Donoussa hoogtepunten

Donoussa is een Cycladische parel in het hart van de Egeïsche Zee! Het behoort tot de kleine Cycladen-eilandengroep naast Koufonisia, Irakia en Schinoussa. Het is misschien wel een van de kleinste Griekse eilanden, maar het heeft een prachtig natuurlijk landschap.

Nog steeds onaangetast door het massatoerisme, is Donoussa Griekenland erin geslaagd om van de radar te blijven. In Donoussa vindt u geen georganiseerde en drukke stranden, maar ongerepte paradijselijke stranden met kristalhelder water, waar u de hele dag kunt zwemmen! De stranden van Donoussa, die te voet bereikbaar zijn, zijn de ultieme plekken om te ontspannen en tot rust te komen, weg van de drukte!

Donoussa's ideale locatie tussen Naxos en Amorgos maakt het een prachtige uitvalsbasis voor eilandhoppen tussen de Cycladen-eilanden. Daarom is het een ideale bestemming voor zowel dagtochten vanaf de nabijgelegen eilanden als voor lange vakanties.

Donoussa, Griekenland, gelegen in de westelijke Egeïsche zee, tussen Naxos en Amorgos, heeft aantoonbaar een onderscheidende schoonheid. Aangezien het samen met Schinoussa, Irakleia en Koufonisia tot de hemelse Kleine Cycladen-eilandengroep behoort, kan Donoussa niet minder zijn dan een stukje hemel op aarde!

Het centrum van activiteit in Donoussa is Chora (of Stavros), het belangrijkste dorp en de haven van het eiland. Stavros heeft een levendige, maar toch ontspannen sfeer en hier vindt u de meeste tavernes, bars, restaurants, winkels en voorzieningen van het eiland,, maar ook de meeste accommodaties.

Als u de Chora verlaat ontdekt u kleine traditionele dorpjes en wilde natuurlijke landschappen.

De hoogtepunten van Donoussa zijn, zonder twijfel, de stranden! De stranden van Donoussa hebben niets te maken met hun drukke Cycladische tegenhangers. Ze zijn meestal zonder voorzieningen, afgelegen en afgelegen. Een van de best afgelegen stranden van Donoussa is het strand van Kedros, dat ook een populaire gratis kampeerplek is. De stranden van Donoussa zijn gemakkelijk bereikbaar, aangezien ze bijna allemaal te voet bereikbaar zijn.

 

Donoussa is een klein en geïsoleerd eiland van de Cycladen, tussen Naxos en Amorgos. Dit is de ideale bestemming voor rustige vakanties weg van de grote drukte. Het eiland ontvangt niet veel toeristen en heeft zijn traditionele architectuur weten te behouden. Behalve zwemmen en wandelen zijn er in Donoussa geen andere dingen te doen. Het eiland is perfect voor totale ontspanning. Het kan worden bezocht voor vakantie of als een dagtrip vanuit Naxos of Amorgos. De meest bezochte stranden in Donoussa zijn Kendros, Livadi en Fikio.

Het afgelegen eiland Donoussa in de Cycladen staat bekend om zijn kristalheldere stranden en het woeste landschap van de kusten. In feite heeft het eiland twee geïsoleerde grotten die vanuit de haven met een rondvaartboot kunnen worden bereikt. Aan de noordwestelijke kant van Donoussa ligt de Grot van de Muur. Tussen de kaap Xilobatis en Aspros Kavos ligt deze prachtige grot met stalactieten en stalagmieten.

 

Aan de oostkant van het eiland bevindt zich de Grot van Fokospilia, waarvan de naam in het Grieks 'grot van de zeehonden' betekent, omdat hier vroeger de zeehonden van Donoussa leefden. Moeilijk te voet te bereiken, deze grot is alleen toegankelijk met een van de excursieboten die je op het eiland vindt. Het staat bekend om zijn prachtige ambiance en het zuivere kristalheldere water.

De kerk van het Heilig Kruis in Donoussa: De prachtige kerk van het Heilig Kruis is te vinden in de stad Donoussa en is de beschermer van het eiland. Gebouwd in Cycladische architectuur, de overheersende kleuren van deze kerk zijn wit en blauw. Direct naast de koepel staat een klokkentoren met drie klokken.

Deze kerk werd in 1902 gebouwd om de icoon van het Heilige Kruis te huisvesten. De oude kerk van het Heilig Kruis stond dicht bij een beek en is tijdens hevige regenval in de 19e eeuw weggespoeld, samen met de icoon van het Heilig Kruis. Dit icoon werd na een paar dagen op een strand in Amorgos gevonden en teruggebracht naar Donoussa. De kerk is voornamelijk gebouwd om de icoon te huisvesten en op 14 september is er een groot religieus feest.

De kerk van de Maagd Maria en Agios Ioannis is gebouwd op een heuvel met uitzicht op het dorp Donoussa. De kerk werd gebouwd in 1892 en vanaf deze locatie heb je een mooi uitzicht op het eiland en de zonsondergang.

Op een heuvel boven het dorp Mersini staat de prachtige kerk van Agia Sofia met mooi uitzicht op de blauwe Egeïsche Zee.

De meeste stranden in Donoussa Griekenland zijn zonder voorzieningen en afgelegen. De enige georganiseerde kust met enkele toeristische voorzieningen is het strand dicht bij de haven (hoofddorp). De andere stranden van Donoussa zijn afgelegen en dus ideaal om van wat privacy te genieten. Ze zijn te voet bereikbaar, terwijl sommige hotels ook een shuttlebus hebben.

 

Kendros Beach Donoussa: Kedros is een zandstrand op ongeveer 1 km afstand van het dorp Starvos. Het is het grootste strand van Donousa en heeft turkoois groen water. Kedros is een ideale keuze voor gratis kampeerders, omdat het meestal niet druk is, omdat het eiland niet veel toeristen ontvangt.

Een belangrijke attractie bij Kendros is het wrak van een Duits schip op de zeebodem. Het schip werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden tot zinken gebracht.

U  kunt de romp op de bodem van de zee zien. Aangezien Kendros volledig vrij is van wegverkeer, kunt u genieten van een lange wandeling langs de kustlijn. Er is een bootservice om toegang te krijgen tot dit strand.

Livadi Beach: Livadi Beach is een van de langste stranden van Donousa. Het ligt naast het dorp Mersini, op ongeveer 20 minuten lopen. Het is een mooi strand met fijn wit zand en kristalhelder water. Dit is waarschijnlijk het meest populaire strand van Donousa, maar het wordt zelden te druk.

Sommige accommodaties zijn te vinden in de buurt van Livadi en in de zomer zult u daar waarschijnlijk enkele kampeerders zien. Het is bereikbaar met de auto of een kleine rondvaartboot vanuit de haven van Donoussa.

Port Beach : Het strand dichtbij de haven van Donoussa is het drukste strand van het eiland. Het is een lange, zanderige en schone kust dicht bij hotels en tavernes. De meeste toeristische voorzieningen op Donoussa zijn eigenlijk te vinden rond dit strand.

Kalotaritissa Beach: Kalotaritissa is een kleine baai aan de noordkant van het eiland Donoussa. Helemaal niet georganiseerd, Kalotaritissa is vrij moeilijk te bereiken met de auto of motor, dus u moet de boot nemen vanuit de haven van Donoussa die de rondreis over het eiland maakt om er naartoe te gaan. De natuur rond het strand is rotsachtig en kaal en te dunbevolkt.

Fikio Beach: Fikio is een kleine baai in de buurt van het dorp Mersini. Dit is een vrij afgelegen strand met schoon water en omgeven door een rotsachtig landschap. Het gebied is totaal ongeorganiseerd en perfect om te genieten van wat privacy. Om daarheen te gaan, neemt u de boot vanuit de haven van Donoussa.

Behalve zonnen de stranden, kunt u natuurlijk zwemmen en wandelen op het eiland.

Hoe bereikt u Donoussa?

Donoussa is een van de kleinste eilanden van de Cycladen. Vanwege de kleine omvang en de lange afstand van Athene, vaart de veerboot naar Donoussa 3 keer per week vanuit Piraeus, de belangrijkste haven van Athene. Er is ook dagelijks (behalve op zondag) een veerverbinding van Naxos en Amorgos naar Donoussa.

Donoussa is 3 keer per week per veerboot verbonden met de haven van Piraeus, de belangrijkste haven van Athene. Deze veerboot verbindt Donoussa ook met andere eilanden van de Cycladen, zoals Paros, Naxos, Amorgos en anderen. In de zomer zijn er ook dagelijkse veerboten van Naxos en Amorgos naar Donoussa en de andere Kleine Cycladen-eilanden. De reis van Naxos naar Donoussa duurt ongeveer 2 uur.

Er is geen luchthaven op Donoussa. De dichtstbijzijnde luchthaven is te vinden in Naxos en ontvangt dagelijkse binnenlandse vluchten vanuit Athene. De vliegtijd van Athene naar Naxos is 40 minuten. Vanuit Naxos kunnen bezoekers de veerboot nemen naar Donoussa en de andere eilanden van de Kleine Cycladen.

Op Donoussa vindt u niet erg veel accommodaties, maar de meest keuze heeft u op de website van Booking.com.