Astypalaia hoogtepunten

Astypalaia is misschien wel een van de mooiste Griekse eilanden van de Dodekanesos! Dit kleine, vlinderachtige eiland moet nog worden ontdekt door het massatoerisme en heeft dus een vredige sfeer.

Hoewel Astypalaia Griekenland tot de Dodekanesos-eilandengroep behoort, heeft het een Cycladische architectuur. Het Venetiaanse kasteel op de top van een heuvel in Chora, traditionele windmolens en witgekalkte huizen creëren een magische omgeving die bezoekers altijd zal verleiden!

De stranden van Astypalea zijn meestal zonder voorzieningen en afgelegen en bieden de perfecte setting voor diegenen die privacy zoeken en willen ontspannen, weg van de drukte. Maar er is hier veel meer te doen dan op het strand liggen!

 

Astypalaia is een klein eiland van de Dodekanesos. Het toerisme is pas de laatste jaren op het eiland ontwikkeld, maar er zijn voldoende toeristische voorzieningen voor een comfortabele vakantie. Behalve het Venetiaanse kasteel boven Chora, zijn er niet veel bezienswaardigheden op het eiland. Dit is een geweldige plek om te genieten van lange wandelingen door de stad en ontspannende momenten op het strand. Astypalaia heeft allerlei soorten stranden: er zijn zowel georganiseerde stranden met strandaccommodaties als afgelegen stranden voor naturisten. Twee populaire activiteiten op het eiland zijn wandelen en jeepsafari's naar afgelegen stranden.

Het Venetiaanse kasteel van Querini in Chora-stad is  prachtig om te zien, koninklijk op de top van de heuvel en gemaakt met zwarte stenen die een vreemd contrast vormen met de witte muren van huizen eromheen. De geschiedenis van het kasteel is verweven met de machtsstrijd tussen de Venetianen, Byzantijnse en Turkse heersers.

Het kasteel werd gebouwd door John Querini, een adellijke Venetiaanse familie die de heerschappij van het eiland Astypalaia had overgenomen na de belegering van Constantinopel door de kruisvaarders in 1204. Het werd gebouwd als een schuilplaats tegen piraten en andere vijanden. In 1310 heeft John Quirini II het kasteel grotendeels gerenoveerd en aangepast. De Venetianen regeerden meer dan 300 jaar vanuit het kasteel en elke heerser heeft enkele of andere wijzigingen aangebracht aan het imposante bouwwerk.

Een van de belangrijke memoires van de adellijke Venetianen zijn de stenen plaquettes met hun familie-embleem, gemaakt door verschillende heersers. Deze stenen gedenkplaten zijn ingebouwd in verschillende punten op de muur van het kasteel en sommige zijn nog steeds zichtbaar, ook al zijn ze sterk geërodeerd. Een elegant en duidelijk steensnijwerk gemaakt in 1413 met de namen van John Querini IV en zijn vrouw Isabetta erop gegraveerd. Dit prachtige middeleeuwse kasteel biedt een fantastisch panoramisch uitzicht over Chora, dat de berg op slingert, samen met de eeuwenoude windmolens op de bergkammen.

 

De pittoreske windmolens in Chora maken altijd indruk op de toeristen op Astypalaia. Er zijn in totaal acht windmolens in Chora, bovenop een heuvel, samen met witte huizen en Byzantijnse kerken. Deze bewaarde windmolens die in de 18e of 19e eeuw zijn gebouwd, geven de verbluffende magie van een eiland aan het algehele panoramische landschap van de heuvel en de omliggende gebieden.

Gelegen op het zadel van de heuvel, geven de traditionele windmolens zeker een mooiere sfeer aan Chora en hebben ze voldoende ruimte in het interieur. Iets verder van de windmolens bevindt zich het traditionele koffiehuis en nog verder is het stadhuis. Op de top van de heuvel staat het imposante Venetiaanse kasteel van Querini, gebouwd van donkere stenen.

 

Een mooie natuurlijke attractie in Astypalaia is de Grot van Drakos, wiens naam eigenlijk de grot van de draak betekent. Deze plek ligt dicht bij het vissersdorp Vathi, aan de noordkant van Astypalaia ook wel Astypalea genoemd, en is een leuke wandelbestemming.

De grot is versierd met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten van verschillende kleuren die in de loop van de tijd zijn gevormd wanneer water, dat kalk bevat, van het dak loopt. Afhankelijk van het mineraalgehalte in het water, nemen de stalactieten verschillende kleuren aan. De Drakos-grot werd geassocieerd met plunderende piraten omdat men dacht dat het een plaats was waar de piraten hun schatten verborgen. De grot is ook per boot bereikbaar vanuit Vathy.

Het klooster van Sint-Jan ligt 12 km ten westen van Chora. Gelegen tussen twee steile hellingen en met een fantastisch uitzicht op de eilandjes Ktenia, Pontikoussa en Ofidousa, staat het klooster op een heuvel naast een oud kasteel. Tuinen en beekjes onder de kerk versterken de schoonheid van het landschap nog meer.

Het Archeologisch Museum herbergt tentoonstellingen die dateren uit de prehistorie en de middeleeuwen, waaronder oude sieraden, stenen werktuigen, begrafenisoffers, keramisch aardewerk en andere stukken. Er zijn ook foto's van de grotten van het eiland, Negros en Drakos.

De kerk van Panagia Portaitissa staat onder het kasteel in Chora. Het is helemaal wit en wordt beschouwd als een van de mooiste in de Dodekanesos. De kerk werd gebouwd in het midden van de 18e eeuw en daarnaast is er een kleine kerkelijke collectie met oude iconen.

De kerk van Panagia Poulariani ligt in een afgelegen gebied aan de oostkant van het eiland. Er is hier een natuurlijke rotsformatie in de vorm van de Maagd die een kind omhelst. Deze kerk is alleen per boot of te voet bereikbaar.

 

Alle stranden in Astypalea Griekenland hebben schoon water en ze zijn veel rustiger dan stranden op andere eilanden. Sommige stranden van Astypalea zijn gemakkelijk te bereiken, terwijl u de bus moet nemen om naar andere te gaan, die afgelegen zijn en bezocht worden door naturisten. De meest populaire stranden van Astypalea zijn Pera Gialos, Agios Konstantinos en Livadia. Hieronder vindt u een lijst met de beste stranden op het eiland Astypalaia.

Het strand van Agios Konstantinos ligt 7 km ten zuiden van Chora, de hoofdstad van Astypalea. Het strand is eigenlijk een mooie, lange en zanderige baai met sprankelend blauw water. Het landschap rond het strand is bergachtig en rotsachtig met een paar verspreide boomgaarden die het gebied een wilde en ruige schoonheid geven.

Het strand is beschermd tegen het massatoerisme en heeft alleen de basisvoorzieningen, waaronder enkele ligbedden en parasols. Er is een taverne die heerlijke zeevruchten serveert, maar deze is alleen in de zomer geopend. Iets verderop het dorp Agios Konstantinos ligt het rustige en vrij verlaten strand van Tzanaki, populair onder naturisten, hoewel het nog niet officieel is uitgeroepen tot naaktstrand.

Livadi is een kustplaatsje op 2 km ten zuidwesten van Chora, de hoofdstad van Astypalea. Het dorp ligt in een vruchtbare vallei met uitzicht op de prachtige baai. Livadi is een gebied met een prachtig landschap en charmante kenmerken.

Het hoofdstrand is een van de weinige georganiseerde stranden in Astypalaia met veel afgelegen en rustige baaien, kristalhelder water en diverse watersportactiviteiten. Het lange stuk maagdelijke stranden te midden van een rijke natuurlijke omgeving maakt het een prachtige plek voor een goede wandeling of trektocht.

Het strand van Pera Gialos ligt op korte loopafstand van Chora, de hoofdstad van Astypalea. Het dorp was vroeger de belangrijkste haven van het eiland. Tegenwoordig is het nog steeds een belangrijke haven van waaruit boten vertrekken naar de nabijgelegen stranden en bezienswaardigheden zoals Kaminakia en Vatses.

Hoewel het dicht bij de haven ligt, is het water van het strand van Pera Gialos sprankelend schoon en ideaal om te zwemmen en snorkelen. Dicht bij het strand vindt u cafés en tavernes die een rijke verscheidenheid aan verse zeevruchten serveren.

Het Maltezana-strand (ook wel Analipsi genoemd) is een van de drukste resorts op het eiland Astypalea, 9 km ten zuiden van het prachtige Chora, de hoofdstad en belangrijkste haven van het eiland. Het strand dankt zijn naam aan de Maltese piraten, die hun voorpost hadden gemaakt in de beschutte baaien van het eiland. Er is ook een gedenkteken van een Franse admiraal, die, toen hij werd aangevallen door de piraten, zelfmoord pleegde door de kruitopslag van zijn oorlogsschip in brand te steken. Hij gaf er de voorkeur aan te sterven in plaats van het risico te lopen door piraten gevangen te worden genomen.

Het kiezelstrand van Maltezana heeft een rotsachtige kustlijn die bestaat uit talloze baaien, waarvan sommige volledig afgelegen zijn, en elk van hen is een klein privéparadijs op zich. Er zijn boten die u van het strand van Matezana naar de andere baaien en eilandjes van het eiland kunnen brengen, zoals Agia Kiriaki, Chondro en Ligno.

Het pittoreske dorpje (ook wel Maltezana genoemd) dat langs de baai ligt, is bezaaid met schilderachtige kapellen en witgekalkte kubusvormige huizen met kleurrijke balkons die uitkijken over kronkelende straatjes en steegjes. De met bloemen gevulde voorpleinen, wijngaarden en boomgaarden strekken zich uit tot aan de rand van de baai met zijn lange steiger waar vissersbootjes aanmeren, waardoor het kustlandschap rijke kleuren krijgt. Dicht bij het strand kan men een bezoek brengen aan de goed bewaard gebleven Griekse baden met hun blauwe en terracotta mozaïeken die de dierenriem en de seizoenen van het jaar uitbeelden.

Vatses Beach ligt aan de zuidkust van Astypalea, 8 km ten zuiden van de hoofdstad. Het strand is te bereiken met een boot die vertrekt vanuit de kleine haven van Pera Gialos.

Het kleine afgelegen strand van Vatses is bezaaid met kleine kiezelsteentjes vermengd met zand en is een van de mooiste van het eiland, met zijn rotsachtige kustlijn en ruige landschap net als de Cycladische stranden. De Negrogrot in de buurt van Vatses Beach met zijn spectaculaire formaties van stalactieten en stalagmieten is het ontdekken waard.

Volgens het populaire geloof werd de grot gebruikt als een geheime schuilplaats door piraten die in de Byzantijnse tijd over de Egeïsche Zee zwierven. Binnen de grenzen van deze grotten werden oude munten ontdekt die worden tentoongesteld in het archeologisch museum in Chora (hoofdstad van Astypalaia). De grotten zijn te bereiken door een boot te nemen vanuit Chora of Livadia.

Marmari Beach ligt 5 km ten oosten van Chora, de hoofdstad en belangrijkste haven van Astypalea. Marmari bestaat eigenlijk uit drie aparte stranden die voor ieder wat wils hebben. Zand- en kiezelstranden met kristalhelder water en een prachtig ruig landschap dat hun gemeenschappelijk kenmerk is.

Er zijn geen toeristische voorzieningen op geen van deze stranden, alleen hier en daar een paar ligbedden. Dit strand trekt meer bezoekers en is heel aangenaam om te zwemmen en te picknicken. Zorg er echter voor dat je de basisvoorzieningen, eten en water bij je hebt als je wilt bezoeken. De andere twee stranden zijn rustiger en waarschijnlijk ideaal voor natuurliefhebbers.

Het strand van Agios Andreas ligt 7 km ten noordwesten van de stad Astypalea. Het ligt direct aan de zeestraat die de twee delen van Astypalaia met elkaar verbindt en is bereikbaar via een onverharde weg. Het kleine vissersdorpje Agios Andreas ligt rond de baai waar regelmatig uitstapjes worden georganiseerd naar de nabijgelegen stranden of eilanden.

Relatief minder druk in vergelijking met de belangrijkste haven van Pera Yialos, het strand van Agios Andreas is een zandige kust die erin geslaagd is te ontsnappen aan de verwoestingen van het pakkettoerisme. Er is heel weinig vegetatie eromheen, aangezien een rotsachtige kustlijn en dorre landschappen het strand omringen. Op de heuvelhellingen staat een klein kerkje, een van de oudste overblijfselen van Agios Andreas.

Het strand van Plakes ligt 8 km ten oosten van Chora, de hoofdstad van Astypalea. Plakes is zelf geen strand, maar een kleine rotsachtige baai met kristalhelder water en abrupte rotsformaties.

Het wordt gekenmerkt door zijn wilde landschap en biedt een perfecte ontsnapping aan de luidruchtige drukte van Chora. Het is ideaal voor natuurliefhebbers en degenen die de eenzaamheid die dit eiland biedt, willen ervaren. Het is vrij moeilijk toegankelijk vanwege de rotsen, maar het is de moeite waard.

Psili Ammos is een prachtig strand ten noordoosten van Chora, bekend als de hoofdstad en belangrijkste haven van Astypalea. Het is bereikbaar per boot vanaf Pera Gialos, omdat de weg die erheen leidt nogal onveilig is, zelfs per motor.

Het strand ligt vrij afgelegen en wordt omgeven door een rotsachtig, dor landschap. Sommige delen van het strand zijn zanderig en andere zijn erg rotsachtig, totaal ongeschikt om te zwemmen. Het massatoerisme is hier nog niet gearriveerd en je zult zeker niet de moderne voorzieningen vinden die op andere stranden zo gewoon zijn.

Tzanaki is een kleine baai van slechts 75 meter lang net naast Livadia, het belangrijkste toeristenstrand van Astypalea. Tzanaki is het officiële naaktstrand van het eiland, hoewel niet-naturisten er ook naartoe gaan om te genieten van het azuurblauwe water. De oever is kiezelsteen en geeft een prachtig uitzicht. Het wordt ook beschermd tegen de noordelijke winden die in augustus zo vaak waaien in de Egeïsche Zee. Andere kleinere naturistenbaaien zijn te vinden naast Tzanaki. Deze plaats kan worden bereikt met de bus naar Livadia en vervolgens op 25 minuten wandelen van Livadia naar Tzanaki.

Vathi is een van de meest geïsoleerde stranden van Astypalaia. Het ligt 21 km ten noordoosten van Chora.

De baai, die vrijwel gesloten is op een kleine opening van ongeveer 50 meter doorsnede na, lijkt sterk op een lagune.

Het strand is kiezelstrand en heeft ondiep water. In de buurt zijn er enkele kamers te huur en een paar tavernes waar verse vis wordt geserveerd. Er zijn regelmatig boottochten beschikbaar vanuit Vathi naar nabijgelegen bezienswaardigheden, zoals de Grot van de Draak met een indrukwekkende formatie van stalactieten en stalagmieten, zorgvuldig gebeeldhouwd door de natuur gedurende honderden jaren.

 

Hoe kunt u Astypalaia / Astypalea bereiken?

Er is een vrij regelmatige veerverbinding tussen Astypalea en de haven van Piraeus, aangezien de veerbootroutes ongeveer 3 keer per week worden uitgevoerd. De reis duurt bijna 9 uur. U kunt Astypalea ook bereiken vanuit Naxos, Amorgos, Paros, Donoussa, Rhodos en Tilos.

Astypalaia Island National Airport "Panaghia" werkt alleen in de zomer en ontvangt binnenlandse vluchten van Athens International Airport "Eleftherios Venizelos". De duur van de vlucht is ongeveer 50 minuten. De nationale luchthaven "Panaghia" ligt in de regio Maltezana.

De meest populaire plek om te verblijven in Astypalea is Chora, het enige dorp van het eiland. Deze hotels in Astypalea bieden gemakkelijke toegang tot voorzieningen, zoals winkels, tavernes en bars. Wilt u direct toegang tot het strand, verblijf dan op een strand in de buurt van Chora, zoals Pera Gialos en Livadia. Op andere plaatsen op het eiland zijn meer afgelegen hotels te vinden, maar er zijn vervoermiddelen nodig om gemakkelijk rond te reizen. Al deze hierboven genoemde accommodaties, vindt u op de website van Booking.com.