Anafi hoogtepunten

Anafi, gelegen aan de zuidoostelijke kant van de eilandengroep van de Cycladen, is een klein juweeltje op de Griekse eilanden. Dankzij de nabijheid van het wereldberoemde eiland Santorini is eilandhoppen tussen Santorini en Anafi een must. Hoewel het zo dicht bij het eiland Santorini ligt, heeft Anafi niets te maken met de kosmopolitische sfeer van het eerste. In tegenstelling tot Santorini is het Griekse eiland Anafi nog steeds onaangetast door het massatoerisme en heeft het zijn traditionele charme behouden!

Het eiland Anafi Griekenland heeft, net als Santorini, een vulkanische oorsprong, dus het heeft een zeer uniek vulkanisch landschap. Imposante kliffen en ruwe zandstranden creëren een wild natuurlandschap, ideaal voor liefhebbers van vakanties in de natuur!

Dankzij de ontspannen sfeer en de buitengewone natuurlijke omgeving is het eiland Anafi uitgegroeid tot een geweldige bestemming om te kamperen! Aangezien de meeste stranden van Anafi gemakkelijk te voet bereikbaar zijn en het eiland maar één dorp heeft, is het vrij eenvoudig om het eiland te verkennen.

Anafi Griekenland ligt in het hart van de Egeïsche zee en behoort tot de eilandengroep van de Cycladen. Het ligt misschien heel dicht bij het  Cycladische eiland Santorini, maar het heeft een andere stijl dan zijn buurman. Anafi is een klein, relaxed eiland dat erin is geslaagd om van de radar te blijven en niet te worden aangetast door uitwassen van het toerisme.

De stranden van Anafi zijn schilderachtig! Kiezel of zand, de stranden van het eiland belonen de bezoeker altijd met rustgevende momenten aan zee. De meest populaire stranden, zoals Agios Nikolaos en Klisidi, bevinden zich rond de haven van Anafi, waar ook u ook veel hotels kunt vinden. Een van de beste dingen van het eiland Anafi, is dat alles zich op loopafstand van de belangrijkste stad van het eiland bevindt. Daarom is het vrij eenvoudig om meer stranden te bezoeken en het eiland in je eigen tempo te verkennen!
Chora Anafi, de hoofdstad van het eiland, is gebouwd op de hellingen van hoge bergen, op een hoogte van 200 meter, en biedt een uniek natuurlijk landschap en een betoverend uitzicht op de Egeïsche zee. Chora Anafi is het centrum van de activiteit van het eiland, aangezien de meeste restaurants, bars en voorzieningen van het eiland daar te vinden zijn. In Chora ontdek je ook veel verborgen natuurlijke geheimen, zoals grotten, natuurlijke wandelpaden en plekken met een adembenemend uitzicht op de Egeïsche zee!

Met behoud van zijn traditionele identiteit en rustige uitstraling, is het Griekse eiland Anafi  een bestemming voor diegenen die willen genieten van een ontspannen vakantie in een afgelegen Egeïsch paradijs!

 

Kalamos is een enorme rots aan de zuidoostkant van het eiland Anafi. De Kalamos-rots, ook wel de "engste rots van Europa" genoemd, is na Gibraltar de grootste monoliet van Europa. Met een hoogte van 460 m is Kalamos misschien wel de meest indrukwekkende natuurlijke attractie in Anafi en ook een populaire klimplek. Op de top van de rots staat de Panagia Kalamiotissa-kerk, een prachtige witgekalkte kapel, gebouwd in 1715. Deze kapel biedt een prachtig uitzicht op het eiland en is de perfecte plek om naar de zonsondergang te kijken.

Het klooster van Panagia Kalamiotissa in Anafi: Het klooster van Panagia Kalamiotissa is eigenlijk een kleine kerk aan de zuidoostkant van het eiland Anafi. Momenteel wonen er geen monniken in dit klooster. Het is gebouwd op de top van de Kalamos-rots, waar het zijn naam aan ontleent, op een hoogte van 480 meter en biedt een geweldig uitzicht op de Egeïsche Zee.

Het klooster van Panagia Kalamiotissa is een populaire wandelbestemming op Anafi. Het kan in ongeveer 90 minuten worden bereikt via een wandelpad vanaf het klooster van Zoodochos Pigi. De route is een beetje riskant maar biedt een mooi uitzicht op de zee.

De meest karakteristieke kapel op het eiland Anafi is de kerk van Sint (Agios) Spyridon bij de ingang van Chora, met zijn vreemde architectuur die eigenlijk niet past bij de typische Cycladische stijl.

Dit klooster ligt ongeveer 6 km ten oosten van Chora en biedt een prachtig uitzicht op de zee. Het werd gebouwd met stenen en materiaal van een nabije oude tempel van Apollo. De route van Chora naar dit klooster is een populair wandelpad.

 

Anafi is een klein en afgelegen eiland aan de zuidoostelijke kant van de Cycladen. Dit is een van de minst toeristisch ontwikkelde eilanden van Griekenland, daarom zijn de activiteiten in Anafi beperkt. Wandelen is de meest populaire activiteit op het eiland Anafi en het is soms zelfs een noodzaak omdat er maar weinig motorvoertuigen zijn.

Veel bezoekers gaan ook naar Anafi om te kamperen op het strand. De plaatselijke gemeente heeft zelfs voorzieningen aangelegd voor kampeerders, zoals douches op het strand. De enige winkels op het eiland, zoals mini-markten en boodschappen, zijn te vinden in Chora.

De meest bezochte Anafi-stranden kunt u vinden aan de zuidkant van het eiland, omdat ze gemakkelijker te voet of per boot te bereiken zijn. Het gemeenschappelijke kenmerk van alle Anafi-stranden is hun rust omdat het eiland helemaal niet is ontwikkeld in het toerisme. De meeste stranden zijn lang en zanderig, met kristalhelder water en slechts een paar bomen ter bescherming. Bezoekers vinden er geen stranden met allerlei voorzieningen, alleen lange stranden zonder faciliteiten.

Kleisidi Beach Anafi: Anafi staat bekend om zijn kristalheldere water en de prachtige stranden die een mooi uitzicht op de zonsondergang geven. Kleisidi is een van deze prachtige zandstranden, gelegen in het zuidelijke deel van het eiland en zeer dicht bij de belangrijkste haven, Agios Nikolaos. Het kan worden bereikt door ongeveer 20 minuten lopen van de haven. Vanwege de nabijheid van de haven en het dorp Chora, heeft Kleisidi de voorkeur van een groot aantal toeristen als uitvalsbasis. Het is echter niet druk, zelfs niet tijdens het hoogseizoen. Bij het strand vindt u diverse accommodaties. Het strand van Kleisidi is lang, het heeft puur zand en blauw water. Er zijn enkele tamarisk-bomen aan de kust, maar de rest van het omringende landschap is kaal rotsachtig. In tegenstelling tot de meeste andere stranden op Anafi, is Kleisidi geen naturistenstrand. Naakt zwemmen is zelfs wettelijk verboden. Het ligt echter dicht bij enkele andere naaktstranden.

Roukounas is een van de langste stranden van Anafi en toegankelijk voor kampeerders. Het heeft een kustlengte van ongeveer 300 meter. De dikke tamarisken die de kust omringen, bieden schaduw aan de bezoekers.

In het hoogseizoen verzamelen kampeerders zich hier. Dat is wanneer het strand voornamelijk wordt ingenomen door naturisten. Ze zetten meestal tenten op onder de bomen aan de achterkant van het strand. Door zijn populariteit als naaktstrand is het er meestal niet druk. Daarom biedt het privacy voor de toeristen.

Om naar het strand te gaan, neemt u de weg van Chora naar de oostkust. Als u ervoor kiest om langs het strand te lopen, duurt dit ongeveer een uur of iets langer.

Agios Nikolaos is de enige haven van Anafi en ligt op het zuidelijke deel van het eiland. De haven ligt verscholen tussen twee kliffen en wordt gekenmerkt door een rustige baai en een paar huizen. Er is een muilezelpad dat naar Chora leidt, het belangrijkste dorp op 2 km afstand van de haven.

Het strand van Agios Nikolaos ligt op een paar meter van de haven. Het is natuurlijk geen georganiseerd strand en er zijn maar enkele toeristische voorzieningen, zoals een kleine cafetaria, enkele traditionele tavernes en kamers die te huur zijn. Hoewel het geen ontwikkeld toeristisch gebied is, trekt het toch elk jaar "vele" toeristen, vooral omdat het een van de weinige zandstranden op Anafi is.

Katsouni is een klein kiezelstrand met kristalhelder water. De kust is smal en rotsachtig. Het is gemakkelijk bereikbaar per boot vanuit de haven, of te voet vanuit Chora in 30 minuten. Het strand van Katsouni is totaal ongeorganiseerd en perfect voor een paar rustige uurtjes.

Agioi Anargyri Beach : Dit strand dankt zijn naam aan de kerk van Agioi Anargyroi die op een rots dicht bij de zee is gebouwd. Het is een mooi zandstrand met extreem kristalhelder water. Het is bereikbaar per boot en op loopafstand van de oude tempel van Apollo, aan de oostkant van het eiland.

Agios Ioannis Beach: Dit strand dankt zijn naam aan de kleine kapel van Agios Ioannis (Saint John). Het is vanuit de haven per boot te bereiken, aangezien de afstand te voet vanaf Chora vrij lang is. De kust is rotsachtig maar het water is schoon.

Het Flamourou-strand is een kleine baai met kristalhelder water aan de zuidkant van het eiland Anafi. Het ontvangt niet veel toeristen, dus Flamourou is perfect voor wat privacy en rust. Flamourou is te bereiken per boot of te voet via een onverharde weg.

Kameni Lagkada is een afgelegen strand aan de zuidwestelijke kant van het eiland Anafi. Het is bereikbaar per boot en ontvangt enkele toeristen die op zoek zijn naar wat privacy en rust. Kameni Lagkada wordt omgeven door grote rotsen en heeft een kiezelstrand.

Megas Potamos is een kiezelstrand tussen twee berghellingen, de heuvels van Kasteli en van Chalepa. Er gaat geen weg naar Megas Potamos en het strand moet worden bereikt met een rondvaartboot vanuit de haven van Anafi die de rondvaart langs het eiland maakt.

Prasa is een kiezelstrand aan de noordwestkant van het eiland. Er gaat een weg naar toe, maar het strand is over het algemeen rustiger en afgelegener dan de stranden aan de zuidkant van Anafi. Bij mooi weer is er een boot die de tocht rond het eiland maakt en stopt bij Prasa.

Agios Spiridon is een kleine, zanderige baai dichtbij de haven van Anafi. Vanwege de nabijheid van de haven en het kristalheldere water, wordt dit strand in de zomer populair bij de lokale bevolking en bezoekers. Er zijn geen faciliteiten.

Hoe bereikt u Anafi?

Veerboten naar Anafi
Anafi kan worden bereikt vanuit Athene, aangezien er ongeveer 3 keer per week een veerverbinding is tussen Anafi en de haven van Piraeus. De reis duurt echter 9-11 uur. De dichtstbijzijnde haven bij Anafi is de haven van Santorini. Afgezien van Santorini is het eiland ook verbonden met Ios, Milos en nog enkele andere bestemmingen rond de Cycladen. Bovendien voeren veerboten routes uit tussen Anafi en sommige eilanden van het Dodekanesos-eilandencomplex, zoals Karpathos, Kassos en Rhodos, evenals tussen Anafi en Kreta. De reis tussen Santorini en Anafi duurt ongeveer 2 uur.

 

Waar kunt u overnachten op Anafi?

De meeste accommodaties vindt u in Chora, het grootste aanbod vindt u hier.