Kalamoti Chios

Kalamoti is een van de grootste dorpen van Chios, gelegen in de zuidoostelijke delen van het eiland, op de tweede grootste en meest vruchtbare vlakte, 24 km van de stad Chios. Het is een van de Mastihohoria-dorpen, waarin - in goede staat - een middeleeuwse nederzetting is bewaard gebleven.

De naam is afgeleid van het Byzantijnse woord kalamotes, dat werd gebruikt voor de productie van zijderupsen, waardoor de mening werd versterkt dat de nederzetting een centrum van zijdecultuur was.

Aan de voet van Profitis Ilias in Komi werd een nederzetting uit de 8e eeuw voor Christus ontdekt, maar tot op de dag van vandaag is er geen betrouwbare informatie over de vestiging van de nederzetting van het huidige dorp Kalamoti.

De middeleeuwse nederzetting ontstond hoogstwaarschijnlijk tijdens de Genuese bezetting van het eiland, toen de verspreide dorpen van de vallei verenigd werden. Van de 7e tot de 14e eeuw had het eiland Chios voortdurend te maken met gevaarlijke aanvallen van piraten. Dit feit moet hebben bijgedragen aan de praktijk van vestingwerken en onoverwinnelijk door de zee nederzettingen, zoals Pirgi, Mesta, Olimpi en Kalamoti. Wat de latere transformatie van Kalamoti betreft, werd een grote rol gespeeld door de Genuese regering, met als absoluut doel hun voordelen van het eiland Chios veilig te stellen.

Het centrale idee van het vestigen van het eerder genoemde soort nederzettingen was eenvoudig: buitenmuren rondom de huizen, die dicht bij elkaar werden gebouwd en zoiets als een doorlopende muur vormden. Op de vier hoeken werden vier ronde torens gebouwd. De ingangen van het dorp waren slechts twee. In de buurt van Kalamoti werden bovendien twee Viglas-torens gebouwd die dienden als terminals om tijdig te waarschuwen voor gevaren van buitenaf.

Andere soortgelijke architectonische kenmerken die in Kalamoti te vinden zijn, zijn de smalle straatjes, kruisbogen, de overvloed aan kerken en de doorlopende stenen gevels van de huizen. In het centrum van de nederzetting stond vroeger een hoge toren. De huizen waren van steen, meestal twee verdiepingen, met de stal en de ondersteunende ruimtes op de begane grond. Boven de straten bevonden zich kamers van de huizen die werden ondersteund door half cilindrische koepels, terwijl de kamers van de huizen bijna op dezelfde hoogte lagen, om de bewoners te helpen bij hun ontsnapping tijdens de aanslagen.

De stedenbouwkundige opzet van de nederzetting kenmerkt zich door de rationeel-praktische opzet. Vanaf de poorten van de nederzetting beginnen twee hoofdstraten die naar het centrale plein leiden. Er zijn geen doodlopende wegen of straten met bochten die in kritieke tijden voor verwarring zouden zorgen. Opmerkelijk was vroeger ook de riolering: kleine openingen tussen de huizen vormden langgerekte grachten die het riool afvoerden.

Na de val van Chios door de Ottomanen, bestond Kalamoti uit het administratieve centrum van Mastihohoria-dorpen en zetel van de Turkse commandant.

Komi, het strand van Kalamoti 3,5 km ten zuiden, is een van de meest populaire badplaatsen van Chios. In het oosten, direct na Komi, ligt het strand "tis grias o fournos" met zijn kiezelstranden. Andere opmerkelijke stranden in een kleine omgeving zijn het strand van Lilikas en Viri.

Aandachtspunten voor de bezoeker zijn: Varvakas, het centrum van de nederzetting en ook de kerk van Agia Paraskevi. Opvallend zijn ook de talrijke kerken van het dorp, aangezien er in de nabije omgeving meer dan dertig kerken te vinden zijn. De meest karakteristieke is Panagia Agrelopousaina. Ten noorden van Kalamoti ligt Panagia Sikelia. Vanaf de tempel van Profitis Ilias op de top van de gelijknamige heuvel kan de bezoeker genieten van een onvergetelijk uitzicht.