Skiathos hoogtepunten

Griekenland staat bekend om zijn rijke cultuur en culturele elementen zijn zelfs op een klein eiland als Skiathos dominant. Bezienswaardigheden zijn onderverdeeld in cultureel en natuurlijke hoogtepunten, waardoor het unieke karakter van het eiland, gecombineerd met natuurlijke schoonheid en cultuur, wordt benadrukt.

De culturele trekpleisters van Skiathos zijn kerken, kloosters en andere monumenten die dateren uit zowel de Byzantijnse als de Venetiaanse periode. Veel hiervan bevinden zich in de stad Skiathos of nabij de buitenwijken. In Skiathos-stad moet u het kasteel, het Bourtzi-kasteel, de middeleeuwse stad en het Papadiamantis-huis bezoeken.

Het kasteel
Het is een prachtige plek aan de noordkant van het eiland. Het werd gebouwd toen Skiathos werd aangevallen door kwaadaardige piraten en de mensen zichzelf en hun eigendommen tegen hen wilden beschermen. Het leven in het kasteel was moeilijk vanwege ruimtegebrek. Niettemin zijn de mensen van Skiathos hun cultuur blijven ontwikkelen en hun tradities in stand houden. Ze bouwden kerken, kapellen en zelfs moskeeën, waarvan je de ruïnes kunt zien als je het kasteel bezoekt.

Bourtzi-kasteel
Het kasteel ligt op het kleine schiereiland dat het eiland in een oostelijk en westelijk deel verdeelt. Het werd gebouwd door twee Venetiaanse broers die aanhangers van het eiland waren. Het werd gebruikt als basisschool en de lokale bevolking gebruikte het om tegen de Ottomanen te vechten. Tegenwoordig wordt het gebruikt als kunstgalerie en ernaast staat een openluchttheater.

Het Papadiamantis-huis
Het is het huis waar de Griekse auteur opgroeide en stierf. Papadiamantis was een zeer gerespecteerde publieke figuur op het eiland die grote dingen deed voor de lokale cultuur en deze promootte via beroemde romans, zelfs toen hij een bescheiden leven leidde. Er is een museum in het huis dat je moet zien. Het gebouw is zelf een monument omdat het een symbool is van de traditionele architectuur van het eiland.

De middeleeuwse oude stad
Als u de avond wilt doorbrengen met een wandeling over het eiland, bezoek dan de oude stad met zijn smalle straatjes met kiezelstenen. Je ziet de overgebleven traditionele villa's met hun typische architectuur, die een combinatie is van de eilandarchitectuur en het dorp op de berg Pilion.

Klooster

Als u uw vakantie wat spiritueler en religieuzer wilt maken, moet u de kloosters van het eiland bezoeken. Deze zijn nauw verbonden met de geschiedenis van Skiathos en zijn volksovertuigingen en lokale feesten.

Klooster van de Aankondiging van de Maagd Maria - Evangelistria
Het ligt aan de noordoostelijke kant van het eiland in de regio Agalianou. Het is het enige actieve klooster. In het klooster vind je een museum met muziekinstrumenten.

Klooster van de Ingang van de Maagd Maria - Panagia Kounistra
Het ligt aan de westkant van het eiland en volgens de legende hing een monnik het symbool van de Heilige Maagd Maria boven een boom, waar de naam "kounistra" (zwaaiend) vandaan kwam. Tip bij bezoek aan de kloosters: Om de kloosters te betreden dient u een bescheiden outfit te dragen. Vrouwen moeten lange rokken dragen en mannen moeten lange broeken dragen.

Natuurlijke bezienswaardigheden

Op het eiland vindt u zeegrotten naast Lalaria, het Strofilia-meer naast het Koukounaries-strand, unieke natuurlijke bezienswaardigheden. De kleine eilandjes rond Skiathos, zoals Tsougrias, zijn ook geweldig.

Zeegrotten - Lalaria
Er zijn twee zeegrotten in de buurt van het strand van Lalaria, de Skotini (donkere) grot en de Galazia (blauwe) grot. De Skotini Grotto is een smalle, lage grot die alleen met kleine boten kan worden bereikt.

Lalaria
Het is een kiezelstrand, enigszins afgelegen aan de noordoostelijke kust dat alleen per boot bereikbaar is. Bijna alle bezoekers van Skiathos hebben een beeld van Lalaria vanwege de prachtige en wilde schoonheid van het strand.

Het Strofilia-meer
Het is een beschermd moerasgebied met een rijke fauna en flora. Het is zeer zeldzaam om een ​​moerasland op de Griekse eilanden te vinden en is kenmerkend voor de bijzondere geografie van Skiathos.

Tsougrias
Tegenover het eiland Skiathos ligt een kleine eilandengroep, waarvan Tsougrias het meest bezocht wordt. Al deze eilandjes zijn onbewoond, maar Tsougrias heeft aan beide kanten van het eiland kleine snackbars die broodjes en verfrissende drankjes verkopen. Dagelijkse excursies naar het eiland vertrekken vanuit Skiathos-stad, en de meeste bezoekers zwemmen het liefst in het turquoise, ondiepe water en de vredige sfeer. Als je Tsougrias bezoekt met je eigen boot, let dan op de stenen aan de oevers, deze zijn bij ruwe zee niet zichtbaar.