Griekse veerboten: een praktische gids

Griekenland heeft het voorrecht een groot aantal eilanden te hebben die tot de populairste zomervakantiebestemmingen ter wereld behoren. Ze zijn onderverdeeld in 7 verschillende groepen op basis van hun geografische ligging. Dit zijn: de Cycladen, de Dodekanesos, de Oost-Egeïsche eilanden, de Saronische eilanden en de Sporaden die ten oosten van het Griekse vasteland in de Egeïsche zee liggen. De Ionische eilanden, die ten westen van het Griekse vasteland liggen en Kreta dat ten zuiden ligt.

Hoewel sommige een nationale of internationale luchthaven hebben, is de belangrijkste en populairste manier om naar de eilanden te reizen de veerboot.

Reizen van het vasteland naar de eilanden
Alle Griekse eilanden zijn per veerboot verbonden met het Griekse vasteland.

De Cycladen, de Dodekanesos, de Oost-Egeïsche Zee, de Saronische en Kreta zijn via regelmatige veerboten verbonden met een of meer havens van Athene: Piraeus, de belangrijkste en grootste haven van de Griekse hoofdstad, Rafina of Lavrio.
De Ionische eilanden zijn per veerboot verbonden met het Griekse vasteland via de havens Kilini en Patra, steden in de westelijke Peloponnesos.
De Sporaden zijn via de havens van Ag Constantinos verbonden met het Griekse vasteland, Mantoudi en Volos.

Eilandhoppen
Naast de veerverbinding naar Athene of andere grote havens van het Griekse vasteland, zijn er ook veerverbindingen tussen de eilanden. Dit betekent dat u gemakkelijk van het ene eiland naar het andere reist dat al dan niet deel uitmaakt van hetzelfde eilandencomplex. Zo zijn Mykonos en Santorini, Kreta en Santorini, Paros en Naxos dagelijks verbonden door regelmatige veerboten. De veerverbindingen tussen de eilanden hebben eilandhoppen tot een zeer gemakkelijke en populaire manier gemaakt om meer dan één verschillende plaatsen te ontdekken tijdens uw verblijf in Griekenland.

Opmerking:

Veel reizigers vliegen rechtstreeks naar de luchthaven van een eiland dat verbonden is met hun land en gaan vervolgens per veerboot naar andere eilanden. Bijvoorbeeld: vlieg naar de internationale luchthaven van Mykonos en neem vervolgens een veerboot naar Santorini.

Niet elk eiland is verbonden met de rest! De eilanden van de Ionische Zee zijn niet per veerboot verbonden met de eilanden van de Egeïsche zee. Bijvoorbeeld: Zakynthos is niet per veerboot verbonden met Kreta of Santorini.

Veerbootroutes en dienstregelingen

Veerboten varen het hele jaar door en verbinden de eilanden met het vasteland. Tijdens het zomerseizoen zijn er natuurlijk veel vaker veerboten en komen er meer dienstregelingen en routes bij.

Het veerbootschema van het zomerseizoen wordt officieel aangekondigd rond de maand maart en online ticketaankoop is beschikbaar op het moment dat het veerbootschema verschijnt.

Sommige overtochten met veerboten die de eilanden met het vasteland verbinden, staan ​​vast en worden vele maanden vooruit gepubliceerd. Veerboten met Blue Star Ferry varen bijvoorbeeld het hele jaar door, waardoor reizigers de mogelijkheid hebben om de eilanden zelfs buiten het seizoen te bezoeken.

Tijdens het zomerseizoen (juni-oktober), de drukste toeristische periode in Griekenland, zijn er dagelijks talloze overtochten van en naar de meest populaire eilanden, evenals verbindingen tussen eilanden.

 Hoewel er in het hoogseizoen veel veerverbindingen worden aangeboden, is vroeg boeken aan te raden, aangezien populaire en zelfs minder populaire routes uitverkocht raken. <

Veermaatschappijen en schepen

Blue Star Ferries is een populair bedrijf dat het hele jaar door overtochten in de Egeïsche Zee verzorgt.

Er zijn veel en verschillende bedrijven actief in de Griekse havens en eilanden. De meest populaire zijn:

Blue Star veerboten: Dit bedrijf gebruikt grote conventionele schepen voor overtochten van Athene naar de eilanden van de Egeïsche Zee: de Cycladen, de Dodekanesos, de Oost-Egeïsche eilanden en Kreta. Hun veerbootroutes worden als erg populair beschouwd, de prijzen zijn laag en ze bieden het hele jaar door regelmatige veerdiensten aan, zelfs in de winter.

Seajets: Dit is de meest populaire hogesnelheidsveerbootmaatschappij in Griekenland. Het bedrijf bezit 17 hogesnelheidsschepen die in de Egeïsche Zee opereren en de Cycladen verbinden met Athene, evenals vele Cycladische eilanden met elkaar en Kreta. De veerboten van Seajets zijn ideaal voor eilandhoppen vanwege de verscheidenheid aan bestemmingen die worden aangeboden. Ondanks dat de schepen snel zijn, kunnen sterke winden ze beïnvloeden, wat zeeziekte en vertragingen kan veroorzaken

Golden Star Ferries: Dit bedrijf heeft twee conventionele veerboten en één hogesnelheidsveerboot die Athene met de Cycladen verbindt via de haven van Rafina, evenals enkele Cycladische eilanden met elkaar.

Minoan Lines: Minoan Lines is een veermaatschappij die Athene met Kreta verbindt. Hun schepen zijn ideaal voor lange reizen en hebben hutten die u kunt boeken om tijdens de reis te blijven. Afgezien van de populaire overtochten naar Kreta, biedt Minoan Lines ook dienstregelingen aan naar enkele van de Cycladische eilanden en verbindt Griekenland ook met Italië.

Anek Lines: Anek Lines-veerboten varen in de Egeïsche Zee en verbinden Athene met Kreta, evenals een paar andere eilanden. Dit bedrijf biedt ook veerdiensten aan tussen Griekenland en Italië. De schepen zijn ruim en ideaal ontworpen voor lange en nachtelijke reizen.


Levante veerboten: Dit is de meest populaire veerbootmaatschappij die actief is in de Ionische Zee en de Ionische eilanden verbindt met de havens van Patra en Kilini op het Griekse vasteland.

Wilt u een veerbootticket boeken, bij één van bovenstaande maatschappijen, via deze link kunt u dat zelfs in het Nederlands doen.

Stoeltypes, hutten en voertuigen

Bij het boeken van uw veerbootticket wordt u gevraagd uw stoeltype te selecteren. Afhankelijk van het schip en de veermaatschappij zijn er verschillende stoeltypes op elk schip:

Conventionele veerboten
Economy lounge/deck: Op een conventionele veerboot is er een "economy lounge/deck" die het grootste deel van het schip beslaat. Het kopen van dit type ticket is de goedkoopste en populairste manier van reizen, terwijl je ook in deze gebieden een zitplaats kunt kiezen of je kunt verplaatsen. De stoelen zijn niet genummerd, dus je kunt willekeurig gaan zitten waar je maar wilt.

Hutten: U kunt een hut boeken voor lange of nachtelijke reizen. Er zijn hutten met of zonder uitzicht en een eigen toilet/douche. Normaal gesproken zijn hutten uitgerust met 1,2,3 of 4 bedden en er zijn ook enkele luxe opties. Reizigers die van of naar Kreta, de eilanden van de Dodekanesos, de oostelijke Egeïsche Zee of sommige afgelegen Cycladische eilanden reizen, geven er meestal de voorkeur aan om een ​​hut te boeken voor een meer ontspannende reis.

Voertuig: Bij het overzetten van uw voertuig met de veerboot moet u een toeslag betalen. De prijs is afhankelijk van de grootte van de auto of motor en de bestemming.

Hogesnelheidsveerboten
Alle hogesnelheidsveerboten hebben genummerde vliegtuigstoelen in de Economy- en in de Business Class-lounges. Bij het kopen van een ticket voor een snelle veerboot wordt het nummer van uw stoel direct op het ticket vermeld. Er zijn geen buitenruimtes en het bewegen rond het schip is beperkt.

Veerverbindingen van Athene naar de eilanden

Verbindingen tussen Athene en de eilanden van de Cycladen, de oostelijke Egeïsche Zee, de Dodekanesos en Kreta worden bereikt via de haven van Piraeus.

Rafina en Lavrio zijn twee kleine havens die veerdiensten verzorgen voor enkele van de Cycladische eilanden. Rafina staat bekend om de overtochten met veerboten naar Mykonos en andere westelijke Cycladen.

De haven van Piraeus ligt op 12 km afstand van het stadscentrum van Athene en is de grootste haven van Griekenland. Het heeft tal van dokken en poorten voor verschillende eilandbestemmingen. Let bij het kopen van je ticket goed op de locatie en het exacte poortnummer.

U kunt de haven bereiken met de auto en taxi of met de elektrische trein van Kifissia naar Piraeus (groene metrolijn). Andere opties zijn de buslijnen 040 vanaf Syntagma en X96 vanaf de internationale luchthaven van Athene.

Veerboten van Piraeus naar de Cycladen
De vertrekpunten voor veerboten naar de Cycladen zijn Gates E6, E7, E9 en E10.

22 van alle bewoonde Cycladische eilanden zijn verbonden met de belangrijkste haven van de Griekse hoofdstad Piraeus. Meer specifiek zijn Amorgos, Anafi, Andros, Donousa, Ios, Iraklia, Kimolos, Kythnos, Koufonisia, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Folegandros, Santorini, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros, Schinoussa, Tinos en Thirasia verbonden met Piraeus via veerboot. Wat de meest populaire bestemmingen van de Cycladen betreft, zijn er meerdere veerbootovertochten per dag beschikbaar, terwijl veerboten naar afgelegen Cycladische eilanden één keer per dag of een paar keer per week plaatsvinden.

Veerboten van Piraeus naar de Dodekanesos
Het vertrekpunt voor veerboten van Piraeus naar de eilanden van de Dodekanesos is meestal Gate E1. Alle eilanden van de Dodekanesos zijn verbonden met de haven van Piraeus met dagelijkse of wekelijkse veerboten. Meer specifiek kunt u Rhodos, Kos, Astypalaia, Karpathos, Nisyros, Kalymnos, Leros, Patmos, Lipsoi, Symi, Tilos en Halki bereiken met een rechtstreekse veerboot.

Veerboten van Piraeus naar Kreta
Kreta is per veerboot verbonden met Piraeus. De havens van Kreta die verbonden zijn met Piraeus zijn Heraklion, Chania, Sitia en Rethymno, terwijl de veerboten met richting Kreta vertrekken vanaf de poorten E2, E3, E6 en E7 van de haven van Piraeus. De reis naar Kreta duurt ongeveer 9 uur en het boeken van een nachtveerboot met kajuit is erg populair bij het reizen van of naar Kreta.

Veerboten van Piraeus naar de Saronische eilanden
De Saronische eilanden (Aegina, Spetses, Hydra, Agkistri en Poros) zijn gemakkelijk bereikbaar met dagelijkse veerboten die vertrekken vanaf gate E8 van de haven van Piraeus. De overtochten met de veerboot zijn talrijk en de reisduur is kort, dus zelfs een dagbezoek vanuit Athene kan worden georganiseerd.

Belangrijke feiten:

Vaste prijzen: Veerboottickets in Griekenland hebben een vaste prijs, wat betekent dat de kosten hetzelfde blijven ongeacht het moment van aankoop. Het maakt niet uit of u uw ticket 5 maanden van tevoren of 2 dagen van tevoren boekt, de prijs blijft hetzelfde. Een vaste prijs garandeert ook dat de ticketkosten overal op de markt hetzelfde zijn: van online boekingssystemen tot havens en fysieke ticketwinkels voor veerboten.
Geen bagagekosten: in tegenstelling tot reizen met het vliegtuig, wordt bagage in veerboten niet in rekening gebracht. Dit betekent dat u met zoveel bagage kunt reizen als u wilt zonder extra kosten. U kunt uw bagage bij u dragen op het dek van een conventionele veerboot of u wordt gevraagd om deze in een aangewezen gebied achter te laten, vooral wanneer u met een hogesnelheidsschip reist.

Instappen op een veerboot
Passagiers worden verzocht 1,5 uur voor vertrek in de haven aanwezig te zijn. Bij het instappen op een veerboot wordt u gevraagd uw tickets te tonen. U wordt ook geadviseerd om uw reisdocumenten bij de hand te houden, maar meestal is er geen paspoort-/ID-kaartcontrole. Houd er rekening mee dat u uw tickets gedurende de hele veerboottocht moet bewaren voor het geval er extra controles plaatsvinden.

Van Piraeus

Als u vanuit Piraeus reist, is het erg belangrijk om de exacte vertrekpoort te vinden (deze staat aangegeven op het ticket). De wachtruimte is slechts een wachtrij voor elk schip. Ticket controle wordt uitgevoerd bij de ingang van de veerboot. Als u met een auto reist, moet u via de garage de veerboot op om deze te parkeren. Vergeet niet uw ticket en ook het ticket van de auto vast te houden.

Bedenk dat een veerbootreis meestal meerdere tussenstops naar andere eilanden omvat om reizigers in en uit te laten stappen. Bij het bereiken van een haven is er een audio-aankondiging in het Grieks en in het Engels, waarin passagiers met een specifieke eiland-/havenbestemming worden gevraagd om van boord te gaan. Let goed op en als u vragen heeft over uw bestemmingshaven en de aankomsttijd, stel deze dan gerust aan de bemanningsleden van het schip of uw medereizigers.

Geniet van je tijd op de Griekse eilanden!