Spetses hoogtepunten

Op slechts twee uur varen met de veerboot van Athene, is het eiland Spetses een van de populaire Griekse eilanden, niet alleen voor de Grieken die snakken naar een weekendje weg, maar ook voor internationale reizigers! Spetses heeft een aantoonbaar elegante sfeer, vooral dankzij de Venetiaanse herenhuizen van de stad, die voor een vintage uitstraling zorgen.

Spetses stad, de pittoreske hoofdstad van het eiland, is perfect voor eindeloze wandelingen, terwijl er heerlijk gezwommen kan worden op de afgelegen Spetses-stranden. Een selectie van jachthavens, boetiekhotels en verfijnde restaurants completeren de unieke sfeer van Spetses.

Over het algemeen is Spetses Griekenland een ideale bestemming voor diegenen die willen ontspannen en relatief dichtbij de Griekse hoofdstad willen ontspannen.

 

Spetses is een eiland met een lange geschiedenis en maritieme traditie. Tegenwoordig heeft het zijn kosmopolitische karakter ontwikkeld en trekt het elke zomer veel bezoekers. Vanwege de korte afstand tot Athene is Spetses een populaire weekendbestemming in de zomer. De meest interessante bezienswaardigheid in Spetses is het Museum van Bouboulina, dat eigenlijk de thuisbasis is van de legendarische heldin van de Griekse Revolutie afkomstig uit Spetses. De grote stad is een leuke plek om rond te slenteren, vooral de strandpromenade die begint bij de Anargyrios School, door de haven van Dapia loopt en doorloopt naar de oude haven.

De oude haven van Spetses, Baltiza genaamd, ligt op anderhalve kilometer afstand van de nieuwe haven, bekend als Dapia. Het was een belangrijk scheepsbouwcentrum in de 18e en 19e eeuw.

De vuurtoren bevindt zich aan de rechterkant van de oude haven en het is een van de oudste vuurtorens die ooit in Griekenland heeft gewerkt.

 

Spetses-museum
Hatziyiannis Mexis herenhuis op Spetses: het herenhuis van Mexi is gelegen in Spetses, het zuidelijke eiland van de Saronische Golf. Het is een prachtig 200 jaar oud gebouw met een hoog plafond. Het Archontiko (herenhuis) van Hatzigiannis Mexis, gebouwd in 1795-1798, behoorde vroeger toe aan de eerste gouverneur van het eiland. Als u door de oude, traditionele villa loopt, omhult u een gevoel voor geschiedenis en wordt u teruggevoerd in de tijd naar de Griekse revolutie van 1821, waarin dit huis een centrum van activiteit was.

In het gebouw zijn de traditionele kostuums, wapens (geweren en munitie) en huishoudelijke voorwerpen te zien. Het herbergt nu Spetses Museum. De buste van Mexi door de beeldhouwer Byron Kesse wordt prominent in het museum tentoongesteld.

In het museum worden relikwieën en archeologische vondsten van het eiland met zijn 4000 jaar oude geschiedenis bewaard voor het nageslacht. De tentoongestelde voorwerpen omvatten aardewerk uit de vroege Helladische periode tot de 18e-eeuwse keramiek uit Oost en West, meegebracht door de handelaren of reizigers van het eiland, sculpturen en grafstenen uit de Romeinse periode, Russische en post-Byzantijnse iconen en belangrijke artefacten die verband houden met de oorlog van Onafhankelijkheid in 1821, waaronder wapens, de vlag van de revolutie, kerkelijke voorwerpen, een verzameling lokale kostuums, botten van Bouboulina, historische manuscripten en foto's van de Griekse vrijheidsstrijders.

Gelegen in het centrum van het stadsplein en in het noordwesten is de klokkentoren te zien. Vanaf hier volgen we de Mansion of Mexi, een prachtig museum, een beetje van de hoofdweg af. Bezoekers van het museum kunnen ook genieten van de tentoonstelling van het Myceense scheepswrak Iria.

Bouboulina-museum
Dit privémuseum is gehuisvest in het huis van Bouboulina en toont een verzameling persoonlijke voorwerpen en huisraad van de heldin. Dit traditionele herenhuis in Spetses is echt interessant om te bezoeken vanwege zijn collectie, maar ook vanwege het verbazingwekkende met hout gesneden Florentijnse plafond in de hoofdsalon. Lascarina Bouboulina is een van de weinige vrouwelijke helden van de Griekse Revolutie en de machtigste en meest gezaghebbende vrouw in de Griekse geschiedenis. Ze werd geboren in 1771, verloor haar twee echtgenoten door aanvallen van piraten en gebruikte het fortuin en de schepen om te vechten voor onafhankelijkheid.

 

Anargyrios-school
De Anargyrios en Korgialeneios School op Spetses werd in 1927 gefinancierd en is vernoemd naar de weldoeners Sotirios Anargyrios en Marinos Korgialeneios. Toen de school oorspronkelijk werd geopend, had het slechts 4 studenten, maar tegen de tijd dat het instituut in 1983 werd gesloten, had het veel afgestudeerden die in Griekenland en in het buitenland op belangrijke posten werkten. Merk op dat de school alleen mannelijke studenten had.

Kerk van Agios Nikolaos
Dit is de beroemdste kerk in Spetses. Het bevindt zich op een schilderachtige locatie op korte loopafstand van Dapia, de haven van Spetses. Het onderscheidt zich door de hoge klokkentoren, gemaakt van Tinian-marmer.

 

 

De indrukwekkende Grot van Bekiris: dit is een van de mooiste en moeilijkst bereikbare plekken op het eiland Spetses. De grot van Bekiris wordt de grot van filmmakers en geliefden genoemd, omdat het bezoekers fascineert met de schoonheid van het interieur. Gelegen dicht bij het strand van Agioi Anargyri, aan de westelijke kant van het eiland, kunt u de grot bereiken via een wandelpad door een dennenbos of per boot. Omdat de ingang van de grot echter erg laag is, moet je zwemmen om erin te komen.

Het interieur van de grot is geweldig, met blauwgroen water en een klein zandstrand aan de ene kant. Stalactieten en stalagmieten vormen vreemde vormen en creëren een romantische omgeving, ideaal voor koppels. In deze grot werd in 1965 zelfs een romantische scène uit de Griekse film Tzeni Tzeni opgenomen.

Er zijn twee verhalen die vertellen hoe deze grot zijn naam kreeg. Het eerste verhaal heeft betrekking op een man genaamd Bekiris die daar enkele eeuwen geleden woonde, helemaal alleen, en elke dag kwam er een zeehond om hem vis te eten te brengen. Een ander verhaal, geloofwaardiger, is dat veel mensen uit Spetses in 1770 onderdak hadden gevonden in deze grot toen de Turken het eiland plunderden. Helaas verraadde een man genaamd Bekiris hen en alle mensen werden afgeslacht.

De kerk van Panagia Armata (Maagd van de Armata, wat Gewapende Maagd betekent in het Grieks) is een wit met gele kapel op een heuvel boven de oude haven van Spetses. Deze mooie kerk werd tussen 1824 en 1830 gebouwd door de Spetsiote-kapitein Ioannis Koutsis, om de nederlaag van de Ottomaanse vloot tijdens de zeeslag op 8 september 1822 te herdenken en te eren.

De kerk is gewijd aan de Maagd Maria omdat deze overwinning werd beschouwd als een wonder van Panagia op de naam van haar verjaardag. Elk jaar in september, tijdens het festival van Armata, wordt daar een heilige mis opgedragen en worden bij de monumenten buiten de kerk guirlandes aangeboden. Vanuit deze kapel kunnen bezoekers genieten van een prachtig uitzicht over de haven en de stad Spetses. Dit is een van de beste plekken om van de zonsondergang te genieten.

De kleine kapel van Agia Paraskevi ligt direct aan het gelijknamige strand. Het heeft een traditionele stijl en gaat alleen open op de naamdag, 26 juli.

Klooster van Agioi Pantes
Dit klooster werd gesticht in het begin van de 19e eeuw. Het ligt op de top van een heuvel en biedt een geweldig uitzicht over de stad en de zee. Op de begraafplaats voor het klooster bevinden zich de graven van enkele zeer belangrijke lokale figuren.

Omdat het eiland klein en rustig is, zijn de activiteiten in Spetses beperkt. Er zijn geen georganiseerde dingen te doen in Spetses. Het eiland is ideaal voor totale ontspanning op het strand of op het platteland. Zwemmen voor de heerlijk afgelegen stranden van Spetses is een genot. Geniet van een dag onder de hete zon en lunch 's middags in de tavernes aan zee. Geniet 's avonds van een drankje in een lounge café-bar onder de sterrenhemel.

 

Een andere leuke activiteit op het eiland Spetses is wandelen. Veel oude wandelpaden doorkruisen het eiland en leiden naar kleine kapelletjes, kleine nederzettingen, afgelegen stranden en heuveltoppen met een adembenemend uitzicht op de zee. Wandelen kunt u  het beste in de herfst en lente als het weer niet zo heet is. In de zomer kan lang wandelen erg zwaar worden.

Afgezien van het belangrijkste strand in de stad, zijn er veel georganiseerde stranden in Spetses om te zwemmen en te genieten van een dag in de zon. Vervoer naar deze Spetses-stranden is gemakkelijk per bus of per boot vanuit Dapia, de nieuwe haven van het eiland. Alle stranden van Spetses bieden pittoreske plekjes en een ontspannen familiale sfeer. Hieronder vind je een lijst met de beste stranden op het eiland Spetses.

Agia Paraskevi Beach Spetses: Het prachtige zandstrand van Agia Paraskevi ligt in een beschutte baai aan de westkust van Spetses, 12 kilometer van Dapia. Het strand ligt in de schaduw van een dicht dennenbos en biedt watersportfaciliteiten en een snackbar. Het strand van Agia Paraskevi dankt zijn naam aan de kubusvormige kapel die een paar meter landinwaarts vanaf de rand staat. Deze mooie, maar vrij drukke plaats kunt u via de weg of met een taxiboot bereiken.

Agia Marina Strand Spetses: Het strand van Agia Marina ligt op slechts een paar kilometer afstand van Chora, ook wel bekend als Dapia. Het is het populairste strand van Spetses. Vlakbij, op een mooie plek vol palmbomen, dennen en cipressen, staat een kleine kapel in roze en witte kleuren, gewijd aan Santa Marina (Agia Marina in het Grieks).

Het strand biedt een prachtig landschap. Het heeft een aantal zand- en een aantal kiezelstenen. Bovendien is er een breed scala aan watersporten voor de avonturiers, evenals parasols, ligstoelen, een strandbar en verschillende leuke tavernes voor enkele ontspannende momenten en heerlijk eten.

Agia Marina is te bereiken per taxiboot, te voet of met de lokale bus. Tijdens het hoogseizoen is dit strand behoorlijk druk. Het is ook vermeldenswaard dat in deze regio opgravingen interessante vondsten aan het licht hebben gebracht die dateren uit de vroege bronstijd. Kleivaten, beeldjes en ruïnes van een versterkte muur zijn slechts enkele voorbeelden van deze ontdekkingen.

Agioi Anargiri Beach Spetses: Agioi Anargiroi, gelegen aan de zuidwestkust van Spetses, op 12 km van Dapia, is een van de grootste en meest ontwikkelde stranden van het eiland. Het ligt in een mooie baai en is een zand- en kiezelstrand met diep water, ideaal voor watersporten. In de omgeving, iets landinwaarts van het strand, zijn verschillende fijne tavernes te vinden. Het strand van Agioi Anargiri is te bereiken met de lokale bus of taxiboot.

Kaiki Beach Spetses: Dit is een van de meest populaire stranden in de buurt van de stad Spetses. Kaiki staat ook bekend als het College-strand omdat het recht tegenover het Anargyrios College ligt, waar momenteel de toeristische afdeling van het Technologisch Instituut van Piraeus is gevestigd. Met schoon water en een prachtige natuurlijke omgeving is dit strand gemakkelijk te voet bereikbaar in ongeveer 20 minuten van Dapia.

Langs het strand zijn er enkele ligbedden en parasols te huur, enkele watersporten en een levendige bar die in de zomer werkt. Aan de tegenovergestelde kusten van Kaiki zie je de kustlijn van Porto Heli in de Peloponnesos. In de buurt zijn er enige studio's te huur en vistavernes.

Stadsstrand (Agios Mamas) Spetses: dit strand maakt deel uit van de stad zelf, aangezien het in het midden ligt. De weg rechts van Dapia, het centrale deel van de hoofdstad, leidt naar dit strand. Er zijn veel accommodaties die duidelijk gemak bieden aan hun bezoekers. Het strand ligt dicht bij de kerk van Agios Mammas, waar het ook bekend om staat. Het heeft wat zand, maar het is meestal kiezel, en het blauwe water is ondiep en laat je goed zwemmen.

Dit strand wordt in de zomer meestal erg druk, hoewel dit ook te wijten is aan zijn kleine formaat. Bovendien, als we rekening houden met de locatie, is het geen wonder dat het op veel voorzieningen rekent, zoals nabijgelegen tavernes en bars met snacks en drankjes.

De belangrijkste kenmerken van het strand van Agios Mamas zijn de gemakkelijke toegang en de nabijheid van vele accommodaties, evenals de vele faciliteiten en goede verbindingen met andere locaties op het eiland. Of je nu van grote drukte houdt of niet, je zult zeker op een bepaald moment van je vakantie op dit strand belanden.

Xilokeriza Beach Spetses: De prachtige baai van Xilokeriza ligt aan de zuidoostkust van Spetses, op 8 kilometer van Dapia. Er leidt een onverharde weg naar toe, maar taxiboten verbinden het ook met Spetses stad. Het is een van de minder ontwikkelde stranden van het eiland en biedt zand en kiezelstenen, mooi water en een kleine taverne.

 

Reis naar het eiland Spetses, Griekenland: Spetses is absoluut een van de meest elegante en kosmopolitische bestemmingen in Griekenland. Op deze pagina leest u op welke manieren u dit prachtige eiland kunt bereiken!

Er is een regelmatige veerverbinding tussen Spetses en Athene. Veerboten vertrekken dagelijks vanuit de haven van Piraeus, bijna 5 keer per dag. De reis duurt ongeveer 2 uur en de route wordt uitgevoerd door een hogesnelheidsveerboot.
Spetses is ook per veerboot verbonden met Poros, Hydra en met enkele locaties aan de oostkust van de Peloponnesos, zoals Ermioni en Porto Heli.

Er is geen luchthaven in Spetses. De dichtstbijzijnde is de internationale luchthaven van Athene "Eleftherios Venizelos", die het hele jaar door zowel binnenlandse als internationale vluchten ontvangt.Vanuit amsterdam kunt u met Aegean Airlines vliegen naar Athene. Bij uw aankomst op de luchthaven van Athene moet u de haven van Piraeus bereiken en aan boord gaan van de veerboot naar Spetses.

De meest geschikte plek om te verblijven in Spetses is een hotel in het stadscentrum. Deze locatie maakt het gemakkelijk om de stad te verkennen, die het centrum van activiteiten op het eiland vormt, en ook om het openbaar vervoer naar de stranden te nemen. Spetses-hotels variëren in type, van boetiekhotels met luxe faciliteiten tot traditionele studio's. Houd er rekening mee dat de stranden in Spetses bereikbaar zijn per bus, boot of te voet, autoverhuur is niet toegestaan, behalve fietsverhuur. Op de website van Booking.com vindt u accommodaties in diverse prijsklassen.