Ios hoogtepunten

Ios is een Cycladisch eiland in het hart van de Egeïsche Zee. Het is misschien populair onder de jeugd als een van de beste Griekse eilanden, dankzij het gekke nachtleven van Ios, maar de waarheid is dat Ios veel meer is dan dat! Ontdek de beste dingen om te doen in Ios, fantastische stranden, tophotels en restaurants.

Ios Griekenland, met het typische verleidelijke Cycladische landschap, is gemakkelijk bereikbaar met de veerboot, heeft kleine witgekalkte huizen, smalle geplaveide steegjes, pittoreske dorpjes op de kliffen en, natuurlijk, betoverende Ios-stranden. Overdag is het eiland Ios het absolute Cycladische paradijs. Als de zon ondergaat, komen de bars en restaurants van Ios Chora tot leven! De menigte begint zich los te maken van de schilderachtige stranden, om te verdwalen in de wilde Ios-feestscène... Tot de volgende ochtend!
Eerlijk gezegd heeft Ios twee gezichten. En ze zijn allebei spannend!

De ideale locatie in het hart van de Egeïsche zee is misschien genoeg om u te overtuigen van zijn schoonheid, maar Ios Griekenland is een zomerfavoriet om redenen die het adembenemende landschap overtreffen!

Ios is een van de meest populaire bestemmingen in Griekenland en trekt duizenden toeristen van over de hele wereld. Het eiland staat vooral bekend om het levendige nachtleven van Ios en staat bekend als een van de beste feesteilanden van Griekenland! Inderdaad, de Ios-feestscène gaat niet alleen over de epische Ios-clubs en -bars. Het is een manier van leven, zelfs voor de dagen die je op het eiland Ios doorbrengt.

 

Als je denkt dat eindeloos feesten het enige is dat je kunt doen in Ios, zit je ver van de waarheid. Verrassend genoeg is Ios Griekenland ook een geweldige bestemming om achterover te leunen en te ontspannen. Slenter door de geplaveide steegjes van Chora Ios... Ontdek de dorpjes op de kliffen... Klim naar het Odysseus Elytis-theater en bewonder het adembenemende uitzicht op het eiland en de eindeloze Egeïsche zee... Zie de zon zakken naar de horizon van de Panagia Gremiotissa-kerk... Bezoek het graf van Homerus, een van de belangrijkste historische monumenten van Ios... Ios Griekenland is een multidimensionale bestemming!

 

Wat de stranden van Ios betreft, ze behoren zonder twijfel tot de beste stranden van de Cycladen! Ga naar het Mylopotas-strand, het Gialos-strand en het Manganari-strand om de Ios-strandfeestscène te proeven. Houd je meer van rustige stranden? Agia Theodoti-strand, Koumpara-strand en Psathi-strand zullen u belonen met rust en ongerepte natuurlijke landschappen!

Ios is een populair eiland en veel watersportcentra zijn te vinden op georganiseerde stranden, zoals Mylopotas en Ormos. Deze watersportcentra hebben leuke spelletjes voor alle leeftijden, vooral voor de jeugd, aangezien Ios populair is bij jonge leeftijden.

Omdat de wind in de zomermiddagen in de Cycladen sterk is, zijn er ook enkele windsurfcentra op het eiland Ios die de benodigde uitrusting verhuren en windsurfcursussen aanbieden voor alle niveaus, zelfs voor kinderen.
Het eiland biedt ook vele wandelpaden.

Het eiland Ios Cycladen wordt vanwege het levendige nachtleven beschouwd als de koningin van de jonge toeristen. Dag en nacht wordt de hoofdstad het centrum van entertainment waar jongeren van over de hele wereld genieten van de beroemde Ios-nachten.

 

Zwemmen nabij de prachtige stranden en genieten van het levendige nachtleven de belangrijkste dingen om te doen op Ios, een eiland waar sightseeing beperkt is tot een wandeling door de pittoreske hoofdstad. Mylopotas, Gialos, Agia Theodoti en Manganari zijn de meest populaire stranden van Ios, terwijl een jeepsafari naar afgelegen stranden ook een plezierige activiteit is.

Skarkos is een nederzetting uit de vroege bronstijd gevonden in Ios. Het is de belangrijkste prehistorische archeologische vindplaats van de Cycladen, op slechts een paar kilometer van de haven van Ios en ongeveer duizend jaar ouder dan de beroemde Akrotiri van Santorini. Skarkos voorzag archeologen van belangrijke informatie en significant bewijs over hoe samenlevingen in deze periode in de Cycladen waren georganiseerd. Het werd gebouwd in een cirkelvorm en op grote hoogte zodat de bewoners de haven en de zee konden overzien.

Het dorp had een zeer goed georganiseerd stratenplan met pleinen en gebouwen van twee verdiepingen met geplaveide vloeren, omheinde patio's en verdedigingsmuren. Bij opgravingen werden stempels en gegraveerde symbolen gevonden die aantonen dat mensen ze gebruikten om hun identiteit aan te geven, evenals bewijs van een drainagesysteem en begraafplaats. Verschillende vondsten van de opgravingen zijn tegenwoordig ondergebracht in het Archeologisch Museum van Chora; aardewerk, keukengerei, gereedschap van metaal, steen en been, om er maar een paar te noemen. Verder bleek uit bevindingen dat de nederzetting waarschijnlijk commerciële transacties had met naburige eilanden zoals Milos en Santorini, maar ook met het vasteland.

Skarkos is te bezoeken en heeft twee ingangen, waarvan er één ook toegankelijk is voor mensen in een rolstoel.

 

De kerk van Panagia Gremiotissa in Ios: op de top van een heuvel boven Chora, de hoofdstad van Ios, staat een kleine kerk gewijd aan Panagia Gremiotissa, de heilige beschermer van het eiland. De naam in het Grieks betekent Maagd Maria van de steile klif, waarschijnlijk vanwege de locatie van de kerk. Met een blauwe koepel, witte muren en hoge klokkentoren onderscheidt deze kerk zich door de palmboom die er pal naast staat, daarom is hij vanuit elk deel van Chora te zien.

De kerk is gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd en viert feest op 15 augustus. Het werd gebouwd in 1797 na Christus en de locatie biedt een prachtig uitzicht op de witte huizen van de stad, de haven en de blauwe Egeïsche Zee. Drie andere kerken staan ​​op dezelfde heuvel.

 

De traditionele windmolens van Ios: als u naar de ingang van Chora, de hoofdstad van Ios, loopt, ziet u enkele zeer goed bewaard gebleven windmolens die nu worden gebruikt als huizen, omringd door prachtige, kleurrijke tuinen. De meeste windmolens zijn te vinden in de prachtige Cycladische stad Chora. Twaalf windmolens op de top van de berghelling maken de landschappelijke schoonheid compleet. Ze worden gedragen door het weer, maar ze waken nog steeds trots over het nabijgelegen kerkje van Agios Nikolaos. Vandaag zijn er in ieder geval twee van deze windmolens gerestaureerd. Vroeger werden de windmolens gebruikt om energie te produceren om granen te malen en hielpen enorm door bij te dragen aan de landbouweconomie en te voldoen aan de voedselbehoeften van het eiland. Tegenwoordig staan ​​ze als siermonumenten die bijdragen aan het landschap en getuigen van de unieke lokale architectuur. Deze charmante bouwwerken die uitkijken over de turquoise Egeïsche Zee zijn ongetwijfeld een van de mooiste plekken van het eiland.

Het Archeologisch Museum van Ios: het kleine Archeologisch Museum van Ios is gehuisvest in een prachtig neoklassiek gebouw, de Amiradakio Megaro. In hetzelfde gebouw is ook het stadhuis van Ios gehuisvest. Het museum bevat oude voorwerpen die vanaf de tweede helft van de 20e eeuw op het eiland zijn opgegraven. De meeste vondsten zijn afkomstig uit de prehistorische nederzetting Skarkos en de oude stad Ios.

De meest interessante tentoonstellingen in het Archeologisch Museum van Ios zijn onder andere kleibeeldjes uit de eerste Cycladische periode, inscripties uit de klassieke, Hellenistische en Romeinse tijd, marmeren staten, prehistorische gereedschappen en grafzuilen. In de tuin zijn er marmeren architecturale delen, voetstukken van standbeelden en sarcofagen.

 

Het graf van Homerus in Ios: Homerus was een van de grootste dichters in de oude Griekse historicus die heldendichten schreef zoals Odyssee en Ilias. Volgens de legende was het op het eiland Ios waar Homerus zijn laatste adem uitblies en nu ligt hij begraven in zijn graf in Plakoto, in het noordelijkste deel van het eiland op een heuvel. Sommigen zeggen dat zijn moeder, Clymene, uit Ios kwam en dat dat de reden is waarom Homerus ervoor koos om zijn laatste dagen daar door te brengen. Sommigen zeggen dat hij stierf aan een ziekte die zich ontwikkelde nadat hij was gevallen, anderen dat Homerus een raadsel van de lokale bevolking niet kon oplossen en dat ze hem daarom moesten doden. Homerus stierf vermoedelijk ergens tussen 1100 en 900 voor Christus. Zijn tombe werd vermoedelijk ontdekt door Pasch Van Krienen, een vertegenwoordiger van de regering tijdens de Russische Marine brigade.

Om bij het graf te komen, kunt u ofwel een motor of een auto nemen vanuit de haven of vanuit Chora en je een weg banen naar Pano Kambos, een uiterst vruchtbare vallei vol wijngaarden en olijfbomen en vervolgens naar Koulida. Vanaf daar, als u de asfaltweg verlaat en het pad naar links neemt, bent u op weg naar het strand van Plakoto. Slechts een paar meter verderop is het pad dat u naar de oude ruïnes van graven zal leiden die uit de Hellenistische periode stammen, waarvan er één vermoedelijk die van Homerus is.

De eilandbewoners hadden weinig bewijs om te bewijzen dat Homerus daar echt begraven was totdat een 17e-eeuwse archeoloog enkele graven in dezelfde regio vond en verklaarde dat een van hen een inscriptie had die het als het graf van Homerus identificeerde. Daarnaast waren er munten en teksten van oude historici Stravon, Pausanias en Herodotus om te bewijzen dat Homerus hier inderdaad begraven lag.

Sindsdien is het graf een belangrijke toeristische attractie voor Ios geworden. Het gebied heeft ook allerlei elegante, gebeeldhouwde en gegraveerde grafstenen. Zelfs dan hebben sommigen hun twijfels of dit echt het graf van Homerus is, omdat hier geen concreet bewijs voor is.

Zelfs als Homerus daar niet echt begraven ligt, is de reis zeker geen verspilling. Het landschap rond het graf is zo mooi dat je even de tijd moet nemen om het te waarderen. Na een bezoek aan het graf kunt u ook luieren op het strand van Plakoto, naar de baai van Agia Theodoti rijden of de bewonderenswaardige 16e-eeuwse kerk van Agia Theodoti bezoeken, de oudste van het eiland.

Ios Venetiaans kasteel: Paleokastro (letterlijk oud kasteel) ligt in het oostelijke deel van het eiland Ios op de top van de hoogste heuvel van het eiland. Als je de weg terug neemt van Pyrgos, kom je uit op de prachtige, kronkelende, geplaveide weg naar Paleokastro. Wat eruitziet als een landschappelijk gezegende plek, was vroeger een versterkt gebied en werd oorspronkelijk gebouwd om de lokale bevolking te beschermen tegen frequente aanvallen van piraten.

Het gebied is nu volledig geïsoleerd, maar door de ruïnes kunnen we een glimp opvangen van hoe het leven in de middeleeuwen eruit zou kunnen zien. Een van de ruïnes die je kunt zien, is die van een Venetiaans kasteel uit de 10e eeuw. Het is gemaakt van marmer en omringt een prachtige Byzantijnse kapel. Het is ongeveer 15 minuten lopen van Psathi. Een deel ervan is al van de kliffen in zee gevallen, maar er zijn nog een paar muren over.

De stenen vuurtoren van Ios kijkt uit over het diepblauwe water van de zee en staat op de top van een indrukwekkende rots voor de ingang van de haven van het eiland. Het gebouw is gerenoveerd en de enige manier om de afgelegen vuurtoren te bezoeken is te voet, via een onverharde weg die begint bij Koumpara. Het uitzicht op het wilde landschap vanaf daar is werkelijk betoverend en zeker de moeite waard!

 

De kathedraal van Ios, gelegen in het centrum van Chora, is een imposante witgekalkte kerk met blauwe koepels in overeenstemming met de normen van de traditionele Cycladische architectuur. Het interieur is prachtig en bevat verschillende heilige iconen.

Agia Aikaterini deze kerk staat in Chora en is gebouwd op de overblijfselen van de oude tempel van Pythische Apollo, zoals archeologen geloven. Agia Ekaterini is een witgekalkte kerk met een strak en elegant interieur.

Odysseas Elytis Theater in Ios: Odysseas Elytis was een beroemde Griekse Nobelistische dichter die moderne poëzie schreef. Het Odysseas Elytis Amfitheater is vernoemd naar de dichter zelf en bevindt zich op de top van de heuvel van Chora in Ios achter de witgekalkte windmolens die daar staan.

Hoewel het amfitheater is gemaakt van marmer in de oude Griekse stijl, werd het relatief recent gebouwd in vergelijking met andere architectonische wonderen van Ios. Het is een kolossale structuur en biedt plaats aan maximaal 1100 mensen tegelijk. Elk jaar worden hier de meeste culturele evenementen van het eiland gehouden, terwijl de grootste vieringen die van het Homeria-festival zijn ter nagedachtenis aan Homerus, een van de grootste dichters aller tijden.

De evenementen worden georganiseerd door de gemeente Ios. Tijdens de zomer vinden er in dit theater muziekconcerten, toneelstukken en andere uitvoeringen plaats. Dit openluchttheater was eigenlijk een van de favoriete plekken van Odysseus zelf. Het is gebouwd op de top van de heuvel, omringd door adembenemende bezienswaardigheden van Ios. Of je nu van een voorstelling houdt of niet, je moet er zeker een keer heen.

 

Ios is ongetwijfeld een van de beste eilanden voor entertainment. Ios staat bekend om zijn wilde en hectische nachtleven en heeft een groot aantal spannende bars met een andere stijl, sommige funky, lounge en sommige zeer levendig. De bars in Ios worden vooral bezocht door jonge mensen en bieden een vriendelijke en levendige sfeer om te genieten van een onvergetelijk avondje uit. De muziek die in de bars wordt gespeeld varieert van jazz tot populair en R&B, Grieks en buitenlands.

De meest populaire uitgaansplek met tal van bestemmingen om te feesten, dansen of gewoon te genieten van een drankje in de avond is Chora, de hoofdstad van het eiland. Veel plezier in een van de Ios-bars op het centrale plein van Chora, verdwaal tussen de vrolijke menigte en voel de heerlijke sfeer van de stad. Enkele van de beste Ios-bars, zowel lounge als party, zijn te vinden in Chora, zoals Slammers, Ios Blue, Coo bar, Astra Cocktail bar en vele anderen. Ook in andere Ios-dorpen, zoals Ormos en Mylopotas, bevinden zich spannende strandbars, die unieke cocktails en gekke feesten aanbieden.

In de afgelopen jaren is Ios uitgegroeid tot een van de meest geprefereerde bestemmingen rond de Cycladen! 

Hoe komt u van Athene naar Ios?
Er is geen luchthaven op het eiland Ios. De meest populaire manier om van Athene naar Ios te komen is per veerboot. Als alternatief kunt u naar de dichtstbijzijnde luchthaven (Santorini) vliegen en vanaf daar een veerboot naar Ios nemen. Er gaat dagelijks een boot van Santorini naar Ios.

Hoe komt u naar Ios vanuit Santorini, Mykonos, Kreta, Naxos en andere eilanden?
De enige manier om vanaf deze eilanden van de Egeïsche zee naar Ios te komen, is met een veerboot. Er zijn geen vliegverbindingen tussen de eilanden.

Ios is gemakkelijk bereikbaar met de veerboot vanuit de haven van Piraeus in Athene en vanaf enkele eilanden van de Cycladen, zoals Santorini, Sifnos, Paros en Milos. In de zomer zijn er enkele extra routes die de haven van Ios verbinden met de haven van Heraklion op Kreta en met de haven van Rafina in Athene, die relatief dicht bij de internationale luchthaven van Athene "Eleftherios Venizelos" ligt.

Er is geen luchthaven op het eiland Ios. De dichtstbijzijnde is gespot op Santorini. Santorini International Airport (JTR), ook bekend als Thira Airport, bedient binnenlandse vluchten tussen Athene en Santorini, maar is ook verbonden met vele internationale luchthavens in heel Europa. Meer specifiek zijn er directe vluchten naar Santorini vanuit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Duitsland, Nederland, Italië en andere landen.
De luchthaven ligt aan de noordkant van het dorp Kamari, in de buurt van de dorpen Monolithos, Perivolia en Exo Gonia. Vanaf dit punt kunt u de haven van Santorini bereiken met de openbare bus of met de taxi, zodat u de veerboot naar Ios kunt nemen.

 

We raden u aan om snel op zoek te gaan naar een hotel in Ios in de regio's Chora, Ornos (de belangrijkste haven) en het strand van Milopotas, waar veel accommodaties zijn gelegen.

Kijk op de website van Booking.com, hier vindt u de beste accommodatie als u op zoek bent naar luxe, budget of near the beach hotel opties en boek uw hotel voor uw vakantie op Ios!