Fodele Kreta El Greco

Griekenland vakantie tips: Fodele de geboorteplaats van El Greco.  Pittoresk aan de kust ten westen van Heraklion is het oude vissersdorp Agia Pelagia, tegenwoordig een vakantie- en toeristenplaats van de eerste categorie, met een prachtig strand. Vanaf hier is het nog 13 km naar Fodele. De plaats ligt in een vruchtbare kloof aan de noordkust in de buurt van de zee 30 km ten westen van de hoofdstad.

Als u met een "normale" huurauto reist, kunt u deze reis beter via de nieuwe weg maken, omdat de route tussen Fodele en de oude weg nog gedeeltelijk onverhard en veelal bestaat uit grind. Fodele is niet alleen de moeite waard voor "El Greco-fans", er is ook een prachtige oude kapel en de plaats "heeft zicht mooi gemaakt" voor de vele bezoekers.

"Plots waren er sinaasappelboomgaarden, op wonderbaarlijke wijze geboren, zorgvuldig verzorgd. Het kwam waarschijnlijk met hen samen zoals met de agaves, de eucalyptus en de bananenpalmen, die sinds de oudheid niet geschikt zijn voor het land." Dat is hoe Erhart Kästner de oase Fodele bewonderde. Erhart Kästner (dichter en schrijver) geboren in 1904 in Duitsland, verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog  op Kreta.

De fruitteelt is nog steeds een steunpilaar van de lokale economie. Het sinaasappelfestival vindt elk jaar plaats in Fodele.

Dankzij grote sinaasappel- en citroenplantages, groenteteelt in kassen en toerisme is Fodele een welvarende plek.

Het Kretenzische bergdorp, heeft zicht ontwikkeld met bloeiende souvenirwinkels en talloze handwerkkraampjes, die al lang creditcards hebben geaccepteerd.

Maar Fodele is ook een populaire bestemming voor Kretenzische families. Niet alleen worden de winkels langs de dorpsstraat naast een idyllische beek erg druk bezocht, maar ook de lokale tavernes, vooral die rond het dorpsplein.

Zijn bekendheid dankt Fodele aan het feit dat de bekende schilder El Greco (1541-1614), eigenlijk Dominikos Theotokopoulos, hier werd geboren. Het replica-geboortehuis ligt ongeveer 1 km ten noorden van het dorp. Gemakkelijk te voet bereikbaar.

Onze tip: breng eerst een bezoek aan het El Greco Museum, daarna lekker winkelen en iets eten. Neem vervolgens een duik vanaf Fodele Beach in het noorden.