Kreta rondreis

Kreta rondreis 10-14 dagen. Deze rondreis begint nu in Heraklion. Als je vanuit Chaniá vertrekt, moet je de volgorde dienovereenkomstig aanpassen. De individuele routepunten en het verloop van de route zijn ontworpen voor een minimale duur van 10 dagen. Hiermee kunt u het hele eiland Kreta verkennen en de belangrijkste bezienswaardigheden zien.

De minimale duur is echter vooral een programma voor avonturiers die elke dag op pad willen. Wil je echter een dag niets doen of in totaal minder rijden, dan ben je met 2 volle weken ook prima uit de voeten. De nachten kunnen dan per routepunt worden verlengd of u kunt overnachtingen tussen de routepunten plannen.

  1. Aankomst op Kreta (1 nacht)

Aangezien onze vlucht 's avonds arriveerde, hebben we net de huurauto opgehaald en zijn we naar de eerste accommodatie gereden, die we alleen voor deze eerste nacht hadden geboekt.
Het was het Karteros Hotel (booking.com), een 3* budgethotel inclusief ontbijt. Het hotel ligt niet ver van de luchthaven, dus het is heel geschikt als je 's avonds aankomt en niet ver wilt reizen.

  2. Paleis van Knossos, Milatos-grot en rit naar accommodatie (1 dag)

De route van vandaag:
Afstand: ongeveer 100 km
Duur: ca. 2 uur

 

Paleis van Knossos
Het is iets minder dan 15 minuten van onze accommodatie en het centrum van Heraklion naar het paleis van Knossos met de auto. Een bezoek aan deze bijzondere historische plek op de eerste dag is daarom een ​​goed idee.

Als het je lukt om vroeg op te staan, kun je Knossos nog steeds ervaren zonder de grote drukte van bezoekers. Maar uiterlijk om 10.00 uur is de rust voorbij.
In ongeveer 2-3 uur kun je op een ontspannen manier de opgravingsplek verkennen en je onderdompelen in de geschiedenis van de Minoërs. 

Op weg naar onze accommodatie in de buurt van Agios Nikolaos gaan we vooraf naar Milatos. Op de laatste weg erheen buig je langs idyllische kleine straatjes, alles lijkt vrij vredig. De plaats met het gelijknamige strand is relatief ontspannend. Er zijn een paar tavernes direct aan het water waar u kunt lunchen terwijl u luistert naar het kabbelen van de zee.

Grot van Milatos
Maar onze focus ligt ook op de grot, die vlakbij ligt. Ongeveer 4 km een ​​pasweg op (verlaat het dorp, de grot staat aangegeven). Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de baai en het omliggende landschap.

Nu gaat het over een ca. 300 m lang pad door spannende rotslandschappen en langs olijfbomen.
Voor de grot is het raadzaam een ​​zaklamp mee te nemen, deze is namelijk niet verlicht. Alleen het gedeeltelijk invallende daglicht verraadt iets. Na het betreden van de grot vind je aan de rechterkant een altaar voor een grotopening, die 180 jaar geleden verschrikkelijke gebeurtenissen herdenkt.

3600 vrouwen/kinderen en slechts 150 mannen zochten bescherming bij de Turks/Egyptische legers. Ze werden belegerd en moesten opgeven vanwege de honger. Vanaf dat moment werden veel vrouwen/kinderen als slaven gevangengenomen of vermoord. De mannen werden ook gedood.

De dapperen kunnen verder de grot in klimmen. Maar alleen met goede verlichting. Gevaar voor uitglijden!
Links van de ingang van de grot is het bijna interessanter, ook door het daglicht:
Over het algemeen is de Grot van Milatos geen absolute must-see op Kreta. In verband met de rustige plek en het landschap in dit gebied is een bezoek de moeite waard als je toch in deze regio bent.

Accommodatie in Oost-Kreta voor 3 nachten
Nu is het ongeveer 45 minuten (35 km) naar onze accommodatie in het piepkleine dorpje Pirgos Kalo Horio, dat we rond 17.00 uur bereiken. Daar blijven we de komende 3 nachten om het uiterste oosten van Kreta te verkennen.

Alternatieve accommodatie in en rondom Agios Nikolaos: Creta Hotel (Booking.com) - Geweldige, schone kamers, centraal gelegen. De fantastische studio met zeezicht is beschikbaar voor ongeveer 50-60€/nacht. Een goed ontbijt boek je al voor ongeveer €8.

Meer hotels vindt u op de Agios Nikolaos-pagina van Booking.com.

3. Spinalonga-eiland en Zeus-grot op het Lassithi-plateau (1-2 dagen)

De route van vandaag:
Afstand: ongeveer 140 km
Duur: ca. 3 uur 15 minuten

Vandaag kan ook in 2 dagen worden verdeeld als de tour op een dag teveel is en je 2 weken hebt voor deze rondreis. Als je 's ochtends begint, kun je beide doelen gemakkelijk bereiken.

Spinalonga Island (voormalige leprakolonie)

 

Vanaf onze accommodatie is het ongeveer 40 minuten rijden naar Plaka, waar de boten de kortste route naar Spinalonga nemen.
Een bezoek aan het kleine eiland is een spannende ervaring. Op het pad dat rond het eiland loopt, kun je veel leren over de geschiedenis en het harde leven van melaatsen tot in de jaren vijftig. Wie daarentegen naar het hogere midden van het eiland klimt, kan genieten van een fascinerend uitzicht op de turkooisblauwe zee en het omringende landschap.

Lassithi-plateau met Zeus-grot
Vanaf Plaka heeft u nu een afstand te overbruggen. Het duurt ongeveer 1,5 uur (58 km) om de Zeusgrot te bereiken. Er zijn 2 routes om er te komen. Voor meer afwisseling raad ik de route via Malia aan voor de heenweg. Vanaf daar moet je naar het zuiden. Een kronkelende pasweg leidt naar de hoge bergen.

Op weg naar de heuvel zijn er al geweldige uitzichten op het Kretenzische berglandschap. Er zijn verschillende korte stops langs de route.
Vanaf de Sint-Titoskapel bereikt u het plateau van Lassithi. Om richting Zeus-grot te rijden, slaat u hier rechtsaf. Een rondweg loopt rond het hele plateau.
Voordat je Psychro bereikt, de plaats van de grot, kun je stoppen bij het klooster van Vidianis, waarvan de kerk interessant is ingericht, vooral van binnen.
Rond 15.30 uur bereiken we de parkeerplaats in het dorp Psychro, vanwaar je ongeveer 20-30 minuten naar de grot moet klimmen. De verlichte grot waar, volgens de mythologie, Zeus werd geboren, duurt meestal 30-60 minuten om te bezoeken.

Terugreis, eventueel met een tussenstop in Agios Nikolaos
Om 17.00 uur beginnen we aan de terugweg. Nu is er genoeg tijd voor een terugreis door de bergen bij daglicht. De rit terug naar de accommodatie duurt ongeveer 1:15 uur (55 km). Ik raad de route via het stadje Mesa Lasithi naar het oosten aan. De landschappelijk zeer mooie route voert door piepkleine dorpjes en kronkelt in talloze bochten door het Kretenzische hooglandschap. Er is op dit moment nauwelijks verkeer en het is leuk om van de omgeving te genieten.
Na iets meer dan een uur rijden passeer je Agios Nikolaos. Als je er nog steeds zin in hebt, kun je de zonsondergang aan het meer Voulismeni in het centrum van de rustige stad bekijken en genieten van de avondsfeer.

4. stranden in het zuidoosten en het Vai Palmenstrand  (1 - 2 dagen)

De route van vandaag:
Afstand: ongeveer 230 km
Duur: ca. 5 uur
Vandaag is het in het uiterste oosten erg druk. Heb je 2 weken de tijd of wil je niet zo lang rijden op een dag, verdeel deze dag dan gewoon en overnacht bijvoorbeeld in de buurt van Vai.

 

Stranden in het zuidoosten
De eerste bestemming van de dag is Xerokambos Beach in het uiterste zuidoosten. Bijna 2 uur en 90 km moeten worden afgelegd in het binnenland van Kreta en aan de kust. Een vooral mooie route, en afwisselende route, waar echter niet veel valt te beleven.

Het hoogtepunt is het laatste stuk voor het strand. Vanaf een hoogte van ongeveer 300-400 m zie je de talrijke haarspeldbochten naar beneden naar de stranden met het turkooisblauwe water.
Het strand van Xerokambos zelf is niet het meest spectaculaire. Als u echter op zoek bent naar een leeg strand, dan is dit de plek voor u. Vooral in het hoogseizoen bieden de stranden in het oosten goede mogelijkheden om je terug te trekken.

We vonden het nabijgelegen strand van Alatsolimni met het "wetland" (klein zoutmeer, dat in de zomer opdroogt en een zoutoppervlak achterlaat) iets interessanter.
Hier kun je heerlijk vertoeven voor de duinen op het lege strand. Er is ook een ondiep watergedeelte (geschikt voor kinderen).

De twee tavernes "Dolphin" en "Akrogiali", die naast elkaar liggen, zijn ideaal voor de lunch, die beide redelijk goed zijn.
Er zijn nog een paar andere kleine stranden in de omgeving. Als je de dag wilt opdelen, kun je ook overnachten in Xerokambos. Ga anders verder richting het palmenstrand van Vai.

Palmstrand van Vai
Het is 35 km en ongeveer 45 minuten naar Vai. Voordat u naar het palmenstrand rijdt, mag u een omweg naar Kaap Sideros in het noorden niet missen. Hiervoor rijdt u langs de toegangsweg naar Vai en vervolgens ongeveer 6 km tot u het verboden militaire gebied bereikt. Geweldige schilderachtige uitzichten wachten op u!

Uiteindelijk bereiken we rond 18.00 uur het palmenstrand. Als u een klein dagje wilt doorbrengen op het palmenstrand of op het nabijgelegen naaktstrand (erg leeg, daarom aanbevolen), moet u in de omgeving overnachten.

Als je gewoon in het prachtige middaglicht naar het landschap van het palmenstrand wilt kijken, zoals wij, heb je niet veel langer dan 1-2 uur nodig en kun je de dag doorkomen zonder een overnachting. U dient echter uiterlijk om 19.00 uur te vertrekken (+/- 1 uur, afhankelijk van het seizoen) om het grootste deel van de terugweg bij daglicht te kunnen doen.

Weg terug via Mochlos
De hele weg terug naar onze accommodatie is nu iets minder dan 2 uur en meer dan 80 km. Wil je bij daglicht aankomen, rij dan direct terug. Voor het diner is echter een omweg naar het stadje Mochlos aan te raden.
Op de kustpasweg, niet ver daarvandaan, heb je altijd een geweldig uitzicht op de prachtige kust en het kleine eiland voor de kust. Er is Mochlos, dat je bereikt nadat je richting de kust bent afgeslagen bij het dorp Sfaka. Het idyllische plekje is erg rustig en vredig. Het leven speelt zich voornamelijk af in de tavernes rond de kleine haven. In principe zijn alle tavernes goed. De best beoordeelde en zeer populaire is echter "Dimitris Taverne".

De weg terug naar onze accommodatie is nog 35 minuten of 27 km, die we in het donker moeten afleggen. Als je in Agios Nikolaos verblijft, heb je nog 45 minuten om te rijden.

Accommodatie opties bij het opsplitsen vandaag
Vandaag is behoorlijk vol. Het is daarom aan te raden om een ​​overnachting in het Oosten te plannen als de afstanden je te veel worden op een dag.

Overnachting in Xerokambos:

Lithos Traditional Guest Houses (Booking.com) – Traditionele, stijlvol ingerichte natuurstenen appartementen voor maximaal 4 personen. Wel wat hoger geprijsd rond de 120€.
Akti Rooms (Booking.com) – Zeer dicht bij het strand gelegen. Eenvoudige maar goede appartementen inclusief keuken. Meestal geprijsd op 40-50 €.

Overnachting nabij Vai Palm Beach:

Castri Village Hotel (Booking.com) – het degelijke 3* hotel in Paleokastro biedt goede studio's inclusief ontbijtbuffet voor ongeveer € 50-60. Het uitzicht op het landschap vanaf het zwembad is uitstekend.

5. Rit naar het zuidelijke centrum van Kreta met tussenstops (1 dag)
De route van vandaag:
Afstand: ca. 180 km (met omwegen) of 150 km (alleen stop in Ierapetra)
Duur: ca. 4 uur 20 minuten (met omwegen) of 2 uur 50 minuten (alleen stop in Ierapetra)

Vandaag rijden we aan de zuidkust van Kreta naar het stadje Ayía Galíni, dat dicht bij de Matala-grotten ligt. Het is dan ook logisch om daar 2 nachten te blijven om de volgende dag de grotten en omgeving te kunnen verkennen.

Langs de route kunnen verschillende omwegen worden gemaakt, die vooral landschappelijk de moeite waard zijn en hieronder worden beschreven. Afhankelijk van uw eigen voorkeuren en de gewenste duur van de reis kunnen de omleidingen ook achterwege blijven.

Tussenstop in Ierápetra
Ierápetra ligt aan de zuidkust en zorgt voor een tussenstop van 1-2 uur op de route van vandaag. U kunt direct bij de steiger parkeren, die u direct naar het interessante deel van de stad brengt. Het historische Venetiaanse kasteel, gebouwd rond 1300, mag hier niet over het hoofd worden gezien.
De oude stad in Ierápetra is erg mooi, bestaande uit talloze kronkelende straatjes met helderwitte huizen en kleurrijke bloemen en struiken. Je kunt er ontspannen wandelen.

Omweg #1: Rijd het bergachtige achterland in naar Kalamafka, Males en de Sarakina-kloof
De tijdomleiding hiervoor is ongeveer 50 minuten. U kunt echter een spannende rit verwachten door prachtige berglandschappen met een geweldige flora en fauna.
Er moeten talloze kleine, bochtige panoramische wegen door beboste gebieden worden gereden.

De eerste benadering leidt naar het kleine bergdorpje Kalamáfka, dat is ingebed in een rotsachtig landschap. De ronde rots waarop zich een kleine kapel bevindt, valt op. Bij de ingang van het dorp ziet u een bord "Kefalovrísi Springs", dat via een weggetje leidt naar een schaduwrijke plek onder platanen waar een beekje ontspringt. Mooie gelegenheid voor een kleine pauze.

Het mooiste stuk van dit traject komt nu op de rit naar het volgende dorp "Máles". Op een hoge bergweg kijk je neer op de zee en het beboste berglandschap. Een geweldig nieuw uitzicht om elke bocht.

Als je heel authentiek en typisch Kretenzer wilt eten, kun je stoppen in de taverne "Agia Paraskevi" (Google Maps) niet ver van Máles. Er is geen menukaart. In plaats daarvan leidt de chef je naar de keuken en kun je kiezen wat je wilt. Rustiek maar erg lekker. Mooi gelegen onder bomen.

De tour gaat verder richting de Sarakina-kloof. Wie wil, kan de kloof verkennen tijdens een wandeling van 1,5 uur (parkeer hier). Er moet over enkele rotsen geklommen worden en de rivierbedding moet af en toe overgestoken worden. Dus je moet goed te voet zijn.

Een paar kilometer verder komen we weer op de hoofdweg en slaan rechtsaf.
Er zijn nog 2 uur rechtstreekse reis naar de bestemming van de dag. Als je niet genoeg tijd hebt of geen zin hebt, kun je de volgende tussenstop gewoon overslaan.

Omweg #2: Duinen bij Keratókampos en terug via Tsoútsouros
De tijd voor deze omweg  route is ongeveer 45 minuten.

Na Keratókambos daalt een grote geasfalteerde bergweg af met een panoramisch uitzicht op de zee.

Aan de oostkant van het rustige dorp kun je parkeren en langs het kiezelstrand naar het oosten lopen. Daar vind je enkele zandsteenrotsen. Als je verder gaat, kom je in een klein gebied met zandduinen die iets zijn opgestapeld.
Nu rijden we ongeveer 12 km langs de verharde kustweg die naar het stadje Tsoútsouros leidt. Het hele gebied is hier nog weinig ontwikkeld voor het toerisme, maar daar lijkt wel wat verandering in te komen.

Tot nu toe zijn er echter meer Kretenzer dagjesmensen. We nemen even een korte pauze op de ligstoelen op het strand voordat we verder gaan.
De pasweg van de zee terug naar de hoofdweg is wederom erg mooi om te rijden: talloze serpentines kronkelen door het indrukwekkende landschap.

Eenmaal boven is er nog 1:20 uur reistijd, die we zonder verdere tussenstops redden.
Onze overnachtingsplek Agia Galini ligt op een bergrug op een schilderachtige locatie. Het voormalige vissersdorp is nu volledig getroffen door het toerisme maar heeft nog steeds een geweldige sfeer.

Overnachting vandaag
Aangezien alleen de grotten van Matala in dit gebied op ons programma staan, blijven we 2 nachten in Agia Galini.

Hotelaanbeveling voor budgetreizigers:
"Sunlight-Hotel" (Booking.com) - De kamer kostte ons slechts €29,- per nacht inclusief een eenvoudig ontbijtbuffet. Als je op de bovenste verdiepingen woont, moet je lang naar boven lopen omdat er geen lift is. Het uitzicht vanaf het balkon vanaf de top is echter erg mooi. Eenvoudige kamers die hun doel dienen.

Alternatieve aanbevelingen:
Pension Idi (Booking.com) – Ongeveer € 50-60,- per nacht inclusief een zeer goed ontbijt met zelfgemaakte producten. Mooie kamers met balkon en zeezicht mogelijk.

Palazzo Greco (Booking.com) – Ongeveer € 110,- per nacht voor de chique suite met zeezicht inclusief een goed ontbijt. Zwembad is ook beschikbaar.

6. Bezoek aan de hippiegrotten van Matala en omgeving (1 dag)
De route van vandaag:
Afstand: ongeveer 90 km
Duur: ca. 2 uur 45 minuten

Op het programma van vandaag staat een bezoek aan de grotten bij Matala en een korte maar mooie wandeling door de Agiofaraggo-kloof. Om de drukte van toeristen te vermijden, is het zinvol om de grotten in de middag te bezoeken. De kloof is daarom goed voor een ochtend/middagwandeling.

De rit naar de Agiofaraggo-kloof duurt ongeveer 1 uur. Het laatste stuk wordt gereden over een hobbelige gravelweg, wat ook met een kleine auto goed te doen is. De indrukwekkende wandeling door de kloof duurt ongeveer 20-30 minuten en wordt beloond met een geweldige baai met kiezelstrand, waar je goed kunt zwemmen. Het aantal toeristen was 's middags beheersbaar.
Na de kloof zou je een omweg kunnen maken naar het niet ver weg gelegen stadje Kali Limenes om daar ontspannen te lunchen. Veel toeristen raken er niet verdwaald. Alles is erg rustig. Met uitzicht op zee kun je goed dineren in de tavernes.

 

Vanaf daar is het nu 45 minuten naar Matala. Als we rond 15.30 uur aankomen, zijn de meeste toeristen al vertrokken en kunnen we relatief rustig de fascinerende grotten verkennen, die tot enkele decennia geleden door hippies werden bewoond.

7. Rijd naar Chaniá met stops bij Preveli Beach en Rethymno (1 dag)
De route van vandaag:
Afstand: ca. 145 km
Duur: ca. 2 uur 45 minuten

Vandaag gaan we op rondreis naar het westen van Kreta. De laatste 4 nachten verblijven we in of nabij Chaniá.

Palmstrand van Preveli
Op de 145 km lange dagelijkse route is onze eerste waardevolle tussenbestemming het palmenstrand van Preveli.

Het is 1 uur rijden naar de parkeerplaats. Vanaf daar is het 20-30 minuten lopen over een pad met een prachtig uitzicht op de palmentuin en het strand. We brachten ongeveer 3 uur door op het strand, in het water en in de fascinerende palmentuin. Rond 16.00 uur reden we verder richting Rethymnon.

 

Het duurt ongeveer 45 minuten om van het palmenstrand naar Rethymnon te rijden. Op de laatste dag op de terugweg naar Chaniá zou je Rethymnon weer passeren. Dus als je vandaag niet genoeg tijd of zin hebt, kun je deze omweg gewoon uitstellen tot de laatste dag.

Het herkenningspunt van Rethymnon is het grote fort aan het water, waar je direct kunt parkeren. Vanaf daar is het de moeite waard om een ​​wandeling te maken door de mooie kleine en kronkelende straatjes van de oude stad. Rondom de Rimondi-fontein zijn talloze restaurants waar u kunt dineren.
Als je het fort niet van binnen bezoekt en gewoon door de oude stad wilt slenteren, is 1-2 uur voor deze tussenstop voldoende voor een goede eerste indruk.

Rond 18.00 uur vertrekken we weer vanuit Rethymno. De reistijd naar Chaniá of naar ons hotel is nu 1 uur.

Accommodatie voor deze dag (totaal 4 nachten)
Onze accommodatie voor de komende 4 nachten is in een buitenwijk van Chaniá westelijk aan de kust.
In het hotel "Porto Alegre" (booking.com) kostte de nacht ongeveer €50,-  inclusief ontbijt op het dak. De kamers zijn ruim en comfortabel. Er is ook een zwembad.

Meer hotels vind je op de Chaniá-pagina van Booking.com.

8. Wandeling door de Samariá-kloof (1 dag)
De route van vandaag:
Afstand: ongeveer 80 km
Duur: ca. 2 uur 0 minuten
Vandaag staat de wandeling door de Samariá-kloof op het programma - een dagexcursie. U dient uiterlijk om 10.00 uur op het startpunt bij Omalos te zijn. Maar beter eerder tussen 8 en 9 uur, want 's middags moet je de veerboot nemen. Als je te laat begint, mis je het en zou je in Agia Roumeli moeten overnachten. Het is ongeveer 40 km van onze accommodatie naar het startpunt van de wandeling, die 50-60 minuten duurt. De reis gaat tot ca. 1200 m hoog met talrijke haarspeldbochten.

Afhankelijk van je conditie kun je rekenen op 4-7 uur wandeltijd (inclusief pauzes) met een afstand van minimaal 14 km.
Het eerste deel van de afwisselende wandeling gaat over beboste paden naar beneden, altijd begeleid door de heldere beek. In het laatste derde deel loop je door de imposante rotswanden, het hoogtepunt van de wandeling.
In totaal moet je ongeveer 10-12 uur rekenen voor de wandeling inclusief vervoer.

9. Chaniá en Balos-strand met zonsondergang (1-2 dagen)
De route van vandaag:
Afstand: ongeveer 110 km
Duur: ca. 2 uur 55 minuten
U kunt de dag naar eigen wens indelen. Wilt u de populaire stad Chaniá in het westen van Kreta uitgebreider verkennen of ook diverse musea bezoeken, dan kunt u hier een hele dag voor uittrekken. U kunt ook een hele dag op het strand doorbrengen voor de prachtige baai van Balos.

Anders is het gemakkelijk mogelijk om de hoogtepunten van Chaniá in een halve dag te zien en alleen Balos in de middag te bezoeken, gevolgd door zonsondergang, zoals hieronder wordt uitgelegd.

Chania
Chaniá is gemakkelijk te voet te verkennen. De mooie kleine straatjes, interessante minaretten en de historische Venetiaanse haven kunnen worden ontdekt tijdens een rondleiding van enkele uren. Als je Chaniá maar een halve dag wilt bezoeken, kun je het beste de tour doen zoals weergegeven in het onderstaande artikel.
's Middags kun je ontspannen eten aan de haven en kijken naar de drukte. Je moet Chaniá uiterlijk 5 uur voor zonsondergang verlaten (hier 15:30 uur) om genoeg tijd te hebben op Balos Beach.

Balos baai met zonsondergang
Rond 17.00 uur, na ruim 50 km en ongeveer 1:20 uur rijden, waren we bij Balos Beach. Als u van plan bent om lang op het strand te liggen en te zwemmen, dient u eerder aan te komen. Voor een verblijf van 2 uur beneden op het strand is deze aankomsttijd voldoende (afhankelijk van de tijd van het jaar, tijd toevoegen!).
De baai van Balos is waarschijnlijk het meest fascinerende landschap op Kreta met een licht gevoel van de Zuidzee. De afdaling van 20-30 minuten is al een hoogtepunt, want het landschap is voortreffelijk. Beneden zijn er meestal veel toeristen. Als u het niet erg vindt om een ​​stukje te wandelen, vindt u hier ook een rustige plek met de beste zwem omstandigheden.

Een geweldige ervaring is de zonsondergang. Een geweldige ervaring is de zonsondergang. Als u laat aankomt en tot het einde blijft, kunt u hiervan genieten.

Rond 21.00 uur reden we terug. De bijna 50 km lange en ca. 1:10 uur lange terugreis naar het hotel moet natuurlijk in het donker worden afgelegd. Het enige nadeel is dat je tot zonsondergang blijft.

10. Elafonissi-strand (1 dag)
De route van vandaag:
Afstand: ongeveer 140 km
Duur: ca. 2 uur 40 minuten
De laatste volledige dag van deze Kreta-tour is gewijd aan Elafonissi Beach ("Pink Beach"). De rit vanaf ons hotel is ca. 70 km ver met een rijtijd van 1:20 uur. Ook hier is het raadzaam om 's middags aan te komen, wanneer de massa's toeristen zich al terugtrekken.

Onderweg door de bergen kun je vaak goed lunchen in een van de talrijke bergdorpjes.

Elafonissi is een van de mooiste stranden van Kreta, niet alleen vanwege het licht roze zand. Vooral het achterste gedeelte met het offshore-eiland Elafonisi is pure ontspanning. Als je niet bang bent om in het donker naar huis te rijden, moet je hier wachten tot zonsondergang, wanneer Elafonissi in het mooiste licht staat en verlaten is.

11. Keer terug naar Heraklion, eventueel met een stop in Rethymnon of het Arkadi-klooster (1 dag)

De route van vandaag:
Afstand: ongeveer 150 km
Duur: ca. 2 uur 20 minuten
Vandaag keren we terug naar Heraklion. Als uw vlucht pas de volgende dag is, kunt u in Heraklion overnachten en de tijd nemen. In ons voorbeeld was de terugvlucht in de avond, dus er is nog wat tijd in de middag om het centrum van de hoofdstad van Kreta te verkennen.

Als je nog niet eerder in Rethymnon bent geweest, kun je vandaag alsnog een bezoek brengen aan Rethymnon, want de stad ligt precies op de route.

Een reis naar het Arkadi-klooster kan ook worden opgenomen als dat u interesseert. De omweg hiervoor is ongeveer 20 km en 20 minuten.

Heraklion

Het centrum van Heraklion rond de oude stad is niet altijd even gemakkelijk te navigeren. Als je niet oppast, verlies je jezelf snel in zeer smalle straatjes. De parkeerplaats "Central Parking" is goed aangegeven. De prijzen zijn echter duur en alles is erg krap.
De straat “Leof. Mpofor", die u via een grote rotonde betreedt. Langs de straat kun je je auto aan de kant van de stadsmuur parkeren en meestal een plekje vinden.

Venetiaanse haven van Heraklion
Vanaf de aanbevolen parkeerplaats is het niet ver naar de pittoreske vissershaven. Net als bij Chaniá is hier een hele lange pier, waar je langs (of verder) naar het havenfort kunt lopen. Deze is ook te bezoeken voor € 2,- (dagelijks 8u tot 20u, dinsdag gesloten). Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de hele haven.

Oude stad van Heraklion
Vanaf de haven, bij de grote rotonde, leidt straat 25is Avgoustou (voetgangersgebied) naar de interessante delen van de oude stad.
Enkele van de bezienswaardigheden onderweg zijn:

Agios Titos-kerk - Prachtig heilig gebouw gemaakt van lichte zandsteen. Ervoor sieren grote palmbomen het landschap. Ooit de patroonheilige van Kreta, St. opgedragen aan Titus
Venetiaanse loggia - Prachtig palazzo uit de Renaissance in de buurt van Agios Titos
Morosini-fontein (Leeuwenfontein) - Prachtige fontein versierd met leeuwen. Rondom zijn er cafés waar u op elk moment van de dag kunt vertoeven.

Andere bezienswaardigheden in Heraklion:
Ekateriniplein met drie kerken
Drukke bazaarstraat met enkele tavernes en souvenirwinkels
Venetiaanse stadsmuren - 3 km lange gordel van muren die rond het hele stadscentrum loopt.
Na deze compacte wandeling door de stad hoef je alleen nog maar naar het vliegveld te gaan (of naar je accommodatie als je weer blijft slapen). Deze ligt op slechts ongeveer 5 km afstand en is dus snel te bereiken.

Daar eindigt deze 10-14 daagse rondreis door Kreta met veel indrukken, ervaringen en hopelijk een beetje ontspanning op de geweldige stranden.