van Kreta en voorzag in drie bisschoppen en een aartsbisschop.

De Arabische piraten onder Abu Hafs Omar (824 n.Chr.) maakten een plotseling einde aan de bloeitijd, daarna raakte het eiland eerst in vergetelheid.

De Turkse overheersing over Gavdos duurde van 1665 tot 1895, in deze periode daalde de bevolking tot ongeveer 500 inwoners in 1882.

In de jaren 1930 (onder de dictatuur van Metaxas) werd het eiland gebruikt als een ballingschap voor tal van communisten, soms waren er meer dan 250 mensen gehuisvest op Gavdos, waaronder leidende figuren van de Griekse communistische beweging zoals Markos Vafiadis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Gavdos (zoals Kreta) bezet door Duitse troepen, de oude vuurtoren nabij Ambelos werd in 1941 gebombardeerd door Stukas. De landelijke uittocht, die pas in andere delen van Griekenland in de jaren 1960 begon, begon op Gavdos in de jaren 1950.

Na het korte en nogal roemloze intermezzo tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, waar het de "plaats van ballingschap" was, werd dit kleine eiland lang beschouwd als het laatste toevluchtsoord voor individuele toeristen en (oude) "hippies" die op zoek waren naar vrede.

In de afgelopen jaren zijn pogingen gedaan om meer en meer een eerbetoon te brengen aan het toerisme, maar vaak zonder doel en gedachte en dus tamelijk mislukt, de afgelegen ligging en waterschaarste spelen ook een rol.

Er zijn slechts een paar natuurlijke zoetwaterbronnen, bijvoorbeeld bij Korfos, Agios Pavlos en Agios Georgios achter het cederjeneverbessenbos "Kedres". De laatste tijd zijn pogingen gedaan om te boren en te voldoen aan de toenemende waterbehoefte omdat het eiland rijk is aan grondwater. Het meeste water dat voor de landbouw wordt gebruikt, is echter nog steeds regenwater dat in reservoirs wordt opgevangen, maar is niet langer voldoende voor landbouw op grotere schaal als levensonderhoud.

Graanteelt of veeteelt is veelal voor persoonlijk gebruik en op kleine schaal.

In vergelijking met andere Griekse eilanden of grote delen van Kreta lijkt Gavdos erg groen, het eiland is grotendeels bebost.

De "hoofdstad" van het eiland is Kastri, gelegen in het binnenland van het eiland en permanent bewoond door ongeveer 40 mensen. Aan de noordoostkust ligt de veerhaven van het eiland, Karaves, de veerboten van en naar Paleochora en Chora Sfakion, die meerdere keren per week varen, komen hier ook aan.

De meest zuidelijke stad op het eiland (en dus Europa) is het dorp Vatsiana, gelegen op een plateau en het startpunt voor vele wandelingen naar Cape Tripiti, het meest zuidelijke punt van Europa.

Hier staat waarschijnlijk de grootste stoel in Europa, waarop eigenlijk elke vakantieganger op Kreta even moet zitten.

Sinds het einde van de jaren '70 is Gavdos de bestemming van backpackers die maanden op het eiland verbleven en op de stranden van Sarakiniko, Korfos of Agios Ioannis woonden. Iemand die dezelfde dag terug moest, ging niet omdat een geschikte terugreis vanwege de weersomstandigheden niet altijd was gegarandeerd.

De golfgevoelige steiger is vervangen, de schepen zijn groter en meer zeewaardig, echter kan een geplande 2 of 3 daagse reis nog steeds resulteren in een gedwongen verblijf van 14 dagen.

Conclusie: Gavdos is een prachtige reisbestemming voor niet op tijd staande individualisten, die noch luxe noch de "normaliteit" nodig hebben die ze van thuis gewend zijn.

Wilt u ook één of meerdere dagen verblijven op het eiland Gavdos, kijk dan eens hier.