Corfu voor de eerste keer

Na vele jaren Griekenland was het voor ons de hoogste tijd om eindelijk de eilanden in de Ionische Zee te ontdekken. Vier weken lang verkenden we talloze Corfu-hoogtepunten van het bergachtige noorden tot het vlakke zuiden, namen we de mediterrane charme in zich op en maakten we warme eilandkennissen.

Als je, zoals wij, alleen de eilanden van de Egeïsche Zee kent, dan wacht je een heel andere versie van Griekenland op het op een na grootste Ionische eiland. Witte suikerklontjeshuizen maken plaats voor kleurrijke herenhuizen uit de tijd van de Venetiaanse overheersing.

Slanke cipressen torenen uit over de beboste hellingen, met daartussen ontelbare olijfgaarden en wijnranken. Corfu is een paradijs voor natuurliefhebbers die, vooral in het voorjaar, tijdens lange wandelingen of fietstochten in volle glorie kunnen genieten van de weelderige flora van het eiland.

Daarnaast bleek Corfu een echt zwemparadijs te zijn met een bijna oneindige variatie aan stranden. Eenzame baaien met witte kiezelstenen en ruige rotswanden in het noorden en westen worden afgewisseld met gouden zandstranden en duinen in het zuidelijke deel van het eiland. De zee glinstert in de mooiste blauwtinten en is meestal zo kristalhelder dat je tot op de bodem kunt kijken.

Het internationale toerisme heeft echter ook zijn stempel gedrukt op Corfu en daarom worden stranden en populaire bezienswaardigheden in juli en augustus meestal druk bezocht. De smalle en kronkelende straatjes hijgen van het drukke verkeer. Als u dit prachtige eiland in alle rust wilt ontdekken, kunt u het beste indien mogelijk in het laagseizoen langskomen.

We vertellen je alles over Kerkyra (Grieks voor Corfu) in onze 11 hoogtepunten van Corfu:

Bezienswaardigheden in de oude binnenstad van Corfu
Met ruim 32.000 inwoners is de hoofdstad van Corfu, ook wel Kerkyra genoemd, het economische en culturele centrum van het eiland. Men bezwijkt bijzonder snel voor de rustieke charme van de historische steegjes in de oude stad en daarom is het de moeite waard om minstens één nacht in de hoofdstad te plannen.

Vooral in de vroege ochtenduren en 's avonds, wanneer de dagtoeristen en kruisvaarders zijn vertrokken, ervaart u de bijzondere flair van de oude stad en kunt u in alle rust door de smalle en kronkelende straatjes slenteren.

De Venetiaanse invloed kan niet over het hoofd worden gezien in de architectuur van Corfu-stad. De Venetianen regeerden meer dan 400 jaar over het eiland Corfu en lieten hun sporen na. De historische oude binnenstad van Corfu staat sinds 2007 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vliegtuigspotten bij het Vlacherna-klooster

Ongeveer 6 km ten zuiden van de hoofdstad in het Kanoni-district ontdekt u een van de meest populaire fotomomenten op het eiland. Het Vlacherna-klooster (Panagias Vlachernon) ontbreekt in geen enkele reiscatalogus en is op elk moment van de dag een bezoek waard. De kerk uit de 17e eeuw schittert stralend wit op een kaap in de zee, direct erachter is de landingsbaan van de luchthaven.

Je kunt het Vlacherna-klooster bezoeken via een betonnen loopbrug en vervolgens met een Kaiki oversteken naar het naburige eilandje Pontikonisi (muiseiland) (5 min overtocht € 2,50 p.p.). Je kunt de Sotiros-kerk op het eiland zien, compleet met een kiosk en een handwerkwinkel. Schildpadden en pauwen verstoppen zich in de dichte struiken van het Muizeneiland.

Vanuit het Kanoni Cafe boven de baai kun je niet alleen genieten van het prachtige uitzicht op het klooster en Pontikonisi met een koel drankje, maar ook kijken naar de piloten tijdens hun landingsmanoeuvres. Vliegtuigspotten van dichtbij, om zo te zeggen - de gekste luchthaven van Griekenland!

Omweg naar het Mon Repos-park
Park Mon Repos, de voormalige zomerresidentie van het Britse koningshuis, oogt wat overwoekerd en verwaarloosd. Prins Philip, de wijlen echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth II, heeft waarschijnlijk al lang niet meer om zijn geboorteplaats heen gekeken en dus werd het park grotendeels aan de natuur overgelaten.

Terwijl historisch geïnteresseerden zich aangetrokken voelen tot het gerenoveerde Prinsenkasteel en museum (wo-ma 9.00 - 16.00 uur, € 4,-), kunnen zwemmers zich verfrissen in een prachtige baai met een aanlegsteiger op het zuidoostelijke deel van het complex.

 

In de voetsporen van Sisi in het Achilleion
De voormalige zomerresidentie van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Corfu en een bedevaartsoord voor talloze Sisi-fans.

Het prachtige Achilleion Palace met zijn park en uitkijkterras ligt ten zuiden van de hoofdstad van het eiland en is vooral een bezoek waard in de vroege ochtenduren voordat de talloze tourbussen arriveren.

Sisi noemde haar eigendom naar de held Achilles uit de Griekse mythologie, die ze bewonderde om zijn kracht en schoonheid. Het Achilleion werd tussen 1889 en 1891 gebouwd door de Italiaanse architect Raffaele Caritto.

De verschillende kamers van de villa met hun prachtige plafondschilderingen, kunstwerken en meubels zijn de moeite waard. We vonden de tuin van de muzen met de statuur van de stervende Achilles evenals het terras, dat een prachtig uitzicht biedt over de oostkust van Corfu, bijzonder mooi. Voor een rondleiding door de faciliteit moet u minimaal twee uur uittrekken. (dagelijks 8u - 21u, €10,-).

 

Op ontdekkingstocht in de bergen
Bijzonder de moeite waard is een tocht met een huurauto naar het centrale gebergte rond de Pantokrator, de hoogste berg van het eiland met 906 m. Een veilige en anticiperende rijstijl is onmisbaar vanwege de slechte wegomstandigheden en krappe kronkels. Het is niet ongebruikelijk dat u zich in het zweet werkt wanneer u door de smalle dorpsstraatjes rijdt, vooral wanneer de openbare bus op u afkomt.

Dorpsidylle in Sokraki
Ver weg van de toeristische bolwerken in het noorden, kom je mooie dorpjes tegen in het eenzame berglandschap, waar je nog een vleugje originaliteit van Corfu kunt voelen.

De beste plaats om je tour te beginnen is het dorp Ano Korakiana. U doorkruist het mooie dorp en houdt de richting Sokraki aan. De smalle weg slingert zich in haarspeldbochten omhoog naar het bergplateau. U kunt uw auto bij de ingang van het dorp parkeren en zo het dorp inlopen.

We waren de enige toeristen op ons bezoek en er heerste een heerlijke rust door de fotogenieke steegjes. De Platia van Sokraki is een echt pareltje en in de Kafenion Vartzas (Καφεπαντοπωλείον ο Βάρζας) kun je heerlijk ontspannen met een koel drankje of koffie.

De sympathieke huisbaas Dimitri erfde het koffiehuis inclusief het winkeltje van zijn familie en renoveerde het in 2019 liefdevol. Op de bovenverdieping krijg je inzicht in de traditionele inrichting van een Corfiotisch huis.

Aan de oostkant van het dorp runt de Griekse Stelios zijn olijfhoutwerkplaats "The Olive Tree". In zijn atelier verkoopt hij mooie huishoudelijke artikelen en souvenirs gemaakt van het fijne hout tegen eerlijke prijzen.

Het olijfhout komt van het eiland en de producten worden kunstig gemaakt van de stam of takken. We waren zo onder de indruk van de kwaliteit dat we meteen een leuk souvenir van Corfu hebben ingeslagen.

Puur natuur bij de Nymfes waterval
Onze bergtocht gaat verder van Sokraki via Zigos en Klimatia naar Nymfes. In het bergdorp volg je de borden naar de Nymfes waterval (Kataraktes Nymfon). Een onverharde weg leidt door dicht bos naar een holte in het park. Vanaf hier gaat een voetpad steil een helling af naar links.

Eenmaal beneden bevind je je in een weelderig groene vallei (pas op voor muggen!). Je hoort het water al van verre naar beneden stromen. Zelfs tijdens ons bezoek in juli druppelde er nog wat water langs de met mos bedekte rots. Als je in het voorjaar langskomt, ervaar je de Nymfes-waterval in al zijn glorie.

Een vooruitziende blik van de pantocrator
Als het uitzicht vrij is, kun je een omweg maken van Nymfes via Episkepsi en Strinilas naar de Pantokrator. De hoogste berg van het eiland biedt een compleet panoramisch uitzicht over Corfu, de Albanese kust en de Ionische Zee.

De rit over het bergplateau is avontuurlijk vanwege de erbarmelijke wegomstandigheden. Als je het tijdens de route wat meer ontspanning wilt hebben, rijd dan van Nymfes naar beneden naar de kust via Roda en dan weer omhoog richting Strinilas.

De top van de Pantocrator zelf is niet erg spectaculair. Behalve enkele zendmasten, een eenvoudige snackbar en een vrij onopgesmukt klooster is er behalve het panorama niet veel te zien. Ook de krappe parkeersituatie is wat chaotisch. Als het druk is, kunt u uw auto het beste iets onder de top parkeren.

Ondertussen adverteert bijna elke Corfu-reisgids het spookdorp Paleo Perithia als een hoogtepunt in het noorden van het eiland. Helaas kon het dorp ons niet echt inspireren.
Minstens vijf tavernes wedijveren om de gunst van vakantiegangers, waarvan drie alleen al op de Platia. Gedurende het seizoen staan ​​er dagelijks meer dan 100-150 auto's voor het dorp geparkeerd. Er is geen spookachtige sfeer tijdens deze migratie.

Als u een beetje verder loopt naar het zuidelijke einde van het dorp, kunt u nog steeds een beetje van de oorspronkelijke charme van het oude Perithias voelen. Aan de rand van het dorp verkoopt imker Vasilis zijn honing in een idyllische tuin. De enige leuke herinnering die we van de plek hebben gehaald.

Als u op zoek bent naar een "echt" spookdorp op Corfu, raden we u aan te stoppen bij Old Sinies (Palies Sinies) onder de Pantokrator. De oude verwoeste huizen liggen echt eenzaam in het landschap en zijn alleen te voet of met een terreinwagen te bereiken.

De levendige noordkust van Corfu
Het noorden van Corfu werd in een zeer vroeg stadium opengesteld voor toerisme en dus staan ​​in Sidari, Roda, Acharavi e.a. talloze hotels, appartementen en vakantiecomplexen opgesteld, die voornamelijk Britse toeristen ontvangen.

Ook al is Corfu grotendeels gespaard gebleven van grote bouwzonden, deze kustplaatsen met hun gyrosstalletjes, souvenirwinkels en touroperators stralen niet per se veel charme uit. Ook op andere plekken op Corfu vonden we de stranden mooier, maar dat is een kwestie van smaak, zoals je weet.

De haven van Kassiopi
De mooie havenstad Kassiopi in het noordoosten van het eiland heeft een beetje flair behouden. Motorboten, jachten en rondvaartboten varen langs de bolvormige pier. Overal om je heen kun je de drukte op de promenade langs de haven bekijken in een van de vele cafés of tavernes.

 

Vanaf het afbrokkelende Venetiaanse Kastro boven het dorp heb je een prachtig uitzicht over Kassiopi en kun je een korte tocht maken langs de oude muren en schaduwrijke olijfbomen.

Direct daarachter liggen de prachtige baaien van Bataria en Kanoni Beach met licht grind en turkooisblauw water. Vooral in het weekend en in het hoogseizoen moet je echter veel drukte verwachten.

Erimitis: natuurlijke schoonheid wordt bedreigd
In de pittoreske baaien op de landtong van Erimitis, ten oosten van Kassiopi, kunt u meer ongestoord zwemmen. Vanaf het strand van Avlaki leiden paden naar de paradijselijke stranden van Vrachli, Tzoufaka, Arias en Akoli. Het witte kiezel- en zandstrand vormt een prachtig contrast met het turkooisblauwe, kristalheldere zeewater.

Helaas is het voormalige beschermde gebied nu verkocht aan een particuliere belegger die midden in de ongerepte natuur een luxe resort wil bouwen. Het valt dus nog te bezien hoe lang de prachtige stranden van Erimitis nog vanaf het land te bereiken zijn.

Als u vanuit Kassiopi verder naar het westen rijdt langs de noordkust, komt u langs de toeristische bolwerken Acharavi, Roda en Sidari. Je zou de levendige plekken bijna negeren als er niet twee Corfu-highlights waren die een stop waard zijn.

Handgemaakte olijfoliezeep uit Corfu
De mooie zeepwinkel van Jonathan en zijn familie ligt langs de hoofdweg van Roda naar Sidari. In de Corfu Soap Workshop heb je een grote keuze aan natuurlijke lichaamszepen gemaakt van olijfolie gecombineerd met eilandkruiden en natuurlijke geuren zoals rozemarijn en lavendel.

De zepen voor handen, lichaam en haar worden allemaal met de hand gemaakt en bevatten geen conserveringsmiddelen of andere chemische toevoegingen. Bij de Corfu Soap Workshop sloegen we meteen een voorraad in en namen een paar zeepjes mee voor de familie als souvenir uit Corfu. Afhankelijk van de maat ligt de prijs van de zepen tussen de € 2,95 en € 4,50. Dagelijks geopend van 10.00 - 21.00 uur

Onze aanbeveling voor een strandbar in het noorden
Het vinden van een echt goede strandbar met een aantrekkelijk menu was niet zo eenvoudig voor ons op Corfu. Onze absolute favoriet in het noorden van het eiland was de Baracca Cocktail & Snack Bar op Astrakeri Beach.

De kleine strandbar met uitzicht op zee is zeer smaakvol en comfortabel ingericht en biedt fantasierijke drankjes en snacks tegen redelijke prijzen. We vonden de zelfgemaakte mangoshake en de fruitschaal bijzonder lekker. De sympathieke eigenaresse Fotini opende de Baracca in 2019 en bedient haar gasten met veel plezier en passie.

Vreemde zandsteenformaties op het Canal d'Amour
Het absolute hoogtepunt en bedevaartsoord van Corfu in Sidari is het beroemde Canal d'Amour. De afzonderlijke "kanalen" zijn een verzameling zeebaaien die diep in zandstenen kliffen snijden en het huidige beeld van de noordwestkust vormen.

Helaas is het hele stuk kust rond Sidari tot aan de "liefdeskanalen" volledig bebouwd en volledig overspoeld in het hoogseizoen. Er was niet zoveel haast voor ons bezoek en dus konden we de afzonderlijke baaien en zandstenen kliffen ongestoord verkennen.

We parkeerden onze auto bij de Kanali Apartments en liepen toen over een veld naar Canal d'Amour Beach. In deze baai bevindt zich ook de gelijknamige tunnel, waar u op eigen risico in kunt zwemmen.

Er wordt levendig geklommen rond de kliffen, maar u moet zich ervan bewust zijn dat ze onderhevig zijn aan constante erosie en dat er af en toe delen afbreken. Een voetpad leidt verder langs de kust langs hotelcomplexen naar de D'Amour Beach Bar, die ook altijd zeer goed wordt bezocht.

Je kunt door een klein bos langs de kust lopen naar het kleine Canal d’Amour, dat wij persoonlijk het mooist vonden. Helaas was het hele kustpad in onze tijd volledig bezaaid en zag het er erg verwaarloosd uit.

Als het Canal d'Amour te druk voor je is, zijn er rustigere uitkijkpunten verder naar het westen rond Kaap Drastis om de spectaculaire klifformaties te bewonderen.

Hoogtepunten in het noordwesten van het eiland
Het noordwesten van Corfu is vooral populair bij individualisten en schittert met prachtige zandstranden en een romantisch kustlandschap.

We brachten hier een week door in het prachtige kustplaatsje Agios Stefanos met zijn kilometerslange zandstrand en hadden ons geen betere vakantiebestemming op Corfu kunnen voorstellen.

Natuurlijke schoonheid van Kaap Drastis
Een echt hoogtepunt van Corfu en een alternatief voor het Canal d'Amour zijn de spectaculaire zandstenen kliffen van Kaap Drastis. Zowel overdag als bij zonsondergang is het de moeite waard om een ​​omweg te maken naar een uitkijkpunt voor je, waar je de kliffen fotografisch kunt vastleggen.

Ansichtkaartmotief Porto Timoni Beach
Naast de brede en kilometerslange zandstranden van Agios Stefanos en Agios Georgios, hebben vooral de tweelingbaaien van Porto Timoni het tot een kleine beroemdheid op Corfu gemaakt.

Als u deze natuurlijke schoonheid wilt bezoeken, is het de moeite waard om vroeg te vertrekken. In het dorp Afionas kunt u met een kleine auto, scooter of quad naar restaurant Porto Timoni rijden. Er is een betaalde parkeerplaats (€ 5,- per dag) van waaruit u naar de tweelingbaaien kunt lopen.

In het dorp zelf is de parkeersituatie helaas erg chaotisch. Met een groter voertuig, vanwege de smalle wegomstandigheden, is het raadzaam om een ​​beetje buiten te parkeren en dan het dorp in te lopen.

Wandeling naar het strand van Porto Timoni
De steile afdaling naar de baai duurt ongeveer 25 minuten. Het pad is soms glad en het is aan te raden stevige schoenen bij je te hebben. Ongeveer 300 m voordat u het strand bereikt, is er een vrije uitkijkpunt op het strand van Porto Timoni - het ansichtkaartmotief bij uitstek.

De twee baaien hebben beide een kiezelstrand met kristalhelder water, dat in juli nog ijskoud was. De twee stranden zijn midden in de zomer erg druk, dus de beste tijd om te bezoeken is tussen 08.00 en 11.00 uur.

Aangezien er geen strandexploitant is, dient u proviand en voldoende water mee te nemen. Help mee om deze idyllische plek op Corfu schoon te houden en neem je afval mee.

Corfu-bier: het beste bier van het eiland
Vergeet Mythos, Fix en Alfa - in Corfu bestel je Corfu Beer en dan wil je waarschijnlijk niets anders meer. In de grootste microbrouwerij van Griekenland kan men nog spreken van de echte brouwkunst. Hop uit Duitsland, mout uit Thracië en gefilterd bronwater van het eiland - er is niet veel meer nodig om meer dan zeven verschillende soorten bier te produceren.

Aangezien het verse bier niet wordt geconserveerd, is het slechts enkele maanden houdbaar en moet het permanent worden gekoeld. Een reden waarom meer nobele variëteiten zoals Red Ale Special, Dark Ale, Amorosa White, EPOS, I.P.A. en Ionian Pilsner kunnen ter plaatse ijskoud worden genuttigd.

In 2006 rolde de eerste pils van de band en de eigenaar Spiros en zijn team produceren nu meer dan een miljoen liter bier per jaar voor de Griekse markt en exporteren naar Duitsland, Italië en Engeland. Tijdens het seizoen zijn er regelmatig brouwerijrondleidingen en proeverijen in het dorp Arillas. Het hoogtepunt is het jaarlijkse Corfu Beer Festival eind september.

De prentenboekkust van Paleokastritsa
Het kustlandschap rond het dorp Paleokastritsa in het noordwesten van het eiland, met zijn metershoge,  rotswanden, is een ansichtkaartmotief en voor ons persoonlijk een van de mooiste hoekjes van Corfu.

Beklimming naar Angelokastro
Een eerste indruk van Paleokastritsa en zijn droombaaien krijgt u vanuit Angelokastro. Het Byzantijnse fort uit de 13e eeuw is nu slechts een kasteelruïne, die bizar op een rotsachtig voorgebergte troont.

De bezwete klim is echter de moeite waard, want eenmaal boven wacht je een prachtig panorama van de noordwestkust. Vanaf hier kunt u de vele motorboten bekijken. Op het plateau van de ruïne zelf kun je een grotkerk bezoeken, evenals een kapel en een cisterne. (wo-ma 10.00-18.00, € 3,-).

Het Paleokastritsa-klooster
Een populair bedevaartsoord aan de westkust is het "Panagia Theotokou"-klooster op een schiereiland direct naast het dorp Paleokastritsa. Het prachtige kloostercomplex met zijn talrijke katten wordt liefdevol verzorgd door de monniken die hier nog steeds wonen. Prachtige bougainvilles bloeien overal en bieden fantastische fotomomenten.

Vanuit de kloostertuin achter de kapel kun je genieten van een fantastisch uitzicht over de baaien van Paleokastritsa. Deze bijzondere stilteplek beleef je het meest authentiek in de vroege ochtenduren, wanneer de toeloop van vakantiegangers nog beperkt is (dagelijks 7.00-13.00 uur, 15.00-20.00 uur, donatie welkom).

Ten westen van de faciliteit onder de taverne leidt een platgetreden pad ook naar een metalen kruis. Hier vind je nog een mooi uitkijkpunt dat een omweg waard is.

Verken de kust van Corfu per motorboot
Aangezien de meeste stranden vanwege de kliffen in het noordwesten niet te voet bereikbaar zijn, is er nauwelijks een betere manier om de prachtige baaien en grotten rond Paleokastritsa met uw eigen motorboot te ontdekken.

Voor ons persoonlijk was de motoboottour een van de mooiste ervaringen op Corfu en ook een première, aangezien we nog nooit met onze eigen motorboot op zee zijn geweest. In Griekenland heeft u geen vaarbewijs/rijbewijs nodig om een ​​motorboot tot 30 pk te huren.

Na een boottocht of een bezoek aan Paleokastritsa kunt u niet om de La Grotta Bar heen. De coole strandbar is direct in de rots gebouwd en biedt comfortabele zitplaatsen op verschillende niveaus.

Levendige zandstranden en traditionele dorpjes
Tussen Glyfada en Paramonas in het westen van het eiland kronkelt de smalle kustweg door traditionele dorpjes, naar brede zandstranden en langs mooie kloosters.

Voor automobilisten zijn de steile hellingen en scherpe bochten altijd een uitdaging en dus ben je na een avontuurlijke reis meestal blij dat je uiteindelijk je bestemming hebt bereikt.

Met de zandstranden van Glyfada, Kontogialos, Gyaliskari en Agios Gordios biedt het westen een brede selectie voor een ontspannen dagje aan zee. Behalve Gyaliskari Beach, dat erg verstopt was met zeewier en er een beetje verwaarloosd uitzag, vonden we alle stranden leuk.

Helaas is de parkeersituatie op de meeste stranden chaotisch en zijn de toegangswegen soms avontuurlijk. Het is het beste om hier meer tijd in te plannen en, indien nodig, een paar meter naar het strand te lopen.

Myrtiotissa-klooster: huis van God op een droomlocatie
Komende vanuit Paleokastritsa, brengt de eerste stop ons naar het prachtige Myrtiotissa-klooster. De kerk uit de 16e eeuw ligt direct boven de kust en de enige monnik die hier nog woont geniet elke dag van een schitterend uitzicht.

De pater moet echter niet te ver naar beneden kijken, want direct onder het klooster ligt de pittoreske baai van Myrtiotissa, op wiens strand je nog kunt baden zoals God je geschapen heeft. Nudistenliefhebbers zijn hier aan het juiste adres.

Bij een bezoek aan het klooster dient u echter enkele kledingstukken mee te nemen en uw schouders en knieën te bedekken. (dagelijks 8.00-13.00 uur, 17.00-20.00 uur) Als u de steile en veeleisende toegang tot de baai niet wilt trotseren, parkeer dan boven bij de Elia taverne.

Keizerlijke zonsondergang boven Corfu
De keizerstroon in Pelekas is zowel overdag als 's avonds een prachtig uitkijkpunt. Zelfs de Duitse keizer Wilhelm II hield van deze heuvel op Corfu, vanwaar je kunt genieten van een fantastisch panoramisch uitzicht over het hele eiland.

Maak zeker een omweg naar de oorspronkelijke dorpen Kouramades en Sinarades op weg naar Agios Gordios. Hier krijg je inzicht in het traditionele Corfiotische dorpsleven.

Insidertip Agios Nikolaos Beach
Een van onze mooiste badplaatsen op Corfu was het kleine strand bij de Agios Nikolaos-kapel direct achter het dorp Paramonas. Een onverharde weg leidt naar een wijngaard en verandert dan in een gebaand pad dat naar de kust leidt.

Beneden aangekomen wachten naast de glanzend witte kapel een fijn zandstrand en kristalhelder, warm water. De voormalige havenbaai is nu dichtgeslibd en je loopt meters de zee in.

Het schone strand is natuurlijk en biedt weinig schaduw, dus neem een ​​parasol, snacks en drankjes mee voor een stranddag (pas op voor wespen!).

Tussen zandduinen en olijfgaarden
De meeste reizigers negeren het zuiden van Corfu tijdens hun vakantie op Corfu. Velen accepteren de lange reizen vanuit het noorden of het midden van het eiland niet. Deze regio van Corfu heeft ook enkele natuurlijke schoonheden en culinaire ervaringen in petto.

Wat ons het meest overweldigde waren de eindeloze zandstranden in het zuidwesten. Vooral Gardenos Beach, gevolgd door Halikounas Beach en Megas Choros. In een aparte blogpost gaan we dieper in op alle droomstranden van Corfu.

Het startpunt van onze eilandtours in het zuiden was het levendige dorp Argyrades.

 

Chlomos & Boukari: Tijdloos mooie plekken
Bijzonder de moeite waard is het prachtige bergdorp Chlomos in het zuidoosten van het eiland. Met zijn kronkelende straatjes en oude gebouwen nodigt het uit tot een korte wandeling. Aan de noordkant van het dorp heb je een prachtig uitzicht over de oostkust bij de Balis Taverna.

Vanaf Chlomos is het de moeite waard om een ​​omweg te maken naar het kustplaatsje Boukari. Talloze visrestaurants hebben zich hier gevestigd. Ook al is er geen echt stuk strand in Boukari, de sfeer met de kaiki's op zee varen en de steigers is erg idyllisch. We aten bijzonder lekker ter plaatse in de taverne Gialos. Vooral de zeewiersalade moet je geprobeerd hebben!

Een botanisch juweeltje op Notos Beach
In vergelijking met het zuidwesten kon het oostelijke deel van het eiland met zijn smalle kiezelstranden ons niet echt inspireren. Toch hebben we een echt pareltje gevonden met een prachtige baai vlakbij Notos Beach. De botanische tuin van de Panorama Taverne was voor ons een absoluut hoogtepunt op Corfu.

Tussen de bananenbomen en tropische planten krijg je meteen dat junglegevoel. Aan de voet van de steiger kunt u zich verfrissen in het kristalheldere water. De taverne biedt ook ligstoelen. Vergeet alleen de muggenspray niet. Muggen voelen zich ook thuis in zo'n weelderige vegetatie.

Natuurlijk paradijs aan de lagune van Korission
Het natuurreservaat van de Korission-lagune strekt zich uit over 10 km in het zuidwesten van het eiland. Het meer, dat in verbinding staat met de zee, is ooit kunstmatig aangelegd door de Venetianen en is nu een belangrijke rust- en broedplaats voor trekvogels.

U kunt in ongeveer twee uur rond het meer van Korission wandelen. Vooral 's avonds is de sfeer bijzonder mooi door de ondergaande zon.

U kunt dan stoppen bij het Bioporos Restaurant. De ecologische boerderij is ingebed in een natuurlijk paradijs met uitzicht op het meer. De flair op het terras lijkt bijna Afrikaans vanwege de inrichtingsstijl. Iro en haar familie koken hier zelfgemaakte Corfiotische gerechten, veel van hun eigen biologische teelt. Bijzonder lekker vonden wij de huissalade, tzatziki met rode biet en de briam.

Direct achter het wetland van Korission liggen de zandduinen van Issos Beach en het kilometerslange zandstrand van Halikounas, twee prachtige badplaatsen op Corfu, waar je zelfs in het hoogseizoen nog een gratis plekje kunt bemachtigen.

Mavrodi's olijfolie: vloeibaar goud van het eiland Corfu
Het waren de Venetianen die de olijfbomen in de 16e eeuw naar het eiland Corfu brachten en de wijdverbreide teelt van de olijfboom bevorderden. Corfu kan terugkijken op eeuwenlange traditie en is de thuisbasis van olijfbomen die tot 500 jaar oud kunnen worden. De meeste van hen zijn nog steeds in familiebezit.

U kunt een interessant inzicht krijgen in de geschiedenis van olijfolie op Corfu en de productie ervan door de familie Mavroudis in de buurt van Chlomatiana. De familie produceert nu olijfolie in de derde generatie en bezit meer dan 2500 bomen, waarvan de meeste nog steeds met de hand worden geoogst.

De korte rondleiding door het olijfmuseum en de productiefaciliteit, evenals een aansluitende proeverij van de individuele variëteiten is gratis. De Mavroudis Extra Vierge Olijfolie is gewoonweg uitstekend door zijn bijzonder frisse en fruitige smaak.

Dagtrip naar naar Paxos en Antipaxos
Caribische baaien, pittoreske dorpjes en talloze olijfgaarden - de twee naburige eilanden Paxos en Antipaxos in het zuiden van Corfu zijn met recht een echte toeristische trekpleister.

Om een ​​eerste indruk te krijgen van de twee kleine Ionische eilanden, besloten we een boottocht te maken naar de eilandjes Paxos en Antipaxos. De dagtour met de aanbieder Ionian Cruises begint ofwel vanuit Corfu-stad of vanuit de haven van Lefkimmi in het zuiden van Corfu.

De eerste stop zijn de indrukwekkende zeegrotten van Ypapanti en de Blauwe Grotten aan de westkust van Paxos. Afhankelijk van de lichtinval glinstert de zee hier in een magische blauwtint. Helaas gaat elk van de talrijke rondvaartboten de grotten in, zodat het prachtige decor enigszins wordt vertroebeld door muffe scheepsdieselmotoren.

De tweede stop is de Caribische baaien van Antipaxos, met name Voutomi Beach. De turkooisblauwe kleur van het water is hier gewoonweg spectaculair en je zou er meteen in willen springen, ware het niet dat honderden andere boten de prachtige baai in het hoogseizoen volledig verstoppen. De paradijselijke zwemstop lijkt meer op een enorm, overvol peuterbad.

De derde en laatste stop van de dagtour is, afhankelijk van je keuze, de hoofdstad Gaios of het kustgehucht Lakki op Paxos. We kozen voor het mooie havenstadje Gaios. Je kunt er heerlijk flaneren over de boulevard en door de smalle straatjes en pastelkleurige huisjes kun je de camerasluiter meerdere keren bedienen.

Als de talrijke rondvaartboten aankomen, is er meestal veel bedrijvigheid in de havenmol. Een beetje weg van de drukte, kunt u heerlijk vertoeven in de Creperie Il Capriccio. Hier serveert een vriendelijk team heerlijke hartige en zoete pannenkoeken, wafels, pannenkoeken en ijs. We hadden graag langer gebleven, maar na twee uur moesten we terug naar Corfu.

Onze conclusie over de dagtocht naar Paxos
Een waardevolle boottocht als je een eerste indruk wilt krijgen van Paxos en Antipaxos en de mogelijkheid wilt hebben om deze excursie in het rustige laagseizoen te doen. Vooral in juli en augustus moet je helaas met volledig overvolle boten varen. De tour is meer een massa-evenement.

Leuke rondleidingen op Corfu
Corfu biedt een schat aan rondleidingen en activiteiten waarmee u het eiland beter leert kennen. We hebben  populaire Corfu-activiteiten met topscores voor je geselecteerd. Klik hier de excursies te zien.

Bent u overtuigd en wordt Corfu uw volgende Griekse bestemming? Accommodaties + vlucht vindt u bij de diverse aanbieders op deze pagina. Wilt u liever een accommodatie en vlucht los van elkaar boeken, kijk dan eens op booking.com.