Dagtocht naar Kos-stad

Met ongeveer 20.000 inwoners is Kos-stad het administratieve hoofdkwartier en het economische en culturele centrum van het eiland. De levendige hoofdstad leent zich uitstekend voor een dagje uit, ook als het minder mooi weer is.

Je zult geen klassieke oude stad met historische gebouwen vinden zoals op Rhodos, maar als je je verdiept in de kleurrijke mix van souvenirwinkels, boetieks, moderne cafés en traditionele tavernes, zul je je hier snel thuis voelen.

Het gebied rond de huidige stad wordt al duizenden jaren bewoond. Er zijn talloze ruïnes uit de oudheid en de Romeinse tijd, verspreid over de stad. Later vochten kruisvaarders en Ottomanen om de strategisch belangrijke haven. Aan het begin van de 20e eeuw bezetten de Italianen zelfs het eiland Kos.

Omdat het spectrum aan bezienswaardigheden in de hoofdstad erg groot is, hebben wij je onze 10 persoonlijke hoogtepunten van Kos-stad gegeven.

1 Oude stad: Winkelen in Kos-stad
Je kunt je tour het beste 's ochtends beginnen, aangezien de siësta in Kos-stad om 13.30 uur begint en een groot aantal winkels tot 18.00 uur gesloten is. De vele toeristenwinkels langs de winkelstraten en de markthal in Kos-stad zijn de hele dag geopend.

In het hoogseizoen zijn de smalle winkelstraten van Apellou en Ifestou druk. Langs de bougainvilleboulevard vindt u talloze winkels, boetieks en juweliers. Als het je te hectisch wordt, ga dan naar de smalle zijstraatjes, waar een aantal schilderachtige cafés verborgen zijn voor de drukte.

Leren teenschoenen en accessoires van hoge kwaliteit vind je in de winkels van “Lefos Handmade Greek Leather Sandalen” (Straat: Kolokotroni 14) en “Elli Handmade Sandalen” (Vasileos Pavlou – tegenover de markthal).

Naast talrijke restaurants en cafés zijn er ook interessante souvenirwinkels op Apellou Gasse

Parkeren in Kos-stad: Er zijn gratis parkeerplaatsen aan de Leoforos Grigoriou-straat, tussen het Romeinse Odeon en Villa Casa Romana. Vanaf hier kunt u in noordelijke richting gaan (bijvoorbeeld via de Vasileos Pavlou-straat) naar het hart van het stadscentrum.

2 Platia Eleftherias: Het Plein van de Vrijheid
Het centrale plein van Kos, in het hart van de stad, is altijd druk en herbergt gezellige cafés en bars waar u even kunt pauzeren met een koele frappe.

De invloed van de voormalige bezetters is hier duidelijk zichtbaar; naast de Art Deco gebouwen (waaronder de markthal en het museum) uit de Italiaanse tijd is de Defterdar Moskee een overblijfsel van de Ottomaanse heersers.

De Defterdar-moskee uit de 18e eeuw was tot de laatste grote aardbeving in 2017 een populair fotomoment. Helaas was het zo zwaar beschadigd dat het nu vervallen is. Ook de minaret van de prachtige moskee stortte in. De restauratie zal enige tijd in beslag nemen.

In het noorden grenst de enorme stadspoort aan het centrale plein. De “Pyli tou Forou” (ook wel de belastingpoort genoemd) markeert de ingang van Bar Street. Daarachter leidt de met oleanders omzoomde Nafklirou-steeg naar de plataan van Hippocrates.

3 Markthal en museum van Kos
Bent u op zoek naar een souvenir voor uw dierbaren thuis? Doe dan mee met de drukte van de markthal. Naast talloze klimbim en goederen uit het buitenland, zijn hier ook een paar prachtige eilandsouvenirs te vinden, zoals handgemaakt textiel, tijmhoning, olijfolie, wijn en ouzo.
Openingstijden van de markthal van Kos: ma.-za. 8.00 tot 22.00 uur, zon 10:00 tot 22:00 uur.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis is het de moeite waard een omweg te maken naar het Archeologisch Museum van het eiland Kos, dat zich ook op het Vrijheidsplein bevindt.

Op twee verdiepingen worden ruim 130 vondsten tentoongesteld, onder meer van de opgravingen van de Agora, het Asklepieion van Kos en de Villa Casa Romana. Naast een gekleurd vloermozaïek in het atrium zijn er talloze beelden, bustes en alledaagse voorwerpen te bezichtigen.

Openingstijden van het Kos Museum: dagelijks 8.00 - 18.00 uur | Toegangsprijs: € 8,-.

4 Plataan van Hippocrates
Vanaf het Eleftherias-plein gaat het pad verder door de middeleeuwse stadspoort, langs de Bar Mile naar de plataan van Hippocrates. Volgens het verhaal zou de beroemde eilanddokter Hippocrates zijn studenten les hebben gegeven onder de machtige reusachtige boom met een stamdiameter van ruim vier meter.

Hoewel de plataan al door pilaren moet worden ondersteund, discussiëren experts over de werkelijke leeftijd van de boom; hij wordt verondersteld tussen de 500 en 2.000 jaar oud te zijn.

Er is een Ottomaanse fontein onder de plataan. De naburige loggia-moskee werd zwaar beschadigd door de aardbeving van 2017 en is nu afgezet vanwege instortingsgevaar.

5 Weids uitzicht vanaf Kastro Neratzia
Een oude stenen brug leidt van de plataan naar de toegangspoort van het kasteel Neratzia. Het machtige fort werd in de 14e eeuw door de kruisvaarders uitgebreid en diende voornamelijk als verdediging tegen de Ottomanen. In de loop der jaren wisselde het fort meerdere keren van eigenaar en fungeerde het onder meer als kazerne en gevangenis.

Het bezoek aan Kastro Neratzia is vermakelijk, maar is nu een must tijdens een stadstour door Kos. Hoewel een groot deel van het uitgestrekte complex vandaag de dag is verwoest, zijn enkele oude marmeren zuilen, kanonnen en ridderwapens uit de Middeleeuwen nog steeds bewaard gebleven.

 

De Kastro Neratzia is sinds 2021 weer open voor toegang en biedt een prachtig uitzicht op de havenbaai van Kos-stad. De toegang tot het fort van Kos is momenteel gratis. Het stadsbestuur overweegt in de toekomst een kleine toegangsprijs.

Openingstijden fort Neratzia: woensdag-ma. 8.30 - 15.30 uur | Vrije toegang

6 Maak een uitstapje door de oude agora
Achter de plataan van Hippocrates ligt de oude Agora van Kos, de grootste archeologische vindplaats in de stad. Geschiedenisliefhebbers kunnen hier uren vertoeven; talrijke informatieborden geven een idee van dit indrukwekkende complex, dat omzoomd is met enorme palmbomen.

 

In de 14e eeuw lag hier het middeleeuwse stadscentrum van de Johanniter, maar deze werd door de aardbeving in 1933 volledig verwoest. Toen kwam de oude Agora aan het licht, die Italiaanse archeologen in 1942 ontdekten.

De agora dateert uit de 4e eeuw voor Christus. BC en was in de oudheid het centrum van het openbare leven. Het binnenplaatsachtige complex was ooit de thuisbasis van een grote hal met zuilen (stoa), omgeven door winkels. In de wijdere omgeving werden overblijfselen gevonden van oude tempels, een grote marmeren poort, maar ook de ruïnes van een vroegchristelijke basiliek en oude woongebouwen.

Openingstijden Agora Kos: woensdag-ma. 8.00 - 18.30 uur | Vrije toegang

7 Mandraki haven-promenade aan het water
De met palmen omzoomde Finikonstraat leidt onder de stenen brug van het kasteel naar de Mandraki-haven van Kos. Aan de andere kant verkopen de vissers van Kos-stad 's ochtends hun vangst. De kleurrijke Kaiki-boten zijn een geweldige fotomoment op Kos.

Op de bolvormige havenpier ligt de ene excursieboot na de andere en er worden talloze excursies naar de naburige eilanden aangeboden. Bijzonder aan te bevelen is de “Three Islands Cruise” met de aanbieders Eva of Archangelos Michael. Dagtochten omvatten meestal een barbecue en gratis drankjes. Meer informatie op GetYourGuide*:

Naar de 3-eilanden dagtocht*

8 Witte Trappen van Kos: het populaire selfie-steegje
Tegenover de haven, direct naast de Sitar Bar, ligt waarschijnlijk het populairste fotomoment van de stad. Het mooie witte steegje van Kos zou op de cover van elke Griekse reisgids staan. Natuurlijk wil iedereen graag een foto van het sieraad, waardoor de menigte voor het smalle steegje vaak nog groter is.

De Witte Trappen van Kos zijn pas in de vroege ochtenduren echt leeg. Aan de andere kant is het het mooist verlicht tijdens de lunch, wanneer het aantal bezoekers navenant groot is.

9 Romeins Odeon
Niet ver van de gratis parkeerplaatsen aan de Leoforos Grigoriou-straat bereikt u het Romeinse Odeon. Het Romeinse amfitheater dateert uit de 2e eeuw na Christus en werd in 1929 door Italiaanse archeologen ontdekt. Je kunt naar de 14 marmeren niveaus klimmen en een korte pauze nemen.

Het theater was oorspronkelijk overdekt en deed dienst als vergader- en evenementen locatie die plaats bood aan bijna 750 bezoekers. Tegenwoordig is er een ondergrondse passage onder het Odeon van Kos waar je meer te weten kunt komen over de oprichting en geschiedenis van het theater.

Openingstijden Odeon Kos: woensdag-ma. 8.30 - 15.30 uur | vrije toegang

10 Villa Casa Romana
Op slechts vijf minuten lopen ten oosten van het Odeon passeer je de Romeinse villa Casa Romana. De fundamenten van het gebouw werden gebouwd tijdens de Hellenistische periode in de 3e eeuw voor Christus. BC

De Romeinen bouwden er een huis van twee verdiepingen op, dat een goed inzicht geeft in het leven van rijke families in de Romeinse tijd. Naast de zuilengalerijbinnenplaatsen met hun marmeren zuilen zijn er ook talrijke mozaïekvloeren, oud keramiek, bustes en kleivaten te zien.

Openingstijden Casa Romana: woensdag-ma. 8.00 tot 18.00 uur | Toegangsprijs: € 6,-.