Salamina eiland nabij Piraeus

Salamina is geen typisch Grieks eiland, aangezien de helft ervan grenst aan het grootste industriegebied van Griekenland. Maar in Griekenland vindt u altijd een klein stukje paradijs, zelfs in het slechtste gebied.  Salamina is verre van slecht. Salamina is anders. Salamina is uniek. Salamina is grotendeels prachtig.

 

Het is moeilijk om Salamina te zien als een normaal Grieks eiland. Allereerst ligt het zo dicht bij Piraeus dat het bijna een buitenwijk van de havenstad lijkt te zijn. Maar het is een groot eiland en veel ervan lijkt meer op Aegina dan op Pireaus. De 15 minuten durende tocht met de veerboot begint in Perama, een stad met scheepswerven en olieopslagfaciliteiten met arbeiders- en middenklasse woonwijken, eengezinswoningen en moderne appartementsgebouwen met uitzicht op de zee. De kust van Salamina die uitkijkt op Perama is niet veel anders.

Het eilandje Agios Georgios, het eerste deel van Salamina dat u bereikt, is verbonden door een lange verhoogde weg en beschermt de haven, die als een busstation is voor een hele vloot veerboten die continu heen en weer gaan, er vertrekt om de paar minuten een veerboot.

Aan de noordkant van de haven ligt de marinebasis van Salamis en als u zich iets van de geschiedenis herinnert, weet u hoe belangrijk de marine voor Griekenland is. Want het was in Salamis dat de Griekse marine onder bevel van Themistocoles Xerxes en de Perzische marine versloeg en niet alleen Griekenland redde, maar ook de westerse beschaving.

Het was de slag bij Salamis die het begin markeerde van het einde van de Perzische macht in de Middellandse Zee en ook de opkomst van de Grieken. Het was een van de belangrijkste veldslagen in de menselijke geschiedenis en als de Grieken hadden verloren, was het mogelijk dat de Perzen de landen in het westen zouden zijn blijven veroveren en dat we vandaag in een heel andere wereld zouden leven.

Alleen al daarom verdient Salamina een bezoek om onze dankbaarheid te tonen. Maar degenen die een bezoek brengen, zullen misschien verbaasd zijn dat er meer is dan het oude verleden, hoe belangrijk het ook was, om een ​​reis naar Salamina de moeite waard te maken.

 

Aankomst in Paloukia

Umoet een eiland nooit beoordelen op uw eerste indruk. Maar als u op eigen gelegenheid met het openbaar vervoer naar Salamina bent gekomen en met de veerboot in Paloukia bent geland, hebt u misschien geen tweede indruk. U zou een kijkje kunnen nemen en met de volgende boot vertrekken, zonder te beseffen dat deze onaantrekkelijke haven slechts de toegangspoort is en niet kenmerkend voor het hele eiland. Dus wat u ook van Paloukia denkt, u kunt het niet beoordelen zoals u zou doen in een idyllisch haventje op een ander Egeïsch eiland. U wilt bijvoorbeeld weten dat de naam Paloukia historisch afkomstig is van de vele stokken (παλούκια) in de zee die werden gebruikt als aanlegsteiger voor boten, en dat het tegenwoordig een van de drukste havens in Europa is met meer dan 7 miljoen passagiers per jaar!.

 

U moet met een auto komen. Salamina is een groot eiland, het grootste van de Saronische eilanden, en zoals ik u heb geprobeerd duidelijk te maken is de haven van Paloukia de minst leuke plaats. Het is een mix van eengezinswoningen en kleine appartementsgebouwen, een paar coffeeshops, een paar Ouzeries, fastfoodrestaurants en heel veel parkeerplaatsen voor de veerboten, waarvan er veel zijn omdat ze om de paar minuten komen en gaan. Paloukia is niet het soort plaats waar u aankomt en u wilt verkennen of  wilt vestigen. Maar als u links van de veerboot afslaat en de havenweg naar Leoforos Salaminos volgt, komt u relatief gemakkelijk uit deze stad en vindt u zichzelf na ongeveer 10 minuten aan de waterkant van de stad.

Salamina, de echte hoofdstad van het eiland. Paloukia en Salamina zijn eigenlijk als één grote stad, hoewel ze aan weerszijden van het eiland liggen, op het smalste deel, en de bijnaam van de stad, en ook de bijnaam van het eiland, is Koulouri, die koekjes die eruitzien als een uitgemergelde donut die worden verkocht in de straten van Athene. Het ziet er wel uit als een koulouri, maar dan wel een die niet goed in elkaar zat en uit elkaar valt of waar iemand een hap uit heeft genomen. De stad Salamina zal je net zo min het gevoel geven dat je in de Cycladen bent als de haven.

 

Noord Salamina

Als u de Akti Kariaskakis langs de kust volgt, is er een soort promenade en enkele cafés aan zee en de beroemde Ouzeri o Kakias waar mensen tot aan Athene komen om te eten. Als u doorgaat op de Ag Nikolao wordt het mooier en minder stadsachtig met meer cafés, restaurants, parken met schaduwbomen en stranden. Ga verder over de Odos Resti naar de stad Resti en de stranden zijn beter, er zijn minder huizen en er is zelfs een heel mooie taverne aan zee genaamd To Pyrofani. Na een paar kilometer is het landschap zodanig dat u overal in Attica, Evia of zelfs op de Peloponnesos kunt zijn. Er zijn huizen en villa's in kleine dennenbossen die afdalen naar de zee en als je een van de kleine straatjes afdaalt die de kustweg met de baai verbinden, vind je waarschijnlijk een mooi strand met wat schaduw.

 

Uiteindelijk komt u bij het strand van Iliakti/Tourkolimano, waar u eindelijk denkt dat u op de Griekse eilanden bent en eigenlijk ergens bent waar u het niet erg vindt om een ​​tijdje te blijven, in ieder geval om te zwemmen en mogelijk ook om te lunchen. Er is een snackbar en strandbedden en parasols op het zand-/grindstrand dat over het algemeen schoon is, beschut tegen de wind en vrij van zee-egels, wat een probleem is op sommige stranden en een specialiteit in sommige restaurants. Een paar stappen verder is Mikri Iliakti, een klein beschut strand met een cantina-café en een schone zee zoals u die vindt op eilanden verder van Athene. Maar op dit punt bent u helemaal aan de andere kant van het eiland, ongeveer zo ver als u kunt van Athene, op de zuidwestelijke punt van Salamina.

 

Als je naar het noorden gaat, kom je bij de stad Agios Giorgos Stenou met een lang strand dat uitkijkt op de zonsondergang. Er zijn hier een paar vistavernes, H Sofoula en Andreas o Psaras, beide op ideale locaties om de zonsondergang te zien, waarbij de laatste de meest gunstige recensies krijgt van de Grieken die hier hebben gegeten. Toch zal ik het onderwerp ter sprake brengen dat veel mensen ervan weerhoudt Salamis te beschouwen als een plek om te gaan zwemmen.

Dit deel van het eiland en vooral de stranden van Psili Ammos, Vasilika en Limanaki liggen in een grote bijna omheinde baai die bijna een meer is, tegenover wat ooit het meest geïndustrialiseerde gebied van Griekenland was, met olieraffinaderijen, aardgasfabrieken, scheepswerven en enkele honderden vervallen en gezonken schepen (samen met de Perzische vloot). De tijden zijn veranderd en er zijn nu wetten die voorkomen dat mensen industrieel afval en andere ongewenste stoffen in zee dumpen. Sinds de jaren tachtig zijn veel van de bedrijven die de Golf van Elefsina vervuilen, vertrokken of failliet gegaan. Sindsdien toonde de monitoring van sporenmetalen in de golf, die bijna 40 jaar duurde, een grote afname van zware metalen. Dus is het nu veilig om hier te zwemmen? Waarschijnlijk. Alsof het veilig is om tonijn te eten. Zolang je het niet elke dag doet, ga je niet dood aan kwikvergiftiging. En naarmate de tijd verstrijkt, wordt de zee schoner en schoner en wie weet? Misschien worden dit in de nabije toekomst Blauwe Vlag-stranden.

Dus hoewel ik misschien overtuigd ben om te eten in een vistaverna in een mooie omgeving, zelfs tonijn, weet ik niet of ik hier dagelijks zou zwemmen. Mensen doen dat, vooral degenen die hier wonen, en het zal je waarschijnlijk niet doden om in een zee te springen die er zo uitnodigend uitziet. Maar als u alleen voor een dag op bezoek bent, waarom zou u zich dan druk maken als u 15 minuten kunt rijden en ergens schoner kunt zwemmen in de open zee aan de zuidkant van het eiland? Dat gezegd hebbende, Vasilika is een heel mooi strand en naarmate Griekenland meer zijn omgeving gaat beschermen en de lokale bevolking meer trots en voorzichtiger begint te worden, is er geen reden om niet te stoppen om te zwemmen en iets te eten in dit deel van Salamina.

Psili Ammos is een lang ondiep strand dat perfect is voor gezinnen met kleine kinderen. Samen met Ble Limonaki is het hele gebied zeer schilderachtig, romantisch 's nachts met de zonsondergang.

Het klooster van Agia Faneromeni werd gebouwd in de 17e eeuw op de plek waar Saint Laurentios een icoon van de Maagd Maria vond. Gelegen aan de overkant van de zee, net ten westen van Psili Ammos in een prachtig dennenbos, is het een prachtig klooster dat zijn panigiri op 23 augustus viert met een driedaags festival dat een van de grote evenementen van het eiland. Het klooster krijgt ook bezoekers uit heel Griekenland voor dit evenement en om de 18e-eeuwse fresco's in de kerk te zien. Het is een werkend klooster, dus veel woonruimtes zijn verboden terrein, maar het is nog steeds een bezoek waard.

Gunstig gelegen in de buurt is het huis van Aggelos Sikelianos, een van de beroemdste dichters van Griekenland die werd genomineerd voor de Nobelprijs voor literatuur. Het huis is niet echt een museum, of als het dat wel is, is het niet open genoeg voor mensen om te weten dat het een museum is.

 

Salamina Stad en de baai

De grote baai van Salamina is als een gigantische driehoek met twee uiteinden open naar de zee en het is de haven van de stad. Het is een arbeidersstad, niet gemaakt voor toeristen, hoewel zeilboten en jachten er wel aandoen. De meeste cafés en restaurants liggen aan de noordkant van de baai op Akti Kariaskakis die de zee volgt. Naast de eerder genoemde en sterk aanbevolen Ouzeri o Kakias, vlak bij de vismarkt, waar u uw mezedopouleion wilt hebben, zijn er verschillende andere restaurants in de buurt, waaronder Porto Leone Ouzeri, direct aan zee, H Skala h Megali, (H Ble Karekles) dicht bij de andere twee, een andere populaire ouzeri / vistaverne en verder op de weg, misschien een kilometer verderop, is de eenvoudige Karnagio Psaro Taverna aan de kust.

 

Net achter deze restaurants in de haven ligt het Archeologisch Museum van Salamina op Lempesi 42. Het is een klein museum, maar het staat vol met oude beelden, aardewerk en andere voorwerpen die op het eiland zijn gevonden met beschrijvingen en historische informatie in het Grieks en Engels. Het is eigenlijk een van de betere kleine musea in Griekenland met veel belangrijke vondsten, gevestigd in een prachtig oud neoklassiek gebouw dat vroeger de plaatselijke school was. Het Museum voor Folklore Kunst en Cultuur bevindt zich in het stadhuis op Konstantinos Karamanlis 1 en bevat lokale kostuums, historische foto's, schilderijen, religieuze voorwerpen, weefgetouwen, keukengerei en andere voorwerpen die mensen de afgelopen honderden jaren op het eiland hebben gebruikt.

Aiantio Beach is een ander mooi gebied dat u doet denken aan de eilanden verder weg, met schone zee, schaduwbomen en sommige delen met parasols en strandbedden, evenals cafés, restaurants en hotels, appartementen en villa's. Erg druk in de zomer en er zijn watersporten, met name windsurfen, en zelfs verschillende vakantiehotels. Als u de kust volgt, kunt u plekken vinden om te zwemmen die niet overvol zijn met mensen en als u hier na een lange winter uit Athene komt, zult u het gevoel hebben dat u terug bent in het paradijs. Als u hier als toerist voor een dagje uit komt, zou u zelfs tegen uzelf kunnen zeggen dat u het niet erg zou vinden om hier in de zomer een week door te brengen. Het zijn niet de Cycladen maar het voelt zeker als een Grieks eiland.

Salamina Zuid
Aan de zuidkant van het eiland tegenover Aegina ligt het dorp Peristeria, bekend om zijn Grot van Euripides, een paar fatsoenlijke stranden en een van de meest interessante architectuurstukken in Griekenland, bekend als The Flinstone House.

Het is moeilijk te beschrijven, maar als u zich kunt voorstellen dat u elke dag een Grieks eengezinswoning of huis met één of twee verdiepingen neemt en kippengaas en cement of een soort waterdichte substantie gebruikt om verschillende organisch ogende oppervlakken en vormen te creëren, zodat het geheel eruitziet als iets van een andere planeet. De kunstenaar heeft ook wat werk gedaan aan het hek bij het sportcentrum aan de overkant van het strand en een duikplatform in de zee of op het strand, afhankelijk van wanneer u het bezoekt. Er is een prachtige tuin en veel organisch ogende bogen en bruggen met bomen en steen verwerkt in wat een bewoonbaar beeldhouwwerk zou kunnen worden genoemd. Er is zelfs een vijver in het midden ervan. Dit project moet tientallen jaren in beslag hebben genomen en het is echt de meest interessante bezienswaardigheid op het eiland.

Aan de overkant van de straat ligt het "strand", dat meestal een platte rots is die parallel aan de zee loopt, hoewel het schoon genoeg is en als je eenmaal in het water bent, maakt het je niet uit hoe je daar bent gekomen. Het nabijgelegen Akrotiri Café is een van de beste cafés op het eiland, met een prachtig uitzicht op de zee, koffie, bier, wijn en cocktails en wat eten.

 

 

Om bij de Grot van Euripides te komen, volgt u de Euripides-straat vanaf de zee tot aan de parkeerplaats waar u door het bos moet lopen. U moet wat bergop lopen, maar u hoeft niet zwaar te klimmen, maar u hebt fatsoenlijke schoenen nodig (waarschijnlijk geen slippers), drinkwater en een zaklamp. De grot is smal en u bent misschien nerveus om naar binnen te gaan. Maar ga toch naar boven, want het uitzicht is het waard.

Als zand of iets dergelijks belangrijk voor je is tijdens het zwemmen, dan is direct voorbij de kleine haven en het klooster van Sint Nicolaas een klein strand dat meer kiezel dan zand is, maar beter dan gladde steen. Er is een cantina met drankjes en snacks in de zomer en op zondag kan het druk zijn, maar het is een van de betere plekken om te zwemmen op het eiland. Verderop is er een strand met parkeergelegenheid en schaduwbomen bij de kleine kerk van de Metamorphosis Sotiriou, zoals het gebied wordt genoemd. Zoek naar de borden naar To Pefko, een kleine vistaverne in familiebezit op het strand. Het is vooral gericht op de lokale bevolking, waardoor het een goede gok is voor verse vis en vlees van goede kwaliteit tegen redelijke prijzen. Het ligt direct aan het strand.

Als u vanuit Peristeria verder naar het westen gaat, komt u bij de nederzetting Kolones waar een klein strand is bij de kerk van Evagelistrias. In de buurt is een oud grafmonument uit de 4e eeuw voor Christus dat uitkijkt over de zee en het strand van Patitiri eronder, een van de mooiste stranden van het eiland waar een klein café is. Ook in de buurt is Paralia Faros, genoemd naar de historische stenen vuurtoren op een van de twee kapen die het beschermen. Het is een kiezelstrand met schaduwbomen, schone zee, uitzicht op Aegina en Agistri en een kleine taverna die al dan niet open is als u er bent.

 

In de stad Maroudi zijn er twee stranden die zowel populair zijn bij de lokale bevolking als bij zomerbezoekers. De eerste is Aias Club, een lang kiezelstrand met verschillende cafés, strandbedden en parasols, en een paar restaurants. De grappige naam is omdat dit de locatie was van de oorspronkelijke Club Med en het dorp eromheen zich ontwikkelde. Het is niet moeilijk om je dit als een resort voor te stellen, maar nu is het gewoon een badplaats, voornamelijk woonwijken met zomerhuizen en huizen voor mensen die hier het hele jaar door wonen. Een van de strandrestaurants is een cafetaria, een café met eten, cocktails en chique stoelen, en de andere is Cafe Taverne Ajax, dat zichzelf een mezedopouleion noemt, maar zou kunnen doorgaan voor een psarotaverna met vlees en mezedes. Het tweede strand is het kleinere Krifto (Hidden) 2nd Eas Beach zoals het wordt genoemd, maar als je op een zondag komt, lijkt het niet erg verborgen. Maar nogmaals, voor zover Salamina gaat, zijn dit twee van zijn betere stranden.

Giala is een kleine haven met een zandstrand beschut tegen de noordenwind, dus er zijn weinig golven en perfect voor gezinnen met kleine kinderen. Er zijn strandbedden en parasols die worden onderhouden door de gemeente die het strand ook relatief schoon houden.

H Oria Giala is een door een familie gerunde taverna op het strand met verse gegrilde vis tegen redelijke prijzen, zoals vaak het geval is op het eiland, het is voor Grieken, de lokale bevolking en bezoekers, dus het eten is over het algemeen goed en goedkoop.

Het strand van Kaki Vigla heeft hotels, vistavernes en is een van de schonere stranden op Salamina. Het belangrijkste strand is een zandstrand en er zijn een paar kleinere stranden aan elk uiteinde. In de rotsachtige gebieden zijn er zee-egels en als een hogesnelheidsveerboot of snel varend containerschip voorbij komt, zelfs als u ze niet ziet, kunnen de golven zo ver komen tot aan uw strandlaken en mobiele telefoon. Gewoon iets om rekening mee te houden.

 

Selinia is een andere badplaats, dichtbij genoeg om de schepen uit de haven van Piraeus te zien vertrekken. Er zijn verschillende restaurants en cafés aan een lang zandstrand. Het is eigenlijk heel leuk en er vertrekken regelmatig boten vanuit de belangrijkste haven in Pireaus, omdat dit het dichtstbijzijnde strand van de stad is dat niet in de stad ligt. En er zijn hier ook tal van visrestaurants. Votsalakia is een goede, met tafels direct aan het strand en een aantal interessante visgerechten zoals risotto met garnalen of inktvis in zijn eigen inkt, kreeftenspaghetti, mosselen en je gebruikelijke gebakken en gegrilde vis en vlees.

 

Aan de uiterste westkant van Salamina ligt de stad Karakiani en het strand van Kanakia, tegenover het kleine eiland met dezelfde naam. Dit is waarschijnlijk het schoonste en lijkt het meest op het strand van het Griekse eiland dat u verwachtte of waarop u hoopte toen u hier kwam. Met een heldere azuurblauwe zee, een leuk goedkoop visrestaurant genaamd Meltemi, en zelfs enkele overnachtingsplaatsen, is het meest verrassende dat dit strand op minder dan 20 mijl van het centrum van Athene ligt en toch hebt u onderweg het gevoel dat u aan het rijden bent door Pilion. Er zijn dennenbossen en schaduwbomen direct aan het strand. Zoek op de terugweg of terug naar Ktima Filippikou, een manege met een café met uitzicht op de zee in het bos van Agios Nikolaos (Lemonia), waar bruiloften en andere evenementen worden gehouden.

 

Naar Salamina reizen

Vanuit de haven van Perama, een klein stadje net ten westen van Pireaus langs Drapetsona en Keratsini, gaat een eindeloze parade van kleine veerboten elke 15 minuten of zo tot middernacht en daarna elk uur heen en weer naar de haven van Salamina, Paloukia.

Wilt u ook eens één of meerdere dagen op dit andere Griekse eiland verblijven? Op de website van Booking.com, vindt u diverse accommodaties.