Volissos Chios

Volissos is het grootste dorp in het noordwesten van Chios, op zo'n 40 km van de hoofdstad van Chios.

De vlaktes, gevuld met olijfbomen, bieden ongeveer een kwart van de olijfolieproductie van het eiland. Volissos is een nederzetting met een lange geschiedenis en voortdurende historische aanwezigheid. Het wordt al genoemd door Thucydides, die bovendien het vaderschap van de dichter Homerus betwist. Generaal Velisarios bouwde hier een verdedigingsfort, dat via een tunnel in verbinding stond met de kust.

Het fort herbergde gebouwen, watertanks en kerken. Volissos is bijzonder pittoresk met smalle straatjes, oude huizen en stenen herenhuizen.

Het landschap wordt gedomineerd door het imposante verlichte kasteel. Hier vindt men windmolens en Byzantijnse kerken, de transformatie van Jezus en een gewijd aan de Heilige Maria. Het toeristisch ontwikkelde Volissos heeft hotels, kamers die te huur worden aangeboden, tavernes en een bakkerij die bekend staat om zijn heerlijk brood. Volissos biedt op elk gebied keuzes voor onvergetelijke vakanties.

Volissos zoals hierboven reeds genoemd ligt 40 km ten noordwesten van de stad Chios en is de hoofdstad van de gemeente Amani. Het is een mooi dorp, gebouwd op de hellingen van een heuvel, met op de top een Byzantijnse toren. De muren, de torens en andere ruïnes van een middeleeuws kasteel kijken uit over het dorp en geven het een schilderachtige sfeer.

Het dorp heeft ongeveer 500 inwoners, van wie de meesten zich bezighouden met landbouw en veeteelt.

Sommigen geloven ook dat Volissos de geboorteplaats is van de beroemde lyrische dichter Homerus. Er zijn veel dingen die het bezoeken waard zijn in het hele dorp Volissos. Dat zijn het klooster van Agia Markella, het kasteel en de talrijke watermolens en Byzantijnse kerken. Sommige openbare diensten, een gemeenschapskliniek, accommodatie, cafés en tavernes zijn beschikbaar in het dorp Volissos.

Volissos is één van de oudste dorpen van het eiland Chios. En voor ons ook wel één van de meest bijzondere. Het dorpje is namelijk tegen een heuvel gebouwd waardoor we een adembenemend uitzicht hebben. Wanneer je hier door de smalle straatjes van het plaatsje loopt, kom je genoeg mooie uitkijkpunten tegen. Daarnaast voel je overal nog die echte Griekse sfeer.

Aan de kust van Volissos ligt de haven ‘Limnia’. Leuk om hier eens te gaan lunchen en te genieten van het uitzicht over de mooie baai. Vanaf Limnia kun je ook met een veerboot naar het nabijgelegen eilandje Psara. Wij hebben ook één dag op dit eilandje doorgebracht, zeker een aanrader! Voor een dagje zon, zee en strand ga je naar het Tigani strand, het Prastia strand of het bijna anderhalve kilometer lange Managros strand.