Verken onbekende Griekse eilanden

Griekenland vakantie tips, vaar naar de rustigere uithoeken van de Egeïsche Zee en ontdek het echte zorgeloze eilandleven.

In het hart van de Middellandse Zee, vindt u de verste eilanden van Griekenland, de Dodekanesos. Maar in plaats van de drukte naar de hotspots van Rhodos en Kos te volgen, gaat u op zoek naar enkele van deze rustigere eilanden, waar het tempo aangenaam langzaam en ontspannen is.

Leros
Geschiedenisliefhebbers zullen geïntrigeerd zijn wanneer ze aankomen in de haven van Lakki in Leros, denkend dat ze terug zijn gegaan in de tijd naar Italië in de jaren dertig. Tijdens de Italiaanse bezetting werd deze hele stad gebouwd in typisch Italiaanse rationalistische stijl, die meer lijkt dan een voorbijgaande gelijkenis met art deco.

Voor een meer klassiek Griekse omgeving, gaat u naar het kleine kustplaatsje Panteli, waar een middeleeuws kasteel boven en een mooie rij witgekalkte windmolens langs de heuveltop op u wacht.

Ga zwemmen op het strand net naar het zuiden en verken de vele beschutte baaien die zich langs de kustlijn uitstrekken, of ga naar de visrestaurants aan het water in het nabijgelegen Agia Marina.

Duikers kunnen de diepten van de baai van Partheni doorkruisen en het wrak van een gezonken onderzeeër verkennen tussen het levendig gekleurde onderwaterleven in de zee. Mis de kans niet om de lokale ‘laggites’ te proberen - met honing bedekte beignets bestrooid met kaneel, beter bekend als loukoumades elders in Griekenland.

 

Kalymnos
Vanuit de mooie haven van Pothia in Kalymnos kunt u Kos gemakkelijk zien, maar Kalymnos krijgt slechts een fractie van de bezoekers. Dat laat genoeg ruimte om langs de neoklassieke gebouwen van Pothia te wandelen en de geschiedenis van het sponsduiken in het Maritiem Museum te ontdekken.

Met de enorme vissersvloot van Pothia die het water van de Egeïsche Zee bevaart, zal het u niet ontbreken aan uitstekende visgerechten in de visrestaurants van de haven. 

Terwijl duikers scheepswrakken en onderwatergrotten hebben om te verkennen, beklimmen bergbeklimmers nieuwe hoogten in dit fantastisch rotsachtige landschap met meer dan 70 gemarkeerde klimroutes en 1.300 klimroutes. Neem een ​​taxi-boot van Pothia door de prachtige fjord naar de haven van Rina in de vallei van Vathy, of, als u van wandelen houdt, volg het oude geplaveide pad dat u daar naartoe brengt.

Voor luie dagen in het water kunt u ontspannen op de stranden van Kantouni en Vlychadia. Het strand van Massouri is opmerkelijk vanwege het zachte zand, terwijl actieve soorten naar het strand van Myrties moeten gaan voor watersporten.

U kunt ook genieten van het adembenemende uitzicht vanaf de top van het kasteel van Chrysocheria, een opvallend fort van Knights Hospitaller dat is gebouwd om de stad te beschermen tegen veroveraars en pirateninvallen, en ligt op de top van een heuvel met uitzicht op het dorp Chorio, de oude hoofdstad van Kalymnos.

 

Karpathos
Verder naar het zuiden richting de oostkust van Kreta ligt het lange, dunne Karpathos, een eiland met twee helften. Het rotsachtige noorden heeft een wilde, ruige schoonheid, met traditionele, helder geschilderde dorpen verscholen in de heuvels en mooie kleine stranden, waaronder het uitzonderlijk mooie Apella aan de oostkust.

De erfgoeddorpen Olympos, in het noorden en Mesochori in het westen, zijn ook een bezoek waard, omdat ze een echte smaak van het traditionele Griekse leven bieden.

Vanaf de noordrand van Kaparthos kunt u ook naar het prachtige vulkanische eiland Saria varen, op slechts 100 meter afstand, om de bedreigde Meditteranean monniksrobben te zien. Ga naar het zuiden en het is een grote open ruimte van laaggelegen dorpen en stranden.

Wandel rond in Karpathos en u zult waarschijnlijk vriendelijke geiten tegenkomen waarvan de melk wordt gebruikt om de manouli geitenkaas te maken.

De haven van Pigadia is de levendige hoofdstad, gelegen op een handige plek aan de voet van een lang stuk strand langs de baai van Vrondi. Windsurfers zijn dol op de stranden van Afiartis in het vlakkere terrein van het zuiden.

Kasos
Kasos, de zuidelijkste van de Dodekanesos, is als het eiland dat de tijd vergat - een klein land van slaperige dorpjes, olijfboomgaarden en Byzantijnse kerken

Bekijk de vissers als ze hun vangst binnenbrengen in de kleurrijke haven van Bouka, dichtbij de belangrijkste haven van het eiland, voordat u gaat zwemmen.

Een van de meest aantrekkelijke stranden van het eiland, Helatros, vereist een beetje inspanning om te bereiken, maar het is de moeite waard om te zwemmen in deze beschutte baai omringd door rotsachtige heuvels.

Het strand van Antiperatos heeft drie kleine baaien, waar u rustig kunt zwemmen in prachtig blauwgroene wateren. Maak een boottocht naar het eilandje Armathia, waar het zandstrand van Marmara een van de mooiste is in de Egeïsche Zee.

Kasos is misschien een klein eiland, maar ze weten hoe ze feest moeten maken en ze zoeken naar elk excuus voor een levendig festival van traditionele dans en muziek. Net zo belangrijk, u kunt er  fantastisch eten. Kijk uit naar Makarounes, een pastagerecht dat het best wordt genoten met een royale topping van sitaka, een lokale zachte zoetzure kaas.