Tinos hoogtepunten

Tinos, gelegen aan de noordkant van de Cycladen-eilandengroep, is een van de meest betoverende Griekse eilanden. Prachtige zandstranden, traditionele dorpjes en minimale Cycladische architectuur creëren een unieke sfeer die de bezoekers altijd zal boeien.

Maar er is een bijzondere reden waarom Tinos Griekenland opvalt. Het is omdat het is waar het spirituele hart van Griekenland klopt! De reden? Panagia Megalochari-kerk, die elk jaar door duizenden gelovigen wordt bezocht!

 

Afgezien van zijn religieuze betekenis, beloont het eiland Tinos Griekenland de reiziger met veel verrassingen. Pittoreske dorpjes, Cycladische duiventillen, stenen huizen, pleintjes en kerken vormen het decor van dit charmante eiland... Wat betreft dingen om te doen in Tinos, er is een hele reeks activiteiten, van wandelen tot watersporten!

Tinos Griekenland ligt in het hart van de Egeïsche zee en behoort tot de eilandengroep van de Cycladen. Het algehele effect van het eiland Tinos is diep kalmerend, waarschijnlijk vanwege zijn spirituele uitstraling.

Het Griekse eiland Tinos is de thuisbasis van de populaire onder de gelovigen, Panagia Megalochari kerk. Mensen uit heel Griekenland bezoeken deze imposante kerk elk jaar om de wonderbaarlijke icoon van de Maagd Maria te aanbidden.

Elke zomer, op 15 augustus, wanneer de Maagd Maria wordt gevierd, vinden er over het hele eiland tal van festiviteiten plaats - van feesten tot culinaire festivals! Dus, als u de spirituele kant van het eiland wilt ervaren, probeer dan uw reis rond een van die religieuze feesten te plannen!

 

De dorpen van Tinos zijn de juweeltjes van het eiland en het ontdekken meer dan waard. Verspreid over de bergen rondom Tinos, houden de kleine witgekalkte dorpjes de traditie van het eiland levend. Zorg ervoor dat u tijdens uw Tinos-vakantie Pyrgos, Ktikado, Kardiani, Loutra en Tripotamos bezoekt om over de prachtige pleinen te dwalen, de lokale delicatessen te proeven en te ontsnappen aan de hitte die luiert onder de platanen!

Wist u dat Tinos slechts een korte vaart met de veerboot verwijderd is van Mykonos? Als u uw vakantie doorbrengt naar het populaire Griekse feesteiland, spring dan op een veerboot van Mykonos naar Tinos en 20 minuten later komt u aan op het heilige eiland Tinos. Het is een geweldige kans om beide kanten van de Cycladen te proeven!

 

Hoewel Tinos vooral bekend staat als religieuze bestemming voor de Grieken, heeft het zeker alle kenmerken van een Cycladisch eiland: de traditionele architectuur, de mooie stranden en het ruige landschap. De meest interessante bezienswaardigheid in Tinos is het klooster van de Maagd Maria Evangelistria. Veel pelgrims komen vanuit de haven van Tinos-stad op hun knieën naar dit klooster. Over het algemeen heeft het eiland veel kloosters, sommige werken nog en andere zijn verlaten. Het meest pittoreske dorpje in Tinos is Pyrgos, terwijl een rondrit bezoekers naar vele andere leuke dorpjes en kristalheldere stranden brengt.

 

De kerk van Panagia (Maagd Maria) Megalochari is niet alleen de beschermheilige van Tinos, maar wordt ook beschouwd als de heilige beschermer van Griekenland. De naam (Megalochari) betekent "met alle genaden" en is een van de namen die gegeven worden om de Maagd Maria te beschrijven. De kerk is eigenlijk gewijd aan de Aankondiging van de Maagd Maria en is ook de meest populaire bedevaartsoord in Griekenland.

De kerk van Panagia Megalochari ligt op een heuvel boven Chora, de hoofdstad van Tinos. Veel pelgrims leggen deze afstand op hun knieën af, van de haven tot de kerk, zij die een plechtige belofte aan de Maagd Maria nakomen. Omdat het pad erg ruw is en hun knieën gewond kunnen raken, is er alleen om deze reden een lange rode loper gelegd van de ingang van de kerk naar de haven. Volgens de traditie werd de kerk gebouwd naar de droom van een plaatselijke non van het klooster van Kechrovouni in Tinos, die later een heilige werd, Pelagia. De non droomde vaak dat de Maagd Maria haar vertelde dat ze haar huis moest vinden en een bepaalde plaats liet zien. Toen de non op die plaats groef, op 30 januari 1823, vond ze een icoon waarop de biddende Maagd Maria te zien was. Dit icoon werd als wonderbaarlijk beschouwd en wordt tegenwoordig in de kerk geplaatst. Pelgrims laten hun offergaven achter. Dit icoon is versierd met vele offergaven en men kan het nauwelijks zien. Wel is er een kopie van dat icoon in de kapel op de begane grond.

Bovenop de kleine kapel werd het hele klooster gebouwd. Direct naast de kopie van de heilige icoon is een fontein waar je wijwater kunt nemen. Er zijn ook twee kamers waar de doop plaatsvindt.

Zodra je een kleine trap oploopt, zie je de hoofdkerk, een indrukwekkend gebouw dat allemaal van marmer is gemaakt. Dit witte marmer is van Tinos en de kerk is gebouwd door lokale ambachtslieden. Een mooie klokkentoren staat bij de kerk en veel trappen leiden naar de ingang. De sfeer binnen is plechtig en vredig. 

De kerk van Panagia Megalochari viert drie keer per jaar feest: op 30 januari, de datum waarop de icoon werd gevonden; op 25 maart, de dag van de Aankondiging van de Maagd; en op 15 augustus, de dag van de Hemelvaart van de Maagd, dat ook het grootste feest is dat in elk deel van Griekenland wordt gevierd.

Het eiland Tinos staat bekend om de vele ingewikkeld ontworpen duiventillen die hier te vinden zijn. Het zijn fortachtige stenen constructies met twee niveaus, waarvan het lagere niveau meestal wordt gebruikt om gebruiksvoorwerpen en andere items op te slaan. Het is versierd met zowel geometrische patronen, waaronder driehoeken en romboïden, als niet-geometrische patronen, waaronder cipressen en variaties van de zon. Er wordt aangenomen dat deze uitgebreide patronen de reden zijn waarom de duiven zich aangetrokken voelen tot deze duiventillen.

De meeste van deze bouwwerken zijn te vinden in de oostelijke en centrale delen van Tinos en de oudste stammen vermoedelijk uit de 18e en 19e eeuw. Het waren de Venetianen die voor het eerst begonnen met het systematisch fokken van duiven nadat ze ontdekten dat hun vlees uitstekend smaakte en die duivenpoep is gemaakt voor wat hoogwaardige mest.

Toen de Venetianen eenmaal een plan hadden bedacht om duiven aan te trekken en te fokken, hoefden ze alleen nog maar dit idee uit te voeren. De Venetianen hadden al bekwame ambachtslieden die onmiddellijk hun vermogen uitbreidden om artistieke huizen, kapellen, windmolens en uitgebreide duiventillen te bouwen. Het recht om duiven te fokken was voorbehouden aan Venetiaanse edelen totdat ze uiteindelijk het eiland verlieten, waarna de lokale bevolking deze unieke praktijk voortzette en tot op de dag van vandaag voortzet.

Vandaag ziet u tal van duiventillen in de buurt van Komi, Krokos stad, Tarabados vallei en Kardiani Village. Hoewel het exacte aantal van deze duiventillen niet bekend is, kan worden gezegd dat het meer dan zeshonderd bedraagt. Duiventillen hebben ook zo'n grote invloed gehad op de architectuur van Tinos dat je tegenwoordig zelfs enkele huizen op dezelfde manier zult zien gebouwd. Het beste van hen is dat ze zeer goed bewaard zijn gebleven, velen zijn nog steeds in gebruik en zijn over het hele eiland te vinden. Deze duiventillen zijn unieke meesterwerken en in veel opzichten handelsmerken van het eiland Tinos.

 

Het Museum van Giannoulis Chalepas in Tinos

Giannoulis Chalepas (1851-1938) is waarschijnlijk de beroemdste persoonlijkheid in Tinos. Chalepas stamt af van een eiland met een rijke traditie in beeldhouwkunst en marmerverwerking. Tegenwoordig toont Tinos, de geboorteplaats van de kunstenaar, veel workshops waar jonge studenten leren marmer te bewerken. Het traditionele huis van Chalepas dat zich in het dorp Pyrgos bevindt, is omgebouwd tot een klein museum met smalle kamers en een prachtige tuin. Het museum herbergt vele soorten meubels van Giannoulis Chalepas, zoals zijn bed, tafel, stoelen en gereedschappen die ook de traditionele decoratie van die tijd weergeven. Marmeren beelden en bustes zijn te zien in alle kamers, gemaakt door de kunstenaar tot aan zijn dood in 1938, evenals persoonlijke spullen, foto's en informatie over zijn leven en werk. In de buurt van het museum bevindt zich de marmeren werkplaats van Pyrgos.

Het heiligdom van Poseidon in Tinos Griekenland, Cycladen: Een van de belangrijkste heiligdommen van Poseidon in de oudheid bevond zich in Tinos, op loopafstand van het strand van Kionia. Tinos was zelfs het enige eiland van de Cycladen dat een hele tempel heeft gewijd aan Poseidon, de god van de zee. Samen met hem werd ook zijn vrouw, de zeenimf Amphitrite, aanbeden.

De exacte datum van de bouw van deze tempel is onbekend, maar archeologen geloven dat deze uit de 4e eeuw na Christus dateert, misschien zelfs iets eerder, daarom behoort het tot de Hellenistische periode. Door deze tempel werd Tinos een belangrijk religieus centrum en veel mensen zouden hier eerst komen om zichzelf te reinigen en te zuiveren en daarna zouden ze naar het heilige eiland Delos gaan. In januari en februari worden religieuze ceremonies, bekend als Poseidonia, gevierd om de god te eren.

Museum van Tinian-kunstenaars
Dit museum is gehuisvest in het complex van het klooster van de Maagd Maria, in Chora Tinos. Het herbergt het werk van beroemde lokale schilders en beeldhouwers. Tinos staat zelfs bekend om zijn lange traditie in marmeren beeldhouwkunst.

Het jezuïetenklooster is een belangrijk religieus centrum op Tinos. Het klooster herbergt een interessant folkloremuseum en een rijke bibliotheek.

Het klooster van de Ursulinen werd opgericht in 1862 en deed tot het midden van de 20e eeuw dienst als educatief centrum voor jonge vrouwen. In de tentoonstellingsruimten van het klooster zijn laboratoria voor natuurkunde, scheikunde, schilderkunst, muziek, foto's en persoonlijke spullen van de studenten.

Het Archeologisch Museum bevindt zich aan de Megalocharis Ave, op weg naar de kerk van de Maagd Maria. Het bevat bevindingen van opgravingen over het hele eiland en meestal van de oude tempels van Demeter en Poseidon.

Dit onlangs opgerichte museum is gewijd aan het werk van de beroemde Griekse kunstenaar Kostas Tsoclis. Het moderne gebouw herbergt een permanente tentoonstelling en organiseert regelmatig kunstworkshops voor kinderen en volwassenen.

 

De mooiste en rustigste stranden van Tinos bevinden zich in het zuiden van het eiland: enkele daarvan zijn het strand van Agios Ioannis Porto, het strand van Agios Sostis, het strand van Agios Romanos en het strand van Kionia. Over het algemeen zijn de stranden in het zuiden populairder en georganiseerder met hotels, tavernes aan zee en cafetaria's. De stranden aan de noordkant zijn afgelegen maar worden beïnvloed door harde wind en soms zelfs grote golven. Om deze reden werden sommige plaatsen, zoals het strand van Kolymbithra, populair onder golfsurfers en worden er ook surflessen aangeboden en kan er materiaal worden gehuurd.

Agios Ioannis Porto is een van de meest populaire toeristische resorts op het eiland. Het lange strand en de mooie accommodatie trekken veel bezoekers.
Agios Sostis is een lange badplaats in de buurt van Chora. Het strand is voorzien met ligbedden en parasols.

 

Kolympithra is een pittoresk strand dat in de zomer veel bezoekers trekt. Het kristalheldere water is omgeven door prachtige vegetatie.
Agios Markos Kionia-strand
Dit is een badplaats met kristalhelder water en een lang zandstrand. Een deel van het strand is ingericht met ligbedden en parasols.

Agios Romanos is een kristalhelder en rustig strand aan de zuidkant van het eiland. Er zijn enkele mooie hotels en zomerhuizen te vinden.

Kionia is een populaire badplaats in de buurt van Chora. Het zandstrand en de rustige sfeer trekken veel bezoekers.

Panormos is een lieflijk kustplaatsje op de noordwestelijke plek van het eiland. Het heeft een zandstrand en een schilderachtige sfeer.
Agios Fokas is een langgerekt strand met zand- en kiezelstenen. Het ligt zeer dicht bij Chora, waardoor het erg populair is in de zomer.

Isternia, een klein en afgelegen strand, ligt aan de noordkant van het eiland. Eigenlijk is het een beschutte baai met rondom enkele zomerhuisjes.
Kalivia is een kleine baai aan de noordwestkant van het eiland. Het is niet georganiseerd en biedt een fijne plek om te ontspannen.

Lychnaftia is een klein, afgelegen strand aan de oostkant van Tinos. Het strand is zonder voorzieningen en de afgelegen plek is ideaal om te genieten van totale rust.
Ormos Giannaki is een grote baai uitgerust met ligbedden en parasols. Dit strand biedt een fijne plek om te ontspannen.
Pachia Ammos is een mooi strand vlakbij Agios Ioannis Poto. Het kent geen faciliteiten en biedt een rustige plek om te zwemmen.
Livada is een afgelegen strand aan de oostkant van het eiland. De wilde schoonheid van de natuur en het stromende water maken indruk op bezoekers.

 

Tinos is een unieke bestemming, met mooie, witgekalkte huizen en verbazingwekkende, diepblauwe wateren. Bovendien is Tinos een plaats van hoge religieuze betekenis onder de orthodoxe christenen.

U kunt Tinos gemakkelijk binnen 4-5 uur bereiken vanuit de haven van Piraeus of vanuit de haven van Rafina. De haven van Piraeus ligt dichter bij het stadscentrum, terwijl de haven van Rafina dichter bij de internationale luchthaven van Athene "Eleftherios Venizelos" ligt.
Tinos is ook verbonden met Andros, Mykonos en Syros.

Er is geen luchthaven op het eiland Tinos. De dichtstbijzijnde bevindt zich in Mykonos. De internationale luchthaven van Mykonos verbindt het eiland met de internationale luchthaven van Athene "Eleftherios Venizelos" en de luchthaven van Thessaloniki "Makedonia". Omdat Mykonos een populaire bestemming is onder toeristen van over de hele wereld, bedient de luchthaven ook vluchten naar o.a. Nederland en België.

U kunt Tinos gemakkelijk bereiken met de veerboot vanuit de haven van Mykonos. De route duurt 30 minuten. De internationale luchthaven van Mykonos ligt op 4 km afstand van de stad Mykonos.

De meest geschikte hotels in Tinos zijn te vinden aan de stranden aan de zuidkant van het eiland, zoals Agios Ioannis Porto, Agios Romanos, Kionia en Agios Sostis. Deze stranden bieden directe toegang tot het strand, leuke tavernes in de buurt en busverbinding naar Tinos stad. Accommodaties op Tinos vindt u vooral op de website van Booking.com.